Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους. 
Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχω περάσει Ethernet στον τοίχο στο σπίτι για να κάνω ένα μικρό home network, μιας και το Speedport plus ή άλλο modem-router δεν μπορεί να καλύψει αυτή την απόσταση με τους τοίχους στη μέση. Το διάγραμμα μοιάζει ώς εξής. 

Speedport με 2 καλώδια ethernet + WIFI του. 
(1η καλώδιο) κατευθείαν πάνω σε PC. 
(2η καλώδιο) ethernet 15m -> switch -> PC με ethernet + AP για WIFI

Χρησιμοποιώ το TP-LINK TL-SG1005D v8 και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με το πόσο καλό manage κάνει. Το έχω τεστάρει με έως 3 Ethernet + AP και ήταν απροβλημάτιστο. 

Το θέμα μου είναι στο Access Point. TP-LINK TL-WA801N προπολεμική έκδοση 10ετίας. 
Ενώ όλα είναι καλά το AP κάνει κάποια reboot, κόβει το wifi για ώρες και θέλει επανεκκίνηση για να επανέλθει. 

Λέω να ξεκινήσω σε πρώτη φάση με ένα Ubiquiti AP AC Lite να καλύψει την 2η γραμμή για την πίσω πλευρά στου σπιτιού και να μην εκνευρίζομαι με τα αψυχολόγιτα DC του wifi. 

Στη συνέχεια έλεγα να ψάξω για το πως μπορώ να βελτιώσω το routing και WIFI του Speedport. Με wifi και γραμμές ethernet πολλές φορές βλέπω κακή διαχείριση και μικρό κολλήματα μέχρι να πέσει λίγο η κίνηση και να έρθει στα ίσα του. 
Οπότε σκεφτόμουν να το δουλέψω σε Passthrough για να έχω τηλέφωνο και να βάλω ένα σωστό router με Gigabit controller να ξεμπουκώσει λίγο. Για WIFI είτε το έχει το router είτε όχι δεν με πειράζει μιας και οι απαιτήσεις είναι μικρές. 

Για το Ubiquiti AP AC Lite έχω διαβάσει τα καλύτερα. 
Ubiquiti EdgeRouter X ER-X και ένα φτηνό AP θα μπορύσε να με καλύψει αν κάνει σωστό routing. 

Υπάρχουν κάποιες στάνταρ και αξιόπιστες προτάσεις για AP και router ?

Δημοσ.

Καλησπέρα, κάτι αντίστοιχο έχω κάνει και εγώ..

VDSL 50 Cosmote με το Plus

Ότι μπορούσα να βάλω ενσύρματα μπήκε ενσύρματα (ότι είναι κοντά στο ρούτερ) και τα υπόλοιπα τα έχει αναλάβει ένα Ubiquiti AP AC LR 

Εξαιρετικά ευχαριστημένος, για το χώρο που καλύπτει..

Έχω κλείσει το WiFi του plus, και ουσιαστικά το χρησιμοποιώ σαν modem router switch..

Κολλήματα που λες δεν έχω παρατηρήσει, ακόμα και με 20+ συσκευές στο ασύρματο (Ubiquiti)

Μήπως το to link έχει κάποιο δικό του DHCP και πέφτει το ένα στο άλλο;

Κλείσε το και άσε το ρούτερ να δίνει τις IP, στο Ubiquiti κάπου έχει ρύθμιση αν παίρνει από αλλού, ή να δίνει αυτό νομίζω..

Προσωπικά θα πήγαινα για τo LR και ΌΧΙ το lite, πολύ μικρή διαφορά στην τιμή, θεωρώ πως έχει καλύτερη κεραία το LR..

Φυσικά δική σου επιλογή 😉

Δημοσ.
Στις 14/3/2021 στις 4:44 ΜΜ, Kozanitis1 είπε

Μήπως το to link έχει κάποιο δικό του DHCP και πέφτει το ένα στο άλλο;

Τελικά μία ρύθμιση σε κινητό με Randomized Mac address τα χάλαγε όλα. Δείχνει να είναι οκ μετά το reset, για να επιβεβαιώσω πως ήταν disabled το DHCP. 
Προς το παρόν θα μείνω ως έχει. Αφού έστρωσε, και στη συνέχεια θα κοιτάξω να κάνω καλό manage στην πλευρά του router.|
Το LR το φοβήθηκα με αυτά που είδα γραμμένα για το πως το "κολλάνε" απομακρυσμένες συσκευές που δεν απαντάνε καλά λόγω απόσταση / εμποδίων. 

Δημοσ.

Πρώτη φορά το βλέπω αυτό που λες για το LR, έχεις κάποιο λινκ συγκεκριμένα να δω;

Εμένα φαντάσου στον από κάτω όροφο πιάνει ικανοποιητικά (περίπου 35mbps) και δύο ορόφους πιο κάτω ίσα ίσα, αλλά χωρίς αποσυνδέσεις..

Δημοσ.

Το βρήκα για πρώτη φορά σε σχόλιο του skroutz, και μετά ξεκίνησα να ψάχνω στο φόρουμ της εταιρίας για το θέμα συγκεκριμένα. 

Στην πραγματικότητα αυτό που ανέφεραν είναι πως μία συσκευή όπως έχεις εσύ σε απόσταση, που θα δουλέψει πχ  30mbps και 120ms, μπορεί να περάσει θόρυβο σε μία συσκευή που βρίσκεται δίπλα στο AP και να δεις για παράδειγμα 45mbps και 50 ping αντί για 15-25ms ping. 
Λίγο πολύ κάτι που είναι ήδη γνωστό αλλά σταμάτησε να εμφανίζεται στις σύγχρονες συσκευές. 

Το Post δεν το βρήκα όσο ξανακοίταξα, γιατί ήταν μέσα στα troubleshooting από διάφορους που ήθελαν βοήθεια με άσχετα θέματα. Δεν αξίζει καν να το κοιτάξεις με 1-2 εμφανίσεις μέσα στις τόσες χιλιάδες. Μπορείς αν έχεις όρεξη να το τσεκάρεις φορτώνοντας bandwidth προς το όριο της απόστασης με 3-4 συσκευές και να δεις τι lantency σου περνάει σε κάποια που είναι δίπλα. 

Δημοσ.

Στο ίδιο σπίτι μπορώ αν θες να κάνω δοκιμή με διαφορετικές συσκευές..

Τώρα για τον κάτω όροφο δύσκολα.., εκτός αν πάω στη σκάλα.. :P

Φαντάσου σε εμένα με  4Κ τηλεόραση, κινητά λάπτοπ κλπ, δεν είχα ποτέ θέμα..

Σε καθημερινή σχεδόν δοκιμή με 2 netflix, 2 μαθήματα ταυτόχρονα, κινητά σε social κλπ δεν παρατήρησα πουθενά κολλήματα..

Ακόμα και σε online παιχνίδι, είχα κάτι σκαμπανεβάσματα στο ping από 65 που έχω συνήθως στα 80-90 και πάλι 65-70 (με router το Plus της Cosmote.. )

Γενικά στην 5GHz μπάντα είμαι συνέχεια στα <1-2 ms και στα 2.4GHz έως 5-6 ms..

Θα προσπαθήσω αύριο το πρωί.., μια πρόχειρη δοκιμή μπορώ να κάνω με λάπτοπ και δυο κινητά δίπλα δίπλα να δω πως πάνε σε ένα speedtest?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...