Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, DimosthenisG είπε

https://ibb.co/vsXwBcZ
https://ibb.co/BjSLghX

93% Φυστικια αργεντινης, ρε παιδια η ελλαδα φυστικια δεν εχει???

Και απο μια εταιρια που λεει οτι κραταει ψηλα την ελλαδα.. 

Φυστικια εχουμε , δεν ξερω αν παει κανεις να τα μαζεψει , ισως και να μην συμφερει  αν υπολογισεις τα κοστη (κοστος καλλιεργιας , εργατικα , μαζεμα , καθαρισμα , διαλογη , μεταφορα ), και να συμφερει περισσοτερο η εισαγωγη τους

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, DimosthenisG είπε

https://ibb.co/vsXwBcZ
https://ibb.co/BjSLghX

93% Φυστικια αργεντινης, ρε παιδια η ελλαδα φυστικια δεν εχει???

Και απο μια εταιρια που λεει οτι κραταει ψηλα την ελλαδα.. 

Και το φοινικέλαιο δεν νομίζω να είναι ελληνικό.Για αυτό γιατί δεν λες;

• Like 1
Δημοσ.

Το προβλημα με τα γεωργικα προιοντα ειναι οτι για να καλιεργηθουν πρεπει αυτος που τα καλιεργει να εχει κερδος. Τα peanuts παραγονται κατα 40% κοντα αν δε κανω λαθος στα μαθηματικα στην Κινα ( https://www.atlasbig.com/en-us/countries-peanut-production) οποτε η τιμη θα ειναι χωμα ... οποτε ο ελληνας γεωργος προτιμαει να καλλιεργει προιοντα που του αποφερουν μεγαλυτερο κερδος. 

C'est la ... économie mondiale

ΥΓ δεν ειναι θεμα αγοραστε ελληνικα. Αν στην Ελλαδα κατι δε μπορει να παραχθει με αναγωνιστικο κοστος σε σχεση με κινες, αργεντινες, ινδιες κλπ ειναι βλακωδες να ψαχνεις να βρεις τροπο να πουλησεις "ακριβο" προιον. Και η μεταποιηση (η μετατροπη δηλαδη του Αργεντινικου φυστικιου σε φυστικοβουτυρο) μια χαρα οικονομικη δραστηριοτητα ειναι. Δε μπορει κανεις να παραγει τα παντα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το "Φυστίκι Αργεντινής"  είναι τύπος φυστικιού.

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, DrLo είπε

Το "Φυστίκι (Αργεντινής)"  είναι τύπος.

ποσο σιγουρος εισαι για αυτο? Και αν ειναι τυπος, γιατι δεν γραφει Φυστικι τυπου αργεντινης (προελευσης ελλαδα)?

Επεξ/σία από DimosthenisG
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, DimosthenisG είπε

ποσο σιγουρος εισαι για αυτο? Και αν ειναι τυπος, γιατι δεν γραφει Φυστικι τυπου αργεντινης (προελευσης ελλαδα)?

είμαι 90% σίγουρος. Νομίζω ειναι αυτό που λέμε "peanut", περίπου σαν το αράπικο (το οποίο δε το φτιάχνουν αράπηδες) αλλά όχι ακριβώς το ίδιο. Αυτά τα μικρά που συνήθως τα πουλάνε αλατισμένα νομίζω.

Δεν αποκλείεται βέβαια να λέγεται έτσι γιατί παράγεται κατά κύριο λόγω στην Αργεντινή ή στις γύρω χώρες, ή να ευδοκιμέι κυρίως εκεί ή να ξεκίνησς από εκεί .... αλλά στη συσκευασία που διαβάζεις δεν έχει το νοημα της χώρας προέλευσης αλλά του τύπου. Για να σου πει ότι είναι του συγκεκριμένου τύπου και όχι πχ "Αιγίνης" (που επίσης δε παράγεται μόνο στην Αίγινα)

Γιατί να το γράψει; Δεν έχει καμία υποχρέωση να το κάνει. Άσε και που πρακτικά μπορεί να μην είναι ευκολο γιατί μπορεί είτε πχ να παίρνει από διάφορες χώρες ή να αλλάζει κατά καιρούς.

Δε λέω ότι είναι από Ελλάδα. Μπορεί να είναι από οπουδήποτε

Σε ποιό άλλο προιόν βρίσκεις τη χώρα προέλευσης για κάθε συστατικό;

Στη καστανή ζάχαρη γιατί να μη το γράφει και να το γράφει στα φυστίκια.  

Αντίθετα στο φυτικό έλαιο, σου διαευκρινίζει τον τύπο σε παρένθεση (γυνικέλαιο) ακριβώς όπως στα φυστίκια.

-

πέρα όμως από αυτό, ακόμα και αν είναι όπως τα λες, η απάντηση είναι απλή

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ φυστίκια ούτε σε ποσότητες, ούτε σε κόστη/τιμές που να καλύπτουν τον Έλληνα καταναλωτή (τουλάχιστον για τη χρήση αυτή, σε φυστικοβούτηρο)

οπότε αν υποθέσουμε ότι όντως φαίρνει φσυτίκια από την Αργεντινή ΜΠΡΑΒΟ στη κάθε ΟΛΥΜΠΟΣ που ύπάρχει για να προσφέρει και αυτή την επιλογή στου καταναλωτές. Όποιος θέλει ντε και καλά το πατροπαράδωτο ελληνικό γλυκισμα που λέγεται φυστικοβούτηρο (που είχαμε όλοι στα χωριά μας) να είναι από ελληνικά φυστίκια μπορεί να αγοράσει κάποιο άλλο.

Επεξ/σία από DrLo
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εγώ να το δεχτώ ότι εδώ δεν συμφέρει να καλλιεργηθούν φυστίκια αράπικα επειδή θα είναι ακριβά.

Μπορώ να δεχτώ επίσης ότι η επεξεργασία και η συσκευασία έγινε Ελλάδα.

Το να πουλάς και να διαφημίζεις όμως μια τροφή που κατά 93% ήρθε απέξω σαν ελληνική μου κάθεται κάπως και αυτό δεν θα αλλάξει όσο άλεση και να έκαναν στο φυστίκι 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή δεν υπάρχει επίσημη οδηγία για το τι μπορεί να πάρει τον χαρακτηρισμό του Ελληνικού προϊόντος, οφείλουμε να στηριχθούμε στην ηθική και στη λογική για να κρίνουμε ορθώς, με την πρώτη να είναι πιο υποκειμενική.

Με τη δική μου προσωπική και καθαρά υποκειμενική ηθική λοιπόν, αν μια πρώτη ύλη η οποία χρησιμοποιείται σε ποσοστό άνω του 50% του τελικού προϊόντος, δεν είναι διαθέσιμη από εγχώρια παραγωγή στην ποσότητα και ποιότητα που απαιτείται, ή είναι διαθέσιμη αλλά με πολύ μεγαλύτερη, ασύμφορη ενδεχομένως, τιμή, τότε δεν τίθεται ζήτημα με τον χαρακτηρισμό του τελικού προϊόντος ως Ελληνικό. Όταν η πρώτη ύλη σου, υπό αυτές τις συνθήκες, αναγκαστικά προέρχεται από το εξωτερικό, δεν καταργεί την Ελληνικότητα του τελικού προϊόντος, αρκεί το μεγαλύτερο ποσοτό συναρμολόγησης ή/και μεταποίησης να γίνεται εγχώρια.

Θα υπήρχε ζήτημα, μόνο αν ήταν διαθέσιμη σε τιμή ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτή της αντίστοιχης εισαγώμενης (και εδώ τίθεται το επίσης όχι ξεκάθαρο ζήτημα, πόσο είναι αυτό το "ελάχιστα", ιδιαίτερα αν πρέπει να ληφθεί υπ' όχιν ανταγωνισμός, ελαστικότητα ζήτησης, κλπ). 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, δεν έχω την παραμικρή ιδεά για την εγχώρια αγορά φυστικιών σε σύγκριση με της Αργεντινής, επομένως προσωπικά θα αποφύγω να κρίνω για την ορθότητα του χαρακτηρισμού του προϊόντος ως Ελληνικού. Θα δηλώσω άγνοια και θα το αποδεχθώ με την υπόθεση της καλής πίστης, καθώς έτσι κι αλλιώς, στο τέλος της ημέρας, παραμένει μια υποκειμενική ταμπέλα, που εναπόκειται στην κρίση του καθενός. Την οποία ταμπέλα κάποιος πιο αυστηρός από εμένα, μπορεί ενδεχομένως να την αγνοήσει, αλλά όχι να την κατακρίνει χωρίς ένα σετ λογικών κριτηρίων και ταυτόχρονα διαθέσιμων δεδομένων.

Επεξ/σία από l3ft3r1s
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, l3ft3r1s είπε

Επειδή δεν υπάρχει επίσημη οδηγία για το τι μπορεί να πάρει τον χαρακτηρισμό του Ελληνικού προϊόντος, οφείλουμε να στηριχθούμε στην ηθική και στη λογική για να κρίνουμε ορθώς, με την πρώτη να είναι πιο υποκειμενική.

Με τη δική μου προσωπική και καθαρά υποκειμενική ηθική λοιπόν, αν μια πρώτη ύλη η οποία χρησιμοποιείται σε ποσοστό άνω του 50% του τελικού προϊόντος, δεν είναι διαθέσιμη από εγχώρια παραγωγή στην ποσότητα και ποιότητα που απαιτείται, ή είναι διαθέσιμη αλλά με πολύ μεγαλύτερη, ασύμφορη ενδεχομένως, τιμή, τότε δεν τίθεται ζήτημα με τον χαρακτηρισμό του τελικού προϊόντος ως Ελληνικό. Όταν η πρώτη ύλη σου, υπό αυτές τις συνθήκες, αναγκαστικά προέρχεται από το εξωτερικό, δεν καταργεί την Ελληνικότητα του τελικού προϊόντος, αρκεί το μεγαλύτερο ποσοτό συναρμολόγησης ή/και μεταποίησης να γίνεται εγχώρια.

Θα υπήρχε ζήτημα, μόνο αν ήταν διαθέσιμη σε τιμή ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτή της αντίστοιχης εισαγώμενης (και εδώ τίθεται το επίσης όχι ξεκάθαρο ζήτημα, πόσο είναι αυτό το "ελάχιστα", ιδιαίτερα αν πρέπει να ληφθεί υπ' όχιν ανταγωνισμός, ελαστικότητα ζήτησης, κλπ). 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, δεν έχω την παραμικρή ιδεά για την εγχώρια αγορά φυστικιών σε σύγκριση με της Αργεντινής, επομένως προσωπικά θα αποφύγω να κρίνω για την ορθότητα του χαρακτηρισμού του προϊόντος ως Ελληνικού. Θα δηλώσω άγνοια και θα το αποδεχθώ με την υπόθεση της καλής πίστης, καθώς έτσι κι αλλιώς, στο τέλος της ημέρας, παραμένει μια υποκειμενική ταμπέλα, που εναπόκειται στην κρίση του καθενός. Την οποία ταμπέλα κάποιος πιο αυστηρός από εμένα, μπορεί ενδεχομένως να την αγνοήσει, αλλά όχι να την κατακρίνει χωρίς ένα σετ λογικών κριτηρίων και ταυτόχρονα διαθέσιμων δεδομένων.

Πρώτον, η φράση στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει στα ελληνικά, είναι μια χαζή μετάφραση της αγγλικής

Δεύτερον, το να βάλεις ταμπέλα ελληνικό προϊόν, δεν είναι υποκειμενικό ούτε στο χέρι του κάθε επιχειρηματια. Αν το προϊόν έχει 93% φυστίκια αλλοδαπής, απλά κοροϊδεύεις τον καταναλωτή και υπάρχουν όργανα που το ελέγχουν

Επεξ/σία από DimosthenisG
  • Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, DimosthenisG είπε

Πρώτον, η φράση στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει στα ελληνικά, είναι μια χαζή μετάφραση της αγγλικής

Εσύ το λες χαζή μετάφραση, εγώ το λέω ακριβής μετάφραση. Change my mind.

Ούτε, π.χ., ένα αγγλικό ερωτηματικό "?" (στην αρχική σου δημοσίευση) κολλάει σε ένα Ελληνικό κείμενο, αλλά το θέμα δεν αφορά το να κρίνουμε με αυστηρά γλωσσολογικά κριτήρια τα κείμενά μας, ελλείψει άλλων λογικών επιχειρημάτων, ναι; Άλλωστε, η γλώσσα δεν είναι ένα αυστηρώς καλά κλεισμένο πεδίο της επιστήμης, που δεν επηρεάζεται, εξελίσσεται, προσαρμόζεται και μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.

Για την ουσία του ζητήματος, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, δοκώ πως η προηγούμενη απάντησή μου καλύπτει την οπτική μου. Αν γνωρίζεις πως υπάρχουν όργανα που εξετάζουν το ζήτημα που θέτεις, φαντάζομαι πως είναι και προσωπικό σου χρέος να υποβάλλεις και επίσημα τη σχετική καταγγελία.

• Like 2
Δημοσ.
52 λεπτά πριν, l3ft3r1s είπε

Εσύ το λες χαζή μετάφραση, εγώ το λέω ακριβής μετάφραση. Change my mind.

Υπάρχουν εκφράσεις που έχουν ακριβώς την ίδια σημασία π.χ "better late than never" = «κάλλιο αργά παρά ποτέ», "curiosity killed the cat" = «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα». Υπάρχουν εκφράσεις που έχουν σχεδόν την ίδια σημασία π.χ "you can say that again" = «αυτό ξαναπές το». Υπάρχουν εκφράσεις που έχουν παρόμοια σημασία, π.χ "it's raining cats and dogs" = «βρέχει καρεκλοπόδαρα» και όχι «βρέχει γάτες και σκυλιά» και τέλος υπάρχουν εκφράσεις που δεν μπορούν να αποδοθούν χωρίς ελεύθερη μετάφραση π.χ "a storm in a teacup" = «πολύ κακό για το τίποτα» και όχι «μια καταιγίδα σε ένα φλιτζάνι».

Γενικά η γνώση μιας ξένης γλώσσας και η μετάφραση αποτελούν διαφορετικές δεξιότητες. Προφανώς η μία βοηθάει την άλλη μέχρι ενός σημείου. 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εμένα όμως σαν απλό καταναλωτή που δεν γνωρίζω τους όρους πως και γιατί τίθενται μου μένει η αίσθηση ότι άλλη μία μεγάλη εταιρεία υποτιμά τη νοϋμοσύνη μου βάζοντας ετικέτα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ και από κάτω μου λέει φιστίκια Αργεντινής (με τα οποία δεν έχω κάτι και θα τα έτρωγα χωρίς πρόβλημα) 93%.

Δεν θα μου ξένιζε αν  αντικαταστούσε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ με το παρασκευάζεται - συσκευάζεται στην Ελλάδα που κάνουν οι περισσότεροι. Μπορεί νομικά να είναι εντάξει αλλά ηθικά;;; και όπως ξέρουμε η γυναίκα του καίσαρα κ.λ.π.

6 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Και το φοινικέλαιο δεν νομίζω να είναι ελληνικό.Για αυτό γιατί δεν λες;

Γιατί είναι η καστανή ζάχαρη;;;; Άρα μας απομένει το αλάτι να αναρωτηθούμε είναι από το Μεσολόγγι ή από το Θιβέτ.🙂

Επεξ/σία από papoys1
Δημοσ.

Πάντως σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όλα τα φιστίκια (αραχίδες) που βλέπεις στις κάβες, στις λαϊκές, στα supermarkets κ.λπ. να πλασάρονται ως ελληνικά, είναι όντως ελληνικά, όταν έχουμε τόσο μικρή παραγωγή.

Όπως και τι αμύγδαλα/φουντούκια μπαίνουν στις ελληνικές σοκολάτες και τους χαλβάδες.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...