chek2fire Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Μια και το έχει ήδη το game pass και βλέπω βάζει και τον επόμενο μήνα το Madden 21 και αρκετοί θα τολμήσουν να ασχοληθούν με αυτό πασιάγνωστο game στην Ελλάδα του american football ανοίγω αυτό το νήμα για να γράφουμε για το game. Bασικοί κανόνες του παιχνιδιού καθώς το αμερικάνικο football έχει διαφορές με το κλασικό football καθώς μιλάμε για ένα βαρύ tactical game σαν ένα turn based rpg με λίγα action spike τελείως στην αντίπερα όχθη από το κλασικό ποδόσφαιρο και ραγκμπι που στηρίζονται καθαρά στο action. Είναι παράδοξο πως ένας λαός σαν τους Αμερικάνους έχουν αγαπήσει ένα τόσο deep tactical game. τεσπα, ας δούμε τους βασικούς κανόνες αν και εδώ που τα λέμε και εγώ ακόμα τους μαθαίνω αλλά νομίζω έχω καταλάβει τα βασικά. H ουσία του παιχνιδιού είναι να περάσουμε μέσα σε 4 προσπάθειες τα 10 yard δηλαδή είναι δύο γραμμές από το αρχικό position του team μας. Aν περάσουμε αυτή την γραμμή που στο παιχνίδι φαίνεται με κίτρινο χρώμα μηδενίζονται οι προσπάθειες και τις ξεκινάμε από την αρχή. Η άμυνα φυσικά έχει σκοπό να σταματήσει με κάθε τρόπο κάποιον να περάσει αυτή την γραμμή δηλαδή να τον ρίξει κάτω. Oι γραμμές στο γήπεδο είναι ανά 5 yard. Αν περάσουμε τα 5 yard και μας ρίξουν κάτω στην επόμενη προσπάθεια όλη η ομάδα στήνεται από αυτό το σημείο και έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσουμε το τελικό στόχο των 10 yard καθώς θα ήμαστε πιο κοντά. Φυσικά αν κάνουμε βήματα πίσω για να αποφύγουμε κάποιον αντίπαλο που έρχεται πάνω μας να μας ρίξει χάνουμε και yard αντίστοιχα και ξεκινάμε τις προσπάθειες μας ποιο πίσω. Κάθε προσπάθεια που μας έχουν ρίξει κάτω, έχουμε κάνει πάσα και η μπάλα δεν έχει φτάσει στον αντίπαλο θεωρούνται incomplete δλδ αποτυχημένες και ξεκινάμε ξανά. Στοχος είπαμε είναι να περάσουμε τα 10 yard σε 4 προσπάθειες. Tώρα αν τυχόν μας πάρουν την μπάλα οι αντίπαλοι σε αποτυχημένο pass περνάει στην κατοχή τους και ξεκινάνε αυτοί τις προσπάθειες. Πως σκοράρουμε. Aν περάσουμε με την μπάλα την τελική γραμμή του αντίπαλου γηπέδου κερδίζουμε 6 πόντους συν ότι ρίχνουμε και ένα σουτ από τα 10 yard αν θυμάμαι από το τέρμα αυτό που είναι σαν διχάλα και αν βρούμε το στόχο πέρνουμε συν 1 βαθμό. Yπάρχει και το σενάριο να ρίξουμε σουτ νομίζω χωρίς πριν περάσουμε την γραμμή με την μπάλα και να κερδίσουμε 2 βαθμούς αν και δεν το ξέρω καλά. Δεν ξέρω για ποιο λόγο να προτιμήσει κάποιος να ρίξει σουτ από το να προσπαθήσει να περάσει την γραμμή, μπορεί να είναι σε σενάριο που τελειώνει ο χρόνος μάλλον. Αυτά είναι τα βασικά, Υπάρχουν φυσικά και foul αν και δεν τους γνωρίζω καλά τους κανόνες. Οποιος γνωρίζει πάντως ας γράψει εδώ περισσότερα. Το game γενικά έχει το χαβαλέ του σαν ένα παράξενο άθλημα και η ΕΑ έχει παράδοση με αυτό το τίτλο αν και από τι διαβάζω σε metacritic όλοι την βρίζουν πλέον και παίρνει κάτι εξωφρενικά χαμηλές βαθμολογίες. Στις ΗΠΑ πάντως υπάρχουν μεγάλα πρωταθλήματα multiplayer με το συγκεκριμένο game. Επεξ/σία 4 Μαρτίου 2021 από chek2fire 4
ilos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Το βρίζουν για τους EA κλασικούς λόγους, κάθε χρόνο βγάζουν το ίδιο game και το σαπίζουν στα MTX που έχουν κάτι τρελές τιμές (40 και 50 δολάρια για κάτι ms paint εμφανίσεις). Εδώ μέχρι και τους Αντετοκούνμπο βάλανε μέσα τι συζητάμε.😁
seithan Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Γενικά αποφεύγω τις δημόσιες προβλέψεις, αλλά για αυτή την φορά θα κάνω εξαίρεση: Το thread θα αρπάξει φωτιά! 😂😂😂
polmyt Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Εχοντας προσπαθησει να παιξω ,στην εκδοση 2019 αν δεν κανω λαθος, εχω να πω οτι το παιχνιδι ειναι δυσκολουτσικο και σιγουρα πρεπει να εχεις αρκετες γνωσεις τακτικης πανω στο αθλημα ωστε να μπορεις να επιλεγες τα σωστα plays σε καθε προσπαθεια οταν επιτηθεσαι και αντιστοιχα να στηνεις σωστα την αμυνα οταν αμυνεσαι.Ενδεχομενως να υπαρχει η δυνατοτητα να διαλεγει ο προπονητης και απλα εσυ να εχεις μονο το action κομματι αλλα δεν ειμαι σιγουρος.Το αθλημα απο τη φυση του δεν εχει συνεχομενη ροη,οπως το ποδοσφαιρο ,το μπασκετ κλπ ,αλλα καθε play ειναι σαν ενας ξεχωριστος γυρος που κραταει το πολυ 10-15 δευτερολεπτα.Οταν η μπαλα πεσει κατω ή η αμυνα σταματησει τον επιθετικο ή γινει καποιο λαθος ή φαση σταματαει ,ξαναμαζευονται και σχεδιαζεται απο την αλλη αλλο play για την επομενη προσπαθεια. 4 ώρες πριν, chek2fire είπε Yπάρχει και το σενάριο να ρίξουμε σουτ νομίζω χωρίς πριν περάσουμε την γραμμή με την μπάλα και να κερδίσουμε 2 βαθμούς αν και δεν το ξέρω καλά. Δεν ξέρω για ποιο λόγο να προτιμήσει κάποιος να ρίξει σουτ από το να προσπαθήσει να περάσει την γραμμή, μπορεί να είναι σε σενάριο που τελειώνει ο χρόνος μάλλον. Αυτά είναι τα βασικά, Υπάρχουν φυσικά και foul αν και δεν τους γνωρίζω καλά τους κανόνες. Οποιος γνωρίζει πάντως ας γράψει εδώ περισσότερα. Σουτ γινεται συνηθως οταν η ομαδα φτασει μεν σχετικα κοντα στην τελικη γραμμη (end zone λεγεται) ,αλλα εχει εξαντηλησει τις τρεις απο τις τεσσερεις προσπαθειες που εχει στη διαθεση της .Σε αυτη την περιπτωση η ομαδα αντι να κλωτσησει (punt) και να επιστρεψει την μπαλα στον αντιπαλο προτιμαει να σουταρει (field goal) ωστε να παρει 3 ποντους.Το σουτ εκτελειται απο το σημειο που η αμυνα σταματησε την επιθεση και επιλεγεται οταν η επιθεση χοντρικα βρισκεται περιπου 35 γιαρδες και πιο κοντα απο την τελικη γραμμη.Για να ειναι επιτυχημενο το field goal η μπαλα πρεπει να περασει ανα μεσα στα δυο δοκαρια.Μοιαζει με αυτο που περιεργαψε ο @chek2fire αλλα εκτελειται απο το σημειο που σταματησε η επιθεση.Αναλογα τον παικτη που θα το εκτελεσει ( καθε ομαδα εχει εναν και ασχολειται μονο με αυτο) ή τις συνθηκες (πχ τελειωνει ο χρονος των ημιχρονων) ,τοτε η εκτελεση γινεται και απο πιο μακρια. Αν η επιθεση φτασει στην 4η προσπαθεια της για να κερδισει 10 γιαρδες εκτος απο punt και field goal μπορει να επιλεξει να παιξει κανονικα.Συνηθως τετοια επιλογη γινεται οταν πχ χρειαζεται μια ή και λιγοτερες γιαρδες για να κερδιθουν οι 10 ,οποτε πολλες φορες περνουν το ρισκο να παιξουν την 4η προσπαθεια κανονικα.Σε περιπτωση αποτυχιας η αντιπαλη ομαδα ξεκιναει την δικη της προσπαθεια απο το ιδιο σημειο. Φαουλ υπαρχουν πολλα και αφορουν διαφορους τομεις.Απο το πως μπορει να αμυνθει η ομαδα συνολικα ή ο παικτης και τι μπορει να κανει ωστε να μην φτασει η μπαλα στον επιθετικο ,μεχρι το ποσο σκληρος μπορει να γινει καποιος.Δεν ειναι ολα τα χτυπηματα ιδια και καποια απο αυτα τιμωρουνται.Η ποινες δεν αφορουν αποβολη παικτη ,αλλα κερδος σε γιαρδες για την ομαδα που κερδιζει το φαουλ.Στην αρχη θα φαινεται λιγο περιεργο γιατι μια φαση τιμωρηθηκε και η αλλη οχι ,αλλα αν παρακολουθησεις λιγο ,εξοικιωνεσαι με τους κανονες.Γενικοτερα οι κανονες του American Football ειναι πραγματικα απειροι με πολλες υποπεριπτωσεις. Ισως ακουγονται λιγο μπερδεμενα αλλα τις βασικες αρχες τις καταλαβαινει καποιος σχετικα ευκολα Στην Ελλαδα οπως ειναι προφανες δεν ασχολουνται πολλοι αλλα το αθλημα αποκτα σιγα σιγα ολο και μεγαλυτερο κοινο Οπως ειπα και στην αρχη θεωρω οτι πρεπει να ξερεις καποια πραγματα για το αθλημα ωστε να παιξεις το παιχνιδι.Δεν ειναι ποδοσφαιρο ωστε να παρεις το χειριστηριο και κουτσα στραβα να παιξεις. 3
nzeppos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Μπράβο κύριοι. Ευκαιρία να διαδώσουμε και στην Ελλάδα το καλύτερο ομαδικό άθλημα του κόσμου. Έχω σχετικό link στην υπογραφή μου για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη θέση του quarterback (και όχι μόνο). Κατά τ' άλλα είχα παίξει αρκετά το Madden 19 πριν αποφασίσω ότι δεν έχω καθόλου υπομονή να μάθω σωστά τα συστήματα της άμυνας και τα κουμπιά της επίθεσης. Στο τέλος είχα καταντήσει κάθε down στην άμυνα να είναι blitz και κάθε drive στην επίθεση να γίνεται μόνο με hail Mary. Θυμάμαι που έπαιζα το πρώτο Madden πριν κάτι δεκαετίες στην Amiga. Τότε ναι μεν δεν πολυκαταλάβαινα τι έκανα, αλλά είχα χρόνο/όρεξη να ασχοληθώ. Τώρα που ξέρω τους κανονισμούς και καταλαβαίνω μέσες άκρες τα σύστηματα (χωρίς να είμαι και coach Κύρκος), δεν έχω χρόνο να παίξω ρεαλιστικά. Άτιμη ζωή. Επεξ/σία 4 Μαρτίου 2021 από nzeppos 2
chek2fire Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 7 ώρες πριν, polmyt είπε Εχοντας προσπαθησει να παιξω ,στην εκδοση 2019 αν δεν κανω λαθος, εχω να πω οτι το παιχνιδι ειναι δυσκολουτσικο και σιγουρα πρεπει να εχεις αρκετες γνωσεις τακτικης πανω στο αθλημα ωστε να μπορεις να επιλεγες τα σωστα plays σε καθε προσπαθεια οταν επιτηθεσαι και αντιστοιχα να στηνεις σωστα την αμυνα οταν αμυνεσαι.Ενδεχομενως να υπαρχει η δυνατοτητα να διαλεγει ο προπονητης και απλα εσυ να εχεις μονο το action κομματι αλλα δεν ειμαι σιγουρος.Το αθλημα απο τη φυση του δεν εχει συνεχομενη ροη,οπως το ποδοσφαιρο ,το μπασκετ κλπ ,αλλα καθε play ειναι σαν ενας ξεχωριστος γυρος που κραταει το πολυ 10-15 δευτερολεπτα.Οταν η μπαλα πεσει κατω ή η αμυνα σταματησει τον επιθετικο ή γινει καποιο λαθος ή φαση σταματαει ,ξαναμαζευονται και σχεδιαζεται απο την αλλη αλλο play για την επομενη προσπαθεια. Σουτ γινεται συνηθως οταν η ομαδα φτασει μεν σχετικα κοντα στην τελικη γραμμη (end zone λεγεται) ,αλλα εχει εξαντηλησει τις τρεις απο τις τεσσερεις προσπαθειες που εχει στη διαθεση της .Σε αυτη την περιπτωση η ομαδα αντι να κλωτσησει (punt) και να επιστρεψει την μπαλα στον αντιπαλο προτιμαει να σουταρει (field goal) ωστε να παρει 3 ποντους.Το σουτ εκτελειται απο το σημειο που η αμυνα σταματησε την επιθεση και επιλεγεται οταν η επιθεση χοντρικα βρισκεται περιπου 35 γιαρδες και πιο κοντα απο την τελικη γραμμη.Για να ειναι επιτυχημενο το field goal η μπαλα πρεπει να περασει ανα μεσα στα δυο δοκαρια.Μοιαζει με αυτο που περιεργαψε ο @chek2fire αλλα εκτελειται απο το σημειο που σταματησε η επιθεση.Αναλογα τον παικτη που θα το εκτελεσει ( καθε ομαδα εχει εναν και ασχολειται μονο με αυτο) ή τις συνθηκες (πχ τελειωνει ο χρονος των ημιχρονων) ,τοτε η εκτελεση γινεται και απο πιο μακρια. Αν η επιθεση φτασει στην 4η προσπαθεια της για να κερδισει 10 γιαρδες εκτος απο punt και field goal μπορει να επιλεξει να παιξει κανονικα.Συνηθως τετοια επιλογη γινεται οταν πχ χρειαζεται μια ή και λιγοτερες γιαρδες για να κερδιθουν οι 10 ,οποτε πολλες φορες περνουν το ρισκο να παιξουν την 4η προσπαθεια κανονικα.Σε περιπτωση αποτυχιας η αντιπαλη ομαδα ξεκιναει την δικη της προσπαθεια απο το ιδιο σημειο. Φαουλ υπαρχουν πολλα και αφορουν διαφορους τομεις.Απο το πως μπορει να αμυνθει η ομαδα συνολικα ή ο παικτης και τι μπορει να κανει ωστε να μην φτασει η μπαλα στον επιθετικο ,μεχρι το ποσο σκληρος μπορει να γινει καποιος.Δεν ειναι ολα τα χτυπηματα ιδια και καποια απο αυτα τιμωρουνται.Η ποινες δεν αφορουν αποβολη παικτη ,αλλα κερδος σε γιαρδες για την ομαδα που κερδιζει το φαουλ.Στην αρχη θα φαινεται λιγο περιεργο γιατι μια φαση τιμωρηθηκε και η αλλη οχι ,αλλα αν παρακολουθησεις λιγο ,εξοικιωνεσαι με τους κανονες.Γενικοτερα οι κανονες του American Football ειναι πραγματικα απειροι με πολλες υποπεριπτωσεις. Ισως ακουγονται λιγο μπερδεμενα αλλα τις βασικες αρχες τις καταλαβαινει καποιος σχετικα ευκολα Στην Ελλαδα οπως ειναι προφανες δεν ασχολουνται πολλοι αλλα το αθλημα αποκτα σιγα σιγα ολο και μεγαλυτερο κοινο Οπως ειπα και στην αρχη θεωρω οτι πρεπει να ξερεις καποια πραγματα για το αθλημα ωστε να παιξεις το παιχνιδι.Δεν ειναι ποδοσφαιρο ωστε να παρεις το χειριστηριο και κουτσα στραβα να παιξεις. γενικά σου έχει έτοιμες επιθέσεις και πρέπει να κινηθείς σύμφωνα με το βελάκι που είναι στο στρατηγικό σχέδιο καθώς από εκεί μπορεί να βρεις διαδρόμους για να περάσεις αφού οι συμπαίκτες σου θα έχουν ήδη μπλοκάρει τους αντιπάλους για να μπορέσεις να περάσεις. Φυσικά αυτό δεν λειτουργεί γιατί τα μπλοκαρίσματα αρκετές φορές δεν λειτουργούν η δεν κρατάνε για πολύ με αποτέλεσμα να φύγει ο αντίπαλος και να σε ρίξει κάτω. Bλέπω σε video ότι αρκετοί προτιμουν και το να κάνουν δύο βήματα πίσω και να ψάξουν συμπαίκτη που έχει τραβηχτεί πιο μέσα στην αντίπαλη άμυνα ώστε να τους πασάρουν την μπάλα από μακριά. Και αυτό εδώ έχει το μεγαλύτερο ρίσκο νομίζω καθώς ενώ κάνώ φυσικά πασαρίσματα είναι ρίσκο γιατί μπορεί να μην βρεις ποτέ τον συμπαίκτη σου και να βγει η επίθεση incomplete αλλά και να σου πάρουν την μπάλα κατά την μεταβιβαση και έτσι γυρνάει προς αυτούς. Kάτι άλλο που δεν έχω καταλάβει είναι το τι παίζει με τα πέναλτι όπως τα λένε καθως ζητάνε και αν συμφωνείς η όχι αν και δεν έχω καταλάβει τι μπορεί να αλλάξει αν πεις ότι δεν συμφωνείς. To 21 έχει καμία διαφορά από το 20 η απλά είναι ένα upgrade σε ονόματα και ομάδες? για να μην το κατεβάζω τζάμπα.
polmyt Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Και στο πραγματικο παιχνιδι τα μπλοκαρισματα δεν κρατανε πολυ και υπαρχουν πιθανοτητες ο επιθετικος να μπλοκαρει λαθος και να χρεωθει κρατημα( holding ειναι η παραβαση).Στο πως παιζει ο καθενας λογικα εξαρταται και με ποια ομαδα παιζεις.Αλλο να εχεις τους Packers που εχουν τον Rodgers για quarterback και τον Adams για επιθετικο (απο τα καλυτερα διδυμα) και αλλο με μια ομαδα με μετριο qb και επιθετικο,αλλα με καλο παικτη που τρεχει (running back η θεση).Εκει θα ψαξεις περισσοτερο το τρεξιμο παρα μια πασα.Στο πραγματικο παιχνιδι οι επιθεσεις πανω κατω μοιραζονται Στα πεναλτυ μπορεις να διαλεξεις τι σε συμφαιρει καθε φορα.Πχ αμυνεσαι στη 3η προσπαθεια και η αντιπαλη ομαδα δεχεται καποιο πεναλτυ χωρις να καταφερει να περασει τις 10 γιαρδες για να ανανεωσει την επιθεση.Σε μια τετοια περιπτωση μπορεις να συμφωνησεις με το πεναλτυ και να παει η επιθεση 5-10 γιαρδες πισω(αναλογα το πεναλτυ) με την 3η προσπαθεια να επαναλλαμβανεται ή επιλεξεις να μην ισχυσει η ποινη, η προσπαθεια να θεωρηθει οτι εγινε και ο αντιπαλος να ειναι στην 4η προσπαθεια οποτε να σου επιστρεψει την μπαλα.Οι αποφασεις αυτες εχουν να κανουν και με το σημειο που βρισκεται η μπαλα ,αν πιστευεις οτι μπορεις να βγαλεις την αμυνα κλπ Επεξ/σία 4 Μαρτίου 2021 από polmyt 1
ilos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Εγώ αυτό που μου τη σπάει στο football, είναι λες και παίζεις συνέχεια πενάλτια/στημένα. Απαγορεύονται οι πάσες πλην του quarterback και δεν έχει ότι και το ράγκπι που μπορεί να τρέχουν 5-6 μαζί παράλληλα και να πασάρουν ο ένας στον άλλο. Ωραίο και συναρπαστικά απρόβλεπτο γίνεται μόνο στην πολύ σπάνια περίπτωση που ο QB είναι τόσο καλός σαν αθλητής που μπορεί να προσποιηθεί πάσες και να κάνουν plays για δικά του runs.
chek2fire Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2021 1 ώρα πριν, ilos είπε Εγώ αυτό που μου τη σπάει στο football, είναι λες και παίζεις συνέχεια πενάλτια/στημένα. Απαγορεύονται οι πάσες πλην του quarterback και δεν έχει ότι και το ράγκπι που μπορεί να τρέχουν 5-6 μαζί παράλληλα και να πασάρουν ο ένας στον άλλο. Ωραίο και συναρπαστικά απρόβλεπτο γίνεται μόνο στην πολύ σπάνια περίπτωση που ο QB είναι τόσο καλός σαν αθλητής που μπορεί να προσποιηθεί πάσες και να κάνουν plays για δικά του runs. γιαυτό έχω γράψει ότι είναι τελειώς παιχνίδι τακτικής και όχι τόσο δράσης
nzeppos Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Από το να βλέπω το ποδόσφαιρο της "δράσης" (που πλέον με παίρνει ο ύπνος στο δίλεπτο) , χίλιες φορές το football με τις τακτικές του που με κρατάει τρεις ώρες στην τσίτα. ps: για το παραδοσιακό ράγκμπι επιφυλάσσομαι, δεν έχω κάτσει να ασχοληθώ ακόμα αλλά από τα ελάχιστα που έχω καταλάβει φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Επεξ/σία 5 Μαρτίου 2021 από nzeppos 1
chek2fire Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 3 ώρες πριν, nzeppos είπε Από το να βλέπω το ποδόσφαιρο της "δράσης" (που πλέον με παίρνει ο ύπνος στο δίλεπτο) , χίλιες φορές το football με τις τακτικές του που με κρατάει τρεις ώρες στην τσίτα. ps: για το παραδοσιακό ράγκμπι επιφυλάσσομαι, δεν έχω κάτσει να ασχοληθώ ακόμα αλλά από τα ελάχιστα που έχω καταλάβει φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. έκανε μια ανακοίνωση η ΕΑ για καθαρό ραγκμπι game που έχει να βγάλει και χρόνια κάποιο κανούργιο αλλά την πήρε πίσω η κάτι τέτοιο τελοσπάντων. Mάλλον θα το πάνε για του χρόνου. Tώρα κάτι άλλο που παίζει με το συγκεκριμένο game αν πάζεις κάποιος το franchise η το face of franchise είναι η ανάμικτη δυσκολία. Δλδ είναι ομάδες που τους κερδίζεις μπορεί χωρίς και να σου πάρουν ούτε ένα βαθμό αλλά είναι και άλλες που σε δυσκολεύουν αρκετά. και ένα video με το gameplay από το 21 οι redskin που πήρα έτσι τυχαία μόνο και παίζω λόγο ονόματος και ποιο πολύ γιατί είχαν τον Ινδιάνο στο logo τους τι ομάδα θεωρείτε στην πραγματικότητα καλή η για τα μπάζα?
ADHD Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 Ενδιαφερον σπορ, παντα ηθελα να το μαθω περα απο την γενικη ιδεα που περιγραφει και ο TS πρεπει να εχει απειρα πραγματα απο αποψη τακτικης. Ο λογος που δεν εχει περισσοτερους φανς εκτος ΗΠΑ θεωρω οτι ειναι αυτος, κανεις δεν καταλαβαινει τι γινεται καθως και τον σκοπο του παιχνιδιου το μονο που βλεπουν ειναι να πεφτει ο ενας πανω στον αλλο συνεχεια. 1
ilos Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 2 ώρες πριν, ADHD είπε Ενδιαφερον σπορ, παντα ηθελα να το μαθω περα απο την γενικη ιδεα που περιγραφει και ο TS πρεπει να εχει απειρα πραγματα απο αποψη τακτικης. Ο λογος που δεν εχει περισσοτερους φανς εκτος ΗΠΑ θεωρω οτι ειναι αυτος, κανεις δεν καταλαβαινει τι γινεται καθως και τον σκοπο του παιχνιδιου το μονο που βλεπουν ειναι να πεφτει ο ενας πανω στον αλλο συνεχεια. Αγόρασε το bloodbowl που είναι πιο "spicy" 😁.
nzeppos Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, chek2fire είπε οι redskin που πήρα έτσι τυχαία μόνο και παίζω λόγο ονόματος και ποιο πολύ γιατί είχαν τον Ινδιάνο στο logo τους τι ομάδα θεωρείτε στην πραγματικότητα καλή η για τα μπάζα? Βρήκες κι εσύ περίπτωση, αφού οι Redskins δεν ονομάζονται πλέον έτσι. Για ευνόητους λόγους άλλαξαν πέρσι όνομα για πρώτη φορά από το 1933 και αφαίρεσαν τον Ινδιάνο από το logo. Πλέον είναι "Washington Team" μέχρι να αποφασίσουν ποιο θα είναι το νέο τους όνομα και logo. Κάτι παρόμοιο που έκαναν και οι Cleveland Indians πριν λίγα χρόνια αλλά μόνο για το logo. Δεν είναι απίθανο να πάρει η μπάλα να πάρει κι άλλες ομάδες, αν και Kansas City Chiefs, Florida State Seminoles (στο NCAA) κ.α. είναι σχετικά ασφαλείς αφού έχουν καλή σχέση με τις native American κοινότητες των περιοχών τους (βλ. πέφτουν φράγκα). Τώρα συγκεκριμένα για τους τέως Redskins, μετά από μια τραγική σεζόν το 2019 (3-13) πέρσι έκαναν το καταπληκτικό να μπουν playoff με αρνητικό ρεκόρ (7-9), όντας πρώτοι στην περιφέρειά τους. Ενώ άλλες ομάδες με καλύτερα ρεκόρ έμειναν εκτός, με αποκορύφωμα τους Dolphins του 10-6 στην πολύ ανταγωνιστική AFC. Και όλα αυτά την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε είσοδος 7 ομάδων ανά conference αντί για τις παραδοσιακές 6. Τώρα για το άλλο που ρωτάς, ποια ομάδα είναι καλή, ποια για τα μπάζα κλπ, φαντάζομαι δεν σε ενδιαφέρει αν οι Steelers, οι Bears ή οι 49ers είναι παραδοσιακά βαριές φανέλες στην ιστορία του NFL, αλλά μάλλον ρωτάς για να επιλέξεις μια ομάδα στο Madden. Εγώ προτείνω Vikings, όχι μόνο γιατί τους υποστηρίζω αλλά και γιατί είναι η πιο καταραμένη ομάδα του NFL παρά τις καλές τους σεζόν και το σχετικά δυνατό ρόστερ (60 χρόνια, ακόμα ψάχνουμε Super Bowl). 7 ώρες πριν, ADHD είπε Ενδιαφερον σπορ, παντα ηθελα να το μαθω περα απο την γενικη ιδεα που περιγραφει και ο TS πρεπει να εχει απειρα πραγματα απο αποψη τακτικης. Ο λογος που δεν εχει περισσοτερους φανς εκτος ΗΠΑ θεωρω οτι ειναι αυτος, κανεις δεν καταλαβαινει τι γινεται καθως και τον σκοπο του παιχνιδιου το μονο που βλεπουν ειναι να πεφτει ο ενας πανω στον αλλο συνεχεια. Γενικά υπάρχουν αρκετοί fans σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστραλία και σε κάποιες άλλες χώρες που παίζεται ράγκμπι ή που υπάρχουν λίγκες American Football (πχ Πολωνία που έχει ακόμα και γυναικείο football). Το δε κοινό εκτός ΗΠΑ αυξάνεται διαρκώς, αν και προφανώς έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με τη δημοφιλία του μπάσκετ ή έστω του baseball. Στην Ελλάδα που έχουμε μάθει με την "μπάλα" (με έμφαση στο "μπ"), χωρίς καν να έχουμε καμια ιδιαίτερη παράδοση ή συστηματικές επιτυχίες σε αυτή (ή έστω να ξέρουμε να παίζουμε), τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Άντε τώρα να πείσεις τον άλλον που δεν έχει καμία όρεξη να μάθει κανονισμούς και θέλει μόνο να βλέπει το Θρύλο να νικάει με κάθε τρόπο, την ΑΕΚ που την πολεμάει το σύστημα ή τις λασπομαχίες στην Κάτω Αετοράχη (χωρίς να ενδιαφέρεται να πάει γήπεδο). Οι λόγοι που είναι δύσκολο να διαδοθεί το άθλημα εκτός ΗΠΑ είναι πάμπολλοι: κατ' αρχάς όταν το football ξεκίνησε στις ΗΠΑ σαν εξέλιξη του βρετανικού ράγκμπι (γύρω στα μέσα του 1800) δεν υπήρχε κάποιο άλλο άθλημα που να το ανταγωνίζεται, με εξαίρεση ίσως το baseball που έκανε παράλληλα τα πρώτα του βήματα. Ο πρώτος επίσημος αγώνας κολεγιακού baseball έγινε το 1859 νομίζω ενώ του football το 1861 για να ακολουθήσουν οι επαγγελματικές λίγκες αρκετές δεκαετίες αργότερα. Τουναντίον στον υπόλοιπο κόσμο το κενό καλύφθηκε από το (επίσης βρετανικό) ποδόσφαιρο που ξεκίνησε από τα λιμάνια που έπιαναν οι Άγγλοι ναύτες για να διαδοθεί μετά στις ενδοχώρες. Πλέον έχει ριζώσει τόσο βαθιά που δεν το ξεκουνάς με τίποτα (όπως και το football σε Texas/Florida ένα πράγμα). Το σημερινό football στη μορφή που το βλέπουμε σε NFL/NCAA είναι σχεδόν αδύνατον να παιχτεί από το μέσο άνθρωπο σαν χόμπι, αφού ο εξοπλισμός μόνο (κράνος, pads κλπ) κοστίζει 1-2 χιλιάρικα. Διαφορετικά είναι άλλο άθλημα αν δεν μπορείς να έχεις τις δέουσες (εχμ) σωματικές επαφές με τον αντίπαλο. Το tag football με την πετσέτα στην πλάτη και χωρίς προστατευτικά είναι πιο απλό αλλά δεν υπάρχουν πολλοί χώροι, ούτε και παιδεία προφανώς. Σκεφτείτε ότι στο ποδόσφαιρο/μπάσκετ όλα τα πιτσιρίκια θέλουν να πάρουν μια μπάλα, να περάσουν όλη την άμυνα και να σκοράρουν. Ενώ στο football θα πρέπει να μάθουν να παίζουν για την ομάδα και μόνο, ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ακουμπάνε σχεδόν ποτέ μπάλα και "απλώς" θα σπρώχνουν, θα μπλοκάρουν, θα καλύπτουν, θα τρέχουν ώστε να καταφέρει κάποιος συμπαίκτης τους να προχωρήσει λίγα μέτρα ή να σκοράρει αυτός. Δεν είναι εύκολο να το πουλήσεις αν δεν προϋπάρχει η παράδοση και η ιστορία όπως στις ΗΠΑ. Για να παρακολουθήσεις football πρέπει όχι μόνο να ξέρεις τους κανονισμούς (έστω τους βασικούς, που είναι πολλοί περισσότεροι από του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ), αλλά και να καταλαβαίνεις μέσες-άκρες κάποια συστήματα καθώς και τη γενική φιλοσοφία πίσω από αυτά. Ενώ το ποδόσφαιρο μπορούν να το παρακολουθήσουν ακόμα και οι γιαγιάδες μας που έβλεπαν με αγωνία τον τελικό του Euro 2004 (ή αντίστοιχα του 1987 για το μπάσκετ). Με λίγα λόγια χρειάζεται εκπαίδευση, επιμονή, παρατήρηση, συγκέντρωση, ψάξιμο, διάβασμα κλπ. Δείτε τι ανάλυση γίνεται στο football σε pre-game εκπομπές ή εν ώρα αγώνα και μετά συγκρίνετέ τη με τις αντίστοιχες δικές μας ποδοσφαιρικές ή τις αντίστοιχες κουβέντες που γίνονται στα καφενεία. Σαν να συγκρίνουμε το μπριτζ με την ξερή, το σκάκι με το τάβλι. Πάντως οι περισσότεροι αγώνες του NFL αλλά και πολλοί του κολεγιακού βολεύουν την Ελλάδα γιατί γίνονται σε ανθρώπινες ώρες (εν αντιθέσει με του ΝΒΑ). NFL έχει κάθε Κυριακή 8μμ και 11μμ δική μας ώρα, σε ένα σφιχτό πρόγραμμα που δεν κουράζει και σε μια εποχή (φθινόπωρο/χειμώνας) που ούτως ή άλλως είναι πιο πιθανό να κάτσει κάποιος μέσα στο σπίτι παρά να βγει βόλτα (μιλάμε τώρα για προ-Covid). Οπότε την επόμενη φορά πιάστε ένα φίλο σας, βάλτε τον με το ζόρι να κάτσει να παρακολουθήσει και εξηγήστε του τι βλέπει σε κάθε φάση. Πείτε του λίγα πράγματα για την ιστορία της λίγκας και του αθλήματος, για ποιους λόγους οι φίλαθλοι εκεί τρελαίνονται με αυτό και περιμένουν για δεκαετίες να πάρουν ένα διαρκείας, πείτε του για τα δυσθεώρητα οικονομικά μεγέθη, για τη μεγαλύτερη προσέλευση κατά μέσο όρο σε οποιοδήποτε άθλημα ή λίγκα του πλανήτη και γενικά κινείστε του το ενδιαφέρον. Δώστε του να καταλάβει ότι το παιχνίδι δεν είναι ένας σωρός θηριώδεις παίκτες που προσπαθούν να σπάσουν ο ένας τα παΐδια του άλλου, αλλά είναι αυτό: ή αυτό: https://nfl.nasos.gr/quarterback/συστήματα/ Αν καταλάβει και αν έχει προδιάθεση να ασχοληθεί, είναι βέβαιο ότι θα κολλήσει. Γιατί όποιος δει football μια φορά και καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει, τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Επεξ/σία 5 Μαρτίου 2021 από nzeppos 5
polmyt Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Οι πρωην Redskins ειναι γενικα μετρια προς κακή ομαδα τα τελευταια χρονια.Μπηκαν playoff γιατι ηταν οι λιγοτερο κακοι στο division τους και χαρη στο συστημα που λεει οτι ο πρωτος καθε division περναει ανεξαρτητως του ρεκορ που εχει.7 ομαδες ανά conference μπηκαν μονο για φετος νομιζω και αυτο λογω covid.Απο την επομενη χρονια γυριζουμε στις κλασικες εξι. Προσωπικα θα προτεινα Packers και επειδη τους υποστηριζω προφανως, και επειδη ειναι πολυ καλη ομαδα ,οποτε σιγουρα θα σε βοηθησει.Απο τις πιο παλιες ομαδες της λιγκας ,εδρευει στο βορρα του Wisconsin, με σχεδον ολη την πολη του Green Bay (100.00 κατοικοι) να εχει μετοχες. Στα υπολοιπα θα συμφωνησω με τον @nzeppos.Να προσθεσω οτι το internet εχει βοηθησει πολυ στο να κερδισει το αθλημα κοινο και εκτος Αμερικης.Πλεον ειναι ευκολο να βρεις αγωνες και να δεις κατα ποσο σου αρεσει το αθλημα.Επισης αν βρεθει καποιος στην Αμερικη (μετα covid) καλο θα ηταν, μονο και μονο για την εμπειρια, να παρακολουθησει εναν αγωνα NFL.Εχω βρεθει μια φορα στο Green Bay και μια στη Νεα Υορκη και πραγματικα η εμπειρια ειναι απιστευτη,με τον κοσμο να κανει μπαρμπεκιου στα παρκινγκ εκτος του γηπεδου, ολοι οι φιλαθλοι να ειναι αναμεικτοι ,κανοντας καζουρα και εχοντας ενα κλιμα τελειως διαφορετικο απο οτι εχουμε συνηθισει.Εκει θα καταλαβει καποιος και την κουλτουρα των Αμερικανων πανω στον αθλητισμο ,αλλα και ποσο αρρωστημενο ειναι το ποδοσφαιρο οχι μονο στην Ελλαδα ,αλλα στο κοσμο γενικοτερα Με αυτα και με αυτα πριζοθηκα να ξαναβαλω το Madden19 Επεξ/σία 5 Μαρτίου 2021 από polmyt 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα