Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση σε προτεινόμενη νομοθεσία η οποία θα υποχρεώνε την εταιρία να πληρώνει τους εκδότες για το περιεχόμενο

To Facebook δεν επιτρέπει στους χρήστες στην Αυστραλία να κοινοποιούν ή να βλέπουν μέσω της πλατφόρμας περιεχόμενο που αφορά ειδήσεις, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε σχέση με την πρόσβαση του κοινού σε σημαντικές πληροφορίες.

Η κίνηση αυτή προέκυψε ως αντίδραση στην προωθούμενη νομοθεσία η οποία θα υποχρέωνε όχι μόνο το Facebook αλλά όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώνουν για το νέο περιεχόμενο που αναδημοσιεύουν στις πλατφόρμες τους.

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης στην Αυστραλία οι χρήστες διαπίστωναν πως όλες οι σελίδες στο Facebook είναι τοπικές και ότι η πρόσβαση σε παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα ήταν αδύνατη. Η φραγή επηρέασε ακόμη και ορισμένες κρατικές ιστοσελίδες που αφορούν θέματα υγείας, καθώς και ιστοσελίδες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, με το Facebook να ανακοινώνει στη συνέχεια πως οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες αποκλείστηκαν εκ παραδρομής.

Την ίδια στιγμή, χρήστες εκτός Αυστραλίας αδυνατούν να διαβάσουν ή να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε αυστραλιανή ειδησεογραφική ιστοσελίδα μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση καταδίκασε ήδη σε έντονους τόνους την κίνηση, κάνοντας λόγο για επίδειξη "της τεράστιας εξουσίας που ασκούν στηναγορά αυτοί οι κολοσσοί της ψηφιακής εποχής".

O Tζος Φράιντενμπεργκ, υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων, δήλωσε πως η φραγή πρόσβασης σε ειδησεογραφικές ειδήσεις έχει "τεράστια επίδραση στην κοινωνία". Περίπου 17 εκατομμύρια Αυστραλοί επισκέπονται την ιστοσελίδα του Facebook κάθε μήνα. Συνεχίζοντας, ο Αυστραλός υπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να ψηφίσει το νόμο και ότι "θα θέλαμε να δούμε το Facebook [να παραμένει] στην Αυστραλία". Παράλληλα, όμως, χαρακτήρισε τις σημερινές τους ενέργειες "αχρείαστες και άστοχες".

Τόσο η Google όσο και το Facebook έχουν αντιδράσει στην προωθούμενη νομοθεσία, καθώς θεωρούν πως δεν είναι αντίστοιχη με τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο, επιβάλλοντας μια άδικη "τιμωρία" στις πλατφόρμες τους. Αντίθετα με το Facebook, όμως, η Google προχώρησε τις τελευταίες ημέρες στην υπογραφή συμφωνίων για την αναπαραγωγή ειδήσεων με τρία μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Αυστραλίας.

Η κίνηση του Facebook έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη συμφωνία της Google με την εταιρία News Corp, του Ρούπερτ Μέρντοχ, η οποία της επιτρέπει να αναπαράγει περιεχόμενο από ολόκληρο το φάσμα της ειδησεογραφικής αυτοκρατορίας του αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνα. 

Οι αρχές στην Αυστραλία ετοιμάζουν νομοθεσία με σκοπό τη δημιουργία ενός "δίκαιου πεδίου δραστηριοποίησης" μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών και των δοκιμαζόμενων από τις νέες συνθήκες εκδοτών, με σκοπό την ορθότερη διανομή της διαφημιστικής πίτας. Από τα 100 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 64 ευρώ) που δαπανώνται στην ψηφιακή διαφήμιση στην Αυστραλία αυτή τη στιγμή, τα 81 καταλλήγουν στη Google και το Facebook.

To Facebook, όμως, υποστηρίζει πως ο νόμος έφερνε την εταιρία "αντιμέτωπη με μια σκληρή απόφαση: είτε να επιχειρήσουμε να συμμορφωθούμε με ένα νόμο ο οποίος προσπερνά τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της σχέσης, είτε να σταματήσουμε να επιτρέπουμε την αναπαραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου στις υπηρεσίες μας στην Αυστραλία.

"Με βαριά καρδιά, επιλέγουμε το δεύτερο", κατέληγε η ανάρτηση στο ιστολόγιο της εταιρίας. 

Η φραγή προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, με πολλούς Αυστραλούς να εμφανίζονται οργισμένοι με την ξαφνική απώλεια πρόσβασης σε έμπιστες και έγκυρες πηγές. Πολλοί επισημαίνουν πως το Facebook αποτελούσε ένα βασικό μηχανισμό μέσω του οποίοου οι άνθρωποι λάμβαναν ενημερώσεις για θέματα όπως η πορεία της πανδημίας και η εξέλιξη φυσικών καταστροφών στη χώρα. Προβληματισμός εκφραζόταν επίσης και για το ελεύθερο πεδίο που δημιουργείται πλέον για τη διακίνηση παραπλανητικών ισχυρισμών στην ιστοσελίδα.

Την ίδια στιγμή, η Human Rights Watch στην Αυστραλία, οργάνωση παρακολούθησης της κατάστασης γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, έκανε λόγο για μια "επικίνδυνη τροπή".

"Η απαγόρευση πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας πληροφορίας σε μια ολόκληρη χώρα, μέσα στη νύχτα, συνιστά απαράδεκτη ενέργεια", ανέφερε η διευθύντρια της οργάνωσης στην Αυστραλία, Ελέιν Πίρσον.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας παραμένει αποφασισμένη να προωθήσει τη νομοθεσία, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την κάτω βουλή την Τετάρτη. Υπάρχει διακομματική στήριξη για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, το περιεχόμενο της οποίας θα συζητηθεί εκ νέου στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

"Σκοπεύουμε να νομοθετήσουμε αυτό τον κώδικα. Θέλουμε οι ψηφιακοί κολοσσοί να πληρώνουν τις παραδοσιακές ειδησεογραφικές επιχειρήσεις για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο που παράγουν", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τζος Φράιντενμπεργκ, συμπληρώνοντας πως "τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένα στα όσα συμβαίνουν εδώ". Παράλληλα, ανέφερε πως είχε μια συζήτηση με το διοικητικό ηγέτη του Facebook, το Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την οποία χαρακτήρισε "εποικοδομητική".

Επιπλέον, ο Αυστραλός πολιτικός δήλωσε πως το Facebook, όπως η Google, βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνιών με αυστραλιανά ειδησεογραφικά δίκτυα. Η φραγή είχε επιβληθεί "αιφνιδιαστικά", τραυματίζοντας, όπως εκτιμά, τη φήμη της εταιρίας.

"Ουσιαστικά, αυτό που λένε στους Αυστραλούς είναι πως 'Δεν πρόκειται να βρείτε περιεχόμενο στην πλατφόρμα μας που να προέρχεται από έναν οργανισμό ο οποίος απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους, εφαρμόζει πολιτικές ποιοτικού ελέγχου και διαθέτει διαδικασίες διασταύρωσης των πληροφοριών".

Η Αυστραλία δεν αποτελεί μεγάλη αγορά για το Facebook. Εντωμεταξύ, η εταιρία υποστηρίζει πως οι ειδήσεις δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικών παραγόντων δημιουργίας εσόδων για την πλατφόρμα. Επομένως, γιατί την προβληματίζει τόσο η συγκεκριμένη νομοθεσία;

Φαίνεται πως η όλη κατάσταση είναι μάλλον ζήτημα αρχής. Ήδη πολλές άλλες χώρες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία. Εικάζεται πως ο Καναδάς και ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξέταζαν την περίπτωση να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστραλίας, εξέλιξη την οποία το Facebook θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει.

Το Facebook ήδη πληρώνει για ορισμένες ειδήσεις. Λόγου χάρη, έχει υπογράψει σχετικές εμπορικές συμφωνίες με ειδησεογραφικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Αυτό που θέλει το Facebook, όμως, είναι να έχει το ίδιο τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις.

Η ηγεσία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν επιθυμεί την εμπλοκή των κυβερνήσεων, που θα τους επιβάλλουν να πληρώνουν για τις ειδήσεις, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να ορίζουν την τιμή.

Οπότε, το Facebook αποφάσισε να δείξει έμπρακτα πως θα υπάρξουν συνέπειες για τις κυβερνήσεις που θα αποφασίσουν να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Όμως, η απόφαση αυτή ενδέχεται, για να χρησιμοποιήσουμε μια αυστραλιανή έκφραση, να γυρίσει μπούμερανγκ στο Facebook. Η εταιρία αποφάσισε, πρακτικά, να αποκλείσει την ενημέρωση από τα αυστραλιανά ειδησεογραφικά μέσα σε μια πλατφόρμα η οποία βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων, καθώς από ορισμένες πλευρές χαρακτηρίζεται ήδη αντιδημοκρατική και αυταρχική. 

 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

νομίζω οτι τα βρήκανε , αν δεν κανω λαθος ,χθες καπου το ειδα , εγινε κοινή συμφωνια με Google/FB και Αυστραλιανή κυβέρνηση

Επεξ/σία από ethereum
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το να διαβάσεις ειδήσεις από το facebook είναι σαν να διαβάσεις για την Ειδική θεωρία της Σχετικότητας από εφημερίδα.

Επεξ/σία από fwtonio
  • Like 6
  • Thanks 2
Δημοσ.

Κατί δεν καταλαβαίνω....

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμάζεται να περάσει νόμο που υποχρεώνει το FB να πληρώνει για αναδημοσίευση άρθρων (όσο παράλογο κι αν είναι αφού οι χρήστες απλώς τα κάνουν κοινοποίηση).

Το FB αρνείται να πληρώνει για αυτό το λόγο και προκειμένου να είναι σύννομο σταματάει την αναδημοσίευση.

Η κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι αυτό που έκανε το FB ήταν "αχρείαστες και άστοχες".

Κάτι δε κολλάει;

  • Like 11
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, ethereum είπε

νομίζω οτι τα βρήκανε , αν δεν κανω λαθος ,χθες καπου το ειδα , εγινε κοινή συμφωνια με Google/FB και Αυστραλιανή κυβέρνηση

Δεν νομίζω, χθες η Google υπέγραψε με τη News Corporation.

News Corporation = Wall Street Journal, Barron’s, MarketWatch, New York Post, The Times, The Sunday Times,The Sun, The Australian, news.com.au, Sky News

https://newscorp.com/2021/02/17/news-corp-and-google-agree-to-global-partnership-on-news/

Στη συμφωνία προβλέπεται και συνδρομητική πλατφόρμα, το Google News Showcase από ότι φαίνεται θα είναι και με συνδρομή.

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, telis είπε

Κανονική ψηφιακή δικτατορία.

Ποια ψηφιακή δικτατορία;

Οι αρχές της Αυστραλίας ήθελαν να βάλουν μια εταιρεία να πληρώνει αν συνέχιζε να επιτελεί μια υπηρεσία. Η εταιρεία δεν άρνηθηκε να πληρώσει, αρνήθηκε να συνεχίσει να παρέχει την υπηρεσία.

Θα πρέπει να καταλάβουμε πως σχεδόν τίποτα δεν είναι δωρεάν στο ίντερνετ.

  • Like 14
Δημοσ.

Ρε καλά σας κάνουν . Αφού τους ακολουθείτε σαν πρόβατα λες και σας προσφέρουν κάτι. Τα άπλυτά σας ωρέ βγάζετε στη φόρα για να γελάνε κάποιοι και τίποτε άλλο.🤣😝

  • Like 5
Δημοσ.

Το να πληρώνει το Facebook και το κάθε Facebook τον εκδότη μιας είδησης όταν αυτή δημοσιεύεται πλήρως στην πλατφόρμα το καταλαβαίνω.

Το να πληρώνουν όμως όταν δημοσιεύεται ένα link (ή ένα μικρό μέρος) της είδησης ενώ σε κάνει redirect στο site του εκδότη, δεν το καταλαβαίνω. 

  • Like 4
Δημοσ.

δηλαδή το φβ μπορεί να κατεβάζει οτι θέλει όπου θέλει όπως θέλει κρίνοντας μόνο του τι είναι σωστό και τι οχι

όταν μια κυβέρνηση λέει πλήρωσε κάτι απο τα δις σε κανάλια και κλασικό τύπο (που δεν το θεωρώ σωστό η λάθος είναι άλλη συζήτηση για έμενα)

είναι φίμωση και χούντα και αντιδρά το φβ και λοιποί ....

και το χειρότερο όταν βλέπεις τον κόσμο να συμφωνεί στο ότι το ένα είναι σωστό και το άλλο οχι

  • Like 1
Δημοσ.

Δημοκρατικά πραγματάκια συνεχίζονται γύρω μας... Well done! Συμφωνώ μεν ότι δεν είναι και το πιο έγκυρο μέσο για να διαβάσεις ειδήσεις αλλά στο να στα κόβουν με το έτσι θέλω δεν το λες και το καλύτερο πράγμα... η αδυναμία της επιλογής είναι ζήτημα

  • Sad 1
Δημοσ.

αμα γραψω οτι ολοι σας και λεω ολοι σας γιατι εγω προσωπικα facebook instagram κτλ κτλ δεν τα χρησιμοποιω ουτε καν εχω λογαριασμο σε αυτα πρεπει να τα κλεισετε, γιατι τρωτε ολοι το τυρακι αλλα δεν βλεπετε την φακα θα μεινει το σχολιο ή κατα καποιο μαγικο τροπο θα εξαφανιστει μαζι με ban για μενα !? 

  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, tasos_orf είπε

Δημοκρατικά πραγματάκια συνεχίζονται γύρω μας... Well done! Συμφωνώ μεν ότι δεν είναι και το πιο έγκυρο μέσο για να διαβάσεις ειδήσεις αλλά στο να στα κόβουν με το έτσι θέλω δεν το λες και το καλύτερο πράγμα... η αδυναμία της επιλογής είναι ζήτημα

το facebook δεν ειναι το ιντερνετ.. το fb δεν επιτρεπει να μπεις να δεις ειδησεις μεσω της εφαρμογης.. δεν σου απαγορευει να μπεις και να διαβασεις οτι θελεις.. ειναι παροχη μιας υπηρεσιας.. δικαιωμα τους να κανουν οτι θελουν .. δεν εχει να κανει με το αν ειναι δικαιο/σωστο/ηθικο! μια επιχειρηση που εχει σκοπο την οικονομικη της αναπτυξη. Το μονο που την νοιαζει ειναι να κανει την δουλεια της.. 

Επεξ/σία από toylis
προσθεσα μπλα μπλα :)
  • Like 8

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...