Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το νέο νανοσύνθετο υλικό μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποθηκεύσουν ποσότητα δεδομένων ισοδύναμη με 28.000 δίσκους Blu-ray των 25GB εντός ενός οπτικού δίσκου 12cm, με αποτέλεσμα να φθάσουν την εκτιμωμένη χωρητικότητα των 700TB.

Οι ακαδημαϊκοί, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαγκάης (USST), το Πανεπιστήμιο RMIT αλλά και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS), συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν έναν μηχανισμό που βελτιώνει την πυκνότητα δεδομένων των οπτικών μέσων.

Η έρευνά τους είναι μέρος συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εύρεση αποτελεσματικών μέσων αποθήκευσης δεδομένων, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα των data centers, ώστε αυτά να μην εξαρτώνται πλέον από μαγνητικούς δίσκους με περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, καθώς η αποθήκευση σε οπτικά μέσα μέσω laser προσφέρει την καλύτερη επιλογή για την κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων δεδομένων, η περίθλαση του φωτός έχει περιορίσει το μέγεθος των bits που μπορούν να καταγραφούν, περιορίζοντας με τη σειρά τους τη χωρητικότητα των οπτικών δίσκων.

Αντιθέτως, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα νέο νανοσύνθετο υλικό, το οποίο συνδυάζει νιφάδες οξειδίου του γραφενίου με τα νανοσωματίδια που έχουν μετατραπεί (UCNPs) για να επιτύχουν μια άνευ προηγουμένου πυκνότητα δεδομένων.

Σημειώνουν επίσης, ότι η τεχνολογία χρησιμοποιεί φθηνά laser συνεχούς λειτουργίας, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω στη μείωση του κόστους λειτουργίας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνικές οπτικής αποθήκευσης που βασίζονται σε ακριβά και ογκώδη παλμικά laser.

Οι ερευνητές αναφέρουν:

Ενώ απαιτούνται πρόοδοι για τη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας, τα αποτελέσματα ανοίγουν νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της αποθήκευσης δεδομένων. Η τεχνολογία είναι κατάλληλη για τη μαζική παραγωγή οπτικών δίσκων και οι δυνατότητες τεράστιες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ισως για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις και αυτό με επιφύλαξη. Εμπορικά μιλώντας, τα οπτικά format έχουν περάσει στην ιστορία.

  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Σε Enterprise αν μπορούν να έχουν ακόμη τις κλασικές μονάδες dvd και με μεγαλύτερη ταχύτητα αν γίνεται τότε εκεί είναι τα λεφτά  

  • Like 1
Δημοσ.

Μέχρι να βγούν μαζική παραγωγή και να γίνουν προσιτά σε κόστος / TB ακόμα και οι SSD (μη πω οι μηχανικοί) θα τους έχουν ξεπεράσει. Με τις streaming / online υπηρεσίες ολοένα πιό προσιτές, όλα τα cold storage μέσα απευθύνονται πλέον μόνο σε datacenters / enterprise περιβάλλοντα. Κάπου είχα διαβάσει ότι η Panasonic έχει ήδη αναπτύξει και προμηθεύει δισκάκια 100TB για τα archive του facebook.

  • Like 2
Δημοσ.

Καθαρά σε datacenters/enterprise απευθύνονται για backup/offline storage. Κλαίω ήδη από το πόσες μέρες θα χρειάζεται για να κάψεις ένα τέτοιο δισκάκι, ακόμα και αν τα πρωτότυπα έχουν αρχικά ικανοποιητικές ταχύτητες εγγραφής.

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φανταστείτε πόσες τσόντες.

 

ΥΓ. Σιγά που δεν το σκεφτήκατε 😁

Επεξ/σία από becoming_I
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, thanos19632 είπε

ναι αλλα στα περισσοτερα pc cases εχουν αφαιρεσει το dvd rom οποτε δεν ξερω που χρησιμευει 

Ούτε 10 ζωές δε φτάνουν για να γεμίσει έναν τέτοιο δίσκο ένας μέσος χρήστης. Δεν απευθύνονται σε αυτούς και προφανώς οι τιμές θα είναι φωτιά και πολλαπλάσιες στην αρχή από ότι σε spinning rust. Και 700 tb enterprise grade hard drives δεν πρέπει να είναι και ιδιαίτερα φτηνά.😁

  • Like 3
Δημοσ.
36 λεπτά πριν, DrFreeman είπε

Ισως για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις και αυτό με επιφύλαξη. Εμπορικά μιλώντας, τα οπτικά format έχουν περάσει στην ιστορία.

Τα δισκάκια έχουν μεγαλύτερη μεταφορά δεδομένων όσο πας σε sector που βρίσκονται πιο κοντά στην εξωτερική περίμετρο (πολύ απλά γιατί η ταχύτητα περιστροφής εκει ειναι μεγαλύτερη) 

 

Αν είναι 700ΤΒ σίγουρα θα ξεπεράσει κατα πολύ την ταχύτητα των κασετών + έχει και random read/write που δεν προσφέρουν οι κασέτες τουλάχιστον όχι σε νορμάλ ταχύτητες.. 

 

Θα είναι τέλειο για backup δηλαδή και δεν θα μου έκανε εντύπωση να ξαναβρεί την θέση του και στα Home PC 

  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

καλα ολα αυτα αλλα 700ΤΒ η αναγνωση/εγγραφη θα πρεπει να ειναι της ταξης των εκατονταδων GB's per sec οταν τωρα οι καλυτεροι nvms δισκοι ειναι μονο μερικα GB per sec. 

  • Like 3
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, elgreco2000 είπε

Σε Enterprise αν μπορούν να έχουν ακόμη τις κλασικές μονάδες dvd και με μεγαλύτερη ταχύτητα αν γίνεται τότε εκεί είναι τα λεφτά  

δεν νομίζω θα θέλει δικό του drive πολύ απλά γιατί τα sector θα ειναι τόσο μικρά (ώστε να χωρέσει 700TB σε ένα δισκάκι) που το laser για DVD θα ειναι πολύ "χοντρό" για να τα διαβάσει. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μέχρι στιγμής το πιο αξιόπιστο αποθηκευτικό οπτικό μέσο που έχω δοκιμάσει είναι το DVD, είναι τα μόνα δισκάκια που δε μου έχουν βγάλει bad sectors με το πέρασμα του χρόνου (αρκεί να έχουν πλαστικό κάλυμμα πάνω από την επίστρωση). Κάποια στιγμή άρχισα να τα περνάω σε BR και μάλιστα Verbatim τα καλά και παρά του ότι τα έγραψα με ένα κλικ κάτω από τη μέγιστη ταχύτητα και έκανα τσεκ μετά την εγγραφή... ύστερα από 2 χρόνια βρήκα μετά λύπης μου πως είχαν σχηματιστεί bad sectors σε κάποια δισκάκια και τα εγκατάλειψα (μεγάλη απογοήτευση, τζάμπα τα λεφτά για το BR writer και τα δισκάκια).

Αυτή τη στιγμή το πιο απλό και αξιόπιστο μέσο που χρησιμοποιώ για κάποια backups είναι διπλά backup σε microSD καρτες που είναι αρκετά φτηνές πια και δε πιάνουν και χώρο (απλά επιλέγω να είναι κάποια μάρκα, όχι τελείως «κινεζιά»). Είναι το μόνο που δε με έχει προδώσει (επίσης να αναφέρω αντοχή, πχ κάρτα σε κάμερα να εγγράφεται συνεχώς επί 5 χρόνια και ακόμα δεν έχει βγάλει πρόβλημα!).

Γενικά δύσκολα τα πράγματα με την αξιοπιστία στην αποθήκευση και γι αυτό για να μπω και στο θέμα θα πω ταπεινά πως θεωρώ αναγκαίο ακόμα και σε οπτικά μέσα να προβλέπεται error correction/data integrity, έστω κι αν αυτό θυσιάζει χωρητικότητα.

Επεξ/σία από PCharon
  • Like 11

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...