Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σας, θα ήθελα την συμβουλή σας για ένα ζήτημα, καθώς εργαζόμουν σε συνεργεία ως τεχνίτης οικοδόμος. 

Σκέφτομαι να ανοίξω χαρτιά για να μπορω να εργάζομαι νόμιμα και να μπορώ να μετακινηθώ εντός καραντίνας. Ήδη κάθομαι κάποιους μήνες επειδή δεν μπορώ να μετακινηθώ. Θα αναλαμβάνω μερεμέτια και μικρές ανακαινίσεις.. Απλά στην αρχή, επειδή είναι ένα νέο ξεκίνημα και δεν έχω σίγουρα έσοδα, θα ήθελα να έχω τα λιγότερα δυνατά πάγια έξοδα. 

Μέχρι τώρα έχω βρει 2 επιλογές.

1. Να ανοίξω κανονικά χαρτιά, που σημαίνει: 136€ ασφάλεια+λογιστής, (χοντρικά 200€ τον μήνα) με φορολογία εάν δεν κάνω λάθος 9% μέχρι τα πρώτα 10000€. Θα μπορώ να κόβω και απόδειξη ή τιμολόγια. (θα το προτιμούσα εάν είχα σίγουρα έσοδα). 

2. Ίδρυση 5μελους Κοινσεπ (με μέλη της οικογένειας μου). Μου δίνει την δυνατότητα να μετακινούμε στην καραντίνα, δεν με υποχρεώνει να ασφαλιστώ, θα μπορώ να κόψω απόδειξη ή τιμολογιο. Εξοδα: ίδρυση, λογιστης περίπου 50€ τον μήνα. Η Κοινσεπ εάν έχει κέρδη, φορολογείται με 20%. 

Τα έσοδα μου, πιστευω, δεν πρόκειται να περνούν τα 10000€. 

Θα ήθελα κάποια γνώμη ή συμβουλή.. 

Επεξ/σία από Kostas3567
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι και αυτό, αλλά χρειάζομαι να κόβω και αποδείξεις, αφου θα αναλαμβάνω εγώ τις εργασίες.  Δεν γίνεται μαύρη μαυρίλα. 

Επεξ/σία από Kostas3567
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Kostas3567 είπε

Καλησπέρα σας, θα ήθελα την συμβουλή σας για ένα ζήτημα, καθώς εργαζόμουν σε συνεργεία ως τεχνίτης οικοδόμος. 

Σκέφτομαι να ανοίξω χαρτιά για να μπορω να εργάζομαι νόμιμα και να μπορώ να μετακινηθώ εντός καραντίνας. Ήδη κάθομαι κάποιους μήνες επειδή δεν μπορώ να μετακινηθώ. Θα αναλαμβάνω μερεμέτια και μικρές ανακαινίσεις.. Απλά στην αρχή, επειδή είναι ένα νέο ξεκίνημα και δεν έχω σίγουρα έσοδα, θα ήθελα να έχω τα λιγότερα δυνατά πάγια έξοδα. 

Μέχρι τώρα έχω βρει 2 επιλογές.

1. Να ανοίξω κανονικά χαρτιά, που σημαίνει: 136€ ασφάλεια+λογιστής, (χοντρικά 200€ τον μήνα) με φορολογία εάν δεν κάνω λάθος 9% μέχρι τα πρώτα 10000€. Θα μπορώ να κόβω και απόδειξη ή τιμολόγια. (θα το προτιμούσα εάν είχα σίγουρα έσοδα). 

2. Ίδρυση 5μελους Κοινσεπ (με μέλη της οικογένειας μου). Μου δίνει την δυνατότητα να μετακινούμε στην καραντίνα, δεν με υποχρεώνει να ασφαλιστώ, θα μπορώ να κόψω απόδειξη ή τιμολογιο. Εξοδα: ίδρυση, λογιστης περίπου 50€ τον μήνα. Η Κοινσεπ εάν έχει κέρδη, φορολογείται με 20%. 

Τα έσοδα μου, πιστευω, δεν πρόκειται να περνούν τα 10000€. 

Θα ήθελα κάποια γνώμη ή συμβουλή.. 

Το πρώτο κάνε οι ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν άλλα χρονοβόρα θέματα όπως να κάνει τακτικές συνεδρίες, να κάνετε εκλογές κτλ. επίσης θεωρείται επιχείρηση οπότε είσαι αναγκασμένος να έχεις ΦΠΑ που σημαίνει κάθε τρίμηνο απόδοση οπότε πληρωμή σε λογιστή κτλ. Επίσης έστω και ένα άτομο από την οικογενειά σου π.χ. πιάσει δουλειά σε μια τράπεζα ή δημόσιο φορέα θα υπάρχει ασυμβίβαστο και θα πρέπει να ψάξεις να βρεις καινούργιο μέλος αλλιώς κάτω από πέντε μέλη διαλύεται αυτόματα η ΚΟΙΝΣΕΠ. Άσε που είναι ολόκληρη ταλαιπωρία γιατί οι υπόλοιποι για να γίνουν μέλη κτλ θα πρέπει να τρέχουν να κάνουν αρκετά γραφειοκρατικά. Επίσης πρέπει να προσέξεις κάτι πολύ σημαντικό τα έσοδα που θα έχεις σαν ΚΟΙΝΣΕΠ θεωρούνται έσοδα εταιρίας οπότε σημαίνει ότι κάνεις έξοδα που αφορούν την εταιρία σου. 

https://www.taxlaw.gr/kladoi-dikaiou/etairiko-dikaio/kinonikes-syneteristikes-epichirisis/

Ε. Κέρδη

Τα κέρδη μιας Κοιν.Σ.Επ. δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός εάν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως  35% διανέμονται στους εργαζόμενους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το πρώτο σε συμφέρει γιατί α) θα έχεις ασφάλιση, β) αν πιστεύεις ότι δεν θα βγάζεις πάνω από 10,000 μπορείς να κάνεις απαλλαγή ΦΠΑ (ρωτάς τον λογιστή σου για αυτό γιατί δεν ξέρω αν γίνεται στο επάγγελμά σου) οπότε δεν θα χεις την σκοτούρα να αποδίδεις ΦΠΑ κάθε τρίμηνο.

Αλλά αν δεν έχεις ήδη κάπως στρωμένες δουλειές προφανώς τα 136ε το μήνα που θα πρέπει να δίνεις μπορεί να σου φανούν βουνό... Είναι δίκοπο μαχαίρι αυτή την στιγμή το ξεκίνημα οποιαδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, godfather0991 είπε

Το πρώτο κάνε

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. 

Από τα παραπάνω, δεν με αγχώνουν όλα που αναφέρθηκαν (σύμφωνα με τις περιστάσεις μου), θα ήθελα να σταθώ σε 1 σημείο.

Επίσης πρέπει να προσέξεις κάτι πολύ σημαντικό τα έσοδα που θα έχεις σαν ΚΟΙΝΣΕΠ θεωρούνται έσοδα εταιρίας οπότε σημαίνει ότι κάνεις έξοδα που αφορούν την εταιρία σου. 

Αυτο στην πράξη, είναι τόσο δεσμευτικό όσο ακούγεται? Δηλ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τις ανάγκες της ΚΟΙΝΣΕΠ? 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Kostas3567 είπε

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. 

Από τα παραπάνω, δεν με αγχώνουν όλα που αναφέρθηκαν (σύμφωνα με τις περιστάσεις μου), θα ήθελα να σταθώ σε 1 σημείο.

Επίσης πρέπει να προσέξεις κάτι πολύ σημαντικό τα έσοδα που θα έχεις σαν ΚΟΙΝΣΕΠ θεωρούνται έσοδα εταιρίας οπότε σημαίνει ότι κάνεις έξοδα που αφορούν την εταιρία σου. 

Αυτο στην πράξη, είναι τόσο δεσμευτικό όσο ακούγεται? Δηλ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τις ανάγκες της ΚΟΙΝΣΕΠ? 

Κοίτα, ο νόμος όπως τον ξέρω εγώ είναι σαφής, ότι προφανώς γίνονται παρατυπίες κτλ. ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό ισχύει παντού. Επειδή έχω καιρό να ασχοληθώ με ΚΟΙΝΣΕΠ μπορεί να εχει αλλάξει και η διαδικασία κτλ. ρώτα καλύτερα έναν λογιστή ή εδώ: https://koinsep.org/τι-είναι-οι-κοιν-σ-επ/

Προφανώς στα μικροποσά δεν θα παίξει έλεγχος αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Εγώ σου είπα για την έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας κυρίως για την ασφάλεια που είναι ένα ζήτημα και για το ότι θα έχεις περίθαλψη και το ότι θα μαζεύεις χρόναι για σύνατξη. Αλλά το αν σε παίρνει το ξέρεις εσύ.

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να μπορώ να κόβω τιμολόγια και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών χωρίς να χρειάζεται ασφάλιση? 

Παλιά γινόταν ως εργολάβος οικοδομών εάν δεν κάνω λάθος.. Και σου κολλούσε ένσημα ο ιδιοκτήτης.. 

Εκοβες δηλ τιμολόγια κανονικά κ.α. Χωρίς να πληρώνεις τεβε.. 

• Like 2
Δημοσ.
16 ώρες πριν, Kostas3567 είπε

Υπάρχει κάποιος τρόπος να μπορώ να κόβω τιμολόγια και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών χωρίς να χρειάζεται ασφάλιση? 

Παλιά γινόταν ως εργολάβος οικοδομών εάν δεν κάνω λάθος.. Και σου κολλούσε ένσημα ο ιδιοκτήτης.. 

Αυτό δεν το γνωρίζω.

• Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, Kostas3567 είπε

Ναι γίνεται. Για την ώρα.

Κανείς έναρξη (θα πρέπει να ρωτήσεις λογιστή ακριβώς πώς γίνεται) ΑΛΛΑ δεν ασφαλίζεσαι στον ΕΦΚΑ με την έννοια του ΤΕΒΕ, δηλ δεν πληρώνεις μηνιαία ασφάλεια.

Ουσιαστικά λέγεσαι εμπειροτεχνης οικοδόμος. Κολλάς δηλαδή οικοδομικά ένσημα, αλλά έχεις ΚΑΙ τιμολόγια για να κόβεις για τις εργασίες σου.

Αρκετοί συνεργάτες μου είναι έτσι και όταν τους δίνω δουλειά μου κόβουν Τιμολόγιο. 

Μπορείς να παρίες και επαγγελματικό αυτοκίνητο κτλ κτλ κτλ.

Βέβαια, λένε ότι θα το "κόψουν" αυτό και θα σας υποχρεώσουν να ασφαλίζεστε στο "ΤΕΒΕ" με μηνιαία εισφορά και θα φορολογείστε ως επιτηδευματιες, αλλά το λένε εδώ και πόσα χρόνια...δεν έχει γίνει ακόμη.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...