bobptz Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλημέρα Εδώ και καιρό με ταλαιπωρεί ένα πρόβλημα στο δίσκο HDD (συμβατικός δίσκος 1T) που βάζω τα data. Το λειτουργικό το έχω σε ένα SSD. Πότε πότε (μετά από 2-3 μέρες ή 2-3 εβδομάδες) συμπεριφέρεται σαν να μη βλέπει σωστά τα αρχεία, στο μπουτάρισμα μου βγάζει λάθη κτλ. Όταν βγάζω και ξαναβάζω το καλώδιο SATA, και από το δίσκο και από το motherboard, καθώς και το τροφοδοτικό καλώδιο, στρώνει. Έτρεξα διαγνωστικά (disks) και δε βγάζει κανένα πρόβλημα ο δίσκος. Έχω αλλάξει θέση του sata cable στο motherboard, ούτε αυτό βοήθησε. Τι μπορεί να είναι αυτό, που με το βγάλε/βάλε του sata cable στρώνει? Το καλώδιο φταίει, ο δίσκος, το motherboard ή κάτι άλλο? BTW το pc είναι Ι5 με ubuntu 18.04. Επεξ/σία 19 Φεβρουαρίου 2021 από bobptz
άδικος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 26 λεπτά πριν, bobptz είπε [...] Πότε πότε (μετά από 2-3 μέρες ή 2-3 εβδομάδες) συμπεριφέρεται σαν να μη βλέπει σωστά τα αρχεία, στο μπουτάρισμα μου βγάζει λάθη κτλ. Όταν βγάζω και ξαναβάζω το καλώδιο SATA, και από το δίσκο και από το motherboard, καθώς και το τροφοδοτικό καλώδιο, στρώνει. [...] Γίνε πιο συγκεκριμένος, τι ακριβώς παρουσιάζει; Τι λάθη βλέπεις;
bobptz Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 25 λεπτά πριν, άδικος είπε Γίνε πιο συγκεκριμένος, τι ακριβώς παρουσιάζει; Τι λάθη βλέπεις; Ξαφνικά εκεί που δουλεύω μπορεί να μην ανοίγει αρχεία, να μου δείχνει ότι το directory είναι άδεια (ενώ ξέρω ότι έχει αρχεία). Να διαβάζει τα αρχεία ΠΑΡΑ πολύ αργά. Στο μπουτάρισμα ή αργεί να μπουτάρει, ή βγάζει errors, τα οποία δε κατέγραψα. Έχω Ubuntu 18.04. 46 λεπτά πριν, tzitzikas2 είπε δοκίμασε αρχικά ένα αλλο καλώδιο. Ναι, θα το κάνω.
vps Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Προφανώς η υγεία του δίσκου έχει ¨πέσει¨ αρκετά και το διαγνωστικό πρόγραμμα δεν το δείχνει ...όλα τα παραπάνω δείχνουν παλαιότητα του δίσκου ...Πόσο καιρό τον έχεις ???
άδικος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, bobptz είπε [...] Έτρεξα διαγνωστικά (disks) και δε βγάζει κανένα πρόβλημα ο δίσκος. Έχω αλλάξει θέση του sata cable στο motherboard, ούτε αυτό βοήθησε. [...] Το S.M.A.R.T. table τι αναφέρει;
bobptz Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 14 λεπτά πριν, άδικος είπε Το S.M.A.R.T. table τι αναφέρει; Θα στείλω το απόγευμα screenshot. ΑΠό εκεί έτρεξα διαγνωστικά και ήταν οκ. 15 λεπτά πριν, vps είπε όλα τα παραπάνω δείχνουν παλαιότητα του δίσκου ...Πόσο καιρό τον έχεις ??? Πρέπει να τον έχω καμιά 5-7 χρόνια. Αλλά τα περισσότερα χρόνια λειτουργεί συμπληρωματικά για data, έχω έναν SSD για το λειτουργικό. Και πως εξηγείται ότι όταν βγάζω και βάζω το καλώδιο είναι μια χαρά? Εγώ φοβάμαι ότι κάτι έχει η μητρική. Μακάρι να φταίει ο δίσκος, με 55 euro παίρνω έναν με διπλάσια χωρητικότητα. Αρκεί να ξέρω τι φταίει. Επεξ/σία 19 Φεβρουαρίου 2021 από bobptz
nickol-us Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Δοκιμές... Αλλαγή καλωδίου sata Αλλαγή sata τροφοδοτικου Αλλαγή θύρας sata μητρικής Έλεγχος στο power management για sleep του δίσκου Δοκιμή δίσκου σε docking station ή άλλο pc Επεξ/σία 19 Φεβρουαρίου 2021 από nickol-us 3
bobptz Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 3 ώρες πριν, nickol-us είπε Δοκιμές... Αλλαγή καλωδίου sata Αλλαγή sata τροφοδοτικου Αλλαγή θύρας sata μητρικής Έλεγχος στο power management για sleep του δίσκου Δοκιμή δίσκου σε docking station ή άλλο pc Πολύ καλές προτάσεις, ευχαριστώ! Το κακό είναι ότι μπορεί να περάσουν 10 μέρες μέχρι να παρουσιάσει πρόβλημα. Οπότε το να το δοκιμάσω σε άλλο pc δεν είναι καθόλου πρακτικό. Εδώ είναι τα SMART αποτελέσματα : Το powersaving είναι απενεργοποιημένο:
Τέρης Α. Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 17 λεπτά πριν, bobptz είπε Εδώ είναι τα SMART αποτελέσματα : Εντάξη είναι (φαίνεται).
άδικος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 4 ώρες πριν, vps είπε Προφανώς η υγεία του δίσκου έχει ¨πέσει¨ αρκετά και το διαγνωστικό πρόγραμμα δεν το δείχνει ...όλα τα παραπάνω δείχνουν παλαιότητα του δίσκου ...Πόσο καιρό τον έχεις ??? Γι'αυτό δεν βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να δούμε δεδομένα. Η υγεία του δίσκου είναι καλή, με κράχτη βέβαια τα crc errors, τα οποία συνήθως είναι συνέπεια κακής επικοινωνίας (καλώδιο/κονέκτορας/τροφοδοσία κλπ) και δεν την επηρεάζουν. Οπότε, όπως αναφέρθηκε κοιτάς καλώδια, συνδέσεις, τροφοδοσίες και ελέγχεις σταθερότητα. 2 1
bobptz Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 31 λεπτά πριν, άδικος είπε Η υγεία του δίσκου είναι καλή, με κράχτη βέβαια τα crc errors, τα οποία συνήθως είναι συνέπεια κακής επικοινωνίας (καλώδιο/κονέκτορας/τροφοδοσία κλπ) και δεν την επηρεάζουν. Οπότε, όπως αναφέρθηκε κοιτάς καλώδια, συνδέσεις, τροφοδοσίες και ελέγχεις σταθερότητα. Ωραία, θα ψάξω να βρω άλλο καλώδιο SATA, και θα το βάλω σε άλλη τροφοδοσία. Μου λύσατε πρόβλημα που τα είχα τελείως χαμένα. 1
vps Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 3 ώρες πριν, άδικος είπε Γι'αυτό δεν βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς να δούμε δεδομένα. Η υγεία του δίσκου είναι καλή, με κράχτη βέβαια τα crc errors, τα οποία συνήθως είναι συνέπεια κακής επικοινωνίας (καλώδιο/κονέκτορας/τροφοδοσία κλπ) και δεν την επηρεάζουν. Οπότε, όπως αναφέρθηκε κοιτάς καλώδια, συνδέσεις, τροφοδοσίες και ελέγχεις σταθερότητα. Στην πληροφορική ...επειδή τα κουφά είναι πολλά δεν είναι κακό να εκφράζεις και να λες κάποιες γνώμες , και μη στηριζόμενος σε δεδομένα ... Δηλαδή ένας δίσκος 6-7 χρόνων δεν σε βάζει σε υποψίες ότι μπορεί να φέρεται περίεργα όταν είναι μάλιστα και μηχανικός ? Δοκίμασε παραδείγματος ή πρότεινε κάποιος στον αγαπητό bobptz μια δοκιμή με νεότερο δίσκο στα ίδια ¨κουμπώματα¨
άδικος Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δοκιμή στα "ίδια κουμπώματα" με άλλο υλικό δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό σε αυτή τη φάση. Η ένσταση μου είναι πως δε μπορείς να λες προφανώς έχει κακή υγεία, την οποία δε τη δείχνει καν σωστά το διαγνωστικο, έτσι αυθαίρετα. Υιοθετώντας αυτή τη λογική, πρέπει ο ΤS αυτομάτως να παραβλέψει τα δεδομένα του SMART ως λανθασμένα.
snbblp Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 19 Φεβρουαρίου 2021 Κακή επαφή καλωδίου, με διακοπές στο ένα ζεύγος, από την πλευρά της μητρικής. CRC/DMA σφάλματα. Αντικατάσταση καλωδίου με καλής ποιότητας SATA3, εύκαμπτο με lock notch, και σχολαστικός έλεγχος επαφών και κολλήσεων του βύσματος πάνω στη μητρική.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα