Προς το περιεχόμενο

Nvidia RTX3000 Series (Ampere) v.2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, yiannis1991 είπε

Πέφτουν οι τιμές του πέτσινου και ανεβαίνουν της AMD. Μάλιστα.. Σε κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας; :P

Είπαμε ... για τις GPUs και τις CPUs της AMD φταίει το mining 🤣

Είναι τρομερό, έχουν βγει οι LHR και δεν τις πολυαγοράζει ο κόσμος γιατί ξέρει ότι έχουν χαμηλό value και απαράδεκτες τιμές.

Αντίθετα οι non-LHR πωλούνται με καπέλο σαν μεταχειρισμένες ή και καινούριες αν βρεθούν πουθενά.

(το τελευταίο μπορεί να αλλάξει βέβαια όταν καταλάβει ο κόσμος ότι και οι LHR ξεκλειδώνουν)

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Tenshi είπε

Προφανώς και χρειάζεται active cooling το backplate της 3090,ειδικά αν "σκάβς". Ότι pad και να βάλεις, η διαφορά θα είναι στα πλαίσια του στατιστικού λάθους ελέω heat soak.Τα pads της thermalright μια χαρά κάνουν την δουλειά τους,άλλα το backplate απο μόνο του δέν έχει επαρκή επιφάνεια για να γίνει απαγωγή θερμότητας.

Η ερώτηση είχε να κάνει (ή τουλάχιστον έτσι εγώ κατάλαβα) με την απόδοση των pads σε μια 3080 και την χρήση waterblock, όχι αμιγώς στο backplate.

For reference, 3080 eth mining:

Θερμοκρασία χώρου 26,5°C --- Θερμοκρασία ψυκτικού 31°C

Capture.JPG.0a97e32e428a3250cf77e12c48684230.JPG

Αυτο είχα παρατηρησει εδω και καιρό, οταν ειχα βαλει ψυκτρα στο backplate. Τα pads κανουν μια χαρα δουλεια απλα καποια στιγμή μπουκώνει το backplate, δεν προλαβαινει να μεταφερει θερμότητα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε

Βρήκαν τρόπο ;

Προφανώς όχι. Ή υποθέτω κάποιοι μεμονωμένοι τα κατάφεραν.

Π.χ. εγώ κάνω mining ΕΤΗ 61Mh/s με την 3060Ti LHR μου εδώ και 4 ημέρες.

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω πως ακριβώς τα κατάφερα. Και δεν ξέρω αν θα τα ξανακαταφέρω μετά από reboot/driver restart.

Ούτε ξέρω αν έχει να κάνει με το configuration του συστήματος μου.

Το θέμα είναι ότι αφού τα κατάφερα εγώ θα τα καταφέρουν και άλλοι και θα βρουν κάποιο streamlined τρόπο για να κάνουν bypass το LHR.

Επεξ/σία από kkatzos
Δημοσ.
2 ώρες πριν, kkatzos είπε

Κοίτα να δεις που έχει γίνει επιστήμη και αντικείμενο bench testing οι θερμοκρασίες της GDDR6X και τα thermal pads.

Thermal pads που στην αρχή αποδίδουν και μετά ξεραίνονται και γίνονται σκατά ή thermal pads που γεμίζουν λάδια το PCB.

Παταγώδης αποτυχία της Micron και της Nvidia κατ' επέκταση. Θα μπορούσαν να βάλουν HBM2/HBM2E και να έχουν θερμοκρασίες ψύχους (που λέει ο λόγος) στη VRAM αλλά θα τους κόστιζε 20-30$ στην παραγωγή παραπάνω και θέλουν να βγάλουν και από τη μύγα ξύγκι.

Ή να βάλουν HBM2 μόνο στην 3090 και GDDR6 με μεγαλύτερο memory bus στις 3080/Ti, όπως έκαναν στις RTX A5000/A6000.

Οποτε αντι να βαλουν 5€ ακριβοτερα pads, ας πεταξουν ενα τεραστιο μερος του silicon budget σε 4096bit controller για να κατεφερουν το ιδιο bandwidth με 384bit+gddr6x. 

Αυτα τα κανει μονο η AMD, που σκοτωσε τις vega με τις hbm, που με 13bn κοντα transistors επαιζαν στα ιδια πλαισια με 1080 στα 7bn transistors και 256bit+gddr5x.

Τα ιδια κανει και τωρα με τις navi, αφου δεν εχει στην διαθεση της το option των gddr6x, πεταει αυτη την φορα 128mb cache που θελει αντιστοιχα τεραστιο silicon budget για να καλυψει την χασουρα των gddr6 και των 256bit.

Ποσο τεραστιο; Με ~27bn transistors count (σχεδον ιδιο με ga102) και 20-30% μεγαλυτερα clocks, προσφερει ιδιο raster performance, μισο RT performance, δεν διαθετει κανενα tensor core για ΑΙ upscale και εχει μολις 256bit controller, αλλα εχει 128mb infinity cache.

Η αποτυχια της nvidia ηταν στο reference design που ειναι κακο σε πολλα επιπεδα, ενα απο αυτα και τα pads, οταν η ιδια βαζει τα χειροτερα απ'ολους, ειναι στο χερι του κατασκευαστη, να βαλει κατι καλυτερο και να συμπιεσει το δικο του κερδος, γιατι ο πετσινος θα παρει οτι ζητησει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Πέφτουν οι τιμές του πέτσινου και ανεβαίνουν της AMD. Μάλιστα.. Σε κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας; :P

Εγώ δε θα φέρω αλλά βλέπω ότι λογικό να ανεβαίνουν καθώς δεν υπάρχουν πλέον NON LHR NVIDIA οπότε θα αρχίσει ο κόσμος που τον ενδιαφέρει ΚΑΙ το mining ήδη να ψάχνει 6700ΧΤ, 6800/ΧΤ, 6900ΧΤ που δεν έχουν κόφτες. 

Παράλληλα και οι LHR θα ανέβουν μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου. Ίσως και από επιλεκτικους miners.

Το bitcoin έπιασε πάλι τα 40K σχεδόν χιλιαρικα οπότε οι τιμές που ξεκίνησαν λίγο να πέφτουν ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης καθοδικής πορείας, Μαϊου - Ιουλίου και μόλις τελειώσουν τα αποθέματα θα δούμε πάλι άνοδο τιμών.

+ το γεγονός ότι από Σεπτέμβρη αρχίζουν να βγαίνουν πολλά παιχνίδια, ο κόσμος επιστρέφει μετά από καλοκαιρινή περίοδο οπότε η ζήτηση θα αυξηθεί!

Επεξ/σία από 7nisiotis
Δημοσ.
Στις 9/8/2021 στις 3:42 ΜΜ, manos28684 είπε

Γεια σας παιδιά!

μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας για αυτή τη κάρτα που ενδιαφέρομαι

Inno 3D GeForce RTX 3060 Ti 8GB Twin X2 OC LHR

Μια ζωή είχα gigabyte και δε γνωρίζω από άλλες μάρκες.. πρώτη φορά βλέπω αυτή την Inno.. για δώστε καμια πληροφορία αξίζει;

Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο,η τιμή κάνει κουμάντο.Αλλα ειδικά στις ti δεν έχεις κ πολλές επιλογές,ότι βρεις...Διαφορές δεν έχουν σημαντικές τα entry level μοντέλα...Αν εννοείς αυτή από foxstore πάντως στα 650 που την είχε μέχρι χθες η τιμή είναι πολυ καλή για ti...Για την εποχή μιλάω πάντα.Εγώ τη πήρα για δεύτερη

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Razor333 είπε

Οποτε αντι να βαλουν 5€ ακριβοτερα pads, ας πεταξουν ενα τεραστιο μερος του silicon budget σε 4096bit controller για να κατεφερουν το ιδιο bandwidth με 384bit+gddr6x. 

Δε διορθώνεται το πρόβλημα οπως βλέπεις.

Το δίκτυο βρίθει περιπτώσεων που άλλαξαν pads, στη συνέχεια μετά από χρήση μερικών εβδομαδων/μηνών τα pads χάλασαν, άρχισαν να βγάζουν λάδια και άλλα παρόμοια.

Αυτή τη δουλειά θα κάνουν οι χρηστες; Θα χάνουν εγγύηση και θα αλλάζουν συνέχεια pads;

Μονο κάρτες με υδροψυξη που μπορούν κρατήσουν στις θερμοκρασίες χαμηλά  ίσως τη γλυτώνουν.

1 ώρα πριν, Razor333 είπε

Αυτα τα κανει μονο η AMD, που σκοτωσε τις vega με τις hbm, που με 13bn κοντα transistors επαιζαν στα ιδια πλαισια με 1080 στα 7bn transistors και 256bit+gddr5x.

Στο silicon budget θα έπασχαν αλλά στο power budget, που τόσο έχουν ανάγκη οι Ampere, θα κέρδιζαν 20-50W ανάλογα τη  καρτα. Επισης, θερμοκρασίες VRAM πιθανότατα χαμηλότερες από το edge temp.

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, Matrix7 είπε

Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο,η τιμή κάνει κουμάντο.Αλλα ειδικά στις ti δεν έχεις κ πολλές επιλογές,ότι βρεις...Διαφορές δεν έχουν σημαντικές τα entry level μοντέλα...Αν εννοείς αυτή από foxstore πάντως στα 650 που την είχε μέχρι χθες η τιμή είναι πολυ καλή για ti...Για την εποχή μιλάω πάντα.Εγώ τη πήρα για δεύτερη

Την είχε αρχικά 640, μετά 650 και σήμερα πια 720..... φφφφ

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Matrix7 είπε

Καλοριζικη!

5 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Ήταν που ήταν φτηνές 🤣 .....μας φροντίζει για καλύτερες τιμές το Λιζακι🤣

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Το δίκτυο βρίθει περιπτώσεων που άλλαξαν pads, στη συνέχεια μετά από χρήση μερικών εβδομαδων/μηνών τα pads χάλασαν, άρχισαν να βγάζουν λάδια και άλλα παρόμοια.

Αυτή τη δουλειά θα κάνουν οι χρηστες; Θα χάνουν εγγύηση και θα αλλάζουν συνέχεια pads;

Μονο κάρτες με υδροψυξη που μπορούν κρατήσουν στις θερμοκρασίες χαμηλά  ίσως τη γλυτώνουν.

Στο silicon budget θα έπασχαν αλλά στο power budget, που τόσο έχουν ανάγκη οι Ampere, θα κέρδιζαν 20-50W ανάλογα τη  καρτα. Επισης, θερμοκρασίες VRAM πιθανότατα χαμηλότερες από το edge temp.

Μα δεν εχουν προβλημα οποτε λογικο να μην κανουν κατι τα pads. Σε mining θα εχεις 95-100 οτι pads και αν εχεις, εφοσον εισαι εντος προδιαγραφων και χωρις throttle εισαι κομπλε. Ο μονος τροπος να διορθωναν τα temps ειναι ισως με καλυτερο backplate. 

Μιλαω παντα για τα normal μοντελα, οχι τα fe και τα gigabyte. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kkatzos είπε

Συμφωνω οτι δεν ειναι δουλεια του τελικου χρηστη να αλλαζει pads, στην τελικη δεν μπορει και να θελει, χωρις να χασει την εγγυηση του.

Η λυση ειναι να παρακολουθεις τα temps και αν δεις οτι δεν ειναι στα ιδια πλαισια σε 2-3 μηνες, RMA την καρτα μεχρι να βαλουν μυαλο ή να σου δωσουν σε επισημη γραπτη συνομιλια το ΟΚ να τα αλλαξεις εσυ.

Για εμενα καρτες με 400w bios και πανω, επρεπε να ειναι μονο με ΑΙΟ και φυσικα ποιοτικα pads, οι 3090 επιπλεον θα επρεπε να εχουν και ενεργη ψυξη στην πλατη με fins και ανεμιστηρα και αυτο επρεπε να ειναι το reference design.

Tις HBM παντως ξεχαστε τις για gaming καρτες, ηταν πειραμα που δεν πετυχε και δεν θα ξαναδουμε, μεχρι και η AMD βρηκε αλλο τροπο να καιει το silicon budget της.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Όλα ανεβαίνουν και θα συνεχίσουν να ανεβούν μιας και το κόστος μεταφοράς εκτοξεύεται ασταμάτητα οι χαμηλές τιμές που εμφανίζονται περιστασιακά είναι για μεμονωμένα κομμάτια…

Έτυχε χθες λόγο επαγγέλματος να διαβάσω ότι το κόστος μεταφοράς ενός TEU (20ft κοντέινερ) το τελευταίο έτος έχει ανεβεί από της 6.600$ στα 29.000$ αυτή την εβδομάδα και συνεχίζει να ανεβαίνει ασταμάτητα και με σταθερό ρυθμό
Η τιμή αφορά το κόστος μεταφοράς από τη Shangai σε USA west coast που θεωρείτε η μεγαλύτερη γραμμή μεταφοράς κοντέινερς παγκόσμιος και κυρίως με βάση αυτή ρυθμίζεται το κόστος της μεταφοράς κοντέινερς παγκόσμιος

Όσοι περιμένουν να δουν τις τιμές να πέφτουν και άλλο τώρα που έχουν κάπως σταθεροποιηθεί με την αναμονή θα μείνουν...
Αν υπάρξει και κάποια άλλη μείωση τιμών θα είναι μικρη.
Το σίγουρο είναι ότι θα έρθει αύξηση γιατί όλο αυτό το υπέρογκο κόστος μεταφορικών που ανεβαίνει ασταμάτητα στο τέλος το επιβαρύνετε ο καταναλωτής και αυτό δεν αφορά μόνο τις gpu για τις οποίες συζητάμε εμείς εδώ αλλά για κάθε λογής αντικείμενο που έρχεται από Ασία 

Επεξ/σία από Deu164
  • Like 2
Δημοσ.
4 ώρες πριν, BabisTs είπε

Καλοριζικη!

Thanks!Είχα βάλει μια ventus που εμφανιζόταν στα 660 κάτι,με παίρνουν το πρωί κ Μ λένε λάθος listing,δεν υπάρχει.Έχουμε λέει ετοιμοπαράδοτη την inno,690.Δε τη θέλω λέω,646 είχε χθες.Είναι θέμα διαθεσιμότητας λένε,μπα δε τη θέλω έχω 3090.Πάρτη Μ λένε σε χθεσινή τιμή,παζάρια Μ κάνανε μόνοι τους,μάλλον δεν την ήθελε κανείς😅

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...