Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Beefeater είπε

Πολλές καλημέρες.

Μεγαλώνοντας, και βλέποντας γνωστούς και φίλους να ασχολούνται με αγορά σπιτιού, ανακαίνιση, αγορά οικοπέδου κλπ, είπα να ξεκινήσω σταδιακά την ανακαίνιση ενός σπιτιού του παππού μου.. για να το έχω σε κάποια χρόνια σαν εξοχικό, ή να το εκμεταλλευτώ κάπως.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Πρίν περίπου 15 χρόνια ο πατέρας μου έφτιαξε την οροφή του σπιτιού, καθώς η προηγούμενη λόγω παλαιότητας έβαζε νερά . Οπότε η σκεπή και ο 1ος όροφος (οντάς) είναι καινούργια. Θα πρέπει όμως να μπουν καινούργια παράθυρα και πόρτες , να σοβατιστεί εκ νέου (??) , και υδραυλικά ηλεκτρολογικά απο το μηδέν καθώς δεν έχει τίποτα. Προφανώς η διακόσμηση, ο εξοπλισμός κουζίνας , δωματίου κλπ έρχονται σε κατοπινό στάδιο.

Ο στόχος μου είναι να το κάνω σιγά σιγά, αφενός λόγω έλλειψης χρημάτων, αφετέρου γιατί θέλω να βοηθάω κι εγώ στο σπίτι , γλυτώνοντας ένα μεροκάματο εργάτη και ξέροντας πως η δουλειά γίνεται σωστά.Επειδή όμως το σπίτι είναι λίγο μακριά και λόγω της κατάστασης δεν είναι εύκολο να πηγαινοέρχομαι, θέλω να ρωτήσω άτομα που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο ποια βήματα ακολούθησαν και με ποια σειρά. Εννοείται με το που έρθει η άνοιξη και διευκολυνθούν οι μετακινήσεις , θα ξεκινήσω να ρωτάω δια ζώσης τους επαγγελματίες που πρέπει.

1) Θα πρέπει να συμβουλευτώ πολιτικό μηχανικό/ αρχιτέκτονα? Συμβόλαια και σχέδια υπάρχουν απλά δεν τα έχω στα χέρια μου, υποθέτω το σπίτι να είναι του 1910-1930 χωρίς σιγουριά.

2) Θα πρέπει πρώτα να έρθει ηλεκτρολόγος-υδραυλικός και μετά σοβατζήδες και αλουμινάδες?

Στόχος μου είναι να φέρω 2-3 ανθρώπους της κάθε ειδικότητας , να κρίνω τιμές και δείγμα εργασίας και όπως είπα να το ξεκινήσουμε μαζί και να βοηθάω όπου μπορώ. Εργάζομαι ηλεκτρονικά οπότε αυτό είναι το εύκολο.

Οποιαδήποτε συμβουλή, άποψη, εκτίμηση, προβληματισμός , δεκτά.

Παραθέτω και μερικές φωτογραφίες ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό.

Το σπίτι επίσης δεν είναι το πρώτο μου, οπότε φαντάζομαι δεν εμπίπτω σε προγράμματα ΕΣΠΑ, εξοικονομώ κλπ. Επίσης είναι 150τμ , και μπορεί να το κάνω 2 Χ 75 ή να κάνω για αρχή το μισό και βλέπουμε.

148800598_876267296456020_1122558096620995495_n.jpg

148864932_2998643923706797_766836995503091413_n.jpg

149177718_249722239937302_50646821523332227_n.jpg

148506457_159690719164843_3728831417520161536_n.jpg

148969558_870051063581004_22934464924399889_n.jpg

Μένω σε παρόμοιας χρονολογίας κτίριο με το ισόγειο υπόγειο ακόμα παλαιοτερο. Το κτίριο αυτό είναι σίγουρα διατηρητέο, ψάξε στα ηλεκτρονικά μητρώα του ΥΠΕΚΑ η του ΥΠΠΟ, διότι εφόσον είναι χρειάζεσαι έγκριση εργασιών και ιστορίες για αγρίους από τον φορέα που το έχει χαρακτηρισει. Το κτίριο πρέπει να εξεταστεί από μηχανικούς εξειδικευμένους με εμπειρία σε αναπαλαιωσεις παραδοσιακών και διατηρητεων κτισμάτων. Το σπίτι σου είναι από πέτρα η πλινθους με φερουσες τοιχοποιιες και μάλλον ξύλινα δοκάρια. Από κόστος δεν μπορώ να σε συμβουλεύσω κάτι αλλα θα είναι πολύ υψηλό. 

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα , αν είναι σε τουριστικό σημείο , μπορείς να το δόσεις με χρησιδάνειο σε κάποιον επενδυτή , να το φτιάξει εκείνος και να το νοικιάζει 10-11 μήνες και τον 1-2 μήνες να κάθεσαι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Beafeater

Αυτό το σπίτι είναι κόσμημα. Πρέπει να του συμπεριφερθείς αντίστοιχα . Μεγάλη εμπειρία με πέτρινες κατασκευές έχει αυτός ο κύριος 

https://teucris.net/

Πρέπει να γίνει προσεκτική κατασκευή 

Επεξ/σία από invisiblesurfer
Δημοσ.

Φίλε μου αν υπάρχει έλλειψης χρημάτων όπως λες καλύτερα να μην κάνεις απολύτως τίποτα.Συνήθως όταν ξεκινάς ανακαίνιση βγαίνεις εκτός προϋπολογισμού γιατί έρχονται εξτρά που δεν τα περιμένεις.Το σπίτι αυτό είναι μεγάλο αξίζει σίγουρα να το φτιάξεις αλλά για να γίνει κατοικήσιμο θέλει πολλά χιλιάρικα και φυσικά μεγάλη δική σου εργασία (χωρίς αυτή,θα ανέβεις και άλλο σε κόστος)

Γνώμη μου πάντα...αν την θες.Μάζεψε χρήματα πρώτα και μετά ανοίξου στα βασικά τουλάχιστον υδραυλικά,ηλεκτρικά,κουφώματα,θωρακισμένη,

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Μένω σε παρόμοιας χρονολογίας κτίριο με το ισόγειο υπόγειο ακόμα παλαιοτερο. Το κτίριο αυτό είναι σίγουρα διατηρητέο, ψάξε στα ηλεκτρονικά μητρώα του ΥΠΕΚΑ η του ΥΠΠΟ, διότι εφόσον είναι χρειάζεσαι έγκριση εργασιών και ιστορίες για αγρίους από τον φορέα που το έχει χαρακτηρισει. Το κτίριο πρέπει να εξεταστεί από μηχανικούς εξειδικευμένους με εμπειρία σε αναπαλαιωσεις παραδοσιακών και διατηρητεων κτισμάτων. Το σπίτι σου είναι από πέτρα η πλινθους με φερουσες τοιχοποιιες και μάλλον ξύλινα δοκάρια. Από κόστος δεν μπορώ να σε συμβουλεύσω κάτι αλλα θα είναι πολύ υψηλό. 

καλημερα φιλε..

πρώτη φορά το ακούω αυτό.. δεν πιστεύω να έχουν ασχοληθεί το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΠΟ μιας και τετοια παρομοια σπιτια υπαρχουν ακομα χιλιαδες σε όλη την επικράτεια.. θα το κοιτάξω βέβαια σε 1-2 μήνες που θα ξεκινήσω τις διαδικασίες σιγά/σιγά..

11 ώρες πριν, Jos3ph είπε

Καλησπέρα , αν είναι σε τουριστικό σημείο , μπορείς να το δόσεις με χρησιδάνειο σε κάποιον επενδυτή , να το φτιάξει εκείνος και να το νοικιάζει 10-11 μήνες και τον 1-2 μήνες να κάθεσαι.

θα προσπαθήσω να το κάνω μόνος να το εκμεταλλεύομαι εγώ όλο τον χρόνο :)

40 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε

Beafeater

Αυτό το σπίτι είναι κόσμημα. Πρέπει να του συμπεριφερθείς αντίστοιχα . Μεγάλη εμπειρία με πέτρινες κατασκευές έχει αυτός ο κύριος 

https://teucris.net/

Πρέπει να γίνει προσεκτική κατασκευή 

ευχαριστώ !

20 λεπτά πριν, akmakas είπε

Φίλε μου αν υπάρχει έλλειψης χρημάτων όπως λες καλύτερα να μην κάνεις απολύτως τίποτα.Συνήθως όταν ξεκινάς ανακαίνιση βγαίνεις εκτός προϋπολογισμού γιατί έρχονται εξτρά που δεν τα περιμένεις.Το σπίτι αυτό είναι μεγάλο αξίζει σίγουρα να το φτιάξεις αλλά για να γίνει κατοικήσιμο θέλει πολλά χιλιάρικα και φυσικά μεγάλη δική σου εργασία (χωρίς αυτή,θα ανέβεις και άλλο σε κόστος)

Γνώμη μου πάντα...αν την θες.Μάζεψε χρήματα πρώτα και μετά ανοίξου στα βασικά τουλάχιστον υδραυλικά,ηλεκτρικά,κουφώματα,θωρακισμένη,

μαλλον προς τα εκει το παω, αλλά πρώτα να μιλήσω με μηχανικό να δω αν μπορούμε αρχικά και αν ειναι εφικτο λογω παλαιότητας/ στατικότητας .

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Beefeater είπε

καλημερα φιλε..

πρώτη φορά το ακούω αυτό.. δεν πιστεύω να έχουν ασχοληθεί το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΠΟ μιας και τετοια παρομοια σπιτια υπαρχουν ακομα χιλιαδες σε όλη την επικράτεια.. θα το κοιτάξω βέβαια σε 1-2 μήνες που θα ξεκινήσω τις διαδικασίες σιγά/σιγά..

θα προσπαθήσω να το κάνω μόνος να το εκμεταλλεύομαι εγώ όλο τον χρόνο :)

ευχαριστώ !

μαλλον προς τα εκει το παω, αλλά πρώτα να μιλήσω με μηχανικό να δω αν μπορούμε αρχικά και αν ειναι εφικτο λογω παλαιότητας/ στατικότητας .

Τα διατηρητεα αριθμούν περίπου τα 20000. Κάποια ανήκουν σε οικισμούς οι οποίοι είναι διατηρητέοι οικισμοί και δεν τα χαρακτηριζουν μεμονωμένα. 

Ψάξε στις 2 παρακάτω σελοδες γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στο κόστος διότι υπάρχουν άλλες διαδικασίες και περιορισμοί οι οποίες ορίζονται από τον νόμο και δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις στην ανακαίνιση........ 

http://estia.minenv.gr/

http://listedmonuments.culture.gr/info.php

Υπάρχει και ο φορέας του υπουργείου εσωτερικών η Μακεδονίας Θράκης τον οποίον δεν ξέρω που βρίσκεις. 

Δημοσ.
16 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Τα διατηρητεα αριθμούν περίπου τα 20000. Κάποια ανήκουν σε οικισμούς οι οποίοι είναι διατηρητέοι οικισμοί και δεν τα χαρακτηριζουν μεμονωμένα. 

Ψάξε στις 2 παρακάτω σελοδες γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στο κόστος διότι υπάρχουν άλλες διαδικασίες και περιορισμοί οι οποίες ορίζονται από τον νόμο και δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις στην ανακαίνιση........ 

http://estia.minenv.gr/

http://listedmonuments.culture.gr/info.php

Υπάρχει και ο φορέας του υπουργείου εσωτερικών η Μακεδονίας Θράκης τον οποίον δεν ξέρω που βρίσκεις. 

ευχαριστω για το ενδιαφερον, θα το ψαξω σημερα

Δημοσ.

Για ανακαίνιση και επισκευές συσκευών (γιατί μια μέρα όλοι χρειαζόμαστε ένα φιξάρισμα σε ψυγεία κλιματιστικα κλπ) , εμπιστεύομαι τον bestservice. Και θα σε πάω τώρα ένα βήμα παραπέρα.  Όταν με το καλό θες να το διακοσμήσεις , ρίξε μια ματιά στο oikiamykonos. Οι άνθρωποι δε παίζουν όταν πρόκειται για διακόσμηση σπιτιού .  Ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, chrisaxa είπε

Για ανακαίνιση και επισκευές συσκευών (γιατί μια μέρα όλοι χρειαζόμαστε ένα φιξάρισμα σε ψυγεία κλιματιστικα κλπ) , εμπιστεύομαι τον bestservice. Και θα σε πάω τώρα ένα βήμα παραπέρα.  Όταν με το καλό θες να το διακοσμήσεις , ρίξε μια ματιά στο oikiamykonos. Οι άνθρωποι δε παίζουν όταν πρόκειται για διακόσμηση σπιτιού .  Ελπίζω να βοήθησα.

ποσο παει το ποσταρισμα; 10 cents?

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Επειδη τυχαινει να μενω σε παρομοιο σπιτι αλλα ισογειο πλινθοχτιστο , οσους και αν εφερα και μηχανικους φιλους μου αλλα και αλλους που ασχολουνται με ανακαινισεις ολοι μου ειπαν το ιδιο πραγμα , οτι δεν αξιζει τον κοπο και οτι θα κοστισει οσο ενα καινουργιο , τωρα αν θες για δικους σου λογους να το ανακαινισεις , θες πολλα χρηματα και σιγουρα πολλη προσωπικη εργασια 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μερικές φορές καλύτερα να αφήνεις πίσω συναισθηματικες αξίες κτλ.. θα έλεγα είναι δηλωμένο σαν αποθήκη και όχι σπιτι.  Τοτε στο ισόγειο είχαν ζώα κ πάνω ή δίπλα κοιμόταν η οικογένεια..

Γενικά ισχυει ότι τα θεμέλια που ριχνοντουσαν παλιά δεν...+διάβρωση σχεδόν 100 ετων...τι ψάχνεις... σε μια φωτό είδα το επικλινες μέρος κολλητά στην "πλάτη"σπιτιου.. το καπάκι στο έδαφος βόθρος?πηγάδι? Σαν μειονέκτημα τα αναφέρω κ αυτά.

Μακάρι να είμαι λαθος σε όλα.πολυ θα ήθελα να μάθω τι είπαν οι ειδικοί.. ;) 

Επεξ/σία από kage
Δημοσ.
Στις 15/2/2021 στις 4:16 ΜΜ, SB_1957 είπε

Πώς τον αποθαρρύνετε έτσι τον άνθρωπο?

Ανακαινίζονται και χρησιμοποιούνται σπίτια σε χωριά που ήταν εγκατελειμένα για 60-70+ χρόνια, γιατί να μην μπορεί να ανακαινιστεί και αυτό?

Αφού έχεις τη διάθεση να αφιερώσεις χρόνο και χρήμα και δεν επείγεσαι να το τελειώσεις, προχώρα, αλλά φρόντισε να συμβουλευτείς οπωσδήποτε έμπειρο μηχανικό και να βρεις καλούς τεχνίτες.

Δεν του λες και εσυ τιποτα διαφορετικο με τους προηγουμενους. Αν δεν υπαρχει το χρημα εντος ενος ευλογου χρονικου διαστηματος, για να τελειωσεις τουλαχιστον με τις μονωσεις, θα πρεπει να ξεκινησεις συντηρησεις παλι απο την αρχη.

Αφου μιλησεις με μηχανικο, φανταζομαι οτι θα πρεπει να δεις τοιχους/κουφωματα (χωρις απαραιτητα να σοβατισεις/βαψεις) και σκεπη. Προσοχη και στα πατωματα. 

Πριν μερικα χρονια μετακομισαμε και εμεις στο πατρικο, που ειναι απο το 1950, αλλα βεβαια παντα ηταν κατοικησιμο και δεν το αφησαμε να παλιωσει. Ειναι περιπου 130τμ και αλλαξαμε πρωτα κουφωματα (2 πορτες + 9 παραθυρα πρεπει να ηταν γυρω στα 3,5-4κ) και γυψοσανιδες στο ταβανι (δεν θυμαμαι κοστος, αλλα φανταζομαι βγαζεις ευκολα τιμη). Μετα απο καιρο καναμε σκεπη και προσφατα πατωματα (λαμινειτ). Στο πιο χαμηλο κομματι του σπιτιου, μιας και εχει ξυλινα πατωματα και δοκαρια, βαλαμε απο το υπογειο σιδερενιους δοκους για να τα ξανα ανεβασουμε λιγο (ειχαν κανει καμπυλες προς την μεση των δωματιων).

• 3 χρόνια αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...