Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να ρωτήσω μέχρι πόσες τηλεοράσεις μπορούμε να συνδέσουμε σε μία κεραία για να μην έχουμε απώλεια σήματος.

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν μέσα από το ίδιο καλώδιο κεραίας περνάνε και οι 4 (ενώνονται 4 καλώδια δηλαδή 4 TV  σε ένα καλώδιο στο πατάρι και συνεχίζει προς κεραία 1 καλώδιο) έχουμε πάλι θέμα με απώλεια? κοινώς "μπουκώνει" ή οχι?

Τέλος τι γίνεται όταν  στην ίδια καλωδίωση παρακάτω προσθέσω και δορυφορικό? (φαντάζομαι καλύτερα θα είναι μία ανεξάρτητη γραμμή)

Δημοσ.

καλησπέρα , μπερδεύεις πολύ τα πράγματα. Υπάρχουν splitter με ρεύμα που μεταδίδουν το σήμα σε 2 ή 3 τηλεοράσεις χωρίς απώλεια , και βάζεις όσα θες. Έτσι λειτουργούν περίπου σε κάποια ξενοδοχεία.

Υπάρχουν splitter χωρίς ρεύμα .

Υπάρχουν κεραίες με πολύ μεγάλο gain , οπότε μπορείς να στείλεις με απλά splitter σε αρκετές τηλεοράσεις. 

Γενικά υπάρχει ποικιλία σε τεχνικές λύσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν χύμα καλώδια , άρα τα περνάς από ντουί ή κάνεις μερεμέτια.

Το δορυφορικό είναι άλλη ιστορία. Υπάρχουν λύσεις για να φέρεις και τηλεόραση και δορυφορικό , αλλά έχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ , δεν ξέρω τι ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα εγώ είχα πιάτο με 3 μάτια , τα είχα σε diseq , και με ένα καλώδιο στο δέκτη.

Υπάρχουν φτηνά καλώδια και ακριβά καλώδια

Τώρα με τα ψηφιακά κανάλια , αν η κεραία σου δεν έχει παρεμβολές , μπορεί να πάει με spliter και χωρίς ρεύμα σε πολλές τηλεοράσεις και σε ακόμα περισσότερες με ενισχυτή όπως λέει ο συμφορουμίτης από πάνω.

Επίσης έχω πιάσει κανάλια μόνο με καλώδιο 3 μέτρων από τελευταίο όροφο χωρίς φυσικά εμπόδια. 

Το πιο σωστό για μένα είναι μία όμορφη εγκατάσταση με μερεμέτια , να μπει μπρίζα σε όλα τα δωμάτια , μερικά splitter με ρεύμα και μια διακριτική κεραία σε ταράτσα που να βλέπει άνετα τον αναμεταδότη , ώστε σε δύσκολο καιρό να μην υπάρχουν θέματα.

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, greeneye είπε

Θέλω να ρωτήσω μέχρι πόσες τηλεοράσεις μπορούμε να συνδέσουμε σε μία κεραία για να μην έχουμε απώλεια σήματος.

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν μέσα από το ίδιο καλώδιο κεραίας περνάνε και οι 4 (ενώνονται 4 καλώδια δηλαδή 4 TV  σε ένα καλώδιο στο πατάρι και συνεχίζει προς κεραία 1 καλώδιο) έχουμε πάλι θέμα με απώλεια? κοινώς "μπουκώνει" ή οχι?

Τέλος τι γίνεται όταν  στην ίδια καλωδίωση παρακάτω προσθέσω και δορυφορικό? (φαντάζομαι καλύτερα θα είναι μία ανεξάρτητη γραμμή)

Το gain της κεραίας σου, πιθανοί ενισχυτές, διάφορα splitters και πρίζες TV είναι τα κύρια στοιχεία που θα ορίσουν σε πόσες TV θα φτάνει το σήμα ώστε να έχεις αξιοπρεπή εικόνα. Ένας καλός κεντρικός ενισχυτης θα σου βγάλει πχ 112dbμV.  Ένα διπλό splitter θα έχει απώλειες 3.5dB σε κάθε έξοδο.  Καθε πρίζα για TV έχει 8 με 15 dB απώλειες ανάλογα με το αν είναι διέλευσης ή τερματική. Υπολογίζεις επίσης και τις απώλειες βάση του μήκους του καλωδίου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραία η κεραία μου είναι αυτή! (link παρακατω) Ο αναμεταδότης δεν είναι μακριά και θεωρώ ότι έχω αρκετά καλή θέση χωρίς εμπόδια. Αν λοιπον 1 καλωδιο ασπρο κεραίας κατεβαινει στο πατάρι και απο εκει μοιραζεται με ενα κουτακι (μαλλον splitter θα ειναι οπως το ειδα) σε 4 τηλεροασεις σε 4 διαφορετικους χωρους πιστευετε οτι εχω απωλεια γενικα ισχυος? χοντρικα το ρωταω. Εγω ειχα πει στον ηλεκτρολογο να φτιαξει 4 ανεξαρτητες γραμμες που θα πηγαινουν ΜΟΝΕΣ στην κεραια ωστε αν χαλασει 1 γραμμη να παιζουν οι υπολοιπες. Τωρα που καταληγουν σε 1 καλωδιο λοιπον και αυτο παει ΜΟΝΟ στην κεραια θελω να ξερω χοντρικα τι χανω...

Το κουτακι αυτο ΔΕΝ εχει ρευμα απο οσο το βλεπω καθως δε  μπαινω μεσα στο παταρι, ειναι στενο για μενα.

https://www.skroutz.gr/s/12528807/Televes-DAT-Boss-LR-UHF-C21-60-G47-dBi-Εξωτερική.html

Επεξ/σία από greeneye
Δημοσ.

Υπάρχει μήπως ενισχυτής γραμμής; Μεταξύ της τηλεοράσης σου και της πρίζας παρεμβάλεται μια άλλη συσκευή; (Παλιά έμπαινε παθητικός ενισχυτής στον ιστό και σ ένα δωμάτιο έμπαινε το τροφοδοτικό του).

Ένα τετραπλό splitter έχει απώλειες 7db περίπου σε κάθε έξοδο του. Αν στην κεραία σου φτάνει ισχυρό σήμα νομίζω δε θα έχεις κάποιο θέμα να τροφοδοτήσεις 4 τηλεοράσεις. Με αναλογικό παλιά που τα thresholds ήταν πιο ψηλά θα είχες αλλά στην ψηφιακή είναι καλύτερα. Απ το μενού της τηλεόρασης δε μπορείς να δεις στάθμη σήματος;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οχι δεν εχω βαλει ενισχυτη γραμμης. Να τονισω εδω οτι ειναι σπιτι σε ανακαινιση και μολις σημερα κιολας 3/3 παρελαβα τις τηλεορασεις. Κανω εγκατασταση και δεν εχω δοκιμασει ακομα αποτελεσμα απλα προσεχω για να εχω που λενε!  Θα τσεκαρω και σε πρωτη ευκαιρια απο την τηλεοραση αμα δειχνει το σημα μολις τα συνδεσω. Σκεφτομαι απο τωρα να βαλω απο το σπλιτερ ενα ΔΕΥΤΕΡΟ καλωδιο που θα ανεβαινει στην κεραια... οποτε οι 2 τηλεορασεις θα συνδεονται στο 1 καλωδιο (το αρχικο που εχω βαλει) και οι αλλες 2 τηλεορασεις (δωματια) να πανε στο ΔΕΥΤΕΡΟ που λεω να ανεβασω ωστε να εχω 2 διπλα και να μοιραζεται το πραγμα. Στη νεα περιπτωση ΑΝ κατι παει στραβα στο αρχικο καλωδιο η εστω στο 1 απο τα 2 τοτε οι 2 απο τις 4 τηλεορασεις θα ΠΑΙΖΟΥΝ αφου θα σειναι στην αλλη γραμμη! Πιστευω να μη χρειαστω ρευμα-ενισχυτη γιατι μιλαμε για νησι και ειναι κοντινη αποσταση οι κεραιες. (εχω και πολυ δυνατη κεραια)

Επεξ/σία από greeneye
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλήμερα σου έκανα ένα σχεδιακι με 3 παραδείγματα.

Περνάω στις επεξηγήσεις.

1) Κεραία TV σε 4 τερματικές πρίζες. Eγκ/ση με ένα splitter 1/4 και 4 τερματικές πρίζες TV.

2) Κεραία TV σε 4 τερματικές πρίζες. Eγκ/ση με κεντρικό ενισχυτή και ένα splitter 1/4 και 4 τερματικές πρίζες TV. Ο ενισχυτής μπορεί να είναι και ιστού αποτελούμενος από 2 κομμάτια. Ο ιστού προτείνεται όταν η κάθοδο της κεραίας είναι μεγάλη σε μετρά >10μ.

3) Κεραία TV σε 3 τερματικές πρίζες. Δορυφορικό στην ίδια κάθοδο με την γραμμή της κεραίας με την χρήση ΤV/SAT combiner. Σε αυτή την περίπτωση θα έχεις δορυφορικό σε μια πρίζα και επίγειο στις άλλες 3. Μπορεί να μπει και ενισχυτής κεντρικής αλλά όχι ιστού.

Oι πρίζες είναι τερματικές εφόσον η καλωδίωση είναι αυτόνομη όπως αναφέρεις.

Το αν θα μπει ενισχυτής η όχι εχει να κανει με την θεση της περιοχής σου και πόσο σήμα έρχεται απο τις κεραίες εκπομπής (αν έχεις οπτική επαφή με αυτές), και η συνολική απολαβή της κεραίας σου. Έχει "μικρές" και "μεγάλες" κεραίες. Οποτε με γνωμονα μια καλη κεραια (σε απολαβη) και αφαιροντας τη συνολικη απωλεια απο τα υπολοιπα (πριζες,καλωδιο,slpitter) θα δεις αν θα μπορει να "σηκωσει" σημα στις τηλεορασεις. Το καλο με την ψηφιακή τηλεόραση ειναι οτι πλεον ενας δεκτής θελει το μισο σχεδόν σήμα σε απολαβή σε σχεση με ενα αναλογικό σημα, πχ Πριν ήθελε απο 75dB/mV και πανω, ενω τώρα θελει απο 35-40 ανάλογα την ευαισθησία του DVB-T δέκτη. Καποιοι δεκτες παιζουν χωρις πρόβλημα και με σήματα της ταξης 25-30 με καλο MER, στην πράξη εχουμε δει οτι καλο θα ειναι να ειναι πανω απο 30-35.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το καλώδιο. Το καλώδιο είναι εξάρτημα της κεραίας και ενα "κακής ποιότητας" καλώδιο θα σου ρίξει το σήμα. Δυστυχώς πολλοι ηλεκτρολόγοι για να ριξουν τις τιμές της προσφοράς βαζουν χάλια καλώδια και απο εκει και περα μετα αρχίζουν τα προβλήματα. Είναι αλλο κεφάλαιο αυτο με τα καλώδια το οποιο δεν ειναι του παρόντος να αναφέρω τώρα.

Οτι απορία εχεις ρωτάς.

4545454545.jpg

Στις 1/3/2021 στις 9:17 ΜΜ, Jos3ph είπε

καλησπέρα , μπερδεύεις πολύ τα πράγματα. Υπάρχουν splitter με ρεύμα που μεταδίδουν το σήμα σε 2 ή 3 τηλεοράσεις χωρίς απώλεια , και βάζεις όσα θες. Έτσι λειτουργούν περίπου σε κάποια ξενοδοχεία.

Για να μην μπερδεύουμε τον φιλο δεν ειναι splitter αυτα που αναφέρεις, αλλα ενισχυτές γραμμής με ενσωματωμένους διαχωριστές (splitter). Οτιδήποτε προσθέτουμε σε μια εγ/ση ακομα και ενα βύσμα, δημιουργεί απώλεια. Επέτρεψε μου να σου πω (καθότι πρώην εγ/της) οτι στα ξενοδοχεία υπάρχουν άλλου είδους εγκ/σεις οπως TV head end's και διαφορετική φιλοσοφία. Μην τα μπερδεύουμε λοιπόν. Ανάλογα πως θα είναι η καλωδίωση από τους ορόφους και τις τηλεοράσεις προς το κεντρικό σημείο, συνήθως την διαχωρίσουμε σε τύπου "δεντρό" η "αστέρα" θα παίξει και ρολο τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν. Πχ υπάρχουν κατανεμητές (splitter) που ονομάζονται  TAP και εχουν αλλο ρόλο και κάνουν διαφορετική δουλειά.

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Like 1
Δημοσ.

@Petros Electron η μονάδα dBmv είναι λογαριθμική κλίμακα , οπότε το διπλάσιο του 35 πρέπει να είναι περίπου 40 και το μισό του 70 γύρω στα 64 από ένα πίνακα που βρήκα  σε μετατροπή σε Voltage , δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Πάντως είναι τεράστιο νούμερο το 70.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...