Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους. Όπως θα δείτε παρακάτω, ενδιαφέρομαι για το στήσιμο σταθερού υπολογιστή (την τελευταία 8ετία δουλεύω αποκλειστικά σ'ένα λενόβο λάπτοπ με έναν i7-2670qm/6GB DDR3 RAM και πρόσφατα έναν SSD της σειράς) με κύρια χρήση το 3 modeling και rendering. Καθώς οι λειτουργίες αυτές δεν συμβαδίζουν στο κομμάτι των απαιτήσεων (καθαρά για το modeling είναι προτιμότερο επεξεργαστές με ψηλούς χρονισμούς σε σχέση με μεγάλο αριθμό πυρήνων) ενώ για το rendering θεωρητικά βασίζεσαι μόνο στην κάρτα γραφικών και επειδή δεν έχω ιδεά από hardware, ανοίγω το θρεντ αυτό.

Η λογική μου είναι να φτιάξω ένα σύστημα με την ενσωματωμένη (αν οι επεξεργαστές που με ενδιαφέρουν έρχονται με αυτό το χαρακτηρισιτκό) κάρτα γραφικών για την ώρα, ή κάποια οικονομικότατη , ίσα ίσα για να βλέπω τι σχεδιάζω και όχι για να χρησιμοποιηθεί στο rendering. Κατά τ'άλλα, επειδή το μπάτζετ είναι περιορισμένο, με ενδιαφέρει η αναβαθμισημότητα της σύνθεσης και η αθόρυβη λειτουργία του (αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τον θόρυβο από την  κύρια κάρτα γραφικών, όταν αγοραστεί).

Φόρμα Αγοράς-Αναβάθμισης υπολογιστή

Ποσό που διαθέτουμε : 600+100 ευρώ μαξ (χωρίς "κύρια" κάρτα γραφικών και χωρίς case)

Πιο συγκεκριμένα, για επεξεργαστή θα ήθελα κάτι με υψηλά ρολόγια (στα σάιτ των εφαρμογών που θα δουλεύω βρήκα τις εξής οδηγίες Intel i5/7/Xeon technology or AMD equivalent //  SSE4.2 support ), τουλάχιστον 16GB RAM DDR4 & SSD 256+GB (υπάρχει ήδη HDD 1TB).

Χρήση υπολογιστή : 3d modeling/rendering

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: 3ds max, AutoCAD, v-ray, zbrush, substance painter, Photoshop

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη. ΟΧΙ

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? ΟΧΙ

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος). Θα αγοραστούν από σκρουτζ.

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Όπως να 'ναι.

Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Θα το συναρμολογήσω ο ίδιος.

Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και ποιο. ΟΧΙ

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Είμαι νέος στο χώρο του 3d οπότε οποιαδήποτε κατεύθυνση σχετικά με το hardware θα με βοηθήσει σημαντικά, αν κάποιος έχει εμπειρία στο ζήτημα.

Επεξ/σία από zen3gr
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο budget που κοιτάς, μπορείς να φτιάξεις πάρα πολύ καλό μηχάνημα. Τον hdd μπορείς να τον κρατήσεις σαν 2ο ώστε να αποθηκεύεις τα αρχεία σου αλλά μέχρι εκεί.  Χοντρικά θα σου δώσω πρόταση περισσότερο σαν προσανατολισμό και όχι σε ακριβές parts

cpu 10700k + air cooler (380)

mobo z490 (160)

ram 32gb/3200+mhz (140)

nvme 500gb (60-70)

psu 550+watt 80plus (70)

Σύνολο 820 (χοντρικά)

Λάθος μου, νόμιζα οτι μιλούσαμε για 600-1000 budget...

Μάλλον η σύνθεση από κάτω του niko13 είναι πιο κοντά στο budget σου, το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν η μητρική να βάλω z490 αντί για b460 και για να εκμεταλλευτείς υψηλούς χρονισμούς σε μνήμες αλλά και γιατί σύμφωνα με ότι ακούγεται μόνο το z chipset θα πάρει αναβάθμιση σε 11th gen οπότε για 50ευρώ αξίζει η μελλοντική ευκαιρία αναβάθμισης.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορεις να δεις κατι τετοιο κ συνδυαζεις με τι θα σου πουν αλλοι😁

Cpu 280 https://www.skroutz.gr/s/23502278/Intel-Core-i7-10700-Box.html

Μobo 100 https://www.skroutz.gr/s/24221437/Gigabyte-B460M-Aorus-Pro.html

Ram 80 https://www.skroutz.gr/s/19830612/HyperX-Fury-16GB-DDR4-3200MHz-HX432C16FB3K2-16.html?from=catspan#specs (στα 3000 θα δουλεψουν) 

Nvme 65 https://www.skroutz.gr/s/16602097/Adata-XPG-SX8200-Pro-SSD-512GB-M-2-NVMe-ASX8200PNP-512GT-C.html

Psu 100 https://www.skroutz.gr/s/16369647/Be-Quiet-Pure-Power-11-CM-700W-Semi-Modular-80-Plus-Gold.html..Kαπου 625 αλλα καποια μπορεις κ φθηνοτερα...πχ εβαλα semi modular gold rated psu, οχι τον φθηνοτερο nvne κ μητρικη.. Αν δεν σε καλυπτουν τα ενσωματωμενα ουτε για αρχη μπορεις να δεις μια gt1030 με 70 ευρο..ολα τα αλλα τσουζουν προς το παρον. Μενεις κ παλι γυρω στα 700

Επεξ/σία από niko13
  • Like 2
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Με βολεύει ο 10700 πολύ λόγω των ενσωματωμένων γραφικών. Το 1200 θα αντέξει στο χρόνο; Ή είναι ο καλύτερος, σε αυτό το εύρος χρημάτων, επεργαστής για το σόκετ αυτό;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, zen3gr είπε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Με βολεύει ο 10700 πολύ λόγω των ενσωματωμένων γραφικών. Το 1200 θα αντέξει στο χρόνο; Ή είναι ο καλύτερος, σε αυτό το εύρος χρημάτων, επεργαστής για το σόκετ αυτό;

Προς το παρον ναι (8cores/16 threads ειναι) .. Θεωρω τον 10900κ/10850κ υπερβολη κ θα χρειαστει να ανεβεις κ για mobo σε λεφτα.. Οι πιο ρεαλιστικες επιλογες σου ειναι ο 10700 η ο 10700 k που ειπε πιο πανω ο @nickol-us. Η διαφορα ειναι οτι ο k τρωει oc.  Οποτε εκει θες και z490 μητρικη, να το εκμεταλλευτεις. Και οι δυο εχουν ενσωματωμενα παντως. Δες τι χωραει στο budget σου κ πραξε. 

Επεξ/σία από niko13
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι ο καλύτερος στο budget που διαθέτεις. Στον χρόνο δεν αντέχει τίποτα πια. Αν είδες και το edit που έκανα στο πρώτο ποστ, περιμένουμε 11th gen Intel και αναβάθμιση με οτι ακούγεται σήμερα θα πάρει μόνο το z490 chipset. Ακόμα και το am4 νομίζω φτάνει στο τέλος του και δε θα πάρει άλλη γενιά cpu. Τη δεδομένη στιγμή οτι πιο vfm είναι η Intel.

Έχε κι αυτό σαν αναφορά για rendering bechmark

https://benchmark.chaosgroup.com/v5/vray?index=1&ordering=desc&by=max

Edit - ο 10700k έχει και ψηλότερα ρολόγια(εκτός του oc) μα δεν χωράει στο budget, διάβασα λάθος το νήμα...

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ και πάλι.

Νομίζω θα μαζέψω ακόμα κάποια χρήματα για να καταλήξω στον 10700k με το z490 chipset με μια καλή ψύκτρα για ένα αξιοπρεπές o/c.

Υπάρχει κάποια διαφορά στην απόδοση/αξιοπιστία των τροφοδοτικών ανάλογα το αν είναι semi modular κτλ;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

👍 οτι καλυτερο. Οχι το semi modular ειναι να γλιτωσεις καλωδια.. Κοιτα ομως να ειναι ενα gold rated😁 επωνυμο(οc θα κανεις).. Τα watt   αναλογα τι gpu θα πας στο μελλον

Επεξ/σία από niko13
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν δεν ασχοληθείς με oc (δεν το βρίσκω απαραίτητο), ο 10700k είναι αρκετά δυνατός, αν κόψεις ram και πας στα 16gb, με μια πιο μέτρια ψύκτρα 30-40max και τροφοδοτικό bronze δεν απέχει πολύ απο το budget σου. Ακόμη και z490 βρίσκεις από 130ευρώ. Βέβαια όλα είναι στην δική σου προτίμηση τι κάθεται καλύτερα και τι λεφτά μπορείς να μαζέψεις. Διαλέγεις και παίρνεις.

Edit. Αν δεν επείγεσαι περιμένεις και τη νέα γενιά και αποφασίζεις πιο ώριμα και με περισσότερες επιλογές...

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ.

Θέλω σίγουρα τον πιο υψηλά χρονισμένο επεξεργαστή που μπορώ να πάρω (και είναι το κομμάτι που θα αλλάξει δυσκολότερα λόγω κόστους) αλλά σκέφτομαι, από την άλλη, ότι δεν θέλω να πάω σε κάτι φθηνότερο που να ενέχει τον κίνδυνο της βλάβης! 16GB RAM μου είναι υπεραρκετά για αρχή, το bronze τροφοδοτικό σε περίπτωση o/c (που θα το κάνω αν πάω στον K τελικά) θα είναι εντάξει;

Επιπλέον, ενδεικτικά για τα βατ του τροφοδοτικού, θα πάω σε κάτι τέτοιο για κάρτα γραφικών όταν το αποφασίσω και βρω χρήματα:  NVIDIA (μονόδρομος στο rendering, ααπ'ό,τι διαβάζω) GeForce GTX 900 and above supporting OpenCL 1.2 (ίσως να επικαλύπτει το gtx900+ το opencl 1.2, δεν γνωρίζω).

Αν συμβιβαστώ με τον 10700 και το b460m, μπορώ να κοιτάξω και για ραμ στα 3000MHz (αντί για 3200+) για καλύτερη τιμή;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

διαβασε το , ισχύουν και για εσένα ότι έχουμε πει , σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι autodesk & adobe "συμπαθούν" intel & nvidia

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 3
Δημοσ.

Κοίτα το bronze, gold κτλ έχει να κάνει με την απόδοση του τροφοδοτικού (τι κάει και τι αποδίδει χοντρικά) https://www.velocitymicro.com/blog/what-is-psu-efficiency-and-why-is-it-important/

Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να σε καλύπτει στα watt και να είναι ποιοτικό. Υπάρχει η στρέβλωση οτι αν είναι 80+ είναι απαραίτητα και ποιοτικό μα δεν ισχύει στο 100%. Αν κάνεις oc θα πρέπει να είναι ποιοτικό τροφοδοτικό και να αντέξει τα watt ασχέτως την κλάση απόδοσής του.  Υπάρχουν psu calculators να δεις και να υπολογίσεις τι watt θα χρειαστείς μα με προσοχή γιατί πολλές φορές προτείνουν τροφοδοτικά υπερβολικά μεγαλύτερα απ'οτι χρειάζεται. Εγώ πάντως σου ξαναλέω οτι ο 10700k είναι απο default πολύ δυνατός και δεν χρειάζεται απαραίτητα oc. Aν βέβαια μπορείς να διαθέσεις για κάτι παραπάνω φυσικά παίρνεις κάτι ποιοτικότερο και μειώνεις τις πιθανότητες να παέι κάτι στραβά (στραβά μπορεί να πάει ακόμα και με τα ποιοτικότερα).

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, zen3gr είπε

Αν συμβιβαστώ με τον 10700 και το b460m, μπορώ να κοιτάξω και για ραμ στα 3000MHz (αντί για 3200+) για καλύτερη τιμή;

Φυσικα.. 

9 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Κοίτα το bronze, gold κτλ έχει να κάνει με την απόδοση του τροφοδοτικού (τι κάει και τι αποδίδει χοντρικά) https://www.velocitymicro.com/blog/what-is-psu-efficiency-and-why-is-it-important/

Γενικα δεν διαφωνω αλλα σιγουρα για να πετυχει η καθε εταιρια καλυτερο efficiency αλλαζει στο ιδιο κελυφος καποια εσωτερικα κομματια. Οποτε στο δικο μου μυαλο περα απο το efficiency εχει κ καποια μικρη προεκταση ως προς τα components του αυτη η διαβαθμιση σε silver, gold κτλ, χωρις να ισχυει παντα

Επεξ/σία από niko13
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι adobe "συμπαθούν" intel & nvidia

pic_disp.php?id=65052

Επεξ/σία από leros2004
  • Like 3
Δημοσ.

Καλησπέρα.

Με λίγο ψάξιμο τις τελευταίες μέρες και συγκρίνοντας τις επιδόσεις του υπολογιστή που έχω στο γραφείο που εργάζομαι με τις απαιτήσεις μου για το πρόγραμμα 3ds max κατέληξα ότι το build του ryzen 5 3600 με 16gb ram μού καλύπτει τις ανάγκες ( η συζήτηση για την κάρτα γραφικών παραμένει ξεχωριστό κομμάτι).

Στη συνέχεια το μάτι μου έπεσε στον Intel 9600k, που είναι μεν 9ης γενιάς (δηλαδή σχεδόν 2 γενιές πίσω) αλλά η συχνότητα του (3.7GHz), τα ενσωματωμένα γραφικά που μου είναι αρκετά μέχρι να πάρω κανονική gpu (κάτι που στον 3600, σε περίπτωση αγοράς του, δεν γίνεται να αναβληθεί) και η σχετικά καλή τιμή του (~180 ευρώ με μεταφορικά) με έβαλαν σε σκέψεις. Προσπαθώ να φτιάξω μια σύνθεση με αυστηρά ταβάνι τα 600 οπότε οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτες.

Η σκέψη μου τώρα είναι να κινηθώ προς τον 9600k και να επενδύσω σε μια μητρική με το chipset z390 μαζί με μια αξιοπρεπή ψύκτρα για τον επεξεργαστή, με το ανάλογο PSU, για να επιτύχω υψηλή συχνότητα, που είναι ο βασικός άξονας γύρω από το build. Η ιδέα να αγοράσω σύστημα το οποίο έχω σκοπό να κάνω overclocking ευσταθεί; Είναι καλύτερα να αναζητήσω κάτι που θα με καλύψει χωρίς να λάβω υπόψιν το o/c; Φαντάζομαι δεν είναι όπως παλιά καθώς τώρα οι ξεκλείδωτοι επεξεργαστές έχουν κάνει κάπως ασφαλή τον πειραματισμό με συχνότητες/τάσεις.

Η σύνθεση αυτή πώς σας φαίνετε; 

Τέλος, συνήθιζα να μπαίνω στο hwbot για να βλέπω o/c σε επεξεργαστές. Υπάρχει σε αυτή την πλατφόρμα ή κάπου αλλού αναζήτηση στην οποία ψάχνεις αποτελέσματα με συγκεκριμένο επεξεργαστή, συγκεκριμένο chipset (ή και μητρική) και τύπο ψύξης (αέρα, νερο κτλ) για να έχεις μια εικόνα του που φτάνει η σύνθεση;

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...