marinax1 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2021 Νομίζω είμαι στη σωστή κατηγορία. Δυστυχώς σε θέματα δικτύου δε τα πάω καθόλου καλά. Εχω πάρει ένα synology προσπαθώ διαβάζοντας και βλέποντας βιντεάκια στο Youtube να το κάνω να δουλέψει. Ο στόχος μου είναι να μπορώ να έχω πρόσβαση απο όπου βρίσκομαι. έχω γραφεί στο quickconnect και γενικά παίζοντας με τις ρυθμίσεις το κατάφερα αυτό είτε σαν ftp είτε με το quickconnect. αλλά δε θέλω αυτό. Θέλω (αν γίνεται κιολας) σε όποιον υπολογιστή επιλέξω να έχω έναν φάκελο που να βλέπει τα περιεχόμενα του synology. όπως ακριβώς είναι ο φάκελος του onedrive που έχω στους υπολογιστές μου. Δε θέλω να μπαίνω μέσω web διότι τις περισότερες φορές χρειάζεται να τροποποιώ αρχεία και δε γίνεται να τα κατεβάζω στον υπολογιστή και μετά να τα ανεβάζω πάλι στο synology. Προσπάθησα να κάνω map a network drive αλλά δε συνδέεται. Αν μπορούσα να το κάνω αυτό θα με βόλευε. Είναι ακριβως αυτό που χρειάζομαι. Γραφτηκα και το noip.com αν και δε ξέρω αν χρειάζεται γιατί έχω στατική IP. Παρόλο αυτά κατάφερα να αποκτήσω πρόσβαση (αφού έκανα και port forward) μέσω του domain που επέλεξα. Οπότε πως μπορώ να έχω ένα φάκελο όπως το onedrive? Γίνεται;
marinax1 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου 2021 Στις 13/3/2021 στις 12:29 ΜΜ, catmaster είπε σε ευχαριστώ πάρα πολύ. αυτό ακριβώς έψαχνα. τόσα βιντεάκια και τα περισσότερα είναι πολύ απλά. ίσως δεν έψαξα καλά. τα κατάφερα τελικά και έκανα αυτό που ήθελα. λόγω του ότι έχω στατική ip δε χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω το noip.com αλλά έκανα κι εκεί ένα λογαριασμό. διότι μόνο με την Ip δε μπορούσα να συνδεθώ στο synology μέσω web. δε ξέρω γιατί. ο συγχρονισμός δουλεύει μια χαρά. Τώρα μια άλλη ερώτηση από περιέργεια. στο τοπικό δίκτυο δε χρειάζεται να εγκαταστήσω το πρόγραμμα τους. απλά δίνω τη διεύθυνση του synology (192.168.1.10) και συνδέομαι όπως θα συνδεόμουν σε οποιοδήποτε συσκευή εντός δικτύου. αυτό δε μπορώ να το κάνω και εκτός δικτύου; δηλαδή να μη χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα τους και να βάλω τη διεύθυνση του noip.com που έφτιαξα; το δοκίμασα αλλά δε δούλεψε. ίσως ήθελε να ανοίξω κάποια πόρτα στο router ή να ρυθμίσω κάτι στο synology. το σημαντικότερο, το onedrive έχει το πολύ καλό χαρακτηριστικό να μη κατεβάζει όλα τα αρχεία. πχ αυτά που δε προσπελάστηκαν για ένα μήνα και τα κατεβάζει μόλις τα "ζητήσω". αυτό δε μπορεί να γίνει κι εδώ; ο λόγος που το ζητώ είναι ότι τα αρχεία είναι πολλά. κι αν τα συγχρονίσω με άλλον υπολογιστή θα φάνε όλο τον σκληρό. γι αυτό ακριβώς και η ερώτηση της προηγούμενης παραγράφου 1
catmaster Δημοσ. 14 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2021 Μόλις τώρα, marinax1 είπε διότι μόνο με την Ip δε μπορούσα να συνδεθώ στο synology μέσω web Μέσα στο lan και δεν ανοιγε το web service ; Περίεργο , θα το κοιταξω . 4 λεπτά πριν, marinax1 είπε αυτό δε μπορώ να το κάνω και εκτός δικτύου; δηλαδή να μη χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα τους και να βάλω τη διεύθυνση του noip.com που έφτιαξα; Κανονικά χρειαζεται self signed certificate και για ασφάλεια , vpn με reverse proxy. Θα το δω και αυτο. 6 λεπτά πριν, marinax1 είπε αυτά που δε προσπελάστηκαν για ένα μήνα και τα κατεβάζει μόλις τα "ζητήσω". αυτό δε μπορεί να γίνει κι εδώ; Αν κατάλαβα καλα θες να μπορείς να κανεις synchronization (που λενε και στο χωριο μου) on-the-fly ; Δώσε λιγο χρόνο , δεν το εχω δουλεψει καθολου το synology (για βασικο media server έχω το openmediavault και τρέχω containerized ένα open source cloud) .Θα το ξαναφορτώσω σε vm (το εσβησα χτες ο ανοητος αφου τσεκαρα πριν πως δουλευει σωστα αυτο που περιγραφεται στο ανωθεν video) και θα το δω πως δουλευει.
marinax1 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Στις 14/3/2021 στις 8:35 ΜΜ, catmaster είπε Μέσα στο lan και δεν ανοιγε το web service ; Περίεργο , θα το κοιταξω . Κανονικά χρειαζεται self signed certificate και για ασφάλεια , vpn με reverse proxy. Θα το δω και αυτο. Αν κατάλαβα καλα θες να μπορείς να κανεις synchronization (που λενε και στο χωριο μου) on-the-fly ; Δώσε λιγο χρόνο , δεν το εχω δουλεψει καθολου το synology (για βασικο media server έχω το openmediavault και τρέχω containerized ένα open source cloud) .Θα το ξαναφορτώσω σε vm (το εσβησα χτες ο ανοητος αφου τσεκαρα πριν πως δουλευει σωστα αυτο που περιγραφεται στο ανωθεν video) και θα το δω πως δουλευει. τελικά όλα καλά. δεν είχα ιδέα των δυνατοτήτων του synology. εγώ νόμιζα ότι ήταν απλά ένας σκληρός δίσκος που συνδέεται δικτυακά και απορούσα για την αυξημένη τιμή. Τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω περι τίνος πρόκειται και τι δυνατότητες έχει. μπορείς να στήσεις κι ένα site με αυτό αντί να χρησιμοποιείς έναν web server. Το σκάλιζω και μαθαίνω. εμένα με ενδιέφερε μόνο η αποθήκευση αρχείων και η πρόσβαση από αποιοδήποτε σήμειο. έβαλα και την εφαρμογή στο κινητό και δουλεύει μια χαρά. αυτό που ζητούσα τελικά ήταν το WebDAV . δεν ήθελα να κάνω συγχρονισμό και όλα τα αρχεία του synology να αντιγραφούν στον σκληρό του κάθε υπολογιστή. το κατάφερα και δούλεψε και σε Linux και σε windows 10 όπως ακριβώς το ήθελα με το map network drive και κυριως χωρίς εξωτερικά προγράμματα όπως αυτό στο video. Δε χρειάστηκε πιστοποιητικό. το δοκίμασα σε 4 υπολογιστές. το μόνο που φοβάμαι είναι μην έχω κάνει καμια γκάφα στο θέμα της ασφάλειας και αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα μου. παρατήρησα ότι το synology μπλοκάρει πολύ συχνά ip που προσπαθούν να συνδεθούν μέσω SSH. Ακόμα δε το σύνδεσα που με βρήκαν; προφανώς χρησιμοποιούν port scanners. νομίζω θα ανακαλύψω και δυνατότητες που δε φανταζόμουν. πολύ καλό
catmaster Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) nice, αφου βρήκες άκρη 6 ώρες πριν, marinax1 είπε αυτό που ζητούσα τελικά ήταν το WebDAV Το WebDav είναι ένα high latency πρωτόκολλο -σχετικά χαμηλής απόδοσης- που "καθεται" πάνω απο το https που τρέχει σε ενα webserver -σε αντιθεση με την υλοποιηση vpn που ειναι πολύ πιο γρήγορο και απλό. Βέβαια αν είσαι οκ με τη λειτουργία-ασφάλεια και ταχύτητα , τοτε ολα καλα. 6 ώρες πριν, marinax1 είπε δεν είχα ιδέα των δυνατοτήτων του synology. εγώ νόμιζα ότι ήταν απλά ένας σκληρός δίσκος που συνδέεται δικτυακά και απορούσα για την αυξημένη τιμή. Τώρα αρχίζω και καταλαβαίνω περι τίνος πρόκειται και τι δυνατότητες έχει. μπορείς να στήσεις κι ένα site με αυτό αντί να χρησιμοποιείς έναν web server. Το σκάλιζω και μαθαίνω. Όπως το έγραψες είναι, ένα network storage , αλλά με την υποδομή που του δίνει το λογισμικό κάνει και για server, έχει κάμποσες δυνατότητες. Παρόλα αυτά θα το σκεφτόμουν αρκετά να ανεβάσω site απο το τοπικό δίκτυο , εκτός και αν δεν εχω bandwidth limitations (η απλά μιλάμε για ενα στατικό site με μικρή επισκεψιμότητα ) . 6 ώρες πριν, marinax1 είπε το μόνο που φοβάμαι είναι μην έχω κάνει καμια γκάφα στο θέμα της ασφάλειας και αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα μου. παρατήρησα ότι το synology μπλοκάρει πολύ συχνά ip που προσπαθούν να συνδεθούν μέσω SSH. Ακόμα δε το σύνδεσα που με βρήκαν; προφανώς χρησιμοποιούν port scanners. Τα ρωσικά και κινέζικα μποτάκια δεν κοιμούνται ποτέ Πρέπει να τηρήσεις καποιους κανόνες αν θες να έχεις ασφαλη προσβαση , όσο λιγότερες πόρτες ανοιχτές , αν δουλευεις και ssh τότε μόνο με key only login , ενεργοποιήση fail2ban και αποκοπή του root admin από άμεση προσβαση στο terminal. Γενικά θωράκισέ το όσο καλύτερα μπορείς , αλλά πάντα να τσεκάρεις πως ξέρεις τι κάνεις και μην ακολουθείς "τυφλοσούρτες" στο internet. Το καλύτερο κατ'εμε είναι πρόσβαση από έξω μόνο μεσω vpn για να είναι πάντα end-to-end secured και vpn kill switch. 6 ώρες πριν, marinax1 είπε νομίζω θα ανακαλύψω και δυνατότητες που δε φανταζόμουν. πολύ καλό Αν το nas εξυπηρετεί κόσμο που απασχολειται επαγγελματικά , οπωσδήποτε δες και σενάρια που μπορει να προκύψει catastrophic failure και πως θα τα αντιμετωπίσεις το συντομοτερο δυνατόν με μικρότερο κοστος και λιγοτερο downtime. Δεν λέω πως είναι κακο μηχανημα το synology , όμως το να εξαρτάσαι απο proprietary hardware έχει και τα αρνητικά του. (προσωπικά αποφευγω τέτοιες λύσεις λόγω του ότι θέλω πάντα highest availability , αλλά έχω και αποκτήσει και ocd 🤣🤣 λόγω πρότερων εμπειριων και πλέον η δημιουργία "bad case σενάριο" λειτουργεί εξ' αυτοματισμου) Για δυνατότητες ,αρκετά επεξηγηματικός ειναι ο Tom στο καναλί του στο yt https://www.youtube.com/user/TheTecknowledge/videos -είναι λίγο "αμερικανάκι" με τις προωθήσεις προϊόντων , αλλά περαν αυτού εξηγεί αρκετά πράγματα και μπορείς να πάρεις ιδέες και για το synology που το δουλευει , αλλα και πως να ασφαλίσεις το δικτυο καλύτερα. Επεξ/σία 21 Μαρτίου 2021 από catmaster
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα