Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

σε νέα οικοδομή θα ήθελα να έχω πριζες ethernet σε κάποια δωμάτια. Ξέρω οτι στα καναλια ρευματος θα πρέπει να περαστούν και τα καλώδια cat6 και να μπουν οι αναλογες πριζες. Το ερώτημα που εχω ειναι τι θα πρέπει να προσεχθεί τώρα που είναι να γίνει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση μιας και δεν εχω εμπειρια. Οποιαδηποτε συμβουλή ευπροσδεκτη.

Δημοσ.

Δυο πρίζες ethernet σε καθε σημειο-δωματιο, οπότε και δυο καλωδια, και αυτα μαζεύονται ολα μαζι σε ενα χωρο που εκει θα έρχεται και το καλώδιο παροχης τηλεφωνια-ιντερνετ απο τον πάροχο, δεν χρειάζεσαι cat6 και το cat5 ειναι υπεραρκετό για ενα σπίτι.

Αυτα

  • Like 2
Δημοσ.

Καλώδια χαμηλής τάσης απαγορεύεται να περνούν στα ίδια κανάλια με τα αντίστοιχα της υψηλής. Προφανώς αναφέρεσαι σε όδευση και όχι ίδιο κανάλι για τα καλώδια.

Υπολογίζεις σε ποιους χώρους και το ακριβές σημείο σε αυτούς θα χρειασθείς δίκτυο και περνάς 2 καλώδια UTP. Το ένα για το δίκτυο και το άλλο για την τηλεφωνία. Ειδικά σε χώρους που υπολογίζεις περισσότερες δικτυακές συσκευές (γραφείο, καθιστικό, κλπ, βάλε 1-2 καλώδια παραπάνω. Επίσης αν σκεφθείς να βάλεις σε κάποιο σημείο ΑΡ, φρόντισε η πρίζα να είναι ψηλά στο τοίχο και δίπλα της να υπάρχει πρίζα ρεύματος.

Όλα αυτά τα καλώδια (ένα από κάθε πρίζα) θα συγκεντρωθούν σε ένα σημείο (όποιο κρίνεις εσύ βέλτιστο) και σε αυτό θα φροντίσεις να τερματίσει η τηλεφωνική γραμμή από τον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής, κατευθείαν χωρίς άλλη ενδιάμεση σύνδεση.

Όλες οι πρίζες θα είναι δικτύου RJ45. Μην βάλεις τηλεφωνικές RJ11. Ο λόγος είναι ότι από την στιγμή που όλα τα καλώδια είναι UTP, τότε μπορείς να αλλάξεις (στο μέλλον και κατά το δοκούν) το σήμα που θα μεταφέρουν είτε σε τηλεφωνικό είτε σε Ethernet. Ωστόσο βύσμα RJ11 κουμπώνει μια χαρά σε υποδοχή RJ45, το αντίθετο είναι απλά αδύνατον.

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κοιτάω κι εγώ παρόμοια περίπτωση αν και μόνο για δίκτυο, όχι για τηλεφωνία.

Cat 5 με Cat6 έχουν μεγάλη διαφορά στο κόστος; Γιατί τα καλώδια δεν τα ρίχνεις για τα σημερινά δεδομένα που 100Mbps (άντε Gigabit) είναι μέσες-άκρες αρκετά, αλλά για δίκτυο που θέλεις να δουλεύει για 10-20 χρόνια και βάλε.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 3
Δημοσ.

Η διαφορά κόστους είναι μικρή, οπότε το UTP Cat6 είναι προτιμότερο. Μόνο να είναι μονόκλωνο (solid) αν και είμαι σίγουρος ότι ξέρει ο ηλεκτρολόγος τι πρέπει να βάλει.

  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Anubis13 είπε

Ξέρω οτι στα καναλια ρευματος θα πρέπει να περαστούν και τα καλώδια cat6

Μόλις έχασες το δικτυο. :) 
Ξεχωριστο κανάλι τα καλώδια τάσης και δικτύου πάντα. Επαναλαμβάνω ξεχωριστο.
Από εκεί και περα ειναι θέμα ποσο μερακλής ειναι ο εγκαταστάτης , το ιδανικό δίκτυο έχει τα καλώδια όμορφα περασμένα χωρίς στριψιματα και τσακίσματα. Δίκτυο θέλω , οχι ναπολιτάνικη μακαρονάδα :) 
 

  • Like 1
Δημοσ.

να σημειωση οτι και η τηλεφωνια οδευει πλεον προς voip οποτε μονο πριζες δικτυου θα μπαινουν ακομη και για τηλεφωνα σε μερικα χρονια. γι αυτο και ειναι προτιμοτερο να ειναι ολες rj 45. 

  • Like 1
Δημοσ.

Kαλημέρα σε όλους, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Καταρχας μιας και το διαμερισμα φτιαχνεται τωρα πιστευω οτι πρεπει να κοιταξουμε μελλοντικα, οποτε μαλλον θα παω για cat6a καλωδια, καλυτερα κατι εξτρα παρα ξηλωμα στο μελλον. Και το ιδιο ισχυει και για την ηλεκτρολογικη εγκατασταση αν και για αυτη μαλλον ξερω περισσοτερα.
Λογικα η τηλεφωνια στο μελλον θα ειναι VOIP.

Παμε λιγο στις αποριες μου:
1) Συνηθως το καλωδιο που ερχεται απο τον παροχο σταματαει στην κεντρικη πριζα του διαμερισματος(στα περισσσοτερα σπιτια για αυτο και το ρουτερ ειναι εκει), δηλαδη διπλα στην εξωπορτα. Για να τερματίσει η τηλεφωνική γραμμή από τον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής, κατευθείαν χωρίς άλλη ενδιάμεση σύνδεση σε αλλο χωρο ποιος ειναι υπευθυνος να το κανει? Υποψιν μιλαμε για καινουρια οικοδομη.

2) Στο χωρο που θα μαζευτουν τα καλωδια θα χρειαστει λογικα ενα patch panel. Oποτε θα χρειαστει να σκεφτω ποσα καλωδια θα χρειαστω ωστα να παρω το αναλογο. Μετα απο αυτο μεσω ενος switch κουμπωνω το router.

3) Συμφωνω για τις πριζες RJ45, αυτο που δεν ξερω ειναι πως γινεται να αλλαξεις απο τηλεφωνικο σε ethernet?

4) Γιατι το utp cat6 να ειναι μονοκλωνο? (ερωτηση ασχετου)

5) Αρα αν το κατανοω σωστα θελουμε μεσα απο τους τοιχους 2 καναλια ξεχωριστα(η αν η σωστη λεξη ειναι οδευσεις) 1 για τα καλωδια ρευματοπς και 1 για τα καλωδια δικτυου.

Κατι αλλο που πρεπει να προσεξω?

Δημοσ.

οι οδευσεις ειναι :

1 ασθενη ρευματα (τηλεφωνικα, δικτυου, συναγερμου, τηλεορασης, κουδουνιων, θυροτηλεορασεων, τυχον σηματοδοσιας (σε σπιτι απιθανο)).

2 καλωδια 220 και 380 v

  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα, νομίζω και το Cat6 UTP μπορεί να πάει στα 10Gbit αλλά έως 55 μέτρα μήκος.., φυσικά η επιλογή δικιά σου, αν και νομίζω πως το Cat6a βγαίνει μόνο σε θωρακισμένο..

Προσωπικά θα τα συγκέντρωνα σε κάποιο σημείο, όπως είπαν και οι άλλοι, αλλά δε θα έβαζα patch panel, το θεωρώ υπερβολή για οικιακή χρήση.., είναι πιθανό να έχεις πάνω από 7-8 γραμμές δικτύου; Ακόμα και τότε σε υπερβολή παίρνεις ένα 16αρι Switch..

Γενικότερα σημειώνεις ποια πρίζα πάει που, για να ξέρεις τα συνδέεις όλα πάνω στο Switch ( να φανταστώ τουλάχιστον gigabit ? ) και έτοιμα

  • Like 1
Δημοσ.

Η απορια μου ειναι η εξης, πως μαζευεται το σημειο οπου θα εχει ολα αυτα τα καλωδια για να μην φαινεται ασχημο?

@Kozanitis1: Τι σημαινει το θωρακισμενο?

Δημοσ.

ο ηλεκτρολόγος αν είναι τσάκαλος θα στα φτιάξει όλα όπως πρεπει,οπως σου είπαν μακρυά από ρεύματα το δίκτυο

πίνακα μικρό η ρακ εκεί που θα μαζευτούν όλα τα καλώδια γιατί θα μπει και switch

όμως ρώτησε τον πριν ξεκινήσει γιατί οι περισσότεροι είναι απλά μαστοριά ......

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακριβώς ότι λένε και οι άλλοι.., επίσης αν βάλεις θωρακισμένο θα πρέπει να τερματιστεί σε μεταλλικά βύσματα, όπως επίσης και να χρησιμοποιήσεις θωρακισμένο Switch με γείωση κλπ.. που φεύγεις σε κόστος..

Για αυτό πιστεύω με σωστές οδεύσεις όπως λένε τα παιδιά, μακριά από τάσεις 220V + , με ένα Cat6 UTP θα είσαι καλυμμένος, ακόμα και σε αναβάθμιση στα 10Gbit στο μέλλον, καθώς δε νομίζω σε οικιακή εγκατάσταση να ξεπεράσεις τα 55 μέτρα σε μήκος καλωδίου..

Επίσης, σκέψου και συζήτα με τον ηλεκτρολόγο για τις προβλέψεις που θέλεις να κάνεις, πχ εγώ θα έβαζα 2 πρίζες (ή μια διπλή) RJ45 στο σαλόνι, κοντά εκεί που θα βάλεις τηλεόραση/media player, άλλη 1 με 2 σε κάποιο χώρο που θα κάθεσαι σε σταθερό υπολογιστή (γραφείο/υπνοδωμάτιο/χωλ) καθώς και 1 με 2 πάλι σε κάποιο παιδικό υπνοδωμάτιο (πχ υπολογιστής/κονσόλα) καθώς και μία σε τυχόν τύπου ξενώνα αν έχεις.. και τέλος κάπου ανάλογα τη διαρρύθμιση του σπιτιού αναμονή για ένα ή δύο access point

Σύνολο 8-9 το πολύ πρίζες RJ45

Επεξ/σία από Kozanitis1
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μερικά σχόλια σε ότι αναφέρθηκε στα τελευταία μηνύματα.

Τα καλώδια ασθενών ρευμάτων περνούν σε ξεχωριστά κανάλια, όχι για λόγους ηλεκτρομαγνητικού θορύβου, αλλά για λόγους ασφάλειας.

Το ότι η τηλεφωνία αύριο-μεθαύριο, θα είναι καθολικά VoIP, δεν σημαίνει ότι τα τηλέφωνα θα είναι και αυτά VoIP. Μια χαρά παίζουν και τα απλά αναλογικά τηλέφωνα, από την έξοδο της οποιασδήποτε VoIP συσκευής (Router, PBX, ATA κλπ). Οπότε δεν είναι αυτός ο λόγος να βάλουμε παντού πρίζες RJ45.

Προτείνεται να μπαίνουν πρίζες RJ45 ακόμη και στα καλώδια που προορίζονται για τη τηλεφωνία, διότι αν στο μέλλον αποφασίσουμε να αλλάξουμε το σήμα που θα μεταφέρουν αυτά τα καλώδια, να μην χρειαστεί να αλλαχθεί η πρίζα. Π.χ. αποφασίζουμε ότι σε ένα δωμάτιο δεν θέλουμε να έχουμε τηλεφωνία ή δεν είναι απαραίτητη εκεί για Χ λόγους. Οπότε με μια απλή κίνηση την μετατρέπουμε σε δικτύου, συνδέοντας αντίστοιχη συσκευή.

Δεν αφήνουμε ποτέ τα UTP να κρέμονται ελεύθερα από τον τοίχο και δεν τα τερματίζουμε απ' ευθείας στις συσκευές μας (Router, Switch, κάρτες δικτύου κλπ). Ο λόγος είναι απλός. Πρώτιστα είναι κακή πρακτική και αντιαισθητική και δεν εφαρμόζεται σε καμία σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση.  Δευτερευόντως, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε πρόβλημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αστοχιών σε ένα Ethernet δίκτυο, είναι οι τερματικές συνδέσεις στα βύσματα. Η μοναδική επίλυσή τους επιτυγχάνεται με κόψιμο και πρεσάρισμα νέου ακροδέκτη. Αυτό όμως αφαιρεί τμήμα από το μήκος τους καλωδίου και κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει δυνατότητα επισκευής. Για τον λόγω αυτό τερματίζεται σε σταθερό σημείο, είτε σε πρίζα είτε σε patch panel. Υπάρχουν πρίζες πολλαπλών RJ45 modules (μέχρι 10), αν δεν θέλουμε ντε και καλά να χρησιμοποιήσουμε patch panel.

Σε οικιακά περιβάλλοντα δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθεί θωρακισμένο καλώδιο. Αυτό είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό σε εργοστασιακούς ή επαγγελματικούς χώρους, όπου μέσω του δικτύου μεταφέρονται δεδομένα κρίσιμων εφαρμογών από αισθητήρες/συσκευές υπολογισμού σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον απαιτείται σωστός τερματισμός και συνέχεια της γείωσης σε όλη την αλυσίδα, ενώ παράλληλα χρειάζεται ξεχωριστή γείωση ασθενών ρευμάτων που θα ενώνεται με την κύρια των ισχυρών ρευμάτων λίγο πριν την ράβδο (η τελευταία απαίτηση δεν ισχύει σε οικοδομές που έχει εφαρμοσθεί θεμελιακή γείωση).

Αν παρόλα αυτά θέλουμε να περάσουμε θωρακισμένο καλώδιο, αλλά δεν έχουμε την πρέπουσα εγκατάσταση γείωσης ασθενών ρευμάτων, τότε απλά υλοποιούμε την συνέχεια της γείωσης σε όλη την αλυσίδα του κάθε καλωδίου, αλλά επ' ουδενί την τερματίζουμε, είτε στην γείωση της οικοδομής είτε σε σταθερό σημείο (π.χ. patch panel).

 

Επεξ/σία από jkoukos
  • Like 5

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...