cruccer Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Γεια σε όλους. Τρέχω το παιχνίδι ELEX (την GOG έκδοση) μέσω της τελευταίας έκδοσης development του WIne (Ubuntu Mate 20.04, AMD Ryzen 5 2600 και AMD RX 570) και έχω το ακόλουθο πρόβλημα. Μόλις φτάσει το παιχνίδι στο μενού οι ανεμιστήρες της κάρτας γραφικών σταματούν για 2-3 δευτερόλεπτα και μετά γυρίζουν στη μέγιστη ταχύτητα για 2-3 δευτερόλεπτα κι αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια. Το ίδιο συμβαίνει και μέσα στο παιχνίδι. Επίσης, η ίδια συμπεριφορά συνεχίζει αφού βγω από το παιχνίδι και είμαι στο Desktop. Πρέπει να κάνω επανεκκίνηση για να σταματήσει. Άλλα παιχνίδια που τρέχω μέσω Wine (όπως το Little Nightmares II) δεν έχουν αυτό το θέμα. Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα CoreCtrl και έθεσα fixed τιμή για την ταχύτητα των ανεμιστήρων. Η ρύθμιση δουλεύει μια χαρά στο Desktop και σε άλλα παιχνίδια, αλλά μόλις τρέξω το ELEX αρχίζει πάλι η ίδια συμπεριφορά. Έκανα, επίσης, εγκατάσταση τον driver amdgpu pro από το site της AMD, αλλά καμία διαφορά. Η θερμοκρασία,τέλος, της κάρτας δεν είναι πολύ υψηλή. Το μέγιστο που έφτασε με high settings ήταν 55 βαθμούς. Δοκίμασα και με όλα τα settings στο low, άλλα πάλι τα ίδια. Όποια βοήθεια μπορείτε να δώσετε είναι ευπρόσδεκτη.
dancer_69 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν το γνωρίζω, οπότε δεν έχω κάποια λύση, αλλά μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα για να εντοπίσεις και ίσως λύσεις το πρόβλημα. 1. εγκατέστησε το gamemode και τρέξε το παιχνίδι(και γενικά αυτό ισχύει και για άλλα παιχνίδια) μέσω αυτού. Δηλαδή "gamemoderun wine /το/εκτελέσιμο/του/παιχνιδιού. Αυτό έχει σχέση με τη συχνότητα του επεξεργαστή και όχι με την κάρτα γραφικών, αλλά μπορεί να βοηθήσει γενικότερα στις επιδόσεις, ανάλογα το παιχνίδι. 2. Εγκατέστησε το MangoHUD το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις διάφορες πληροφορίες για χρήση CPU, GPU και θερμοκρασίες την ώρα που παίζεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να δεις αν ανεβάζει θερμοκρασία η GPU και αν αυτό εξηγεί τη συμπεριφορά του ανεμιστήρα. Πρέπει να υπάρχει στα αποθετήρια του ubuntu, όπως και το gamemode, αλλά εδώ είναι η σελίδα του στο github, όπου έχει πληροφορίες για τη ρύθμιση και χρήση του: https://github.com/flightlessmango/MangoHud 3. Εγκατέστησε το Radeon Profile: https://github.com/marazmista/radeon-profile από το οποίο μπορείς να ρυθμίσεις τον ανεμιστήρα της GPU ανάλογα με τη θερμοκρασία. Πιθανότατα το ίδιο έκανες και με το corectrl, αλλά το radeon profile το έχω δοκιμάσει(σε σχέση με τον ανεμιστήρα) στην RX 570 και ξέρω ότι λειτουργεί και παίρνει τον έλεγχο του ανεμιστήρα. Τώρα αν το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να το αλλάξει αυτό δεν το γνωρίζω, οπότε καλό είναι να ψάξεις και για διάφορες αναφόρές σχετικά με το παιχνίδι για τη συμπεριφορά του μέσω wine, στο wineHQ, στο φόρουμ του Lutris και στο ProtonDB. Επεξ/σία 12 Μαρτίου 2021 από dancer_69
cruccer Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Γεια σου dancer_69. Ευχαριστώ για το χρόνο σου. Δοκίμασα το gamemode και το παιχνίδι "κολλάει" σε μαύρη οθόνη. Εγκατέστησα το mangohud, αλλά δεν εμφανίζεται στο παιχνίδι (ούτε σε κανένα άλλο). Κάτι κάνω λάθος μάλλον, οπότε πρέπει να το ψάξω λίγο ακόμη. Το Radeon Profile δεν το δοκίμασα ακόμη, αλλά θα το εγκαταστήσω και θα δούμε. Επίσης, έκανα εγκατάσταση το παιχνίδι μέσω Lutris χωρίς να αλλάξει κάτι. Έριξα και μια ματιά στο WineDB και ProtonDB, χωρίς όμως να βρω κάποια αναφορά στο πρόβλημα αυτό. Μου φαίνεται περίεργο ότι το παιχνίδι μοιάζει να παίρνει τον έλεγχο της κάρτας γραφικών...
dancer_69 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) To gamemode δε μου έχει δημιουργήσει ποτέ τέτοιο θέμα και το χρησιμοποιώ παντού. Μήπως βγάζει κάποιο σφάλμα στο τερματικό? Για το mangohud, διάβασε στο link για τη χρήση του. Θα πρέπει να το φορτώσεις πρώτα, λογικά κάπως έτσι " mangohud wine /διαδρομή/εκτελέσιμου", ή με "export MANGUHUD=1" στο τερματικό πριν τρέξεις το παιχνίδι. Εγώ γενικά για wine παιχνίδια φτιάχνω ένα script, το βάζω στο φάκελο του παιχνιδιού και το τρέχω από αυτό. Για παράδειγμα κάτι τέτοιο: RDR2-linux: #!/bin/bash export MANGOHUD=1 export WINEPREFIX=/home/user/.wineRDR2 export WINEDLLOVERRIDES=dxgi=n,b export PULSE_LATENCY_MSEC=60 export VK_ICD_FILENAMES=/usr/share/vulkan/icd.d/radeon_icd.x86_64.json cpulimit --limit=400 gamemoderun wine "/media/data/RDR2/Launcher.exe" Επίσης νομίζω ότι η προεπιλογή για το mangohud είναι να είναι κρυφό και εμφανίζεται με Shift+F12, αλλά θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να τροποποιήσεις το αρχείο config ώστε να ενεργοποιήσεις την εμφάνιση της θερμοκρασίας της GPU που νομίζω δεν είναι ενεργή από προεπιλογή. Και το radeon profile χρειάζεται λίγο ψάξιμο μιας και έχει αρκετές δυνατότητες(μπορεί να γίνει και overoclock της GPU από εκεί). Εγώ μόνο τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα έχω πειράξει, το οποίο γίνεται εύκολα από την καρτέλα "Fan Control". Είτε φτιάχνεις ένα νέο προφίλ είτε επεξεργάζεσαι το default. Βέβαια θα πρέπει να τρέχει η εφαρμογή αλλιώς χρησιμοποιούνται οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Ίσως βέβαια κάτι τέτοιο να χρειάζεται και με το corectrl και γι' αυτό να μην είδες διαφορά. Επίσης φαντάζομαι έχεις εγκατεστημένο το dxvk στο wine, το οποίο είναι must για τα περισσότερα αν όχι όλα παιχνίδια. Επεξ/σία 12 Μαρτίου 2021 από dancer_69
chek2fire Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 στο steam πάντως μέσω του δικού του wine τρέχει απροβλημάτιστα. Δεν ξέρω τι setting έχουν βάλει https://www.protondb.com/app/411300
cruccer Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Έτρεξα το Radeon Profile, αλλά όπως συμβαίνει και με το CoreCtrl, μόλις μπαίνω στο παιχνίδι οι ανεμιστήρες αρχίζουν τη συμπεριφορά που περιέγραψα. Το dxvk το έχω εγκατεστημένο, γιατί χωρίς αυτό το παιχνίδι σέρνεται. Το παιχνίδι τρέχει μια χαρά. Το θέμα είναι με τη συμπεριφορά των ανεμιστήρων, η οποία εκτός από ενοχλητική δεν πιστεύω να είναι καλή και για την "υγεία" της κάρτας.
dancer_69 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Κακό στην κάρτα δεν κάνει, ίσα ίσα που ψύχεται περισσότερο. Στο radeon profile ρύθμισες τη συμπεριφορά του ανεμιστήρα? Το δοκίμασες εκτός παιχνιδιού ώστε να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί και ανεβάζει τις στροφές του ανεμιστήρα ανάλογα με τα όρια θερμοκρασίας που έχεις θέσει? Επίσης τι γίνεται με τη θερμοκρασία της κάρτας όταν οι στροφές του ανεμιστήρα ανεβαίνουν. Μπορεί για κάποιο λόγο να ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία η κάρτα και γι' αυτό να γίνεται αυτό. Το MangoHUD θα βοηθήσει σ' αυτό. Πρέπει να δεις αρχικά τι γίνεται με τη θερμοκρασία της κάρτας, αυτό είναι το πιο σημαντικό και αυτό που επηρεάζει περισσότερο την "υγεία" της. 1
cruccer Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Στο Radeon Profile ρύθμισα την ταχύτητα και αυτή διατηρείται τόσο στο desktop όσο και σε άλλα παιχνίδια που έτρεξα. Η θερμοκρασία (μετρημένη με το CoreCtrl και το Radeon Profile) δεν ξεπερνάει τους 55 βαθμούς, τρέχοντας με high settings. Το θέμα είναι ότι η συμπεριφορά αυτή αρχίζει από το μενού, πριν μπω καν μέσα στο παιχνίδι. Δηλαδή οι ανεμιστήρες σταματούν τελείως για 2-3 δευτερόλεπτα μετά δουλεύουν στο μέγιστο για 2-3 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια σταματούν πάλι και ξανά στο μέγιστο και ούτω καθεξής. Δεν δουλεύουν δηλαδή στο μέγιστο συνέχεια, το οποίο θα ήταν λογικό ίσως (αν και η θερμοκρασία δεν είναι μεγάλη). Αυτό το άναψε-σβήσε κάθε λίγα δευτερόλεπτα σίγουρα δεν είναι καλό.
chek2fire Δημοσ. 13 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2021 δεν παθαίνουν έτσι εύκολα οι κάρτες πρόβλημα. Εδώ οι άλλοι που κάνουν mining τις έχουν σε full load για πάνω από χρόνο και συνεχίζουν να δουλεύουν συν ότι οι ανεμιστήρες αν χαλάσουν μπορείς να βάλεις μετά και μια custom ψύξη πάνω
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα