panman76 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Θα ήθελα τη βοήθεια σας προκειμένου να στήσω έναν υπολογιστή στο σπίτι. Θέλω να μπορώ να παίζω σύγχρονα παιχνίδια, κυρίως στρατηγικής αλλά ίσως και κάποια RPG τα οποία δεν θα παίζω στο Playstation, χωρίς να έχω απαραίτητα την καλύτερη ανάλυση.Θέλω να μπορώ να κάνω μια υποτυπώδη επεξεργασία video, ακόμη και 4κ(απλές κυρίως ενέργειες π.χ. κόψιμο-ένωση), χωρίς ωστόσο ακόμη να γνωρίζω πώς και με ποιά προγράμματα. Δεν σκοπεύω να εγκαταστήσω άλλα ειδικά προγράμματα. Θα ήθελα ο υπολογιστής μου να μπορεί να κάνει και κάτι παραπάνω από τις τωρινές απαιτήσεις μου και ας ξοδέψω λίγο παραπάνω Έχω την οθόνη AOC Q3279VWFD8 QHD ανάλυσης 2560Χ1440, χρόνο απόκρισης 5ms, ρυθμό ανανέωσης 75Hz, και δεν πρόκειται να αγοράσω άλλη. Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω προς το παρόν τους σκληρούς δίσκους που διαθέτω στο παλιό μου pc για περιορισμό του κόστους, με βασικό τον SSD OCZ Vertex 4 128Gb με εγκατεστημένα τα windows 10pro(αν πιστεύετε οτι θα πρέπει να κινηθώ από την αρχή σε αγορά νέου σκληρού SSD παρακαλώ πείτε το) .Το ίδιο ισχύει και για πληκτρολόγιο,ποντίκι,ηχεία. Κουτί μάλλον θα αγοράσω καινούργιο (mid tower) γιατί το παλιό με περιορίζει σε μέγεθος (mini tower). Το ποσό που θέλω να δαπανήσω είναι περίπου 600-700€ (υπολογίζοντας περίπου 140-200€ για επεξεργαστή, 130-160€ μητρική, 150-200€ κάρτα γραφικών). Βρίσκομαι Αθήνα. Δεν έχω πρόβλημα να αγοράσω απο διαφορετικά καταστήματα, ακόμη, και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε βάθος 1-3 μηνών. Μέχρι πρόσφατα προσανατολιζόμουν κυρίως σε CPU AMD Ryzen 5 3600 & Motherboard MSI MAG B550 Tomahawk, με τη σκέψη οτι θα μπορώ με τη συγκεκριμένη μητρική να προχωρήσω σε μελλοντική αναβάθμιση μετά απο 3-4 χρόνια. Η αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες κυρίως στα προϊόντα της AMD με έβαλε σε σκέψη να αγοράσω Intel, πχ i5-10400F αντί του AMD 5 3600. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
nickol-us Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Μια χαρά δομημένη σκέψη έχεις και φαίνεται οτι γνωρίζεις τι γίνεται στην αγορά. Βέβαια τα χαλάμε λίγο στην κάρτα γραφικών, καθώς παρόλο που δεν παίζεις απαιτητικά games και δεν έχεις κι ο ίδιος υψηλές απαιτήσεις, τα πράγματα είναι δύσκολα να πάρεις κάτι αξιοπρεπές σε αυτά τα λεφτά. Αν μιλούσαμε για πριν την αλλαγή του χρόνου θα σου έλεγα με κλειστά τα μάτια μια 1650 απλή αλλά τώρα να δώσεις 200 για 1050ti στην καλύτερη; Όχι για μένα. Αφού γνωρίζεις τι γίνεται με τις τιμές και λογικά κατ'εμέ προτιμάς Intel, για μένα το καλύτερο combo θα ήταν: 10600k (ή 10600kf) + ψύκτρα 230-250 Μητρική Atx z490 150-160 Ram 16gb 3200mhz 80-90 Σύνολο κοντά στα 500ευρώ 10600k σε αυτή την κατηγορία τιμής οτι δυνατότερο μπορείς να βάλεις. Είναι στα όρια του budget που ζητάς(και λίγο παραπάνω) μα νομίζω αξίζει τον κόπο να "κλέψεις" εκεί λίγο το budget, μιας και οτι δυνατότερο θα σε βοηθήσει στην επεξεργασία βίντεο. Εφόσον μπει εξαρχής κάρτα γραφικών και δεν έχεις σκοπό για OC μπορείς να μικρήνεις την ψαλίδα από τα 200ευρώ που είχες θέσει βάζοντας τον kf με μια μέτρια ψύκτρα των 30ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση που δεν θες να πας τόσο ψηλά>200ευρώ, φαντάζομαι γνωρίζεις τις εναλλακτικές σου οι οποίες είναι 10400-10500 Μητρική με chipset Ζ490, εφόσον είχες σκοπό εξαρχής να φτάσεις σε αυτό το price range, είναι η καλύτερη επιλογή μιας και με όσα λέγονται το συγκεκριμένο chipset θα είναι το μοναδικό αυτής της γενιάς που θα πάρει αναβάθμιση στην 11th gen. Κατ' επέκταση βάζεις και υψηλής συχνότητας μνήμες για καλύτερες επιδόσεις. 1
panman76 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 5 ώρες πριν, nickol-us είπε Μια χαρά δομημένη σκέψη έχεις και φαίνεται οτι γνωρίζεις τι γίνεται στην αγορά. Βέβαια τα χαλάμε λίγο στην κάρτα γραφικών, καθώς παρόλο που δεν παίζεις απαιτητικά games και δεν έχεις κι ο ίδιος υψηλές απαιτήσεις, τα πράγματα είναι δύσκολα να πάρεις κάτι αξιοπρεπές σε αυτά τα λεφτά. Αν μιλούσαμε για πριν την αλλαγή του χρόνου θα σου έλεγα με κλειστά τα μάτια μια 1650 απλή αλλά τώρα να δώσεις 200 για 1050ti στην καλύτερη; Όχι για μένα. Αφού γνωρίζεις τι γίνεται με τις τιμές και λογικά κατ'εμέ προτιμάς Intel, για μένα το καλύτερο combo θα ήταν: 10600k (ή 10600kf) + ψύκτρα 230-250 Μητρική Atx z490 150-160 Ram 16gb 3200mhz 80-90 Σύνολο κοντά στα 500ευρώ 10600k σε αυτή την κατηγορία τιμής οτι δυνατότερο μπορείς να βάλεις. Είναι στα όρια του budget που ζητάς(και λίγο παραπάνω) μα νομίζω αξίζει τον κόπο να "κλέψεις" εκεί λίγο το budget, μιας και οτι δυνατότερο θα σε βοηθήσει στην επεξεργασία βίντεο. Εφόσον μπει εξαρχής κάρτα γραφικών και δεν έχεις σκοπό για OC μπορείς να μικρήνεις την ψαλίδα από τα 200ευρώ που είχες θέσει βάζοντας τον kf με μια μέτρια ψύκτρα των 30ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση που δεν θες να πας τόσο ψηλά>200ευρώ, φαντάζομαι γνωρίζεις τις εναλλακτικές σου οι οποίες είναι 10400-10500 Μητρική με chipset Ζ490, εφόσον είχες σκοπό εξαρχής να φτάσεις σε αυτό το price range, είναι η καλύτερη επιλογή μιας και με όσα λέγονται το συγκεκριμένο chipset θα είναι το μοναδικό αυτής της γενιάς που θα πάρει αναβάθμιση στην 11th gen. Κατ' επέκταση βάζεις και υψηλής συχνότητας μνήμες για καλύτερες επιδόσεις. Σε ευχαριστώ για τη πρόταση σου. Όντως, αξίζει να δώσω κάτι παραπάνω για να πάρω κάτι αναλογικά περισσότερο.Στη τελική περιμένω να πέσουν λίγο οι τιμές.Στις κάρτες γραφικών πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι σφαγή.Πλησιάζει να χαρακτηρισθεί η κατάσταση "μαύρη αγορά"! Στη περίπτωση της μητρικής με ενδιαφέρει οπωσδήποτε η δυνατότητα κρατώντας τη για τα επόμενα 6 χρόνια να μπορώ να κάνω χρήσιμες αναβαθμίσεις στα υπόλοιπα εξαρτήματα σε περίπου 3 χρόνια. 1
JDROGAS Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Eαν δεν "καιγεσαι" θα ηταν φρονιμο εαν καταληξεις σε intel να περιμενεις να πας σε z590 μητρικη για μελλοντικες αναβαθμισεις και για να αποφυγεις τις παιδικες ασθενειες που θα βγαλουν οι Ζ490 με bios updates για να δουλεψουν με την 11η γενια επεξεργαστων.
panman76 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 12 λεπτά πριν, JDROGAS είπε Eαν δεν "καιγεσαι" θα ηταν φρονιμο εαν καταληξεις σε intel να περιμενεις να πας σε z590 μητρικη για μελλοντικες αναβαθμισεις και για να αποφυγεις τις παιδικες ασθενειες που θα βγαλουν οι Ζ490 με bios updates για να δουλεψουν με την 11η γενια επεξεργαστων. Καλημέρα Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσουν οι z590?
JDROGAS Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, panman76 είπε Καλημέρα Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσουν οι z590? https://www.rockpapershotgun.com/asus-and-msi-announce-z590-motherboards-for-intels-11th-gen-rocket-lake-cpus Νομιζω καπου μεσα στον Απριλη απ'οτι διαβαζω. Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2021 από JDROGAS 1
panman76 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 17 λεπτά πριν, JDROGAS είπε https://www.rockpapershotgun.com/asus-and-msi-announce-z590-motherboards-for-intels-11th-gen-rocket-lake-cpus Νομιζω καπου μεσα στον Απριλη απ'οτι διαβαζω. Σε βάζει όντως σε σκέψεις να περιμένεις λίγο για μητρική. 1
tony23 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, να κάνω μια ερώτηση, και γιατί να μην πάρει εξαρχής τον 3600 έναντι του 10600k, αφού την δεδομένη στιγμή είναι πάνω 20 ευρώ φθηνότερος και πιο γρήγορος (σύμφωνα πάντα με το passmark); Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου 2021 από tony23
panman76 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, tony23 είπε Καλησπέρα, να κάνω μια ερώτηση, και γιατί να μην πάρει εξαρχής τον 3600 έναντι του 10600k, αφού την δεδομένη στιγμή είναι πάνω 20 ευρώ φθηνότερος και πιο γρήγορος (σύμφωνα πάντα με το passmark); Είναι πιο γρήγορος? Σύμφωνα με το https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-5-3600-vs-Intel-Core-i5-10600K/4040vs4072 ο 10600κ είναι αρκετά καλύτερος του 3600 υπερκαλύπτοντας τη διαφορά τιμής. Δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι έχω χάσει λίγο τη μπάλα. Ανάλογα ποιό site διαβάζεις βλέπεις διαφορετικές βαθμολογίες και κατάταξη σε προιόντα των δυο αντίπαλων εταιρειών.
tony23 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Θεωρώ ότι παίζει μεγάλο ρόλο, τι θέλει να κάνει κάποιος με τον επεξεργαστή. Παράδειγμα ότι μπορεί οι Ryzen να είναι καλύτεροι σε επεξεργασία βίντεο ή άλλου τύπου εργασίες αλλά να χάνουν σε παιχνίδια. Απλά ρώτησα γιατί, ο 3600 φαίνεται να είναι ο πιο "νορμάλ" τιμολογημένος AMD, την παρούσα χρονική στιγμή, έναντι των Intel. 2
fotaras76 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Σκέψου και τον ryzen 5 pro 4650g. Αφού δε βιάζεσαι περίμενε να πάει στα 200 ευρώ που ήταν πριν λίγες μέρες και να υπάρχει διαθεσιμότητα. Τώρα ανέβηκε στα 230 με 1 μόνο κατάστημα . Νομίζω πως σε καλύπτει γιατί είναι 6c/12t + vega graphics. 3
nickol-us Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δεν είναι κακή εναλλακτική αυτή που λέει ο tony23 Είναι εφάμιλλοι επεξεργαστές. Ανάλογα τα συγκριτικά που θα δεις μπορείς να πάρεις και διαφορετικά αποτελέσματα. Αν βάλεις συγκριτικό σε games - software - benchmarks θα δεις οτι σε άλλα πάει μπροστά ο Intel σε άλλα πάει μπροστά ο ΑΜD. Κανείς από τους δύο δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος. Αν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο κατά νου, ώστε να δεις τι παίζει καλύτερα, overall και λόγω τιμής είναι καλή επιλογή ο 3600. Βέβαια δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει με 11th gen Intel που με τα δεδομένα που είπαμε θα μπορεί να πάει σε αναβάθμιση ο panman76. Επίσης αν δεν κάνω λάθος και το Am4 φτάνει στο τέλος του (λογικά δε θα πάρει άλλη σειρά cpu) 1
triplex1 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 4 ώρες πριν, panman76 είπε Είναι πιο γρήγορος? Σύμφωνα με το https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-5-3600-vs-Intel-Core-i5-10600K/4040vs4072 ο 10600κ είναι αρκετά καλύτερος του 3600 υπερκαλύπτοντας τη διαφορά τιμής. Δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι έχω χάσει λίγο τη μπάλα. Ανάλογα ποιό site διαβάζεις βλέπεις διαφορετικές βαθμολογίες και κατάταξη σε προιόντα των δυο αντίπαλων εταιρειών. Αυτος που ειναι καλυτερος του 10600 ειναι ο xt και οχι ο απλος 3600 4 ώρες πριν, fotaras76 είπε Σκέψου και τον ryzen 5 pro 4650g. Αφού δε βιάζεσαι περίμενε να πάει στα 200 ευρώ που ήταν πριν λίγες μέρες και να υπάρχει διαθεσιμότητα. Τώρα ανέβηκε στα 230 με 1 μόνο κατάστημα . Νομίζω πως σε καλύπτει γιατί είναι 6c/12t + vega graphics. https://eustore.gr/computer-components/cpu-amd-ryzen-5-pro-4650g-mpk-6c-12t-11mb-3.7-ghz-up-to-4.2-ghz-with-radeon-graphics-am4-65w/ 2
panman76 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, triplex1 είπε Αυτος που ειναι καλυτερος του 10600 ειναι ο xt και οχι ο απλος 3600 https://eustore.gr/computer-components/cpu-amd-ryzen-5-pro-4650g-mpk-6c-12t-11mb-3.7-ghz-up-to-4.2-ghz-with-radeon-graphics-am4-65w/ Ναι, αλλά είναι και 260€ αυτή τη στιγμή ο xt. O ryzen 5 pro 4650g αξίζει? Η τιμή που έβαλες δεν είναι άσχημη. Βλέπω οτι έχει και κάρτα γραφικών κάτι που μου δίνει την ευκαιρία να αφήσω την αγορά κάρτας για αργότερα. Η κάρτα του είναι "τίμια"?
triplex1 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, panman76 είπε O ryzen 5 pro 4650g αξίζει? Η τιμή που έβαλες δεν είναι άσχημη. Βλέπω οτι έχει και κάρτα γραφικών κάτι που μου δίνει την ευκαιρία να αφήσω την αγορά κάρτας για αργότερα. Η κάρτα του είναι "τίμια"? Επειδη στο προτεινε και ο fotaras76 και ειναι μια απο τις καλυτερες λυσεις αυτη τη στιγμη λογω γραφικων , αν στρωσει η κατασταση με τις καρτες (που εγω δεν το βλεπω) τοτε βαζεις και μια καρτα , δεν εχει θεμα 6πυρηνος ειναι 3600 με γραφικα. 8 ώρες πριν, panman76 είπε Ναι, αλλά είναι και 260€ αυτή τη στιγμή ο xt. Οταν τον εδιναν 220 οι πιο πολλοι στραβα κοιτουσαν , ετσι ειναι οταν αδιαφορουμε και ερχεται μετα η κατασταση με τα λοκνταουν και οτι αλλο εχουν εφευρει οι φωστηρες για το καλο της υγειας μας. Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου 2021 από triplex1 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα