Nik1239 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Γεια σας , λοιπόν επειδή θέλω να κάνω μια αναβάθμιση στον cpu μου από 9100f να πάω σε i7 9700f μιας και έχει πέσει αρκετά η τιμή του αλλά έχω μια καλή μητρική συγκεκριμένα την asrock h310 dvs Θα μπορώ κανονικά ή θα έχω θέματα με vrm ; Επίσης που μπορώ να δω την θερμοκρασία των vrm στα windows Ακόμη, το hwinfo μου λέει ότι είναι στους 120! βαθμούς η μητρική ισχύει κάτι τέτοιο ή είναι ψεύτικα νούμερα; Άγγιξα πισω το κουτί και δεν είναι καν ζεστό πάντως ο επεξεργαστής και η κάρτα είναι σε λογικές idle θερμοκρασίες Θα ήθελα μια βοήθεια και στο πώς μπορώ να ψύξω τα vrm της μητρικής ώστε να μην ζοριστουν με τον i7 Κάθε βοήθεια δεκτή 😁
nickol-us Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Για να σου βγάζει τέτοιες θερμοκρασίες Nik μάλλον δεν έχει sensor η μητρική και όσο διάβασα τα specs δεν βρήκα πουθενά να αναφέρει κάτι. Επειδή χτες έκανα αναβάθμιση απο i3-8300 σε i5-9600kf και επειδή η μητρική μου έχει sensor στα vrm, θα σου πω πως μάλλον θα έχεις πρόβλημα. Με b360 ds3h με τον i3 σε cinebench r23 έπιασα 50c ενώ αντίστοιχα με τον 9600kf έπιασε 83c(!). Το κουτί μου είναι αρκετά δροσερό με 2x120 front in και 1x120 back out συν το cooler 1x120 που σπρώχνει προς τα πίσω, με τον cpu να μην ξεπερνάει τους 63c. Nα σου σημειώσω πως με πατέντα έκοψα από παλιό chipset heatsink και το έβαλα στα mosfet με θερμοαγώγιμο pad 2πλής και το στήριξα επίσης με λίγη θερμόκολλα. Δεν ξέρω αν δούλεψε, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, μάλλον θα το ξηλώσω να βάλω φανάκι να τα φυσάει. Kαταλαβαίνεις πως αυτές οι πολύ οικονομικές μητρικές δεν προορίζονται για τέτοια χρήση. Μόλις ξηλώσω τα heatsinks θα σου πω αν δούλεψε προς το καλύτερο ή χειρότερο. Edit Μόλις ξήλωσα τα heatsinks, και έτρεξα το bench για 7min, ίδιες θερμοκρασίες στα vrm. Μετά μένει fan να φυσάει επάνω τους, γιατί και στη θέση που βρίσκονται τα mosfet, πίσω απο τις ram, δεν αερίζονται όπως πρέπει. Επίσης απο την στιγμή που δεν έχεις αισθητήρα θερμοκρασίας αν θέλεις να μετρήσεις θερμοκρασία ο μόνος τρόπος είναι με πιστόλι υπερύθρων Επεξ/σία 21 Μαρτίου 2021 από nickol-us 1
Nik1239 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 13 λεπτά πριν, nickol-us είπε Για να σου βγάζει τέτοιες θερμοκρασίες Nik μάλλον δεν έχει sensor η μητρική και όσο διάβασα τα specs δεν βρήκα πουθενά να αναφέρει κάτι. Επειδή χτες έκανα αναβάθμιση απο i3-8300 σε i5-9600kf και επειδή η μητρική μου έχει sensor στα vrm, θα σου πω πως μάλλον θα έχεις πρόβλημα. Με b360 ds3h με τον i3 σε cinebench r23 έπιασα 50c ενώ αντίστοιχα με τον 9600kf έπιασε 83c(!). Το κουτί μου είναι αρκετά δροσερό με 2x120 front in και 1x120 back out συν το cooler 1x120 που σπρώχνει προς τα πίσω, με τον cpu να μην ξεπερνάει τους 63c. Nα σου σημειώσω πως με πατέντα έκοψα από παλιό chipset heatsink και το έβαλα στα mosfet με θερμοαγώγιμο pad 2πλής και το στήριξα επίσης με λίγη θερμόκολλα. Δεν ξέρω αν δούλεψε, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, μάλλον θα το ξηλώσω να βάλω φανάκι να τα φυσάει. Kαταλαβαίνεις πως αυτές οι πολύ οικονομικές μητρικές δεν προορίζονται για τέτοια χρήση. Μόλις ξηλώσω τα heatsinks θα σου πω αν δούλεψε προς το καλύτερο ή χειρότερο. Εγώ λέω να έβαζα έναν 65w cpu ακριβώς για αυτόν τον λόγο γιατι ένα των 95w θα ζοριζε πολύ την μητρική και επίσης τον F ώστε να μην βγάζει ζεστή και η ενσωματωμένη κάρτα Εγώ και εγώ κάτι ψήκτρες από λάπτοπ , chipset , κάρτα γραφικών μήπως μπορείς να μου πεις πως τις έκοψες για να δοκιμάσω και εγώ;
nickol-us Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Αισθητικά δεν βγήκε και πολύ όμορφο και επειδή μόλις ξαναέτρεξα το τεστ αφού τις ξήλωσα (δεν ξέρω αν είδες το edit) σου λέω πως δεν είχαν αποτέλεσμα. Μένει να βάλω ανεμιστήρα να φυσάει επάνω τους για πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Τα heatsink τα έκοψα στην δουλειά που έχω κορδέλα σιδήρου μα στο σπίτι που χρειάστηκε να κόψω ξανά (το μικρό κομμάτι που φαίνεται αριστερά), το έκοψα με σιδηρόλαμα στο χέρι. Ενδιάμεσα έβαλα pad διπλής επικολλήσεως και κόλλα απο πάνω για επιπλέον στήριξη(δεν ήταν επαρκής η κόλλα του pad). 65watt cpu θα δουλέψει σωστά; Δεν ξέρω πόσο θα επηρρεάσει οτι μιλάμε για διπλάσιους πυρήνες. Εγώ δεν είχα πρόβλημα να ψύξω τον cpu, δεν ξέρω πόσο επηρρεάζει το tdp τα vrm. Ενημερωτικά πάντως ο 9600kf που σύγκρινα αποτελέσματα cinebench δουλέυει στα full του σε απλή μητρική b360 Επεξ/σία 21 Μαρτίου 2021 από nickol-us 1
Nik1239 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 26 λεπτά πριν, nickol-us είπε Αισθητικά δεν βγήκε και πολύ όμορφο και επειδή μόλις ξαναέτρεξα το τεστ αφού τις ξήλωσα (δεν ξέρω αν είδες το edit) σου λέω πως δεν είχαν αποτέλεσμα. Μένει να βάλω ανεμιστήρα να φυσάει επάνω τους για πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Τα heatsink τα έκοψα στην δουλειά που έχω κορδέλα σιδήρου μα στο σπίτι που χρειάστηκε να κόψω ξανά (το μικρό κομμάτι που φαίνεται αριστερά), το έκοψα με σιδηρόλαμα στο χέρι. Ενδιάμεσα έβαλα pad διπλής επικολλήσεως και κόλλα απο πάνω για επιπλέον στήριξη(δεν ήταν επαρκής η κόλλα του pad). 65watt cpu θα δουλέψει σωστά; Δεν ξέρω πόσο θα επηρρεάσει οτι μιλάμε για διπλάσιους πυρήνες. Εγώ δεν είχα πρόβλημα να ψύξω τον cpu, δεν ξέρω πόσο επηρρεάζει το tdp τα vrm. Ενημερωτικά πάντως ο 9600kf που σύγκρινα αποτελέσματα cinebench δουλέυει στα full του σε απλή μητρική b360 Δεν με ενδιαφέρει το αισθητικό μιας και δεν το βλέπω καν το εσωτερικό . Πιστεύω επειδή δεν έχει hyperthreading o cpu δεν νομίζω να έχω θέμα Μπορείς να δεις πόσα watt τραβάει το cpu σου σε full load ; Θα δοκιμάσω να κόψω ένα να το βάλω να δω πως θα πάει
nickol-us Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Τώρα έψαχνα στο net για 9700 με H310, μάλλον δε θα έχεις πρόβλημα. Αν βάλεις heatsink (εγώ που το έκανα δεν είχα αποτέλεσμα στις θερμοκρασίες), πρόσεξε αν το βάλεις χωρίς pad, μην σου κάνει πουθενά κανένα βραχυκύκλωμα και κλαις. Το αισθητικό κι εμένα που είναι plexi διάφανο δε μου χτύπησε αφού η ψύκτρα μου τα κρύβει όλα. Νομίζω οτι η λύση του fan να φυσάει τα vrm θα αποδόσει καλύτερα. Τα heatsinks προφανώς δεν δούλεψαν γιατί η μεταλλική πλευρά των mosfet ακουμπάει και ψύχεται επάνω στην μητρική. Λογικά ο δροσερός αέρας επάνω σε όλο εκείνο το κομμάτι θα αποφέρει καρπούς. Έχω χώρο στον κουτί για ανεμιστήρα σε εκείνο το σημείο, θα μελετήσω τι fan χωράει να βάλω μέσα και πως να φτιάξω βάση με κλίση ώστε να φυσάει direct επάνω τους και αν έχω σύντομα νέα θα σου πω. Τα watt δεν τα βρίσκω να τα δω στο hw32info. Φαντάζομαι όμως οτι πιάνει τα προσδοκούμενα 95 αφού σε επιδόσεις έπιασα κανονικά νούμερα με άλλα που σύγκρινα στο net απο cinebench
Nik1239 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 21 λεπτά πριν, nickol-us είπε Τώρα έψαχνα στο net για 9700 με H310, μάλλον δε θα έχεις πρόβλημα. Αν βάλεις heatsink (εγώ που το έκανα δεν είχα αποτέλεσμα στις θερμοκρασίες), πρόσεξε αν το βάλεις χωρίς pad, μην σου κάνει πουθενά κανένα βραχυκύκλωμα και κλαις. Το αισθητικό κι εμένα που είναι plexi διάφανο δε μου χτύπησε αφού η ψύκτρα μου τα κρύβει όλα. Νομίζω οτι η λύση του fan να φυσάει τα vrm θα αποδόσει καλύτερα. Τα heatsinks προφανώς δεν δούλεψαν γιατί η μεταλλική πλευρά των mosfet ακουμπάει και ψύχεται επάνω στην μητρική. Λογικά ο δροσερός αέρας επάνω σε όλο εκείνο το κομμάτι θα αποφέρει καρπούς. Έχω χώρο στον κουτί για ανεμιστήρα σε εκείνο το σημείο, θα μελετήσω τι fan χωράει να βάλω μέσα και πως να φτιάξω βάση με κλίση ώστε να φυσάει direct επάνω τους και αν έχω σύντομα νέα θα σου πω. Τα watt δεν τα βρίσκω να τα δω στο hw32info. Φαντάζομαι όμως οτι πιάνει τα προσδοκούμενα 95 αφού σε επιδόσεις έπιασα κανονικά νούμερα με άλλα που σύγκρινα στο net απο cinebench Μόλις μου ήρθε τρελή ιδέα Αν βάλουμε ένα fan με usb με βάση μέσα στο pc και το usb να βγαίνει έξω από ένα λαμακι για gpu και να φυσάει το φαν στα vrm λες να δουλέψει; Αλλιώς μπορώ να πάρω μια ψήκτρα με ένα φαν που βγάζει και δεύτερο τετραπινο ώστε να βάλω πάνω ένα φανακια 20mm που έχω
nickol-us Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 To φαν να φυσάει επάνω στα vrm το έχω δει σε video, δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, το θέμα είναι αν και πόσο θα δουλέψει. Αν δεν το κάνω δεν μπορώ να σου πω κι εσύ χωρίς μετρήσεις στα vrm δε θα μπορείς να δεις με σιγουριά τα αποτελέσματα. 1
niko13 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 57 λεπτά πριν, nickol-us είπε To φαν να φυσάει επάνω στα vrm το έχω δει σε video, δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, το θέμα είναι αν και πόσο θα δουλέψει. Αν δεν το κάνω δεν μπορώ να σου πω κι εσύ χωρίς μετρήσεις στα vrm δε θα μπορείς να δεις με σιγουριά τα αποτελέσματα. Σιγουρα θα κανει δουλεια(οχι οτι το εχω κανει 😁) . Καποιες high end asus k οχι μονο, μαλιστα δινουν ενα μικρο φανακι για εκει η εχουν ετοιμο bracket να βαλεις Επεξ/σία 21 Μαρτίου 2021 από niko13 2
Nik1239 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Για ψύξη του 9700f μια arctic freezer 34 απλή με δύο φανακια θα κάνει δουλειά; (Όχι αυτές με τα χρώματα την απλή με το μαύρο φαν και ασημένιο ,χάλκινη ψήκτρα)
nickol-us Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Ότι και να βάλεις Νικ δεν θα έχεις πρόβλημα. Εγώ μια ψύκτρα απομίμηση από το πλαίσιο έχω βάλει και τον 9600kf τον κράτησε στο ανώτερο 63. Κάποτε είχα βρει οτι είναι απομίμηση cooler master, εδώ στο φόρουμ είχα διαβάσει ότι είναι απομίμηση deepcool(που είσαι JDROGAS 😄) , τη δουλειά της την κάνει μια χαρά πάντως, ε δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα με arctic. 1
niko13 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 1 ώρα πριν, Nik1239 είπε Για ψύξη του 9700f μια arctic freezer 34 απλή με δύο φανακια θα κάνει δουλειά; (Όχι αυτές με τα χρώματα την απλή με το μαύρο φαν και ασημένιο ,χάλκινη ψήκτρα) Kαι με τον ενα ανεμιστηρα😁 1
Nik1239 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 53 λεπτά πριν, niko13 είπε Kαι με τον ενα ανεμιστηρα😁 Ε λέω να πάρω με δύο ανεμιστήρες να βοηθήσω λίγο και τα vrm 1
Sheogorath Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 1 ώρα πριν, Nik1239 είπε Ε λέω να πάρω με δύο ανεμιστήρες να βοηθήσω λίγο και τα vrm Δεν έχει καμία σημασία η ψυκτρα. Θες άμεσο airflow πάνω στα vrm, ένα μικρο φανακι. 2
nickol-us Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 7 λεπτά πριν, Sheogorath είπε Δεν έχει καμία σημασία η ψυκτρα. Θες άμεσο airflow πάνω στα vrm, ένα μικρο φανακι. Aν και νομίζω το ξαναείπα, να σημειώσω πως έχω το κουτί Aerocool 500 με switch low-high στα fans, όταν είδα οτι ανεβαίνει η θερμοκρασία στα vrm έβαλα high τους ανεμιστήρες και διαφορά δεν πήρα, ο λόγος(υποθέτω βάση λογικής) οτι τα vrm "κρύβονται" πίσω απο τις μνήμες και η απλά χαμηλή θερμοκρασία του κουτιού δεν απέφερε τα αναμενόμενα 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα