TEOKOS Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Στις 19/3/2021 στις 6:10 ΠΜ, Georgie2 είπε Αυτό που φαίνεται στην φωτό σημαίνει ότι ο ενισχυτής μπορεί να σηκώσει συνολική αντίσταση σε κάθε έξοδο από 4 έως 16 Ohms. (Με το "κάθε έξοδο" εννοώ ζεύγος καλωδίων +/-. Αυτό γιατί όταν συνδέουμε περισσότερα από ένα ηχεία σε μία έξοδο, ανάλογα με τη συνδεσμολογία η αντίσταση είτε ανεβαίνει είτε μειώνεται). Για να μην μπερδεύεσαι με τέτοιες λεπτομέρειες, σε αυτόν τον ενισχυτή μπορούν άνετα να συνδεθούν ηχεία που το καθένα έχει αντίσταση από 4 έως 16 Ohms, με συμβατική σύνδεση (1 left-1 right στο system 1 ή/και** στο system 2). Εννοείται φυσικά πως το καλύτερο αποτέλεσμα το έχουμε όταν τα ηχεία ανά ζεύγος είναι ίδια. Το 8 Ohms-80W / 6 Ohms-100W σημαίνει ότι αν σε μία έξοδο συνδέσουμε ηχεία που έχουν συνολική αντίσταση 8 Ohms (δες παραπάνω-περισσότερα ηχεία σε μία έξοδο), εκεί ο ενισχυτής θα δώσει μέχρι 80 W. Στην περίπτωση δηλαδή που θα βάλουμε ένα ηχείο με αντίσταση 8 ohms, θα πάρουμε μέχρι 80 W. Αντίστοιχα, με ηχείο των 6 Ohms θα πάρουμε μέχρι 100 W. Μια πολύ μπακαλίστικη προσέγγιση/συμβουλή που μου έδωσε κάποτε ένας ηλεκτρονικός εξειδικευμένος σε μουσικά όργανα, και από τότε δεν έχω "παρατράγουδα" (παραμορφώσεις-καμμένα ηχεία/ενισχυτές), είναι να επιλέγω ηχεία που η ισχύς τους να είναι μιάμιση φορά η ισχύς* του ενισχυτή. Στη δική σου περίπτωση, καλό θα ήταν αν επιλέξεις ηχεία 8 Ohms, φρόντισε να είναι τουλάχιστον 120 W. Αντίστοιχα, 150 W αν είναι 6 Ohms. *Υπάρχουν διάφορες μονάδες μέτρησης ισχύος (RMS, PMPO κλπ). Φρόντισε να κοιτάξεις να είναι οι ίδιες σε ενισχυτή-ηχεία για να επιλέξεις τα σωστά. Οι κατασκευαστές ενισχυτών συνήθως δίνουν σε RMS. Καμιά φορά όμως στα ηχεία αναγράφεται η ισχύς σε PMPO, επειδή το νούμερο είναι μεγαλύτερο από την RMS και ο κόσμος νομίζει ότι τα ηχεία είναι καλύτερα/δυνατότερα. (Η ένταση του ηχείου υπολογίζεται καλύτερα από το λόγο dB/Watt που δίνει, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). **Φαίνεται πως ο ενισχυτής σου σηκώνει άνετα ένα ζευγάρι ηχείων των 4 Ohms (κάθε ηχείο). Στη φωτό όμως δεν φαίνονται ακριβώς λεπτομέρειες για το πως είναι κατασκευασμένος στην περίπτωση που θες να βάλεις 4 ηχεία. Αν σκέφτεσαι στο μέλλον να βάλεις δεύτερο ζευγάρι ηχείων και έχεις επιλέξει 4 ή 6 Ohms, θέλει πολύ περισσότερο ψάξιμο. Δες και εδώ: https://geoffthegreygeek.com/connecting-speakers-faqs/ (Στην παράγραφο "Can I just use the “Speaker B” connection on my amp for the extra speakers?") Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά έχεις μπερδευτεί τελείως αν και βλέπω προσπαθείς να ψαχτείς Τέσπα το ζουμί είναι ότι για να είναι ασφαλής μια αγορά ηχείων - ενισχυτή η ισχύς του ενισχυτή πρέπει να περισσεύει Διάβασε και αυτά τα χρήσιμα και ζουμερά για αρχή να αρχίζεις να καταλαβαίνεις.... https://www.athensproaudio.gr/el/loudspeakers-gr.html 1 1
papakos3 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 3 ώρες πριν, TEOKOS είπε Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά έχεις μπερδευτεί τελείως αν και βλέπω προσπαθείς να ψαχτείς Τέσπα το ζουμί είναι ότι για να είναι ασφαλής μια αγορά ηχείων - ενισχυτή η ισχύς του ενισχυτή πρέπει να περισσεύει Διάβασε και αυτά τα χρήσιμα και ζουμερά για αρχή να αρχίζεις να καταλαβαίνεις.... https://www.athensproaudio.gr/el/loudspeakers-gr.html Καμία προσβολή,εννοείται πως ψάχνομαι επειδή δε γνωρίζω,ευχαριστώ 1
JDROGAS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Eαν εισαι ακομα στην αναζητηση να σου πω κι εγω την αποψη μου. Τα wharfedale που κοιτας ειναι 88db στα 4ohm. Θα παιξουν και δεν θα εχεις θεμα αλλα υπαρχει ενα αλλα. Ειναι 120w και αρκετα αναισθητα (88db) και 4ohm που σημαινει οτι θα κατεβαινουν και στα 2-3ohm που σημαινει οτι ειναι ενα δυσκολο φορτιο για τον ενισχυτη σου.Δεν θα στα συνιστουσα. Θα σου συνιστουσα ηχειο πιο λιγα βατ απο 89-90db και επανω στα 8ohm για να μπορεσει να τα οδηγησει ο marantz. Τον ειχα τον ενισχυτη με ηχειο δαπεδου 8ohm - 120w φαντασου και δεν τα εσπρωχνε τα ηχεια με τιποτα. Την επομενη τον πουλησα.😁 Εγω θα σου προτεινω το εξης,ξεκινα να ριχνεις μια ματια σε ενεργα-αυτοενισχυομενα ηχεια. Συνδεοντας τα στο pre-out του ενισχυτη σου ο marantz θα παιζει το ρολο του προενισχυτη. Με 400-600 ευρω μπορεις να εχεις ενα σετακι ενεργα ηχεια με 6-8 ιντσες woofer και αρκετα watt ενισχυτη. Θα κανεις κανονικα τη χρηση του ενισχυτη σου οπως κανεις και τωρα,απλα δεν θα χρησιμοποιεις τα ενισχυτικα του σταδια. Δικες μου προτασεις σε αυτα τα χρηματα.Προσοχη στα περισσοτερα ενεργα η τιμη ειναι τεμαχιο εκτος εαν αναγραφεται ως ζευγαρι. https://www.skroutz.gr/s/4602146/Focal-Alpha-80-Black.html https://www.skroutz.gr/s/7521626/Presonus-Eris-E-66.html https://www.skroutz.gr/s/23222741/Adam-T8V-Black.html https://www.skroutz.gr/s/21871788/Fluid-Audio-FX80.html https://www.skroutz.gr/s/13342080/Mackie-MR824.html Κατι τελευταιο και ισως το πιο σημαντικο που δεν ρωτησα απο την αρχη. Τι χωρο θελεις να καλυψεις; Επεξ/σία 31 Μαρτίου 2021 από JDROGAS
papakos3 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 ο χωρος ειναι περιπου 40τμ,δε θελω ενεργα με τιποτα,ειχα πριν και τα εχω καταργησει.εχω σχεδον καταληξει στα dali spector 6,δε θελω ψηλες εντασεις ετσι κι αλλιως,στα 6 ohm ειναι τα dali οποτε θα τα σηκωσει ανετα ο ενισχυτης θαρρω
JDROGAS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 1 λεπτό πριν, papakos3 είπε ο χωρος ειναι περιπου 40τμ,δε θελω ενεργα με τιποτα,ειχα πριν και τα εχω καταργησει.εχω σχεδον καταληξει στα dali spector 6,δε θελω ψηλες εντασεις ετσι κι αλλιως,στα 6 ohm ειναι τα dali οποτε θα τα σηκωσει ανετα ο ενισχυτης θαρρω Μπορω να ρωτησω τι ενεργα ειχες; και τι δεν σου αρεσε; Tα dali δεν θα τα "σπρωξει" ο ενισχυτης σου.
JDROGAS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 6 λεπτά πριν, papakos3 είπε τα Edifier R2000DB Αυτα ειναι ηχεια υπολογιστη.......ουδεμια συγκριση. Εδω θα βαλεις στο παιχνιδι τα προενισχυτικα σταδια του marantz. Τα edifier απο που τα επαιζες;
papakos3 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Από Yamaha ax 396 ενισχυτή Συγνώμη, θα παίξει και δεν θα έχει θέμα με τα wharfedale αλλά θα έχουν θέμα τα Dali?! Το θέμα είναι ότι θέλω ηχεία δαπεδου,εκεί κολλάω
JDROGAS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Θα παιξει......το θεμα ειναι πως θα παιξει....... Τα dali ειναι 150w ηχειο στα 6.......κι εσυ εχεις ενισχυτη 80w στα 8.Για να καταλαβεις,εαν θελεις να παρεις τα μεγιστα απο το συγκεκριμενο ηχειο θελεις για να μην πω 200 και φανω υπερβολικος τουλαχιστον 150 καλα βατ. Δεν ειναι ο καλυτερος συνδυασμος πιστεψε με.Τον ενισχυτη σου τον ειχα και ειναι πολυ αδυναμος. To θεμα δεν ειναι η ενταση αλλα η ποιοτητα και το ποσο ζορι θα τραβηξει ο ενισχυτης σου οταν εσυ θα προσπαθησεις να ακουσεις απο τα 3-4 μετρα σε ενα χωρο 40τμ. Θα σηκωνεις το ποτενσιομετρο και απλα θα ζοριζεις τον ενισχυτη η θα τσιριζουν τα ηχεια.(μετα θα φταινε τα ηχεια) Αυτα που σου αναφερω οποιοσδηποτε τεχνικος που ασχολειται με ηχο θα στα πιστοποιησει.(ειμαι μουσικος και γνωριζω) Με 80 θεωρητικα βατ του μαραντζ (ουτε 50 δεν ειναι στην πραξη) να κουνηθουν 2 x 6,5 inch woofer δεν παιζει. Εγω να σε προλαβω παω απο το να χαλασεις τα χρηματα σου και μετα να λες τι συμβαινει.😉 14 λεπτά πριν, papakos3 είπε Το θέμα είναι ότι θέλω ηχεία δαπεδου,εκεί κολλάω Εσυ τωρα θελεις ηχεια δαπεδου (κι εγω ηθελα πριν 15 χρονια,γιατι πιστευα οτι τα δαπεδου ειναι πιο μεγαλα και θα παιζουν πιο δυνατα-καθαρα) και χαλασα 4-5 χιλιαδες ευρω,γιατι εκανα λαθος επιλογες. Τελος μην συγκρινεις τα edifier και τα κατατασεις στην κατηγορια των ηχειων που σου εστειλα. 1
papakos3 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 ενταξει,καταλαβα,μου εκανες τη καρδια περιβολι....αντε ξανα ψαξιμο,ευχαριστω παντως,να εισαι καλα
Dantε Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Στις 25/3/2021 στις 9:10 ΠΜ, TEOKOS είπε Τέσπα το ζουμί είναι ότι για να είναι ασφαλής μια αγορά ηχείων - ενισχυτή η ισχύς του ενισχυτή πρέπει να περισσεύει Διαφωνω καθετως ,οριζοντιως και οπως αλλιως θες. Ηχεια παντα παραπανω watt απο οσα μπορει να δωσει ο ενισχυτης για να αποφυγεις περιπτωση overdrive και να μη τα καψεις. Το 1,5 φορα πανω ειναι υπερβολικο.Συνηθως 10-20watt ειναι μια χαρα. Ενδεικτικα ηχεια 80αρια που εχω γραφουν πανω οτι λειτουργουν σωστα με ενισχυτη που δινει απο 20 εως 70 watt.
JDROGAS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 2 λεπτά πριν, papakos3 είπε ενταξει,καταλαβα,μου εκανες τη καρδια περιβολι....αντε ξανα ψαξιμο,ευχαριστω παντως,να εισαι καλα Eδω ειμαστε να βοηθησουμε.....δεν χρειαζεται να ψαχνεις μονος σου 😉 Μακαρι να ειχα κι εγω καποιον τοτε που αλλαζα ενισχυτες-ηχεια καθε εβδομαδα........ Να αρχισουμε απο τα βασικα. Θελω να μου πεις ποσα μετρα αποσταση θα ακους καταρχην. Και τα ηχεια που θα τοποθετηθουν σε σχεση με τον τοιχο (εαν ειναι κοντα να επιλεξουμε με bass reflex μπροστα γιατι θα βουιζουν) Δεν θελω να σε στενοχωρησω αλλα ο ενισχυτης που εχεις ειναι κατα-βαση home cinema με οτι κακο αυτο συνεπαγεται. Απο την αλλη εχεις ενα πλεονεκτημα εχει pre-amp out και του κοτσαρεις οποτε θελεις ηχεια ενεργα μαζι με ενα σαμπ και εισαι κουκλος! Μην μπερδευεσαι και νομιζεις οπως νομιζα κι εγω οτι τα μεγαλα ηχεια απαραιτητα εχουν και μεγαλο ηχο και οτι τα ηχεια βασης δεν εχουν δυναμη και μεγαλο ηχο.
TEOKOS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Το λοιπόν ... Πρέπει ένα ηχείο πάντα να οδηγείται από έναν ενισχυτή ίσης ή μικρότερης ισχύος και ποτέ μεγαλύτερης, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι καταστροφής. Λάθος O μηχανισμός καταστροφής των μεγαφώνων των ηχείων είναι θερμικός. Δηλαδή αν φθάσει στο πηνίο φωνής ενός μεγάφωνου υπερβολικό ηλεκτρικό ρεύμα, ανεβαίνει η θερμοκρασία του υπερβολικά μέχρι που λιώνει το λεπτό σύρμα του σε κάποιο σημείο και κόβεται, με αποτέλεσμα να μην παίζει πια το μεγάφωνο. Aς υποθέσουμε τώρα ότι σε ένα μεγάφωνο η θερμοκρασία καταστροφής του πηνίου φωνής είναι 200° C. Aν μελετήσουμε τώρα τη λειτουργία του θα δούμε ότι μπορούμε να φθάσουμε τη θερμοκρασία αυτή επιβάλλοντας διάφορες τιμές ισχύος για διάφορα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα μπορούμε να φθάσουμε τους 200° C δίνοντας 30W για πάνω από 10 δευτερόλεπτα, ή 50W για 10 δευτερόλεπτα, ή 80W για 7 δευτερόλεπτα, ή 100W για 3 δευτερόλεπτα, ή 150W για 1 δευτερόλεπτο! H ένδειξη τώρα συνεχής ισχύς (ή RMS) σημαίνει ότι η τιμή ισχύος που δίνεται είναι για άπειρο χρόνο. Στη μουσική όμως ποτέ η στάθμη δεν είναι σταθερή. Yπάρχει μια μέση τιμή ισχύος που παίζεται και υπάρχουν και οι στιγμιαίες κορυφές (peaks). Oι κορυφές αυτές είναι, ανάλογα με το είδος της μουσικής, από 30% μέχρι και 100% μεγαλύτερες από τη μέση ισχύ του προγράμματος, διαρκούν δε από μερικά εκατοστά του δευτερόλεπτου μέχρι 1-2 δευτερόλεπτα. Έτσι το «τριαντάρι» ηχείο του προηγούμενου παραδείγματός μας μπορεί να αντέξει κορυφές συμφωνικού προγράμματος μέχρι και 150W, ενώ σε μουσική ροκ με έντονη μέση στάθμη σήματος αντέχει άνετα 100W (χωρίς παραμόρφωση και χωρίς ρυθμιστικά πρίμων και μπάσων τα οποία αυξάνουν τη συνολική ισχύ που φθάνει στα ηχεία). Aν τώρα έχουμε έναν ενισχυτή 100W για τα ηχεία αυτά, θα έχουμε ένα θαυμάσιο ακουστικό αποτέλεσμα με τα ηχεία αυτά με καθαρές και αβίαστες κορυφές, αντίθετα με ό,τι θα συνέβαινε με έναν ενισχυτή 30W που δε θα μπορούσε να δώσει τις κορυφές και θα απέκοπτε (κλιπάριζε), εκτός από τον κίνδυνο καταστροφής των τουίτερ όπως θα δούμε παρακάτω. Ένας ενισχυτής 20W είναι αδύνατο να κάψει ποτέ ένα ηχείο 100W Λάθος Όταν ένας ενισχυτής οδηγείται σε αποκοπές (υπεροδηγείται, πράγμα συχνό σε περιπτώσεις δύσκολων ηχείων και μικρών ενισχυτών, όπου χρησιμοποιούν πολλοί στο τέρμα τα πρίμα και τα μπάσα και την ένταση του ενισχυτή) οι κυματομορφές του πλησιάζουν την τετραγωνική μορφή. Aυτή τότε έχει αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ισχύ στα πρίμα από τις χαμηλές συχνότητες. Έτσι, αποκοπή -πολύ έντονα πρίμα- κάψιμο του τουίτερ! 1 1
JDROGAS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 4 λεπτά πριν, TEOKOS είπε Το λοιπόν ... Πρέπει ένα ηχείο πάντα να οδηγείται από έναν ενισχυτή ίσης ή μικρότερης ισχύος και ποτέ μεγαλύτερης, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι καταστροφής. Λάθος O μηχανισμός καταστροφής των μεγαφώνων των ηχείων είναι θερμικός. Δηλαδή αν φθάσει στο πηνίο φωνής ενός μεγάφωνου υπερβολικό ηλεκτρικό ρεύμα, ανεβαίνει η θερμοκρασία του υπερβολικά μέχρι που λιώνει το λεπτό σύρμα του σε κάποιο σημείο και κόβεται, με αποτέλεσμα να μην παίζει πια το μεγάφωνο. Aς υποθέσουμε τώρα ότι σε ένα μεγάφωνο η θερμοκρασία καταστροφής του πηνίου φωνής είναι 200° C. Aν μελετήσουμε τώρα τη λειτουργία του θα δούμε ότι μπορούμε να φθάσουμε τη θερμοκρασία αυτή επιβάλλοντας διάφορες τιμές ισχύος για διάφορα χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα μπορούμε να φθάσουμε τους 200° C δίνοντας 30W για πάνω από 10 δευτερόλεπτα, ή 50W για 10 δευτερόλεπτα, ή 80W για 7 δευτερόλεπτα, ή 100W για 3 δευτερόλεπτα, ή 150W για 1 δευτερόλεπτο! H ένδειξη τώρα συνεχής ισχύς (ή RMS) σημαίνει ότι η τιμή ισχύος που δίνεται είναι για άπειρο χρόνο. Στη μουσική όμως ποτέ η στάθμη δεν είναι σταθερή. Yπάρχει μια μέση τιμή ισχύος που παίζεται και υπάρχουν και οι στιγμιαίες κορυφές (peaks). Oι κορυφές αυτές είναι, ανάλογα με το είδος της μουσικής, από 30% μέχρι και 100% μεγαλύτερες από τη μέση ισχύ του προγράμματος, διαρκούν δε από μερικά εκατοστά του δευτερόλεπτου μέχρι 1-2 δευτερόλεπτα. Έτσι το «τριαντάρι» ηχείο του προηγούμενου παραδείγματός μας μπορεί να αντέξει κορυφές συμφωνικού προγράμματος μέχρι και 150W, ενώ σε μουσική ροκ με έντονη μέση στάθμη σήματος αντέχει άνετα 100W (χωρίς παραμόρφωση και χωρίς ρυθμιστικά πρίμων και μπάσων τα οποία αυξάνουν τη συνολική ισχύ που φθάνει στα ηχεία). Aν τώρα έχουμε έναν ενισχυτή 100W για τα ηχεία αυτά, θα έχουμε ένα θαυμάσιο ακουστικό αποτέλεσμα με τα ηχεία αυτά με καθαρές και αβίαστες κορυφές, αντίθετα με ό,τι θα συνέβαινε με έναν ενισχυτή 30W που δε θα μπορούσε να δώσει τις κορυφές και θα απέκοπτε (κλιπάριζε), εκτός από τον κίνδυνο καταστροφής των τουίτερ όπως θα δούμε παρακάτω. Ένας ενισχυτής 20W είναι αδύνατο να κάψει ποτέ ένα ηχείο 100W Λάθος Όταν ένας ενισχυτής οδηγείται σε αποκοπές (υπεροδηγείται, πράγμα συχνό σε περιπτώσεις δύσκολων ηχείων και μικρών ενισχυτών, όπου χρησιμοποιούν πολλοί στο τέρμα τα πρίμα και τα μπάσα και την ένταση του ενισχυτή) οι κυματομορφές του πλησιάζουν την τετραγωνική μορφή. Aυτή τότε έχει αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ισχύ στα πρίμα από τις χαμηλές συχνότητες. Έτσι, αποκοπή -πολύ έντονα πρίμα- κάψιμο του τουίτερ! https://www.diapasonhifi.gr/blog/hxeio/ 1
TEOKOS Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2021 13 λεπτά πριν, JDROGAS είπε https://www.diapasonhifi.gr/blog/hxeio/ Έτσι ... υπάρχει τόση τσάμπα γνώση διάσπαρτη τσαμπέ, ακόμη και στα site καταστημάτων όπως το προαναφερθές διαπασών ,ακόμη στο αθενσπροαούντιο,ντιτζεισοπ και άλλα πολλά . Υπάρχουν εξειδικευμένα forums. Και όλα αυτά στην Ελληνική γλώσσα Για πιο βαθειά γνώση υπάρχει ο αμιρ και ο τουλ στην Αγγλική Και όμως οι ίδιες ερωτήσεις, οι ίδιες μπρο απαντήσεις ,τα ίδια λάθη...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα