gianso Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Καλησπέρα σας, Με πήραν σήμερα από τον ΟΤΕ για δυνατότητα εγκατάστασης οπτικής ίνας με επιδότητη (FTTH) στη περιοχή. Μου είπαν πως συνεργεία θα φέρουν την οπτική ίνα μέχρι το "router" και από εκεί με το "μετατροπέα" της οπτικής σε gigabit ethernet θα έρθει στο router / modem. Η οπτική ίνα θα περάσει από το κανάλι που έρχεται ο "χαλκός" (τηλεφωνια και ιντερνετ) μέχρι τώρα ; είναι μόνο θέμα "χώρου" στο ποταμό ή και κάτι ακόμα ; το σπίτι είναι κάπως παλιό και δε ξέρω αν υπάρχει εύκολος τρόπος η οπτική να έρθει μέσα πέραν του σημείου που έρχεται ήδη το τηλέφωνο (και αυτό έχει έρθει σε κουτί ψηλά κοντά σε μαρκίζα έξω από την είσοδο). θα υπάρχουν μερεμέτια που θα πρέπει να τα κάνω εγώ μετά τις εργασίες των συνεργείων ή θα κάνουν κάτι εστω "πρόχειρο" τα συνεργεία ; Bonus ερώρηση : για οπτική πέρα από το Speedport Plus υπάρχει καμία άλλη επιλογή στυλ Fritz!box 7590 σε Ote ; το fritzbox ξερω πως μπορεις να το βαλεις με vdsl , δε ξερω με οπτική αν υπάρχουν άλλοι "περιορισμοί" ; Σας ευχαριστώ,
infin1tyGR Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Την περνάνε ξεχωριστά, εξωτερικά στους τοίχους σε κανάλια που βάζουν. Router βάζεις όποιο θες, για το ONT (ο "μετατροπέας" της οπτικής σε Ethernet) κρατάς υποχρεωτικά αυτό που θα σου δώσουν. 1
verylife78 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 κοιτα ρε φιλε ανισοτητες ... αλλοι εχουν οπτικες στο σπιτι τους και εμεις παλευουμε με την 24 ακομα αντε με το καλο φιλαρακι 1
gianso Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, infin1tyGR είπε Την περνάνε ξεχωριστά, εξωτερικά στους τοίχους σε κανάλια που βάζουν. Router βάζεις όποιο θες, για το ONT (ο "μετατροπέας" της οπτικής σε Ethernet) κρατάς υποχρεωτικά αυτό που θα σου δώσουν. Ευχαριστώ για την απάντηση. Την περνάνε ξεχωριστά αλλά το σημείο "εισόδου" στο σπιτι μπορεί να ειναι το ιδιο για να μην εχουμε νεα σκαψιματα / τρυπηματα ; Με το router λογω voip δε θα πρεπει να μεινω σε όσα "υποστηριζει" ο ΟΤΕ εκτος αν παω σε bridge λογική ή σε AP ξεχωριστό ; 8 λεπτά πριν, verylife78 είπε κοιτα ρε φιλε ανισοτητες ... αλλοι εχουν οπτικες στο σπιτι τους και εμεις παλευουμε με την 24 ακομα αντε με το καλο φιλαρακι Ευχαριστώ φίλε μου. Είχα παλιά επόχες 2013 - 2015 πολλά θέματα με τη τότε 24αρα μέχρι που μια μερα ημουν απο τους τυχερους που βαλαν πιλοτικο 30αρι vdsl + αλλάξαμε καλωδίωση μέσα στο σπίτι. Η καλωδίωση μάλλον τώρα θα παει αχρηστη με την οπτική ίνα αλλά χαλάλι της , εβγαλε τα λεφτά της. Επεξ/σία 25 Φεβρουαρίου 2021 από gianso
BarcodeCrew Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Πριν 3-4 μέρες σε πολυκατοικία του 63' είδα να βάζουν από OTE FTTH σε κάθε όροφο κουτί και τα καλώδια τα περάσανε από τον φωταγωγό. Μονό ο γείτονας έχει συνδεθεί μέχρι τώρα. 1
GiwrgosP- Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δεν επιτρέπουν bridge απο τα δικά τους ρούτερ. Η οπτική θα τερματίσει σε ένα modem, το οποίο θα συνδεθεί με ethernet στο router του παρόχου. Το μόνο πρόβλημα θα είναι το ρούτερ του παρόχου (αν είναι κακό). Τρυπήματα θα έχεις αναγκαστικά, αλλά κάνουν καθαρές δουλειές, δε θα στο βάλουν πρόχειρα (τουλάχιστον από αυτα που διαβάζω). Θα είχε ενδιαφέρον να μας διευκρινήσει κάποιος άν γίνεται να κάνεις split την έξοδο του modem στο οποίο τερματίζει η οπτική, ώστε να βάλεις ένα router δικό σου (τύπου xiaomi 4a gigabit) και να έχεις ταυτόχρονα το ρούτερ του παρόχου μόνο για το voip, αλλά να παίρνεις wifi απο το xiaomi.
infin1tyGR Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 11 minutes ago, GiwrgosP- said: Δεν επιτρέπουν bridge απο τα δικά τους ρούτερ. Η οπτική θα τερματίσει σε ένα modem, το οποίο θα συνδεθεί με ethernet στο router του παρόχου. Το μόνο πρόβλημα θα είναι το ρούτερ του παρόχου (αν είναι κακό). Σε ΟΤΕ που ρωτάει μπορείς να βάλεις ό,τι θες για router. 1
gianso Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 17 λεπτά πριν, GiwrgosP- είπε Δεν επιτρέπουν bridge απο τα δικά τους ρούτερ. Η οπτική θα τερματίσει σε ένα modem, το οποίο θα συνδεθεί με ethernet στο router του παρόχου. Το μόνο πρόβλημα θα είναι το ρούτερ του παρόχου (αν είναι κακό). Τρυπήματα θα έχεις αναγκαστικά, αλλά κάνουν καθαρές δουλειές, δε θα στο βάλουν πρόχειρα (τουλάχιστον από αυτα που διαβάζω). Θα είχε ενδιαφέρον να μας διευκρινήσει κάποιος άν γίνεται να κάνεις split την έξοδο του modem στο οποίο τερματίζει η οπτική, ώστε να βάλεις ένα router δικό σου (τύπου xiaomi 4a gigabit) και να έχεις ταυτόχρονα το ρούτερ του παρόχου μόνο για το voip, αλλά να παίρνεις wifi απο το xiaomi. Το τελευταιο ακούγεται ενδιαφέρον αλλά προσανατολίζομαι να δουλέψε λίγο όταν έρθει η ώρα το speedport plus και 1) να το αλλαξω με fritzbox 7590 (all in one λυση) 2) να το κρατήσω με κλειστο wifi και να κουμπωσω πανω ενα Ubiquity AP Lite Wifi 6 (εκτος αν μερχι τοτε υπάρχει κάποια καλύτερη λύση). Μετάξυ των (1) και (2) τι είναι προτιμότερο ; 5 λεπτά πριν, infin1tyGR είπε Σε ΟΤΕ που ρωτάει μπορείς να βάλεις ό,τι θες για router. Συγγνώμη αλλά δε καταλάβα , πέρα από speedport (μαμα router που δινει ο ΟΤΕ δωρεαν) και fritzbox (που το υποστηριζει) μπορείς να βάλεις ανταυτου οτιδήποτε άλλο και να παίζει το VOIP ; Οι λύσεις που είχα νόμιζα πως ειναι οι 2 παραπάνω που αναφέρω σε παράθεση στο σχόλιο του GiwrgouP.
GiwrgosP- Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 3 λεπτά πριν, gianso είπε Το τελευταιο ακούγεται ενδιαφέρον αλλά προσανατολίζομαι να δουλέψε λίγο όταν έρθει η ώρα το speedport plus και 1) να το αλλαξω με fritzbox 7590 (all in one λυση) 2) να το κρατήσω με κλειστο wifi και να κουμπωσω πανω ενα Ubiquity AP Lite Wifi 6 (εκτος αν μερχι τοτε υπάρχει κάποια καλύτερη λύση). Μετάξυ των (1) και (2) τι είναι προτιμότερο ; Συγγνώμη αλλά δε καταλάβα , πέρα από speedport (μαμα router που δινει ο ΟΤΕ δωρεαν) και fritzbox (που το υποστηριζει) μπορείς να βάλεις ανταυτου οτιδήποτε άλλο και να παίζει το VOIP ; Οι λύσεις που είχα νόμιζα πως ειναι οι 2 παραπάνω που αναφέρω σε παράθεση στο σχόλιο του GiwrgouP. Καταρχάς αμα το θες για απλή χρήση χωρις πραγματα τύπου VPN και χωρίς να θες τρομερή απόδοση για nas servers και γενικά βαριά χρήση του δικτύου εσωτερικά στο σπίτι, δε χρειάζεσαι καν νέο εξοπλισμο. Η πρώτη επιλογή (με το fritzbox) ουσιαστικά σου επιτρέπει να αφήσεις στην άκρη τελείως τον εξοπλισμο της cosmote (το ρουτερ της) και να βάλεις πάνω στο fritz τους κωδικούς για voip. Η δεύτερη λύση πλησιάζει περισσότερο την περιπτωση του "συνδέω τα πάντα όλα πάνω στο speedport με ethernet" οπότε διορθώνεις το πρόβλημα του κακού wifi που έχουν συνήθως τα ρουτερ των παρόχων. Ο μόνος λόγος να αλλάξεις εξοπλισμό είναι άμα χρειάζεσαι συγκεκριμένα features που δε σου προσφέρει το speedport. Wifi 6 τώρα είναι overkill.. Εκτός αν έχεις σκοπό να παίξεις με smart home (και συνδέσεις πραγματικά πολλές συσκευές στο δίκτυο). Πες μας τι πρόβλημα θες να λύσεις με το δίκτυο του σπιτιού σου (τι χρήση θες να κάνεις δηλαδή) να σου πούμε ποια είναι η καλύτερη λύση. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης έχω να πω ότι δεν υποστηρίζουν όλα τα modem/routers VOIP. Όσα όμως υποστηρίζουν, μιας και η κοσμοτε δίνει κωδικούς voip, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και να τα σετάρεις. Αυτό που πρότεινα εγώ αναφέρεται κυρίως σε άτομα που δε θέλουν να ασχοληθούν πολύ με ρυθμίσεις VOIP και το main point μου είναι να έχεις σε "παράλληλη σύνδεση" aftermarket router + ρουτερ παρόχου (για VOIP). Προσωπικά πάντως σε γραμμή 50ρα vodafone (που τη μαξάρω χωρις σφαλματα κτλ) έχω βάλει ένα mi 4a gigabit για να μου δίνει "καλο" wifi και όλα πάνε ρολόι στην περίπτωσή μου. 1
gianso Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 1 λεπτό πριν, GiwrgosP- είπε Καταρχάς αμα το θες για απλή χρήση χωρις πραγματα τύπου VPN και χωρίς να θες τρομερή απόδοση για nas servers και γενικά βαριά χρήση του δικτύου εσωτερικά στο σπίτι, δε χρειάζεσαι καν νέο εξοπλισμο. Η πρώτη επιλογή (με το fritzbox) ουσιαστικά σου επιτρέπει να αφήσεις στην άκρη τελείως τον εξοπλισμο της cosmote (το ρουτερ της) και να βάλεις πάνω στο fritz τους κωδικούς για voip. Η δεύτερη λύση πλησιάζει περισσότερο την περιπτωση του "συνδέω τα πάντα όλα πάνω στο speedport με ethernet" οπότε διορθώνεις το πρόβλημα του κακού wifi που έχουν συνήθως τα ρουτερ των παρόχων. Ο μόνος λόγος να αλλάξεις εξοπλισμό είναι άμα χρειάζεσαι συγκεκριμένα features που δε σου προσφέρει το speedport. Wifi 6 τώρα είναι overkill.. Εκτός αν έχεις σκοπό να παίξεις με smart home (και συνδέσεις πραγματικά πολλές συσκευές στο δίκτυο). Πες μας τι πρόβλημα θες να λύσεις με το δίκτυο του σπιτιού σου (τι χρήση θες να κάνεις δηλαδή) να σου πούμε ποια είναι η καλύτερη λύση. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης έχω να πω ότι δεν υποστηρίζουν όλα τα modem/routers VOIP. Όσα όμως υποστηρίζουν, μιας και η κοσμοτε δίνει κωδικούς voip, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και να τα σετάρεις. Αυτό που πρότεινα εγώ αναφέρεται κυρίως σε άτομα που δε θέλουν να ασχοληθούν πολύ με ρυθμίσεις VOIP και το main point μου είναι να έχεις σε "παράλληλη σύνδεση" aftermarket router + ρουτερ παρόχου (για VOIP). Προσωπικά πάντως σε γραμμή 50ρα vodafone (που τη μαξάρω χωρις σφαλματα κτλ) έχω βάλει ένα mi 4a gigabit για να μου δίνει "καλο" wifi και όλα πάνε ρολόι στην περίπτωσή μου. Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση σου. Το συνολικό σκηνικό έχει ως εξής : 2όροφο παλιό σπίτι (χοντρο τσιμέντο ανάμεσα στους ορόφους) που αυτή τη στιγμή έχει 50αρι vdsl cosmote με entry 2i modem / router + re650 extender για το πάνω όροφο (δεν υπαρχει δυνατότητα για access point πανω λόγω αδυναμίας να έρθει έυκολα καλώδιο απο το κατω οροφο). Από τον extender ειμαι πολυ ευχαριστημένος , πολύ καλό σήμα στο πάνω όροφο όσο σάπιο και να ναι το entry 2i (σε speedtest τερματίζω σταθερά την 50αρα στα 55 τόσο από το laptop όσο και από κινητό μέσω του extender). Μιας και είχα τη τύχη να είμαι επιλέξιμος για οπτική ίνα είπα χωρις δευτερες σκέψεις να το τρέξω. Το μόνο προβλήμτατα που έχω στο τρέχον setup (50αρα vdsl + τον εξοπλισμο που ανέφερα) είναι ότι με τηλεργασία καθώς και netflix 4k / cosmote tv κτλπ με το entry 2i δε φτουραν πολύ καλά (δε τερματίζω πάντα τη γραμμή απλά προφανώς με 5-6 clients γονατίζει). Με την οπτικη και τα 100mbps δε θα έχω να ανησυχώ πλεον για το κομμάτι γραμμή αλλά θα ήθελα μιας και τα δύο σπίτια θα μοιράζονται με τη βοήθεια του extender την ίδια γραμμή , να έχω όσο το δυνατό καλύτερο σήμα και στο πάνω όροφο , οπότε για αυτό σκέφτομαι κάτι καλύτερο από το "μαμά" modem router του ote. Είμαι 1 κλικ πριν ριξω παραγγελεία για ubiquity wifi 6 ac lite (υπάρχει μια συσκευη wifi 6 και συντομα περιμένω άλλη μια καθώς και να αλλάξω κάρτα δικτύου στο 1 λαπτοπ με την intel ax200).
GiwrgosP- Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 14 λεπτά πριν, gianso είπε Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση σου. Το συνολικό σκηνικό έχει ως εξής : 2όροφο παλιό σπίτι (χοντρο τσιμέντο ανάμεσα στους ορόφους) που αυτή τη στιγμή έχει 50αρι vdsl cosmote με entry 2i modem / router + re650 extender για το πάνω όροφο (δεν υπαρχει δυνατότητα για access point πανω λόγω αδυναμίας να έρθει έυκολα καλώδιο απο το κατω οροφο). Από τον extender ειμαι πολυ ευχαριστημένος , πολύ καλό σήμα στο πάνω όροφο όσο σάπιο και να ναι το entry 2i (σε speedtest τερματίζω σταθερά την 50αρα στα 55 τόσο από το laptop όσο και από κινητό μέσω του extender). Μιας και είχα τη τύχη να είμαι επιλέξιμος για οπτική ίνα είπα χωρις δευτερες σκέψεις να το τρέξω. Το μόνο προβλήμτατα που έχω στο τρέχον setup (50αρα vdsl + τον εξοπλισμο που ανέφερα) είναι ότι με τηλεργασία καθώς και netflix 4k / cosmote tv κτλπ με το entry 2i δε φτουραν πολύ καλά (δε τερματίζω πάντα τη γραμμή απλά προφανώς με 5-6 clients γονατίζει). Με την οπτικη και τα 100mbps δε θα έχω να ανησυχώ πλεον για το κομμάτι γραμμή αλλά θα ήθελα μιας και τα δύο σπίτια θα μοιράζονται με τη βοήθεια του extender την ίδια γραμμή , να έχω όσο το δυνατό καλύτερο σήμα και στο πάνω όροφο , οπότε για αυτό σκέφτομαι κάτι καλύτερο από το "μαμά" modem router του ote. Είμαι 1 κλικ πριν ριξω παραγγελεία για ubiquity wifi 6 ac lite (υπάρχει μια συσκευη wifi 6 και συντομα περιμένω άλλη μια καθώς και να αλλάξω κάρτα δικτύου στο 1 λαπτοπ με την intel ax200). Ωραία άρα ψάχνεις απλά άψογο wifi. Δε γνωρίζω για το ubiquity wifi 6 ac lite συγκεκριμένα, ξέρω όμως ότι τα ubiquity είναι από τα καλύτερα γενικά. Από μένα λοιπόν πήγαινε στο access point γιατί θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη λύση για καλό wifi σε σχέση με το fritz. Επίσης προφανώς με τηλεργασια Cosmote και netflix η 50ρα ήταν οριακή ή και ανεπαρκής. 1
gianso Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2021 Μόλις τώρα, GiwrgosP- είπε Ωραία άρα ψάχνεις απλά άψογο wifi. Δε γνωρίζω για το ubiquity wifi 6 ac lite συγκεκριμένα, ξέρω όμως ότι τα ubiquity είναι από τα καλύτερα γενικά. Από μένα λοιπόν πήγαινε στο access point γιατί θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη λύση για καλό wifi σε σχέση με το fritz. Επίσης προφανώς με τηλεργασια Cosmote και netflix η 50ρα ήταν οριακή ή και ανεπαρκής. Από monitoring των συσκευών χωριστά φαινόταν πολλές φορές να τραβάει 35 με 45 αλλά δεν ήταν τόσο η γραμμή όσο ότι κρέμαγε το Speedport. Μάλλον θα πάω στο ubiquity Wifi 6 ac lite (έχω δει κάποια συμπαθητικά συγκριτικά benchmark και reviews). Ελπίζω να το βάλω σε τοίχο ψηλά ώστε να μιλάει "καλά" με τον extender στο πάνω όροφο και να λύσω όποια θέματα με κακό Wifi. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου, 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα