Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο εργοδότης έχει δικαίωμα να σου ορίσει το πότε θα πάρεις μέχρι και το μισό της άδειας που δικαιούσαι.
Μου είχε συμβεί και εμένα σε μεγάλη εταιρεία που δούλευα παλαιότερα, όπου την καθαρά Δευτέρα και την μ.Παρασκευή μας τα χρέωνε άδεια, σε όλους τους εργαζόμενους.

Επεξ/σία από e-tic
Δημοσ.

Αν είναι όντως επίσημη αργία και δεν είσαι σε κάποιο σώμα ασφάλειας ή υγειονομικό προσωπικό ή η εταιρεία σου δηλώνει εκείνη την ημέρα κλειστή λόγω αργίας , τότε δεν μπορεί να στην χρεώσει για άδεια. Μπορείς να επικοινωνήσεις με την επιθεώρηση εργασίας και να κάνεις εκεί συγκεκριμένη ερώτηση και καταγγελία επώνυμα ή ανώνυμα.

Δημοσ.

αν εξαντλησουμε το οριο της νομοθεσιας τοτε την μιση αδεια την δινει ο εργοδοτης οποτε θελει και την αλλη μιση την παιρνει ο εργαζομενος παλι οποτε θελει. αλλα σχεδον κανεις δεν φτανει εκει. 

Δημοσ.

Ρωτάω για ανεπίσημη αργία, όπως η Καθαρά Δευτέρα, που η επιχείρηση δεν ανοίγει έτσι κ αλλιώς. Ήδη έχω χρεωθεί μια «άδεια» τα Θεοφάνεια. Επομένως αν μια επιχείρηση χρεώνει κάθε ανεπίσημη αργία σαν άδεια, ποσό μένει για τον εργαζόμενο από τις 20 μέρες;; Είναι νόμιμο όλο αυτό;;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, illegal_poison είπε

Ρωτάω για ανεπίσημη αργία, όπως η Καθαρά Δευτέρα, που η επιχείρηση δεν ανοίγει έτσι κ αλλιώς. Ήδη έχω χρεωθεί μια «άδεια» τα Θεοφάνεια. Επομένως αν μια επιχείρηση χρεώνει κάθε ανεπίσημη αργία σαν άδεια, ποσό μένει για τον εργαζόμενο από τις 20 μέρες;; Είναι νόμιμο όλο αυτό;;

Κανονικά δεν πρέπει να χρεωθείς την άδεια ούτε για την Καθαρή Δευτέρα αλλά ούτε και
για τα Θεοφάνια. Αλλά...   
. Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα όπως πχ στις  κατασκευαστικές στα εργοτάξια, συνήθως
ημερομίσθιοι ή ωρομίσθιοι που αν δεν δουλέψεις δεν παίρνεις μεροκάματο οπότε σε
χρεώνουν άδεια για να πληρωθείς.
. Υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία που μπορεί να το έχουν υπογράψει σαν εσωτερικό
κανονισμό στη σύμβαση.
. Συμφωνία κυρίων. Δηλαδή η εταιρεία να λειτουργούσε αυτές τις ημέρες αλλά επειδή
μερικά πράγματα στη ζωή δεν πληρώνονται να υπήρξε κάποια συμφωνία μετά από απαίτηση
εργαζομένων να μην εργαστούν και να τις αφαιρέσουν από την άδεια τους. Καλά θα ήταν
να το συζητήσεις και με τους συναδέλφους σου αυτό.

Δημοσ.

Δεν αναφέρομαι σε κάποια ειδική περίπτωση, αλλά σε ένα μαγαζί που έτσι κ αλλιώς δεν ανοίγει εκείνες τις μέρες. Αφού δεν θα ανοίξει, γιατί να χρεωθούν οι υπάλληλοι άδεια; Αφού δεν έχουν επιλογή να δουλέψουν...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι υποχρεωτικές αργίες είναι 6+1 όπως λέει το παραπάνω άρθρο του Κεπεα . Από εκεί και πέρα τις υπόλοιπες αργίες αλλες εταιρείες τις χρεώνουν και αλλες όχι.  Φαντάζομαι έχουν το δικαίωμα γιατί σκέψου πχ το καλοκαίρι που πολλές εταιρείες κλείνουν το καλοκαίρι.  Φαντάζεσαι να μην χρέωναν άδειες επειδή ήταν κλειστές? 

Επεξ/σία από didaskalop
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν στις κατ` εθιμον αργίες, η επιχείρηση μείνει κλειστή, είναι σωστο οι εργαζόμενοι να χρεωθούν με κανονική αδεια

Εφόσον η επιχείρηση παρέμενε κλειστή τις αργίες αυτές κατά τα προηγούμενα χρόνια (2020 και πριν), τότε όχι, δεν μπορούν να χρεωθούν με κανονική άδεια.
Αν, όμως, η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά κατά τα προηγούμενα χρόνια (2020 και πριν) και θέλει να κλείσει μόνο για φέτος (2021), τότε ναι, μπορούν να χρεωθούν με κανονική άδεια.
Αν συνεχίσει να παραμένει κλειστή στο μέλλον (2022 και μετά), τότε ξανά όχι, γιατί αποκτήθηκε έθιμο

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=220240

Επεξ/σία από agiannesg59
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, didaskalop είπε

Οι υποχρεωτικές αργίες είναι 6+1 όπως λέει το παραπάνω άρθρο του Κεπεα . Από εκεί και πέρα τις υπόλοιπες αργίες αλλες εταιρείες τις χρεώνουν και αλλες όχι.  Φαντάζομαι έχουν το δικαίωμα γιατί σκέψου πχ το καλοκαίρι που πολλές εταιρείες κλείνουν το καλοκαίρι.  Φαντάζεσαι να μην χρέωναν άδειες επειδή ήταν κλειστές? 

Αυτό που λες δεν ισχύει. Οι εταιρείες επιλέγουν να κλείσουν κάποια περίοδο το καλοκαίρι για τον λόγο ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι θέλουν να λείπουν εκείνο το διάστημα. Αν όμως εκείνο το διάστημα συμπέσει το 15αυγουστο αυτή δεν χρεώνεται με άδεια. Σε αυτό που ρωτάει ο ts τώρα πολλοί εργοδότες επιλέγουν να χρεώνουν κανονική άδεια για να την τρώνε από τον εργαζόμενο. Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Πιο παλιά σε ερώτηση μου αφού δεν είναι αργία εγώ θέλω να έρθω να δουλέψω, γιατί να μου φάτε μια μέρα άδεια, η απάντηση ήταν θα είμαστε κλειστά. Όποτε αφού κατά 99% στον ιδιωτικό τομέα σπάνια κάποιος παίρνει όλες τις μέρες αδείας δεν αλλάζει κάτι.

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, mihanikos1 είπε

Όποτε αφού κατά 99% στον ιδιωτικό τομέα σπάνια κάποιος παίρνει όλες τις μέρες αδείας δεν αλλάζει κάτι.

Στις εταιρείες που έχω δουλέψει (και μικρές και μεγάλες) ποτέ δεν μου έφαγαν άδεια. Και δεν ξέρω κανέναν από φίλους-γνωστούς που να τους έχουν φάει άδειες. Η τις πληρώνουν η τις δίνουν με το ζόρι.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, filip123go είπε

Στις εταιρείες που έχω δουλέψει (και μικρές και μεγάλες) ποτέ δεν μου έφαγαν άδεια. Και δεν ξέρω κανέναν από φίλους-γνωστούς που να τους έχουν φάει άδειες. Η τις πληρώνουν η τις δίνουν με το ζόρι.

Αυτό λέω, αν είναι να την πάρεις με το ζόρι και τις περισσότερες φορές σε άσχετη ημερομηνία καλύτερα να την πάρεις σε μια "αργια" όπου κάθεται όλος ο κοσμος. Τώρα για ότι αφορά τις άδειες να αναφέρω ότι πλέον η νομοθεσία "απαγορευει" την μεταφορά άδειας στο επόμενο έτος και με κάποιο παραθυράκι προστατεύει τους εργοδότες. Ποιο είναι αυτό, ορίζει ότι υπεύθυνος για την άδεια του είναι ο εργαζόμενος και οφείλει να την πάρει στο τρέχων έτος. Αν περάσει το έτος και ο εργαζόμενος δεν έχει πάρει την άδεια με δική του υπευθυνότητα την χάνει, αν δεν την έχει πάρει με υπευθυνότητα του εργοδότη την πληρώνεται διπλή. Για να αποδείξεις ποιος φταίει πρέπει να έχεις αίτηση ότι ζητάς την άδεια σου και η εταιρεία έδωσε αρνητική απάντηση.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, mihanikos1 είπε

Για να αποδείξεις ποιος φταίει πρέπει να έχεις αίτηση ότι ζητάς την άδεια σου και η εταιρεία έδωσε αρνητική απάντηση.

Αυτό γίνεται πάντα για να πάρεις άδεια. Την υπογράφεις και εσύ και ο εργοδότης είτε χειρόγραφα είτε ψηφιακά (καλό είναι να το ζητάς χειρόγραφα). Αλλιώς τι; Απλά σηκώνεσαι και φεύγεις;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...