Infernuz Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Καλησπέρα σε όλους! Ακολουθεί σεντόνι! Είναι η πρώτη φορά που κάνω τέτοια είδους συναλλαγή και δεν έχω καταλάβει , θεωρώ, όσα πρέπει για το θέμα των διαδικαστικών. Όσοι μπορούν να βοηθήσουν, θα το εκτιμούσα πάρα πολύ! Πριν από 2 εβδομάδες αγόρασα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από μια μικρή μάντρα για 2800€. Η συναλλαγή ήταν η εξής. Δόθηκε μία προκαταβολή, το παλιό μου αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα σε γραμμάτια. Μέχρι εδώ καλά. Την μέρα που πήρα τα αμάξι με τα κλειδιά στο χερί, έλαβα από τον έμπορο την άδεια του νέου αυτοκινήτου πλέον στο όνομα μου και του άφησα το παλιό μου. Οπότε, το παλιό αυτοκίνητο έμεινε για ένα χρονικό διάστημα στο όνομά μου. Με την εξόφληση της μεταβίβασης, έγινε μεταβίβαση του αυτοκινητού μέσω διεκπαιρεωτή του εμπόρου. Ηλεκτρονικά, συμπλήρωσα μία δήλωση η οποία έλεγε: "εξουσιοδοτώ τον (ταδε) όπως μεταβιβάσει αντί εμού το Ι.Χ. με αρ. κυκλοφορίας (ταδε). Το πρόβλημα τώρα είναι οι δηλώσεις. Ο έμπορος μου έδωσε τα στοιχεία του προηγούμενου ιδιοκτήτη για να πάμε να κάνουμε τις δηλώσεις μεταξύ μαςα, αγοράς αυτοκινήτου και πώλησης, παρά το γεγονός ότι συμπλήρωσα μία δήλωση δηλώνοντας ότι αγοράζω το αυτοκίνητο από την επιχείρησή του. Την τρέχων στιγμή, φαίνεται ότι στο ΑΦΜ μέσω taxisnet υπάρχουν 2 οχήματα. Σήμερα λοιπόν επικοινωνεί μαζί μου ο έμπορος να μου πει ότι το παλιό μου αυτοκίνητο πουλήθηκε. Συνεπώς, μου έδωσε τα στοιχεία του αγοραστή για να κάνουμε την διαδικασία που ανέφερα προηγουμένος. Η άδεια θα βγει αύριο, οπότε εγώ ακόμα έχω το παλιό οχήμα στο όνομα μου. Αυτή την στιγμή προβληματίζομαι κυρίως για την φορολογική μου δήλωση και για την ύπαρξη δεύτερου οχήματος στο όνομά μου. Εδώ, όσο είναι νωρίς, θέτω τα εξής ερωτήματα: Κύριο ερώτημα: Χάσαμε κάποιο σοβαρό στοιχείο κατά την συναλλαγή; Έφυγα χωρίς κάποιο παραστατικό που έπρεπε; Στο όνομα μου, όταν εκδοθεί η άδεια για τον νέο κάτοχο του παλιού αυτοκινήτου, θα είναι ακόμα το παλιό αυτοκίνητο; Για να πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να μεταβούμε και οι δύο σε ΚΕΠ ή μπορούμε ηλεκτρονικά μέσω taxisnet; Ελπίζω με την βοήθεια σας να βγάλω άκρη σε αυτό το συμβάν. Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων!
meletis_m Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 1 ώρα πριν, Infernuz είπε Καλησπέρα σε όλους! Ακολουθεί σεντόνι! Είναι η πρώτη φορά που κάνω τέτοια είδους συναλλαγή και δεν έχω καταλάβει , θεωρώ, όσα πρέπει για το θέμα των διαδικαστικών. Όσοι μπορούν να βοηθήσουν, θα το εκτιμούσα πάρα πολύ! Πριν από 2 εβδομάδες αγόρασα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από μια μικρή μάντρα για 2800€. Η συναλλαγή ήταν η εξής. Δόθηκε μία προκαταβολή, το παλιό μου αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα σε γραμμάτια. Μέχρι εδώ καλά. Την μέρα που πήρα τα αμάξι με τα κλειδιά στο χερί, έλαβα από τον έμπορο την άδεια του νέου αυτοκινήτου πλέον στο όνομα μου και του άφησα το παλιό μου. Οπότε, το παλιό αυτοκίνητο έμεινε για ένα χρονικό διάστημα στο όνομά μου. Με την εξόφληση της μεταβίβασης, έγινε μεταβίβαση του αυτοκινητού μέσω διεκπαιρεωτή του εμπόρου. Ηλεκτρονικά, συμπλήρωσα μία δήλωση η οποία έλεγε: "εξουσιοδοτώ τον (ταδε) όπως μεταβιβάσει αντί εμού το Ι.Χ. με αρ. κυκλοφορίας (ταδε). Το πρόβλημα τώρα είναι οι δηλώσεις. Ο έμπορος μου έδωσε τα στοιχεία του προηγούμενου ιδιοκτήτη για να πάμε να κάνουμε τις δηλώσεις μεταξύ μαςα, αγοράς αυτοκινήτου και πώλησης, παρά το γεγονός ότι συμπλήρωσα μία δήλωση δηλώνοντας ότι αγοράζω το αυτοκίνητο από την επιχείρησή του. Την τρέχων στιγμή, φαίνεται ότι στο ΑΦΜ μέσω taxisnet υπάρχουν 2 οχήματα. Σήμερα λοιπόν επικοινωνεί μαζί μου ο έμπορος να μου πει ότι το παλιό μου αυτοκίνητο πουλήθηκε. Συνεπώς, μου έδωσε τα στοιχεία του αγοραστή για να κάνουμε την διαδικασία που ανέφερα προηγουμένος. Η άδεια θα βγει αύριο, οπότε εγώ ακόμα έχω το παλιό οχήμα στο όνομα μου. Αυτή την στιγμή προβληματίζομαι κυρίως για την φορολογική μου δήλωση και για την ύπαρξη δεύτερου οχήματος στο όνομά μου. Εδώ, όσο είναι νωρίς, θέτω τα εξής ερωτήματα: Κύριο ερώτημα: Χάσαμε κάποιο σοβαρό στοιχείο κατά την συναλλαγή; Έφυγα χωρίς κάποιο παραστατικό που έπρεπε; Στο όνομα μου, όταν εκδοθεί η άδεια για τον νέο κάτοχο του παλιού αυτοκινήτου, θα είναι ακόμα το παλιό αυτοκίνητο; Για να πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να μεταβούμε και οι δύο σε ΚΕΠ ή μπορούμε ηλεκτρονικά μέσω taxisnet; Ελπίζω με την βοήθεια σας να βγάλω άκρη σε αυτό το συμβάν. Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων! Όταν έδωσες εσύ στόν έμπορο τα παλιό αμάξι δέν κάνατε μεταξύ σας μια υπεύθυνη δήλωση και να συμπληρώσετε τι τιμή πώλησης ; Σου έδωσε στο χερί τα λεφτά ο έμπορος ή μέσω συναλλαγής τράπεζας ; Εσυ του χρόνου παρουσιάζεις την υπεύθυνη δήλωση . Εγω που έκανα πρόσφατα υπεύθυνες δηλώσεις για μεταβίβαση τους έκανα μέσω gov .gr και δέν αντιμετώπισα πρόβλημα
Infernuz Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 1 λεπτό πριν, meletis_m είπε Όταν έδωσες εσύ στόν έμπορο τα παλιό αμάξι δέν κάνατε μεταξύ σας μια υπεύθυνη δήλωση και να συμπληρώσετε τι τιμή πώλησης ; Σου έδωσε στο χερί τα λεφτά ο έμπορος ή μέσω συναλλαγής τράπεζας ; Το αυτοκίνητο δώθηκε στην συμφωνία για την αγορά του άλλου, ως ανταλλαγη. 1 ώρα πριν, Infernuz είπε Δόθηκε μία προκαταβολή, το παλιό μου αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα σε γραμμάτια. Δεν έλαβα κάποια υπεύθυνη δήλωση για το παλιό αυτοκίνητο. Όμως, η άδεια θα εκδοθεί στο όνομα του αγοραστή. Οπότε θα πρέπει να κάνω τις δηλώσεις με το άτομο που πήρε το αυτοκίνητο, απότι κατάλαβα. 4 λεπτά πριν, meletis_m είπε Εγω που έκανα πρόσφατα υπεύθυνες δηλώσεις για μεταβίβαση τους έκανα μέσω gov .gr και δέν αντιμετώπισα πρόβλημα Γίνεται από μεριάς μου να κάνω την πρώτη υπεύθυνη δήλωση ότι πούλησα το αυτοκίνητο μου και όταν μπορεί ο άλλος να την πραγματοποιήσει σε ένα ΚΕΠ ή πρέπει να γίνουν σε κοινό χρόνο;
meletis_m Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 2 λεπτά πριν, Infernuz είπε Το αυτοκίνητο δώθηκε στην συμφωνία για την αγορά του άλλου, ως ανταλλαγη. Δεν έλαβα κάποια υπεύθυνη δήλωση για το παλιό αυτοκίνητο. Όμως, η άδεια θα εκδοθεί στο όνομα του αγοραστή. Οπότε θα πρέπει να κάνω τις δηλώσεις με το άτομο που πήρε το αυτοκίνητο, απότι κατάλαβα. Γίνεται από μεριάς μου να κάνω την πρώτη υπεύθυνη δήλωση ότι πούλησα το αυτοκίνητο μου και όταν μπορεί ο άλλος να την πραγματοποιήσει σε ένα ΚΕΠ ή πρέπει να γίνουν σε κοινό χρόνο; Τις υπεύθυνες δηλώσεις τις κάνουν αγοραστής και πωλητής και τις ανταλλάσουν για τη επόμενη φορολογική δήλωση . 1
Infernuz Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 6 λεπτά πριν, meletis_m είπε Τις υπεύθυνες δηλώσεις τις κάνουν αγοραστής και πωλητής και τις ανταλλάσουν για τη επόμενη φορολογική δήλωση . Νομίζω τα ξεμπέρδεψα. Έγινε κατανοητό. Άρα η καλύτερη λύση είναι να βρεθώ με τον πωλητή και τον αγοραστή σε ένα ΚΕΠ για να φτιάξουμε επιτόπου.
Joshua21 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 5 λεπτά πριν, Infernuz είπε Νομίζω τα ξεμπέρδεψα. Έγινε κατανοητό. Άρα η καλύτερη λύση είναι να βρεθώ με τον πωλητή και τον αγοραστή σε ένα ΚΕΠ για να φτιάξουμε επιτόπου. Τώρα τα μπέρδεψες ακόμα περισσότερο, εφόσον εσύ δεν είσαι ούτε ο πωλητής ούτε ο αγοραστής τι δουλειά έχεις? Πάντως οι δηλώσεις που ανταλλάζουν πωλητής και αγοραστής γίνονται μεταξύ τους, δεν χρειάζεται ΚΕΠ.
Infernuz Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 10 Μαρτίου 2021 22 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Τώρα τα μπέρδεψες ακόμα περισσότερο, εφόσον εσύ δεν είσαι ούτε ο πωλητής ούτε ο αγοραστής τι δουλειά έχεις? Πάντως οι δηλώσεις που ανταλλάζουν πωλητής και αγοραστής γίνονται μεταξύ τους, δεν χρειάζεται ΚΕΠ. Ειλικρίνα ούτε έγω μπορώ να καταλάβω γιατί οι δηλώσεις πρέπει να γίνουν έτσι. Απ'ότι κατάλαβα, αυτός ο έμπορος έχει τον ρόλο του μεσολαβιτή. Όσο αφορά τις δηλώσεις, απευθύνομαι στους προηγούμενους ιδιοκτήτες. Το πιο σωστό θεωρώ ότι θα ήταν να γίνει υπεύθυνη δήλωση από τον πωλητή ότι μου πούλησε το αυτοκίνητο, αφού εγώ συμπλήρωσα για εκείνον ότι αγόρασα το αυτοκίνητο του. Ναι, τώρα όντως τα μπέρδεψα περισσότερο. Κοιμάται και ο λογιστής τώρα για να ρωτήσω και αυτόν 🤣 Όμως, όπως ανέφερα, έγινε η εξής δήλωση κατά την αγορά του αυτοκινήτου. 2 ώρες πριν, Infernuz είπε "εξουσιοδοτώ τον (ταδε) όπως μεταβιβάσει αντί εμού το Ι.Χ. με αρ. κυκλοφορίας (ταδε). Ο έμπορος μου έιπε να φτιάξω την εξουσιοδώτηση αυτή και έπειτα θα την συμπληρώσει ο διεκπεραιωτης με τα στοιχεία του αυτοκινήτου (αρ. κυκλοφορίας). Μήπως έπρεπε να ζητήσω εξαρχής τα χαρτια της μεταβίβασης που έφτιαξε ο διεκπεραιωτής;
Joshua21 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2021 15 λεπτά πριν, Infernuz είπε Ναι, τώρα όντως τα μπέρδεψα περισσότερο. Κοιμάται και ο λογιστής τώρα για να ρωτήσω και αυτόν 🤣 Από τη στιγμή που αυτά που ρωτάς δεν βγάζουν νόημα, και ξύπνιος να ήταν δεν θα μπορούσε να σε βοηθήσει. Είναι όλα ένας αχταρμάς μέσα στο μυαλό σου, έχεις μπερδέψει τις δηλώσεις που ανταλλάζουν αγοραστής και πωλητής με τις εξουσιοδοτήσεις, έχεις μπερδέψει τα χαρτιά του αυτοκίνητου που έδωσες με αυτά του αυτοκινήτου που πήρες, έχεις παρεξηγήσει το ρόλο του εμπόρου κτλ κτλ κτλ. Εφόσον έγινε ότι έγινε αυτό που χρειάζεσαι τώρα είναι 2 υπεύθυνες δηλώσεις, μία από τον πωλητή του αυτοκινήτου που αγόρασες (κανονικά θα έπρεπε να στην είχε ήδη δώσει, ζήτα την άμεσα), και μία από τον αγοραστή του αυτοκινήτου που άφησες ως ανταλλαγή (θα στη δώσει ΑΦΟΥ γίνει η μεταβίβαση). Αυτές οι υπεύθυνες δηλώσεις ΔΕΝ χρειάζονται γνήσιο υπογραφής, απλά τις φυλάς στο αρχείο σου ως αποδεικτικά - ΑΝ χρειαστούν ποτέ - για το πόσο αγόρασες το ένα και πόσο πούλησες το άλλο. Τις αντίστοιχες δηλώσεις που δίνεις εσύ λογικά θα πρέπει ήδη να τις έχεις δώσει, αν όχι τότε στις ετοιμάζει και σε βάζει να τις υπογράψεις. Αυτό είναι όλο. 1
Infernuz Δημοσ. 11 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2021 19 ώρες πριν, Joshua21 είπε Εφόσον έγινε ότι έγινε αυτό που χρειάζεσαι τώρα είναι 2 υπεύθυνες δηλώσεις, μία από τον πωλητή του αυτοκινήτου που αγόρασες (κανονικά θα έπρεπε να στην είχε ήδη δώσει, ζήτα την άμεσα), και μία από τον αγοραστή του αυτοκινήτου που άφησες ως ανταλλαγή (θα στη δώσει ΑΦΟΥ γίνει η μεταβίβαση). Αυτές οι υπεύθυνες δηλώσεις ΔΕΝ χρειάζονται γνήσιο υπογραφής, απλά τις φυλάς στο αρχείο σου ως αποδεικτικά - ΑΝ χρειαστούν ποτέ - για το πόσο αγόρασες το ένα και πόσο πούλησες το άλλο. Με ξεμπέρδεψες! Απλά με άγχωσαν για κάποιο λόγο οι δηλώσεις. Φάνηκε ότι δεν την γνωρίζω καθόλου την διαδικασία. Χίλια ευχαρίστω!
konv Δημοσ. 8 Μαΐου 2021 Δημοσ. 8 Μαΐου 2021 Παιδιά μια βοήθεια. Μπορεί κάποιος να αναρτήσει κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης μεταξύ αγοραστή και πωλητή ώστε να είναι και οι 2 κατοχυρωμένοι για την αγοραπωλησία; Ευχαριστώ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα