Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ότι αφορά το τελευταίο, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Η μεγιστοποίηση της ζωής μέσω software είναι πολύ σημαντική αλλά το χρησιμοποιούμενο φυσικό μέσο θέτει ένα όριο (πλήθος εγγραφών/κελί) που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Αντίθετα, οι ακριβοί SSD έχουν άλλο φυσικό μέσο (είναι SLC ή MLC) και η αντοχή τους είναι μεγαλύτερη λόγω αυτού (πολύ μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών/ κελί).

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάλι ενδιαφέρομαι να αγοράσω έναν δίσκο SLC έστω και στα 64 GB. Μήπως ο αγαπητός @V.I.Smirnov μπορεί να μου υποδείξει ένα κατάστημα που διαθέτει τέτοιες συσκευές;

Επεξ/σία από fujitsuA530
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν έχω ψάξει την αγορά διότι εγώ το πρόβλημα των σαβουροεγγραφών - και άρα της αντοχής - το έχω λύσει αλλιώς.

Οι SLC δίσκοι γενικά είναι δυσεύρετοι διότι είναι πανάκριβοι. 
Δεν απευθύνονται σε κοινούς χρήστες.
Όποιος έχει χρήματα και θέλει τέτοιο δίσκο θα ψάξει και θα βρει.
Ξέρω ότι μοντέλα SLC έχει βγάλει η Intel και η Transcend.
Ειδικά τα μοντέλα της Trancend είναι κορυφαίας αντοχής και έχουν παρουσιαστεί και εδώ στο Insomnia, χρόνια πριν, 
αλλά οι τιμές τους είναι εξίσου τρομακτικές με την αντοχή τους 😁.
Ένας τέτοιος δίσκος είναι πρακτικά αθάνατος σε κοινά φορτία δουλειάς, 
δεν αγοράζεται για να αλλαχτεί σε πέντε χρόνια - και αυτό ακριβώς είναι που πληρώνεται.
Η σοφή λύση για τους οικιακούς χρήστες και τους συνήθεις επαγγελματίες είναι ένας δίσκος MLC 
που έχει μεγαλύτερη αντοχή από τους TLC, προσιτή τιμή και βρίσκεται εύκολα.

Με μια πρόχειρη ματιά, π.χ.
https://www.enrgtech.co.uk/product/hard-drives/ET16808688/TS128GSSD570K
https://uk.rs-online.com/web/p/hard-drives/1249684/

Γενικά η Transcend έχει δίσκους "very hard to die".
Κάτι μοντέλα της σε HDD, σε κάτι video στο youtube τα περνάνε από πραγματικό αρμαγεδών (ακόμη και φωτιά !) και συνεχίζουν να δουλεύουν.
Έχω πάρει έναν τέτοιο και είναι "απέθαντος"...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Oι SSD που είναι τύπου MLC, TLC, και ακόμη χειρότερα QLC ή PLC είναι φτηνές κατασκευές,
χαμηλής αντοχής και αξιoπιστίας. 
Είναι περιορισμένης ζωής, φτιαγμένοι για να χαλάνε σύντομα - εξ ου και η πτώση του health.
Όλοι τέτοιους παίρνετε, μην παραπονείστε κι ανησυχείτε μετά.

Όποιος θέλει αξιοπιστία και πρακτικά απεριόριστη διάρκεια ζωής παίρνει SSD τύπου SLC.
Σ' αυτούς το health δεν πέφτει με τίποτα.
Aλλά οι χρήστες κοιτάνε πώς θα γλυτώσουν το 20ευρο, σιγά να μην πάρουν SLC δίσκο...

-

2 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε

Δεν έχω ψάξει την αγορά διότι εγώ το πρόβλημα των σαβουροεγγραφών - και άρα της αντοχής - το έχω λύσει αλλιώς.

Οι SLC δίσκοι γενικά είναι δυσεύρετοι διότι είναι πανάκριβοι. 
Δεν απευθύνονται σε κοινούς χρήστες.
Όποιος έχει χρήματα και θέλει τέτοιο δίσκο θα ψάξει και θα βρει.
Ξέρω ότι μοντέλα SLC έχει βγάλει η Intel και η Transcend.
Ειδικά τα μοντέλα της Trancend είναι κορυφαίας αντοχής και έχουν παρουσιαστεί και εδώ στο Insomnia, χρόνια πριν, 
αλλά οι τιμές τους είναι εξίσου τρομακτικές με την αντοχή τους 😁.
Ένας τέτοιος δίσκος είναι πρακτικά αθάνατος σε κοινά φορτία δουλειάς, 
δεν αγοράζεται για να αλλαχτεί σε πέντε χρόνια - και αυτό ακριβώς είναι που πληρώνεται.
Η σοφή λύση για τους οικιακούς χρήστες και τους συνήθεις επαγγελματίες είναι ένας δίσκος MLC 
που έχει μεγαλύτερη αντοχή από τους TLC, προσιτή τιμή και βρίσκεται εύκολα.

Με μια πρόχειρη ματιά, π.χ.
https://www.enrgtech.co.uk/product/hard-drives/ET16808688/TS128GSSD570K
https://uk.rs-online.com/web/p/hard-drives/1249684/

Γενικά η Transcend έχει δίσκους "very hard to die".
Κάτι μοντέλα της σε HDD, σε κάτι video στο youtube τα περνάνε από πραγματικό αρμαγεδών (ακόμη και φωτιά !) και συνεχίζουν να δουλεύουν.
Έχω πάρει έναν τέτοιο και είναι "απέθαντος"...

-

Τι ισχύει τελικά, γιατί δεν καταλαβαίνω; Φταίνε οι χρήστες που τσιγκουνεύονται το  20ευρω ή είναι μια τόσο niche δυσεύρετη τεχνολογία που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και τα τρομακτικά πολλά TBW δεν έχουν καμία σημασία, γιατί ο μέσος χρήστης δε θα κρατήσει το δίσκο τόσο πολύ ούτως ή άλλως;

Έχω μπερδευτεί.

Επεξ/σία από BadBoy
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Kοίταξε, τo 20€ είναι προφανώς σχήμα λόγου. 
Οι χρήστες φταίνε από την άποψη ότι κύριο κριτήριό τους είναι πάρουν το πιο μεγάλο, το πιο γρήγορο και το πιο φτηνό.
Το πιο ανθεκτικό δεν το λαμβάνουν υπόψη ή είναι η τελευταία τους μέριμνα.
Άρα λοιπόν δεν πρέπει να ανησυχούν όταν το health του δίσκου πέφτει, επιλογή τους ήταν.
Ας είχαν πρώτο κριτήριο τη διάρκεια ζωής και την αντοχή.

Οι SLC ήταν ανέκαθεν ακριβοί αλλά οι τιμές τους δεν έχουν μειωθεί επειδή οι χρήστες δεν τους ζητάνε και δεν πιέζονται οι εταιρίες.
Αλλιώς οι τιμές τους θα είχαν πέσει κάπως μετά από τόσα χρόνια, όπως έγινε και με τους άλλους.
Πασάρουν στους χρήστες φτηνότερους και μεγαλύτερους αλλά χειρότερους και όντως τους προτιμάνε.

Και εν πάση περιπτώσει, οι SLC είναι πολύ ακριβοί αλλά ένας χρήστης που προσέχει τη διάρκεια ζωής θα πάρει δίσκο MLC 
ή SuperMLC που έχουν μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία από τους φτηνιάρικους TLC που έχουν κατακλύσει την αγορά. 
Αλλά ούτε αυτό το κάνουν.
Τόσα θέματα που αφορούν αγορά SSD εδώ πέρα, σε πόσα ρώτησε κάποιος χρήστης για τον τύπο του SSD και τις συνέπειες στην αντοχή του;

Για να μην πω για τους HDD. Τα ίδια και χειρότερα.
Π.χ., υπάρχουν ένα σωρό threads με θέματα βλαβών σε ΗDD από ατυχείς κινήσεις του χρήστη (πτώση, χτύπημα, υγρασία κ.α.)
Πότε ρώτησε κάποιος να πάρει έναν δίσκο που δεν χαλάει σε πτώση, σε χτυπήματα, σε νερό; 
Κανείς.  Ενώ υπάρχουν τέτοιοι δίσκοι και είναι προσιτοί.
Όλοι ρωτάνε ποιός είναι ο γοργότερος, ο μεγαλύτερος, εκείνος που διαρκεί περισσότερο.
Κι όταν τους πέσει απ τα χέρια ρωτάνε που θα πάνε για ανάκτηση...

Λοιπόν τι σε μπερδεύει, απλά είναι τα πράγματα.
Οι χρήστες δεν κοιτάνε τη διάρκεια ζωής και την αντοχή των SSD.
Δεν θέλουν να την πληρώσουν - αλλά όταν βλέπουν το health να πέφτει και το ρολόι να μετράει αντίστροφα αγχώνονται.
That's the point.

Προσωπικά δεν θα αγόραζα ποτέ δίσκο TLC όσο μεγάλος ή γρήγορος κι αν είναι.
Θα πάρω MLC ή SuperMLC που ξέρω ότι δεν φθείρεται εύκολα.
Κι ας κοστίζει 30, 50, 80 € παραπάνω.
Η αγορά θα γίνει με προοπτική να μην με αγχώνει η ημερομηνία λήξεως (οπωσδήποτε μια δεκαετία χρήσης), 
επομένως το επιπλέον κόστος είναι ανταποδοτικό. 
Kαι για ταχύτητα και ομαλότητα, όλες τις τρέχουσες δουλειές τις κάνω στο ramdisk (ποιός NVMe...).
Περί ορέξεως όμως κολοκυθόπιτα...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Confused 1
Δημοσ.

Προσωπικά δεν εμπιστέυομαι το hd sentinel για ssd (πέρα απο το να βλέπω τα writes), απο την στιγμή που υπάρχει το health utility του κατασκευαστή που κοιτάει και υπολογίζει το wear level απο τον controller. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Dragonlordcv2002 είπε

Προσωπικά δεν εμπιστέυομαι το hd sentinel για ssd (πέρα απο το να βλέπω τα writes), απο την στιγμή που υπάρχει το health utility του κατασκευαστή που κοιτάει και υπολογίζει το wear level απο τον controller. 

Μην αυταπατάσαι. 
Όλοι κοιτάνε το "health" αλλά σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνει για τη φθορά του δίσκου.
Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η παράμετρος "wear level" ή "health",
δηλ. τι εμπλέκεται στον υπολογισμό της και με τι στάθμιση,
τότε δεν ξέρεις τι μετράς, και τo "wear level" δεν σου λέει τίποτε.
Ξέρεις μόνον ότι όσο πιο λίγο, τόσο πιο καλά.
Άρα είτε βλέπεις μια τιμή του από το utility του κατασκευαστή είτε από το hdsentinel είναι το ίδιο.

Υπό αυτή την έννοια, τα TBW είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική παράμετρος καθώς την καταλαβαίνουν όλοι 
και δείχνει πόσο πραγματικά έχει χρησιμοποιηθεί ο δίσκος.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.

Δεν έχεις άδικο για τα TBW απλά θεωρώ ότι ο αλγόριθμος του κατασκευαστή για τον υπολογισμό του wear level (απο το utility του) είναι πιο αντιπροσωπευτικό από ένα general όπως είναι το HDsentinel. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...