Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλησπέρα σε ολους, ενδιαφέρομαι να αγοράσω καινούργιο laptop.Αυτη τη στιγμή έχω ένα Lenovo με τον i3-6100u. Βλέπω ότι οι νέοι Intel επεξεργαστές π.χ (i3-1005G1)έχουν base frequency στα 1.2GHz

Οι διαφορές που έχει ο ένας επεξεργαστής με τον άλλο(οι πολύ μεγάλες κατ εμέ) είναι τα nm από 14 σε 10 και το Max turbo frequency που έχει μόνο ο G1 και φτάνει μέχρι τα 3.4 GHz.

Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει με ποιο τρόπο ο G1 είναι πιο γρήγορος?

Επειδή ειναι στα 10nm καταλαβαίνω ότι οι αποστάσεις μεταξύ των τρανζίστορ είναι μικρότερες και οι διεργασίες εκτελούνται πιο γρήγορα..Ποτέ όμως ο επεξεργαστής μου δίνει το 3.4? Δλδ το 1.2 ειναι το ρελαντί και όταν κάνω πιο απαιτητικές διεργασίες αυτόματα ανεβαίνουν τα GHz?

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/compare.html?productIds=88180,196588

Δημοσ.
1 ώρα πριν, blackmetalknight είπε

Καλησπέρα σε ολους, ενδιαφέρομαι να αγοράσω καινούργιο laptop.Αυτη τη στιγμή έχω ένα Lenovo με τον i3-6100u. Βλέπω ότι οι νέοι Intel επεξεργαστές π.χ (i3-1005G1)έχουν base frequency στα 1.2GHz

Οι διαφορές που έχει ο ένας επεξεργαστής με τον άλλο(οι πολύ μεγάλες κατ εμέ) είναι τα nm από 14 σε 10 και το Max turbo frequency που έχει μόνο ο G1 και φτάνει μέχρι τα 3.4 GHz.

Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει με ποιο τρόπο ο G1 είναι πιο γρήγορος?

Επειδή ειναι στα 10nm καταλαβαίνω ότι οι αποστάσεις μεταξύ των τρανζίστορ είναι μικρότερες και οι διεργασίες εκτελούνται πιο γρήγορα..Ποτέ όμως ο επεξεργαστής μου δίνει το 3.4? Δλδ το 1.2 ειναι το ρελαντί και όταν κάνω πιο απαιτητικές διεργασίες αυτόματα ανεβαίνουν τα GHz?

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/compare.html?productIds=88180,196588

α) Δεν είναι μόνο οι διαφορές που βλέπεις στα νούμερα (turbo frequency, nm κατασκευής). Τους χωρίζουν τέσσερις γενιές (αν δεν κάνω λάθος) όπου έχουν γίνει βελτιώσεις σε απόδοση και υποστήριξη νέων τεχνολογιών.

β) Το έχεις καταλάβει λίγο λάθος. Η μέθοδος κατασκευής στα 10nm απλά δίνει την δυνατότητα να χωρέσουν περισσότερα τρανζίστορ σε συγκεκριμένο χώρο (cpu die). Η βελτίωση της απόδοσης (εκτελούνται οι διεργασίες πιο γρήγορα) εξαρτάται από την αρχιτεκτονική και όχι απαραίτητα από την μέθοδο κατασκευής.

γ) Η βασική συχνότητα λειτουργίας είναι τα 1,2Ghz. Όταν απαιτείται μεγάλο φορτίο και το επιτρέπουν οι συνθήκες (π.χ. φορτίο σε ένα thread, θερμοκρασία cpu εντός κάποιων ορίων κλπ.) μπορεί να φτάσει και στα 3,4Ghz.

• Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, TopCLR είπε

α) Δεν είναι μόνο οι διαφορές που βλέπεις στα νούμερα (turbo frequency, nm κατασκευής). Τους χωρίζουν τέσσερις γενιές (αν δεν κάνω λάθος) όπου έχουν γίνει βελτιώσεις σε απόδοση και υποστήριξη νέων τεχνολογιών.

β) Το έχεις καταλάβει λίγο λάθος. Η μέθοδος κατασκευής στα 10nm απλά δίνει την δυνατότητα να χωρέσουν περισσότερα τρανζίστορ σε συγκεκριμένο χώρο (cpu die). Η βελτίωση της απόδοσης (εκτελούνται οι διεργασίες πιο γρήγορα) εξαρτάται από την αρχιτεκτονική και όχι απαραίτητα από την μέθοδο κατασκευής.

γ) Η βασική συχνότητα λειτουργίας είναι τα 1,2Ghz. Όταν απαιτείται μεγάλο φορτίο και το επιτρέπουν οι συνθήκες (π.χ. φορτίο σε ένα thread, θερμοκρασία cpu εντός κάποιων ορίων κλπ.) μπορεί να φτάσει και στα 3,4Ghz.

a)έχεις δίκιο σε αυτό παρεληψα να το αναφέρω..

b)αυτό ήθελα να πω αλλά ούτως το περιέγραψαν λάθος..όταν λες αρχιτεκτονική?τύπου arm?

c)άρα το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αξίζει ενας τέτοιος επεξεργαστής με αυτή τη συχνότητα?η να πάω σε ένα ryzen 5στα 2.3 π.χ?

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις.

Δημοσ.

θα πας στην ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ γενιά

11η της ΙΝΤΕΛ ή 4η σε AMD

στα φορητά το να αγοράζουμε την τρέχουσα γενιά και να μην φορτωνόμαστε σαπάκια προς ξεστοκάρισμα είναι πολύ σημαντικό.

πήγαινε σε αυτό το θέμα και εξήγησε για τι χρήση το θες 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, blackmetalknight είπε

a)έχεις δίκιο σε αυτό παρεληψα να το αναφέρω..

b)αυτό ήθελα να πω αλλά ούτως το περιέγραψαν λάθος..όταν λες αρχιτεκτονική?τύπου arm?

c)άρα το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αξίζει ενας τέτοιος επεξεργαστής με αυτή τη συχνότητα?η να πάω σε ένα ryzen 5στα 2.3 π.χ?

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και τις απαντήσεις.

b) Όταν λέω αρχιτεκτονική δεν εννοώ τύπου arm ή x86. Εννοώ την αρχιτεκτονική που εξελίσσει η Intel (Intel Core) με αυτούς τους επεξεργαστές.  

c) Τουλάχιστον ο 1005G1 φαίνεται αρκετά ανώτερος από τον 6100u που έχεις. Αν ο 6100u δεν σε καλύπτει σε αυτά που θέλεις και το κόστος του 1005G1 είναι λογικό, τότε  μάλλον αξίζει. Τώρα που αναφέρεις και ryzen 5, δεν ξέρω ποιόν, βρες κάποιο συγκριτικό μεταξύ τους και κρίνε αν αξίζει.

Εδώ θα συμφωνήσω εν μέρει με τον jgeorgiou. Τελευταία γενιά μεν αλλά έως το σημείο που με καλύπτει και σε επιδόσεις, και σε κόστος. Αν π.χ. η τελευταία γενιά (όσο σούπερ και να είναι) είναι ακριβή γι' αυτά που θέλω, θα κοιτάξω και προηγούμενη γενιά έως ότου είμαι πλήρως καλυμμένος.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...