Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν θα δίνεις πολυ σημασία στο hdsentinel καθώς το helath στους ssd το λέει ως "εκτιμώμενο" και εκτιμάται απο πολλούς παράγοντες δεν σημαίνει οτι είναι απόλυτα ακριβές. Στο κύριο μηχάνημα μου εχω έναν M4-CT064M4SSD2 από το 2013, σχεδον μια δεκαετία, και μου το λεει 72% και πλέων πέφτει αργα, κάποτε έπεφτε γρηγορότερα, και αναγράψει ξεκάθαρα "Η υγεία  της μονάδας SSD καθορίζεται από συγκεκριμένα S.M.A.R.T χαρακτηριστικά: #202 Percentage Of The Rated Lifetime Used". Οποτε μπορει να πεθάνει και αυριο, μπορει να κρατήσει και ακόμη μια 10ετια απροβλημάτιστα.

Capture.PNG.632fc60bbd29a5e63220db3f5dab4f19.PNG

• Like 1
  • Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

"Οποτε μπορει να πεθάνει και αυριο, μπορει να κρατήσει και ακόμη μια 10ετια απροβλημάτιστα."

Δηλ. λες να μην ανησυχεί κάποιος όταν η λειτουργία του δίσκου του δείχνει να είναι κορώνα/γράμματα 
και δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα πατήσει ON.
Ασχολίαστο...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Confused 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, V.I.Smirnov είπε

"Οποτε μπορει να πεθάνει και αυριο, μπορει να κρατήσει και ακόμη μια 10ετια απροβλημάτιστα."

Να μην ανησυχεί κάποιος όταν η λειτουργία του δίσκου του είναι κορώνα/γράμματα 
και δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη φορά που θα πατήσεις ON.
Ασχολίαστο...

-

Γιατί εισαι απολύτως σίγουρος 100% οτι αυριο που θα ανοίξεις το pc θα παίξει ο δισκός 100%??? Αστοχίες υλικού και βλάβες συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Το σχόλιο μου είναι οτι τον εχω 8 χρονια άψογης λειτουργίας, αλλά δεν μπορώ να είναι 100% σίγουρος οτι θα κρατήσει αλλα τόσα απροβλημάτιστα. Ολα τα προγράμματα στους ssd δείχνουν την "εκτιμώμενη" ζωή τους με βαση τα στοιχεια απο το TRIM/SMART και με βάση αυτά πορεύεσαι και δεν μπορείς να κανεις κατι περεταίρω. Γιαυτο υπαρχει και το backup.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σύμφωνοι, αλλά είναι άλλο πράγμα να συμβεί μια απρόβλεπτη αστοχία  και 
άλλο, εντελώς διαφορετικό, το διαγνωστικό να σου υποδεικνύει ότι η χρήση είναι επισφαλής ή να δείχνει ανησυχητικές μετρήσεις και να το αγνοείς.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικά έχω φτάσει 250Gb ssd M2 (σε dell notebook)  σε 12% health (4 χρόνια πολύ βαριά χρήση) και δουλεύει (δεν έχει χαθεί τίποτε).

Τον έχω για δοκιμή και τον έχω "γεμίσει" στο 90% (220GB) και είναι ο δίσκος συστήματος (win10)

Μόλις έπεσε κάτω από το 20% το health έγινε αργός και βγάζει ένδειξη ότι έχει απενεργοποιήσει TRIM (μόνο του)

Εχω παραγγήλει αντικαταστάτη εδώ και 2 μήνες αλλά δεν τον έχω βάλει γιατί ήθελα να δω αν θα "σκάσει" (το χρησιμοποιώ κάθε μέρα και το επιβαρύνω επίτηδες με file-sychronization). Επειδή όμως βαρέθηκα (έχει παγώσει η υγεία στο 12% και δεν πέφτει άλλο εδώ και 3 εβδομάδες) θα το αντικαταστήσω σύντομα για να κάνω μια δοκιμή που προτείνουν πολλοί.

FORMAT (όχι το quicκ) το κανονικό που γράφει σε όλη την χωρητικότητα γιατί λένε ότι επανέρχεται μέρος της υγείας και της ταχύτητας!  Σε λίγες ημέρες που θα το τσεκάρω θα σας πω. Πάντως το χατίρι να "σκάσει" δεν μου το έκανε.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 4
Δημοσ.

Είχα ανοίξει κ γω θέμα με πτώση υγείας.

Συγκεκριμένα, crucial mx 500 sata 500gb, κάνει ακριβώς αυτό.

Ανά περίπου 1 μήνα πέφτει 1% και πλέον είναι στο 82%

Δεν ξέρω αν είναι κάποιο bug ή οτιδήποτε πάντως δεν του κάνω κ καμιά τρομερή χρήση κυρίως για παιχνίδια.

Έχουν ειπωθεί πολλά για την πτώση υγειας αλλά πλέον δεν είσαι σίγουρος για τίποτα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το βασικό θέμα στους "budget" ssd είναι ότι ΔΕΝ έχουν spare(hidden) blocks να χρησιμοποιούν και αναγκάζονται από την πρώτη ημέρα χρήσης να "καίνε" από την φανερή χωρητικότητα. Αυτό "τρομάζει" τους χρήστες που βλέπουν την υγεία να πέφτει ενώ στην πραγματικότητα το ίδιο συμβαίνει και σε ακριβά μοντέλα μόνο που αυτά χρησιμοποιούν κρυμμένη καβάτζα δείχνοντας 100% υγεία για πολλούς μήνες μέχρι να την εξαντλήσουν.

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η κρυφή χωρητικότητα κρύβει τη φθορά "κάτω από το χαλί".
Η φθορά όμως εξακολουθεί να είναι η ίδια.

Στα ακριβά μοντέλα (MLC, SuperMLC και SLC) ΔΕΝ συμβαίνει το ίδιο.
Το φυσικό μέσο είναι διαφορετικό, μεγαλύτερης αντοχής (πλήθος εγγραφών/κελί).
Επομένως, ανεξάρτητα από τη χωρητικότητα, η φθορά ΔΕΝ είναι ίδια.

Όποιος θέλει αντοχή στον χρόνο και αξιοπιστία πρέπει να παίρνει MLC και SuperMLC.
Και SLC - αν αντέχει το κόστος.

Η φθορά συνίσταται στο ότι τα κελιά δεν πλέον μπορούν να συγκρατήσουν τα φορτία για την αποθήκευση,
λόγω μεταβολής των φυσικών τους χαρακτηριστικών.
Το format δεν μπορεί να κάνει τίποτε γι' αυτό, άρα δεν μπορεί να αναστήσει έναν SSD.

Ενδιαφέρουσα η δοκιμή σου πάντως.
Ενημέρωσέ μας για ότι δεις...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.
1 ώρα πριν, jgeorgiou είπε

Το βασικό θέμα στους "budget" ssd είναι ότι ΔΕΝ έχουν spare(hidden) blocks να χρησιμοποιούν και αναγκάζονται από την πρώτη ημέρα χρήσης να "καίνε" από την φανερή χωρητικότητα. Αυτό "τρομάζει" τους χρήστες που βλέπουν την υγεία να πέφτει ενώ στην πραγματικότητα το ίδιο συμβαίνει και σε ακριβά μοντέλα μόνο που αυτά χρησιμοποιούν κρυμμένη καβάτζα δείχνοντας 100% υγεία για πολλούς μήνες μέχρι να την εξαντλήσουν.

Δεν ειναι σωστο αυτο που λες, εμενα (Kingston A2000-250) εχει 100 spare (και δεν εχει χρησιμοποιησει ουτε ενα).

Λεμε το ιδιο ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, endeavour είπε

Δεν ειναι σωστο αυτο που λες, εμενα (Kingston A2000-250) εχει 100 spare (και δεν εχει χρησιμοποιησει ουτε ενα).

Λεμε το ιδιο ;

Όχι μιλάω για κρυμμένα μπλοκς που δεν φαίνονται πουθενα. Να το πω απλοϊκά λέει 250gb και στην πραγματικότητα είναι 275gb και τα κρυμμενα δεν τα ξέρουν ούτε καν τα win10 ntfs

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jgeorgiou είπε

Όχι μιλάω για κρυμμένα μπλοκέ που δεν φαίνονται πουθενα

Δλδ η διαφορα ειναι οτι στην 1η περιπτωση ειναι κρυφα και δινουν μια "ψευδαισθηση" και στην 2η ειναι φανερα.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, endeavour είπε

Δλδ η διαφορα ειναι οτι στην 1η περιπτωση ειναι κρυφα και δινουν μια "ψευδαισθηση" και στην 2η ειναι φανερα.

Ο Ρυθμός φθοράς είναι συγκεκριμένος ανάλογα με την τεχνολογία του ssd. Προσωπικά βρίσκω τους φόβους υπερβολικούς γιατί οι περισσότεροι κουβαλάνε ψυχολογικά τραύματα από μηχανικούς hds. Η πτώση της υγείας του ssd δεν πρέπει να μας τρομάζει.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

Ο Ρυθμός φθοράς είναι συγκεκριμένος ανάλογα με την τεχνολογία του ssd. Προσωπικά βρίσκω τους φόβους υπερβολικούς γιατί οι περισσότεροι κουβαλάνε ψυχολογικά τραύματα από μηχανικούς hds. Η πτώση της υγείας του ssd δεν πρέπει να μας τρομάζει.

Σωστο, αλλα (προσωπικα) εχουν περασει απο τα χερια μου δεκαδες μηχανικοι (μεχρι και ESDI .. τους θυμαται κανεις αυτους αραγε) αλλα μονο ενας (και τωρα ο 2ος) SSD. Οποτε δεν εχω εμπειρια απο SSD.

Επεξ/σία από endeavour
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο δίσκος αυτός έχει μια μικρή βοηθητική cache τύπου SLC για να υποβοηθάται και να φαίνεται γρήγορος.
Πολλοί δίσκοι το έχουν αυτό.

Η περιγραφή είναι παραπλανητική καθώς γράφει ότι "παρέχει την τεχνολογία SLC", 
χωρίς να διευκρινίζει ότι πρόκειται για cache κι όχι για το σώμα του δίσκου.
Κοινώς κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Είναι προφανές ότι δεν είναι SLC, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι. Ούτε καν ΜLC. 
Aυτοί κοστίζουν.

Δεν το έψαξα αλλά στοιχηματίζω ότι ο δίσκος είναι TLC όπως οι περισσότεροι που κυκλοφορούν.
Δηλ. φτηνές κατασκευές με ημερομηνία λήξης.
Τώρα τελευταία έχουν βγει και QLC που είναι ακόμη φτηνότεροι και χειρότεροι....

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...