Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Το όχημα της NASA έστειλε ήδη στη Γη τις πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη

Φεβρουάριος, ο μήνας του Άρη. Το Perseverance, με την επιτυχή προσεδάφισή του στο γειτονικό μας πλανήτη χθες Πέμπτη, έγινε η τρίτη αποστολή, μετά το Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις 9 του μήνα και το Τianwen-1 της Κίνας, μία ημέρα αργότερα, που κατόρθωσε να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη αυτό το διάστημα. 

To μεγαλύτερο και πλέον προηγμένο όχημα εδάφους στην ιστορία της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έφτασε με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας 203 ημερών, στη διάρκεια του οποίου κάλυψε 472 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η επιβεβαίωση της επιτυχούς προσεδάφισης πραγματοποιήθηκε στο κέντρο ελέγχου του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA, το οποίο εδρεύει στη Νότια Καλιφόρνια, στις 22:55 ώρα Ελλάδος.

Eφοδιασμένη με πρωτοποριακά όργανα, η αποστολή Mars 2020 εκτοξεύτηκε στις 30 Ιουλίου του 2020, από το Διαστημικό Σταθμό του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Η άφιξη του Perseverance στον Άρη σηματοδοτεί το πρώτο βήμα μιας φιλόδοξης προσπάθειας συλλογής δειγμάτων από τον Άρη και επιστροφής τους στη Γη.

Το Perseverance έχει μέγεθος περίπου ίσο με ένα αυτοκίνητο και ζυγίζει 1.026 κιλά. Πρόκειται για ένα ρομποτικό γεωλογικό και αστροβιολογικό κινητό εργαστήριο, το οποίο τώρα θα υποβληθεί σε δοκιμές, διάρκειας μερικών εβδομάδων, προτού ξεκινήσει την τουλάχιστον διετή επιστημονική αποστολή του στον Κρατήρα Τζέζερο του Άρη. 

Πέρα από τις έρευνες που θα πραγματοποιήσει στα πετρώματα και τα ιζήματα της περιοχής, καθώς στην αρχαιότητα ο κρατήρας αυτός αποτελούσε τη λεκάνη μιας λίμνης, όπου κατέληγε το δέλτα ενός ποταμού, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τη γεωλογία και το κλίμα που επικρατούσε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια στην περιοχή, μια βασική παράμετρος της αποστολής είναι η αστροβιολογία, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναζήτηση κάποιου ίχνους προϊστορικής μικροβιακής ζωής. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε η εκστρατεία Επιστροφής Αρειανού Δείγματος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), η οποία θα επιτρέψει στους επιστήμονες στη Γη να μελετήσουν δείγματα τα οποία θα συλλέξει το Perseverance, προκειμένου να αναζητηθούν σαφείς αποδείξεις παλαιότερης ζωής, χρησιμοποιώντας επιστημονικά όργανα τα οποία είναι πάρα πολύ ογκώδη και σύνθετα στη λειτουργία τους για να σταλούν, επί του παρόντος, στον Άρη.

skynews-mars-mars-landing-nasa_5277284.jpg.c0b21655bd7c178225d26df13188ef85.jpg

Η πρώτη φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη που έστειλε το Perseverance

Το σύστημα τροφοδοσίας με ενέργεια, το οποίο παρέχει ηλεκτρισμό και θερμότητα, ώστε να αντεπεξέλθει το Perseverance στις απαιτήσεις της εξερεύνησης του Κρατήρα Τζέζερο, είναι μία Πολλαπλών Χρήσεων Θερμοηλεκτρική Γεννήτρια Ραδιοϊσοτόπων (MMRTG). Η γεννήτρια παραχωρήθηκε στη NASA από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας για ειρηνικές διαστημικές εφαρμογές.

Με τη βοήθεια επτά κύριων επιστημονικών οργάνων, τις περισσότερες κάμερεςς που στάλθηκαν ποτέ στον Άρη και το εντυπωσιακά σύνθετο σύστημα συλλογής δειγμάτων -το πρώτο του είδους του που στάλθηκε στο διάστημα- το Perseverance θα ερευνήσει ακούραστα την περιοχή του Τζέζερο, αναζητώντας απολιθωμένα υπολείμματα αρχαίας μικροσκοπικής ζωής στον Άρη, συγκεντρώνοντας δείγματα στην πορεία.

"Το Perseverance είναι ο πλέον προηγμένος ρομποτικός γεωλόγος που κατασκευάστηκε ποτέ, όμως το βάρος της απόδειξης, προκειμένου να πούμε με βεβαιότητα ότι υπήρχε κάποτε μικροσκοπική ζωή στον Άρη είναι τεράστιο", ανέφερε η Λόρι Γλέιζ, διευθύντρια του Τομέα Πλανητικής Επιστήμης της NASA. "Παρότι θα μάθουμε πολλά, χάρη στα σπουδαία όργανα που έχουμε πάνω στο όχημα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η συνδρομή των κατά πολύ συνθετότερων εργαστηρίων και οργάνων που έχουμε εδώ, στη Γη, προκειμένου να μας πουν κατά πόσο τα δείγματά μας εμπεριέχουν αποδείξεις ότι ο Άρης φιλοξενούσε κάποτε ζωή".

Πέρα από τα προηγμένα επιστημονικά όργανα που μεταφέρει, το Perseverance θα επιχειρήσει να καταγράψει μία ακόμη πρωτιά, στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, καθώς έχει για συνοδό το Ingenuity, ένα ρομποτικό ελικόπτερο.

Ingenuity.jpg.7ebab6fd95bc7e15182c4ae0eba8bb39.jpg

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το Ingenuity θα αποτελέσει το πρώτο σκάφος που θα πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση, χρησιμοποιώντας δική του ενέργεια, σε έναν άλλο πλανήτη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι μηχανικοί και οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην αποστολή θα προχωρήσουν σε δοκιμές ώστε να βεβαιωθούν πως τα πάντα είναι εντάξει, ελέγχοντας όλα τα όργανα, υποσυστήματα και υπορουτίνες, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει ένα με δύο μήνες. Τότε μόνο θα δώσουν εντολή στο ελικόπτερο να πετάξει πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, περνώντας στο στάδιο των δοκιμαστικών πτήσεων. Έτσι, το Ingenuity θα μπορούσε να προσθέσει μια εναέρια διάσταση στην εξερεύνηση του Άρη, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή τέτοιων ελικοπτέρων σε ρόλο ιχνηλατών σε μελλοντικές αποστολές ή ακόμη και για την παράδοση προμηθειών σε μελλοντικούς αστροναύτες που θα κινούνται μακριά από τη βάση τους.

Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμαστικές πτήσεις του Ingenuity, θα ξεκινήσει δυναμικά η αναζήτηση του Perseverance για τον εντοπισμό αρχαίγονης μικροβιακής ζωής.

Η αποστολή του Perseverance στον Άρη αποτελεί στάδιο του σχεδίου της NASA για την επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη και από εκεί τη μετάβασή τους στον Άρη, μέρος του οποίου είναι οι σχεδιαζόμενες για το προσεχές μέλλον αποστολές του προγράμματος Άρτεμις στη Σελήνη, οι οποίες θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη από ανθρώπους.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Καλή αποτυχία εύχομαι εκ βαθέων και μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα Άρτεμις. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν ύπουλα να υποχρεώσουν τρίτες χώρες να υπογράψουν την κατάπτυστη συμφωνία Artemis Accords υπερσκελίζοντας τον ΟΗΕ την OST και την αντίστοιχη συνθήκη για το φεγγάρι. Κι αυτά στο πνεύμα της εμπορικής εκμετάλλευσης προσπαθώντας να πετύχουν για τις ίδιες και τις εταιρείες τους τη μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση των εξωγήινων πόρων. Μεγάλοι παίχτες όπως ESA, Κίνα , Ρωσία δεν υπέγραψαν.https://theconversation.com/amp/artemis-accords-why-many-countries-are-refusing-to-sign-moon-exploration-agreement-148134https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0265964620300175

Αναρωτιούνται πώς γίνεται και τους βγήκε μπροστά η Κίνα με την δική της ιδιωτική διαστημική βιομηχανία https://www.technologyreview.com/2021/01/21/1016513/china-private-commercial-space-industry-dominance/. Το θαύμα του an@l autoprobing το πέτυχαν από τη στιγμή που σύνδεσαν το εκπαιδευτικό τους σύστημα με την αγορά και οι Κινέζοι απόφοιτοι μηχανικοί ήταν πενταπλάσιοι τουλάχιστον των Αμερικανών. Μη αναστρέψιμη τάση λένε τώρα.  Και μην ξεχνάμε και από peer reviewed δημοσιεύσεις το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών απαιτεί τη σπατάλη όχι επένδυση τεράστιων κεφαλαίων που μόνο κρατικές ή διακρατικές συνεργασίες μπορούν να εξασφαλίσουν. Και του Μασκ η εταιρεία για να επιβιώσει ήθελε βασιλικά συμβόλαια από το αμερικανικό δημόσιο και υπηρεσίες του ( πχ ναυτικό , αεροπορία). Και στην περίπτωση του Sars Cov2 η ανάπτυξη των εμβολίων έγινε με γενναία κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις χώρες. Ο LHC το ίδιο. Το ειρωνικό είναι ότι επιδιώκουν την επιβολή τέτοιων όρων οι ΗΠΑ σε μια φάση που έχει αρχίσει η παρακμή τους ως παγκόσμια υπερδύναμη. Είναι σε αργή και σταθερή φθίση η ισχύς τους θα είναι πλέον ένας ισότιμος παίχτης σε ένα νέο πολυπολικό σύστημα και όχι ο κυρίαρχος. 

Δε θα λυπηθούν πολλοί με αποτυχία της αποστολής του σκοταδιστικού θεοκρατικού κρατιδίου που δεν ανέπτυξε δική του τεχνολογία ή τεχνογνωσία για την αποστολή αυτή αλλά τα αγόρασε όλα με πετροδόλλαρα. Τώρα που ξεκουμπίστηκε το σκυλάκι των ΗΠΑ πρέπει θαρρετά να επικρατήσουν στην ESA οι φωνές για συνεργασία με Κίνα και Ρωσία στα επόμενα επανδρωμένα προγράμματα για Σελήνη και Άρη. Είναι ειρωνικό που οι ΗΠΑ επιδιώκουν κάτι τέτοιο χρονικά τώρα, όταν η παγκόσμια ηγεμονία τους αμφισβητείται ενώ έχουν μπει και σε μια πορεία παρακμής. 

 

Διαβάστε την τριλογία του Ρόμπινσον για τον Άρη όσοι δεν το έχετε κάνει και έχετε χρόνο τώρα.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Confused 5
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που ενώ δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα στον πλανήτη Γη και καθόμαστε και ασχολούμασται με άλλους πλανήτες με ξεπερνάει. Δεν ξέρω Διορθώστε με, αν κάνω λάθος. Αλλά πόσα εκατομμύρια να χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την αποστολη  ...Τρύπα του όζοντος-  Φαινόμενο του θερμοκηπίου - Μόλυνση θαλασσών - Ζώα υπό εξαφάνιση. Για να μην αναφέρω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν τα απολύτως απαραίτητα. Δεν έχουν καθαρό νερό ρε παιδιά.... έλεος.... Αίσχος....

Επεξ/σία από alexhs951
  • Thanks 2
  • Confused 16
  • Sad 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, alexhs951 είπε

Αυτό που εννοώ δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα στον πλανήτη Γη και καθόμαστε και ασχολούμαι με άλλους πλανήτες με ξεπερνάει. Δεν ξέρω Διορθώστε με, αν κάνω λάθος. Αλλά πόσα εκατομμύρια να χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την αποστολη  ...Τρύπα του όζοντος-  Φαινόμενο του θερμοκηπίου - Μόλυνση θαλασσών - Ζώα υπό εξαφάνιση. Για να μην αναφέρω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν τα απολύτως απαραίτητα. Δεν έχουν καθαρό νερό ρε παιδιά.... έλεος.... Αίσχος....

Είπα και `γω !! Δεν θα πεταχτεί κάποιος να το πει ? Ετοιμάζω ποπκορν.

  • Like 7
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τόσα δις ξοδέυτηκαν, παρόλα αυτα ασπρόμαυρη φωτό βλέπουμε... 

Τέλος πάντων, πολύ σπουδαίο βήμα για εμάς αν και δεν το κόβω να στέλνεται αποστολή στον Άρη σύντομα (πρίν το 2040). Δεν υπάρχει δηλαδή και κανένας λόγος παρα μόνο για το θεαθήναι καθώς τα μηχανήματα στυλ Perseverance ή ακόμα πιο εξελιγμένα στο μέλλον μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ότι 5-6 άνθρωποι. 

Επόμενο βήμα, να εξερευνήσουμε πλήρως τον πλανήτη μας (βλ. ωκεανοί) και να γίνουμε επιτέλους type 1 civilization.

Επεξ/σία από charalampos21
  • Like 3
  • Sad 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, charalampos21 είπε

Τόσα δις ξοδέυτηκαν, παρόλα αυτα ασπρόμαυρη φωτό βλέπουμε... 

Τέλος πάντων, πολύ σπουδαίο βήμα για εμάς αν και δεν το κόβω να στέλνεται αποστολή στον Άρη σύντομα (πρίν το 2040). Δεν υπάρχει δηλαδή και κανένας λόγος παρα μόνο για το θεαθήναι καθώς τα μηχανήματα στυλ Perseverance ή ακόμα πιο εξελιγμένα στο μέλλον μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ότι 5-6 άνθρωποι. 

Επόμενο βήμα, να εξερευνήσουμε πλήρως τον πλανήτη μας (βλ. ωκεανοί) και να γίνουμε επιτέλους type 1 civilization.

οι πρωτες φωτο που τραβηχτηκαν ειναι απο τις hazard avoidance cameras, με τα προστατευτικα φιλτρα των φακων ακομα πανω μολις προσεδαφιστηκε για να επιβεβαιωσουν οτι πηγε καλα. μολις κανουν τις απαραιτητες δοκιμες θα δουμε και κανονικες εγχρωμες φωτο απο τις καμερες του, υπομονη

  • Like 12
  • Thanks 2
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, charalampos21 είπε

Τόσα δις ξοδέυτηκαν, παρόλα αυτα ασπρόμαυρη φωτό βλέπουμε... 

Τέλος πάντων, πολύ σπουδαίο βήμα για εμάς αν και δεν το κόβω να στέλνεται αποστολή στον Άρη σύντομα (πρίν το 2040). Δεν υπάρχει δηλαδή και κανένας λόγος παρα μόνο για το θεαθήναι καθώς τα μηχανήματα στυλ Perseverance ή ακόμα πιο εξελιγμένα στο μέλλον μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ότι 5-6 άνθρωποι. 

Επόμενο βήμα, να εξερευνήσουμε πλήρως τον πλανήτη μας (βλ. ωκεανοί) και να γίνουμε επιτέλους type 1 civilization.

Πρώτα Θα μαζέψουμε εικόνες, ήχους και πετρώματα από όλο το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα και έπειτα βλέπουμε και για τον πλανήτη μας!! 😁

    

  • Like 1
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, alexhs951 είπε

Αυτό που ενώ δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα στον πλανήτη Γη και καθόμαστε και ασχολούμασται με άλλους πλανήτες με ξεπερνάει. Δεν ξέρω Διορθώστε με, αν κάνω λάθος. Αλλά πόσα εκατομμύρια να χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την αποστολη  ...Τρύπα του όζοντος-  Φαινόμενο του θερμοκηπίου - Μόλυνση θαλασσών - Ζώα υπό εξαφάνιση. Για να μην αναφέρω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν τα απολύτως απαραίτητα. Δεν έχουν καθαρό νερό ρε παιδιά.... έλεος.... Αίσχος....

τα οφελη απο αυτες τις αποστολες απο τεχνολογικης αποψης αλλα και για τη γνωση απο αποκομιζουμε για το τι υπαρχει εκει εξω (που ισως ειναι και το μελλον μας) ειναι πολυ μεγαλυτερα απο τα ποσα που ξοδευονται πλεον, τα οποια δεν εχουν καμια σχεση με τον οχετο χρηματων που ξοδευονταν στα 60s με το space race και σιγουρα πολυ λιγοτερα απο αυτα που ξοδευονται σε ετησια βαση για ολα αυτα που αναφερεις, οπου ειναι μπλεγμενοι και μεσα στη διαφθορα και τα συμφεροντα κυβερνησεις, μκο και δε συμμαζευεται. εκει να δεις χρημα που παει στον κουβα η σε τσεπες αντι εκει που πρεπει. και τελος παντων ας αφησουμε τους αστροφυσικους και τους μηχανικους να κανουν αυτο που πρεπει να κανουν. η να τους βαλουμε να βρουν εμβολιο για τον covid?

  • Thanks 2
Δημοσ.
55 λεπτά πριν, alexhs951 είπε

Αυτό που ενώ δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα στον πλανήτη Γη και καθόμαστε και ασχολούμασται με άλλους πλανήτες με ξεπερνάει. Δεν ξέρω Διορθώστε με, αν κάνω λάθος. Αλλά πόσα εκατομμύρια να χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την αποστολη  ...Τρύπα του όζοντος-  Φαινόμενο του θερμοκηπίου - Μόλυνση θαλασσών - Ζώα υπό εξαφάνιση. Για να μην αναφέρω ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν τα απολύτως απαραίτητα. Δεν έχουν καθαρό νερό ρε παιδιά.... έλεος.... Αίσχος....

1. Η τρύπα του όζοντος έχει αρχίσει να κλείνει.
2. Είναι "ρύπανση" και όχι "μόλυνση".
3. Δεν περιμένουμε να λύσουμε όλα τα παγκόσμια προβλήματα για να προχωρήσει η ανθρωπότητα. Δεν περιμέναμε να σταματήσουμε τους πολέμους για να εφεύρουμε τον τροχό. Για να μην αναφέρω τις καινοτομίες της κατάκτησης του διαστήματος και τι εφευρέσεις έφεραν στην ανθρωπότητα. Πράγματα που τα χρησιμοποιείς καθημερινά ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΥΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Θες παράδειγμα για όσα είπες; Μπορώ κάλλιστα να σου πω ότι η έρευνα πάνω στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα ωφεληθεί σε τεράστιο βαθμό από την έρευνα στον Άρη, υπό ποιες διεργασίες έχασε την ατμόσφαιρά του και σε πόσο χρόνο.

Σταματήστε να σκέφτεστε τόσο στενά μερικοί...

  • Like 15
  • Thanks 4
  • Sad 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, tosser είπε

Καλή αποτυχία εύχομαι εκ βαθέων και μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα Άρτεμις. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν ύπουλα να υποχρεώσουν τρίτες χώρες να υπογράψουν την κατάπτυστη συμφωνία Artemis Accords υπερσκελίζοντας τον ΟΗΕ την OST και την αντίστοιχη συνθήκη για το φεγγάρι. Κι αυτά στο πνεύμα της εμπορικής εκμετάλλευσης προσπαθώντας να πετύχουν για τις ίδιες και τις εταιρείες τους τη μερίδα του λέοντος στην εκμετάλλευση των εξωγήινων πόρων. Μεγάλοι παίχτες όπως ESA, Κίνα , Ρωσία δεν υπέγραψαν.https://theconversation.com/amp/artemis-accords-why-many-countries-are-refusing-to-sign-moon-exploration-agreement-148134https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0265964620300175

Αναρωτιούνται πώς γίνεται και τους βγήκε μπροστά η Κίνα με την δική της ιδιωτική διαστημική βιομηχανία https://www.technologyreview.com/2021/01/21/1016513/china-private-commercial-space-industry-dominance/. Το θαύμα του an@l autoprobing το πέτυχαν από τη στιγμή που σύνδεσαν το εκπαιδευτικό τους σύστημα με την αγορά και οι Κινέζοι απόφοιτοι μηχανικοί ήταν πενταπλάσιοι τουλάχιστον των Αμερικανών. Μη αναστρέψιμη τάση λένε τώρα.  Και μην ξεχνάμε και από peer reviewed δημοσιεύσεις το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών απαιτεί τη σπατάλη όχι επένδυση τεράστιων κεφαλαίων που μόνο κρατικές ή διακρατικές συνεργασίες μπορούν να εξασφαλίσουν. Και του Μασκ η εταιρεία για να επιβιώσει ήθελε βασιλικά συμβόλαια από το αμερικανικό δημόσιο και υπηρεσίες του ( πχ ναυτικό , αεροπορία). Και στην περίπτωση του Sars Cov2 η ανάπτυξη των εμβολίων έγινε με γενναία κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις χώρες. Ο LHC το ίδιο. Το ειρωνικό είναι ότι επιδιώκουν την επιβολή τέτοιων όρων οι ΗΠΑ σε μια φάση που έχει αρχίσει η παρακμή τους ως παγκόσμια υπερδύναμη. Είναι σε αργή και σταθερή φθίση η ισχύς τους θα είναι πλέον ένας ισότιμος παίχτης σε ένα νέο πολυπολικό σύστημα και όχι ο κυρίαρχος. 

Δε θα λυπηθούν πολλοί με αποτυχία της αποστολής του σκοταδιστικού θεοκρατικού κρατιδίου που δεν ανέπτυξε δική του τεχνολογία ή τεχνογνωσία για την αποστολή αυτή αλλά τα αγόρασε όλα με πετροδόλλαρα. Τώρα που ξεκουμπίστηκε το σκυλάκι των ΗΠΑ πρέπει θαρρετά να επικρατήσουν στην ESA οι φωνές για συνεργασία με Κίνα και Ρωσία στα επόμενα επανδρωμένα προγράμματα για Σελήνη και Άρη. Είναι ειρωνικό που οι ΗΠΑ επιδιώκουν κάτι τέτοιο χρονικά τώρα, όταν η παγκόσμια ηγεμονία τους αμφισβητείται ενώ έχουν μπει και σε μια πορεία παρακμής. 

Διαβάστε την τριλογία του Ρόμπινσον για τον Άρη όσοι δεν το έχετε κάνει και έχετε χρόνο τώρα.

Οι Ρώσοι είπαν ότι θέλουν να ασχοληθούν με την Αφροδίτη, αν και έχουν ρίξει τον σχετικό προϋπολογισμό τελευταία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 λεπτά πριν, charalampos21 είπε

Τόσα δις ξοδέυτηκαν, παρόλα αυτα ασπρόμαυρη φωτό βλέπουμε

Απορώ πώς γνωρίζεις τι σημαίνει "πολιτισμός τύπου 1" και όχι πώς τραβάμε φωτογραφίες και στέλνουμε τα δεδομένα στις τεράστιες αποστάσεις του ηλιακού μας συστήματος και πέρα από αυτό... Γιατί αλλιώς θα το καταλάβαινες. Να μην αναφέρω το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν είναι από τις κύριες κάμερες, αλλά από τις κάμερες κινδύνου του Perseverance...

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...