Beefeater Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Πολλές καλημέρες. Μεγαλώνοντας, και βλέποντας γνωστούς και φίλους να ασχολούνται με αγορά σπιτιού, ανακαίνιση, αγορά οικοπέδου κλπ, είπα να ξεκινήσω σταδιακά την ανακαίνιση ενός σπιτιού του παππού μου.. για να το έχω σε κάποια χρόνια σαν εξοχικό, ή να το εκμεταλλευτώ κάπως. Η ιστορία έχει ως εξής: Πρίν περίπου 15 χρόνια ο πατέρας μου έφτιαξε την οροφή του σπιτιού, καθώς η προηγούμενη λόγω παλαιότητας έβαζε νερά . Οπότε η σκεπή και ο 1ος όροφος (οντάς) είναι καινούργια. Θα πρέπει όμως να μπουν καινούργια παράθυρα και πόρτες , να σοβατιστεί εκ νέου (??) , και υδραυλικά ηλεκτρολογικά απο το μηδέν καθώς δεν έχει τίποτα. Προφανώς η διακόσμηση, ο εξοπλισμός κουζίνας , δωματίου κλπ έρχονται σε κατοπινό στάδιο. Ο στόχος μου είναι να το κάνω σιγά σιγά, αφενός λόγω έλλειψης χρημάτων, αφετέρου γιατί θέλω να βοηθάω κι εγώ στο σπίτι , γλυτώνοντας ένα μεροκάματο εργάτη και ξέροντας πως η δουλειά γίνεται σωστά.Επειδή όμως το σπίτι είναι λίγο μακριά και λόγω της κατάστασης δεν είναι εύκολο να πηγαινοέρχομαι, θέλω να ρωτήσω άτομα που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο ποια βήματα ακολούθησαν και με ποια σειρά. Εννοείται με το που έρθει η άνοιξη και διευκολυνθούν οι μετακινήσεις , θα ξεκινήσω να ρωτάω δια ζώσης τους επαγγελματίες που πρέπει. 1) Θα πρέπει να συμβουλευτώ πολιτικό μηχανικό/ αρχιτέκτονα? Συμβόλαια και σχέδια υπάρχουν απλά δεν τα έχω στα χέρια μου, υποθέτω το σπίτι να είναι του 1910-1930 χωρίς σιγουριά. 2) Θα πρέπει πρώτα να έρθει ηλεκτρολόγος-υδραυλικός και μετά σοβατζήδες και αλουμινάδες? Στόχος μου είναι να φέρω 2-3 ανθρώπους της κάθε ειδικότητας , να κρίνω τιμές και δείγμα εργασίας και όπως είπα να το ξεκινήσουμε μαζί και να βοηθάω όπου μπορώ. Εργάζομαι ηλεκτρονικά οπότε αυτό είναι το εύκολο. Οποιαδήποτε συμβουλή, άποψη, εκτίμηση, προβληματισμός , δεκτά. Παραθέτω και μερικές φωτογραφίες ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό. Το σπίτι επίσης δεν είναι το πρώτο μου, οπότε φαντάζομαι δεν εμπίπτω σε προγράμματα ΕΣΠΑ, εξοικονομώ κλπ. Επίσης είναι 150τμ , και μπορεί να το κάνω 2 Χ 75 ή να κάνω για αρχή το μισό και βλέπουμε.
qwertyuiop2 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Για ΕΣΠΑ πάντως υπάρχει το leader+ που φτιάχνεις ξενώνα σε παραδοσιακό οικισμό, τον οποίο προφανώς μπορείς να υπολειτουργείς ή ιδιοχρησιμοποιείς όταν θες. Είναι ψιλοαυστηρά τα κριτήρια πάντως. Από περιέργεια, οι φωτογραφίες και η τοποθεσία του σπιτιού είναι Στερεά Ελλάδα ή Πελοπόννησο; Το τοπίο και οι αμφορείς μοιάζουν και με Κρήτη, αλλά μετά είδα τα κεραμίδια... Σίγουρα πάντως νότια της Λαμίας, φαίνεται από τις καλλιέργειες, τη βλάστηση, το φως.
ΠάρηςΓ Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Οπως το βλεπω θελει παρα πολλα λεφτα. Δε ξερω τι να κανεις οπως το βλεπω θα εχει θεματα υγρασιας κτλ.. Σιγουρα θα εβαζα και μηχανικο. Να βαλεις νεα κουφωματα οπως ειναι δεν εχει νοημα.
Beefeater Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μόλις τώρα, qwertyuiop2 είπε Για ΕΣΠΑ πάντως υπάρχει το leader+ που φτιάχνεις ξενώνα σε παραδοσιακό οικισμό, τον οποίο προφανώς μπορείς να υπολειτουργείς ή ιδιοχρησιμοποιείς όταν θες. Είναι ψιλοαυστηρά τα κριτήρια πάντως. Από περιέργεια, οι φωτογραφίες και η τοποθεσία του σπιτιού είναι Στερεά Ελλάδα ή Πελοπόννησο; Το τοπίο και οι αμφορείς μοιάζουν και με Κρήτη, αλλά μετά είδα τα κεραμίδια... Σίγουρα πάντως νότια της Λαμίας, φαίνεται από τις καλλιέργειες, τη βλάστηση, το φως. Θα το ψάξω για ΕΣΠΑ- Αναπτυξιακό νόμο αλλά δεν νομίζω πως είμαι applicable με ενα απλό σπίτι 150 τμ. Όποιος γνωρίζει ας ενημερώσει... το σπίτι βρίσκεται Κρήτη, Νομό Χανίων, σε χωριό 200μ υψόμετρο, σχετικά κοντά σε θάλασσα και πολιτισμό. Μόλις τώρα, ΠάρηςΓ είπε Οπως το βλεπω θελει παρα πολλα λεφτα. Δε ξερω τι να κανεις οπως το βλεπω θα εχει θεματα υγρασιας κτλ.. Σιγουρα θα εβαζα και μηχανικο. Να βαλεις νεα κουφωματα οπως ειναι δεν εχει νοημα. ευχαριστώ, την σειρά με το τι να πρωτοπιάσω δεν γνωρίζω λόγω απειρίας για αυτό ρωτάω κι εδώ... ο μηχανικός σε τι θα με κατευθύνει; (πχ θέματα στατικότητας ? ) εγω συνειρμικά υπολογίζω με άπειρη προσωπική δουλειά και πολύ προσοχή σε σωστές τιμές υλικών και μαστόρων να μου πιάσει γύρω στα 60-70 χιλιάδες σε άξονα 5ετίας. τα κουφώματα θα μπούν τελευταία πιστεύω..
qwertyuiop2 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 7 λεπτά πριν, Beefeater είπε Θα το ψάξω για ΕΣΠΑ- Αναπτυξιακό νόμο αλλά δεν νομίζω πως είμαι applicable με ενα απλό σπίτι 150 τμ. Όποιος γνωρίζει ας ενημερώσει... το σπίτι βρίσκεται Κρήτη, Νομό Χανίων, σε χωριό 200μ υψόμετρο, σχετικά κοντά σε θάλασσα και πολιτισμό. Άντε, Χανιά βάζετε κεραμίδια στα παραδοσιακά; Ηράκλειο - Λασίθι πέτρα, ασβέστης και πλάκα. Τα πήλινα τελικά δεν είπαν ψέματα! Λοιπόν, όσον αφορά το ίδιο το θέμα τώρα, δεν έχει σημασία η τοποθεσία. Και στην Αγία Ρουμέλη απόξω και να'ταν, εφόσον στοιχειοθετούνταν "παραδοσιακός οικισμός" και το σπίτι ήταν κατασκευής προ του 1940 ή του 1950 (δε θυμάμαι, αλλά δεν έχει σημασία), το leader+ που ανέφερα πριν, δύναται να σε πιάσει. Μην κάνεις τίποτα αν δεν αποταθείς πρώτα σε πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα με εμπειρία σε τέτοια προγράμματα. Θα δώσεις ένα 50άρι και μπορεί να γλιτώσεις χιλιάδες ευρώ. Επίσης, καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείς κάποιον με γνώσεις στατικής για ένα σπίτι που και παλιό είναι, και ψιλογιόλο στατικά έχει αλλάξει η σκεπή. Γενικά, σε σεισμογενείς περιοχές, σε παλιά σπίτια, κλπ κλπ, ΔΕΝ κάνουμε λίγο-λίγο ό,τι ναναι. Με σωστή δουλειά θα το βρουν τα εγγόνια σου. Με προχειρότητες μπορεί (χτύπα ξύλο) να μη σε ξαναδούν τα παιδιά σου. Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου 2021 από qwertyuiop2 2 1
Beefeater Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μόλις τώρα, qwertyuiop2 είπε Άντε, Χανιά βάζετε κεραμίδια στα παραδοσιακά; Ηράκλειο - Λασίθι πέτρα, ασβέστης και πλάκα. Τα πήλινα τελικά δεν είπαν ψέματα! Λοιπόν, όσον αφορά το ίδιο το θέμα τώρα, δεν έχει σημασία η τοποθεσία. Και στην Αγία Ρουμέλη απόξω και να'ταν, εφόσον στοιχειοθετούνταν "παραδοσιακός οικισμός" και το σπίτι ήταν κατασκευής προ του 1940 ή του 1950 (δε θυμάμαι, αλλά δεν έχει σημασία), το leader+ που ανέφερα πριν, δύναται να σε πιάσει. Μην κάνεις τίποτα αν δεν αποταθείς πρώτα σε πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα με εμπειρία σε τέτοια προγράμματα. Θα δώσεις ένα 50άρι και μπορεί να γλιτώσεις χιλιάδες ευρώ. Επίσης, καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείς κάποιον με γνώσεις στατικής για ένα σπίτι που και παλιό είναι, και ψιλογιόλο στατικά έχει αλλάξει η σκεπή. Γενικά, σε σεισμογενείς περιοχές, σε παλιά σπίτια, κλπ κλπ, ΔΕΝ κάνουμε λίγο-λίγο ό,τι ναναι. Με σωστή δουλειά θα το βρουν τα εγγόνια σου. Με προχειρότητες μπορεί (χτύπα ξύλο) να μη σε ξαναδούν τα παιδιά σου. ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, όποια άλλη νουθεσία δεκτή! Μόλις τώρα, Beefeater είπε Άντε, Χανιά βάζετε κεραμίδια στα παραδοσιακά; νομίζω πως αντικαταστάθηκαν με παρόμοιου στυλ τα κεραμίδια της παλιάς κεραμοσκεπής.... τα έχω ακόμα σαν μπάζα σε κάποια γωνία του περιβόλου.....
SB_1957 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Όπως ειπώθηκε, χρειάζεσαι μηχανικό οπωσδήποτε, αλλά κάποιον πολύ καλό και έμπειρο σε ανακαινίσεις παλιών σπιτιών. Από κει και πέρα οι εργασίες θα γίνουν όπως και για ένα καινούργιο σπίτι. Τοίχοι καθώς πιθανόν να γίνει και αλλαγή διαρρύθμισης, σκαψίματα για ηλεκτρολογικά/υδραυλικά, σοβάδες, κουφώματα και μετά ακολουθούν πατώματα, μπάνια, κουζίνα, ντουλάπες. Καλό κουράγιο. 1
Beefeater Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μόλις τώρα, SB_1957 είπε Όπως ειπώθηκε, χρειάζεσαι μηχανικό οπωσδήποτε, αλλά κάποιον πολύ καλό και έμπειρο σε ανακαινίσεις παλιών σπιτιών. Από κει και πέρα οι εργασίες θα γίνουν όπως και για ένα καινούργιο σπίτι. Τοίχοι καθώς πιθανόν να γίνει και αλλαγή διαρρύθμισης, σκαψίματα για ηλεκτρολογικά/υδραυλικά, σοβάδες, κουφώματα και μετά ακολουθούν πατώματα, μπάνια, κουζίνα, ντουλάπες. Καλό κουράγιο. ευχαριστώ πολύ, όποια παραπάνω συμβουλή δεκτή
vamvakoolas Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 προσεχε μερικες συμβουλες εδω μη καταστραφεις για παραδειγμα σε παραδοσιακα δε σκαβουμε τοιχους αντιθετα κανουμε εξωτερικα καναλια (ακομα και για νερο μερικες φορες). Γενικα η τοιχοποιεια σε αυτα τα σπιτια ειναι ακομα θεμα προς μελετης μιας και δε ...μασανε τιποτα. Ωστοσο θελει ειδικες τεχνικες μπογιες κτλ για να μην εχεις θεμα. Καλο βημα η σκεπη μιας και συνηθως αρχιζουμε απο εκει. Μετα θα προτεινα (που κανουν σχεδον και οι πιο πολλοι) ξυλινα κουφωματα. Καλο ειναι να ενημερωθεις απο συνεργεια (εργολαβο ή μηχανικο) που εχουν ασχοληθει με αναπαλαιωσεις. το μονο σιγουρο ειναι οτι εφοσον τα καταφερεις η αξια του ακινητου θα...πολλαπλασιαστει 1 1
qwertyuiop2 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 5 λεπτά πριν, Beefeater είπε ευχαριστώ πολύ, όποια παραπάνω συμβουλή δεκτή Να προσθέσω και από εργασία εντός Κρήτης που ίσως κάπως βοηθήσει, από το 2012: Ανακαίνιση παραδοσιακού πετρόχτιστου 30τμ με αρμολόγηση, οικοδόμηση πρόσθετου χώρου 20τμ και βοηθητικού- αποθηκευτικού ξεχωριστού άλλα 5τμ. Μιλάμε για σπίτι σε αντίστοιχη κατάσταση με τις φωτογραφίες σου ΑΛΛΑ χωρίς καινούρια σκεπή. Τελικό κόστος γύρω στις 35.000 ευρώ, με αλουμίνια τριπλά θερμοδιακοπτόμενα, όλα τα ηλεκτρικά + πιεστικό + θερμοσίφωνο, κουζίνα πλήρη, τελείως νέα υδραυλική εγκατάσταση, στρώσιμο παραδοσιακής πέτρας της περιοχής στην αυλή. Ουσιαστικά νέο σπίτι, μόνο οι πέτρες του παλιού είναι οι ίδιες, αλλά κι αυτές επανατοποθετήθηκαν. 1
Beefeater Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μόλις τώρα, vamvakoolas είπε προσεχε μερικες συμβουλες εδω μη καταστραφεις για παραδειγμα σε παραδοσιακα δε σκαβουμε τοιχους αντιθετα κανουμε εξωτερικα καναλια (ακομα και για νερο μερικες φορες). Γενικα η τοιχοποιεια σε αυτα τα σπιτια ειναι ακομα θεμα προς μελετης μιας και δε ...μασανε τιποτα. Ωστοσο θελει ειδικες τεχνικες μπογιες κτλ για να μην εχεις θεμα. Καλο βημα η σκεπη μιας και συνηθως αρχιζουμε απο εκει. Μετα θα προτεινα (που κανουν σχεδον και οι πιο πολλοι) ξυλινα κουφωματα. Καλο ειναι να ενημερωθεις απο συνεργεια (εργολαβο ή μηχανικο) που εχουν ασχοληθει με αναπαλαιωσεις. το μονο σιγουρο ειναι οτι εφοσον τα καταφερεις η αξια του ακινητου θα...πολλαπλασιαστει ευχαριστώ, γνωρίζουμε τον λόγο για τα εξωτερικά κανάλια? θα ήθελα να αποφύγω τα ξύλινα κουφώματα, και δεν θα τα προτιμήσω για τους γνωστούς λόγους της συνεχούς συντήρησης τους,ενω τα αλουμινένια τα βάζεις και τα ξεχνάς (με μια ετήσια συντήρηση, καλό γρασσάρισμα, πλύσιμο κλπ βέβαια) Μόλις τώρα, qwertyuiop2 είπε Να προσθέσω και από εργασία εντός Κρήτης που ίσως κάπως βοηθήσει, από το 2012: Ανακαίνιση παραδοσιακού πετρόχτιστου 30τμ με αρμολόγηση, οικοδόμηση πρόσθετου χώρου 20τμ και βοηθητικού- αποθηκευτικού ξεχωριστού άλλα 5τμ. Μιλάμε για σπίτι σε αντίστοιχη κατάσταση με τις φωτογραφίες σου ΑΛΛΑ χωρίς καινούρια σκεπή. Τελικό κόστος γύρω στις 35.000 ευρώ, με αλουμίνια τριπλά θερμοδιακοπτόμενα, όλα τα ηλεκτρικά + πιεστικό + θερμοσίφωνο, κουζίνα πλήρη, τελείως νέα υδραυλική εγκατάσταση, στρώσιμο παραδοσιακής πέτρας της περιοχής στην αυλή. Ουσιαστικά νέο σπίτι, μόνο οι πέτρες του παλιού είναι οι ίδιες, αλλά κι αυτές επανατοποθετήθηκαν. αρα η εκτίμηση μου για περίπου 60-70 σε σπίτι διπλάσιου εμβαδόν μάλλον είναι ακριβής. Πολλά έπιπλα, σιδεροκατασκευές (τραπέζι, εσωτερική σκάλα) θα τα φτιάξω μόνος καθώς έχω σχετική εμπειρία οπότε θα κόψω και απο εκέι.
vamvakoolas Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Για τα ξυλινα μαλλον εχεις μεινει στο 1994 πλεον οπως εχουμε γραψει σε αλλο θεμα και εχουν επιβεβαιωσει και φιλοι δεν υπαρχουν ζητηματα συντηρησης ενω αποσο θυμαμαι δεν εχω δει σε παρομοια προτζεκτ αλουμινο κουφωματα. Οσο αρχιζεις και σκαλιζεις το τοιχο τοσο χειροτερα ειναι αλλα οπως ανεφερα καλυτερα να ζητησεις καποιο συνεργατη να σε βοηθησει (εγω συμβουλες απο ιντερνετ εξειδικευμενες δε δινω) 1
Beefeater Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μόλις τώρα, vamvakoolas είπε Για τα ξυλινα μαλλον εχεις μεινει στο 1994 πλεον οπως εχουμε γραψει σε αλλο θεμα και εχουν επιβεβαιωσει και φιλοι δεν υπαρχουν ζητηματα συντηρησης ενω αποσο θυμαμαι δεν εχω δει σε παρομοια προτζεκτ αλουμινο κουφωματα. Οσο αρχιζεις και σκαλιζεις το τοιχο τοσο χειροτερα ειναι αλλα οπως ανεφερα καλυτερα να ζητησεις καποιο συνεργατη να σε βοηθησει (εγω συμβουλες απο ιντερνετ εξειδικευμενες δε δινω) δεν βάζω κουφώματα ξύλινα, έχω κακή εμπειρία... θα σκεφτώ το αλουμίνιο σε χρώμα ξύλου κι ας πληρώσω και κάτι παραπάνω...
zoupous Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 κοιτα το προγραμμα εξοικονομω κατ οικον
Beefeater Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μόλις τώρα, zoupous είπε κοιτα το προγραμμα εξοικονομω κατ οικον Δεν με ποιάνει, το ανέλυσα στο 1ο Post, δεν αποτελεί ούτε πρώτη ούτε κύρια κατοικία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα