Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολύ πιθανόν να υπάρχει κάτι τέτοιο... δεν θα το σκέφτηκα μόνο εγώ... αλλά ας σας αποκαλύψω την σκέψη μου πρώτα!  :D

Καταρχήν να συστηθώ! Κυρίως γιατί θα βοηθήσει την κατανόηση της σκέψης μου. Είμαι "old shool περιστασιακός gamer" αν μπορώ ακόμα να το θέσω έτσι, γιατί δεν έχω βρει στις νεες κυκλοφορίες παιχνιδιών, η αλήθεια είναι, την ομορφιά και την διασκέδαση που είχα στα "παλιά" παιχνίδια που είχα παίξει κάποτε. Το περιστασιακός το αναφέρω κυρίως γιατί υπήρχαν πολλοί "ποιό gamer" από εμένα εκείνη την εποχή!

Η σκέψη λοιπόν είναι:

Μια που τα μηχανάκια πλέον είναι ποιο γρήγορα και ακόμα και οι ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης στα στικάκια είναι στα επίπεδα των ταχυτήτων, αν όχι και καλύτερες, που είχαν τότε οι σκληροί δίσκοι, καλά για την χωρητικότητα δεν το συζητάμε!  ...μήπως θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα bootable στικάκι το οποίο θα μπουτάρει σε winXP / win95 και θα έχει πάνω παιχνίδια από τότε όπως π.χ. ΑοΕ2 ή Warcraft2 ή RA2 και άλλα παιχνίδια από την εποχή που δεν ήταν απαραίτητο να έχεις κάποιο λογαριασμό (ελλινιστί account) ή κάποια συνδρομή (ενλληνιστί subscription) για να παίξεις και να διασκεδάσεις παίζοντας ένα παιχνίδι.

Δηλαδή: bootable στικάκι με παλιά win και παλιά games. 

Δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα... ωστόσο,

Αν κάποιος έχει κάποια καλύτερη ιδέα για την υλοποίηση της π.α. σκέψης ή κάποιο how to... (βέβαια άντε να ξαναβρείς τα παλιά καλά παιχνίδια...) θα του ήμουν ευγνόμων για οιαδήποτε ιδέα / βοήθεια!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μπορεις να φτιαξεις multiboot usb stick με καποιο απο τα γνωστα boot utilities, ενω φανταζομαι θα υπαρχουν και ετοιμες υλοποιησεις για DOS/WIN games τυπου retropie.

ΑΛΛΑ

το προβλημα ειναι οτι, και εφοσων καταφερεις να φορτωσεις το dos η καποιο παλιοτερο Windows σε συγχρονο μηχανημα χωρις παρατραγουδα, πολλα παιχνιδια δεν θα τρεξουν σωστα, θα κρασαρουν, κτλ. αφου τοσο το λειτουργικο, οσο και τα παιχνιδια, εχουν σχεδιαστει για παλιοτερο hardware. 

εγω παρακουθω τον Kilg0re-Tr0ut, εναν retro gamer που στρημαρει στο Twitch αποκλειστικα vintage games, ο οποιος ειναι πιο ψαγμενος με το θεμα. και αυτο που κανει μεχρι τωρα ειναι το εξης:

1. Εχει αγορασει απο το Ebay παλιο hardware, και εχει στησει απο καθε ενα PC για συγκεκριμενο λειτουργικο,  πχ DOS σε 486, Windows 95 σε Pentium μηχανημα, κοκ. Οποτε παιζει τα DOS games στο DOS μηχανημα, κοκ.

2. ψαχνει να βρει αν υπαρχει official/unofficial mod/patch που κανει το παιχνιδι να τρεχει σε συγχρονο μηχανημα. Εχει μαλιστα μια λιστα στο στρημ καναλι του, με οτι σχετικο εχει ανακαλυψει μεχρι τωρα. Και υπαρχει αρκετο πραμα, ειδικα για τα πιο γνωστα παιχνδιια.

3.τρεχει το παιχνιδι σε καποιο emulator, οπως ειναι το DosBox η το ScummVM.  Συνηθως το αποφευγει αυτο, μιας και με τον emulator υπαρχουν παντα θεματα, αλλα ειναι η εσχατη λυση αν δεν δουλεψει κατι σωστα απο τα υπολοιπα.

4. αγοραζει και παιζει παλια παιχνιδια που εχουν βγει στο GOG, μαλιστα τα στημαρει και στο επισημο Twitch καναλι τους. Αυτα ερχονται παντα με υποστηριξη για μοντερνα συστηματα, η οποια ειναι και η παγια πολιτικη του GOG. ειναι και ο λογος που προτεινω για αγορα retro games απο εκει, μιας και ειναι η καλυτερη επιλογη σε σχεση με τον ανταγωνισμο. 

Το συμπερασμα ποιο ειναι απο το παραπανω; 

Δεν ειναι τοσο ευκολο να τρεξεις ενα retro game (για home computer λεμε παντα),  σε ενα συγχρονο συστημα. Αν θες να πας με την λυση του multiboot usb stick, πρεπει να φροντισεις πρωτα οτι τα καθε ενα παιχνιδι ξεχωριστα θα παιζει σωστα στο μηχανημα σου. Και αν εχεις πολλα παιχνιδια, αυτη θα ειναι μια επιπονη εργασια. Ειναι και ο λογος που το εχω αποφυγει μεχρi σημερα, διοτι πιστεψε με κατι παρομοιο  ειχα σκεφτει και εγω να κανω στο παρελθον. 😋

υγ. προφανως μιλαμε για νομιμα παιχνιδια, οχι για περατικα.

Επεξ/σία από KilliK
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

13 λεπτά πριν, KilliK είπε

μπορεις να φτιαξεις multiboot usb stick με καποιο απο τα γνωστα boot utilities, ενω φανταζομαι θα υπαρχουν και ετοιμες υλοποιησεις για DOS/WIN games τυπου retropie.

ΑΛΛΑ

το προβλημα ειναι οτι, και εφοσων καταφερεις να φορτωσεις το dos η καποιο παλιοτερο Windows σε συγχρονο μηχανημα χωρις παρατραγουδα, πολλα παιχνιδια δεν θα τρεξουν σωστα, θα κρασαρουν, κτλ. αφου τοσο το λειτουργικο, οσο και τα παιχνιδια, εχουν σχεδιαστει για παλιοτερο hardware. 

εγω παρακουθω τον Kilg0re-Tr0ut, εναν retro gamer που στρημαρει στο Twitch αποκλειστικα vintage games, ο οποιος ειναι πιο ψαγμενος με το θεμα. και αυτο που κανει μεχρι τωρα ειναι το εξης:

1. Εχει αγορασει απο το Ebay παλιο hardware, και εχει στησει απο καθε ενα PC για συγκεκριμενο λειτουργικο,  πχ DOS σε 486, Windows 95 σε Pentium μηχανημα, κοκ. Οποτε παιζει τα DOS games στο DOS μηχανημα, κοκ.

2. ψαχνει να βρει αν υπαρχει official/unofficial mod/patch που κανει το παιχνιδι να τρεχει σε συγχρονο μηχανημα. Εχει μαλιστα μια λιστα στο στρημ καναλι του, με οτι σχετικο εχει ανακαλυψει μεχρι τωρα. Και υπαρχει αρκετο πραμα, ειδικα για τα πιο γνωστα παιχνδιια.

3.τρεχει το παιχνιδι σε καποιο emulator, οπως ειναι το DosBox η το ScummVM.  Συνηθως το αποφευγει αυτο, μιας και με τον emulator υπαρχουν παντα θεματα, αλλα ειναι η εσχατη λυση αν δεν δουλεψει κατι σωστα απο τα υπολοιπα.

4. αγοραζει και παιζει παλια παιχνιδια που εχουν βγει στο GOG, μαλιστα τα στημραρει και στο επισημο Twitch καναλι τους, τα οποια αυτα ερχονται παντα με υποστηριξη για μοντερνα συστηματα, η οποια ειναι και η παγια πολιτικη του GOG. ειναι και ο λογος που προτεινω για αγορα retro games απο εκει, μιας και ειναι η καλυτερη επιλογη σε σχεση με τον ανταγωνισμο. 

Το συμπερασμα ποιο ειναι απο το παραπανω; 

Δεν ειναι τοσο ευκολο να τρεξεις ενα retro game (για home computer λεμε παντα),  σε ενα συγχρονο συστημα. Αν θες να πας με την λυση του multiboot usb stick, πρεπει να φροντισεις πρωτα οτι τα καθε ενα παιχνιδι ξεχωριστα θα παιζει σωστα στο μηχανημα σου. Και αν εχεις πολλα παιχνιδια, αυτη θα ειναι μια επιπονη εργασια. Ειναι και ο λογος που το εχω αποφυγει μεχρη σημερα, διοτι πιστεψε με κατι παρομοιο  ειχα σκεφτει και εγω να κανω στο παρελθον. 😋

υγ. προφανως μιλαμε για νομιμα παιχνιδια, οχι για περατικα.

Thank you!

Επεξ/σία από gio4
Δημοσ.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η απλούστερη λύση και αυτή που χρησιμοποιώ εγώ είναι με virtual machine.

Κατέβασε και εγκατέστησε το Oracle VM VirtualBox (δωρεάν) και εγκατέστησε οποίο OS θέλεις. Η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη

100% συμβατότητα με κάθε λειτουργικό και παιχνίδι σε σύγχρονα συστήματα.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, gio4 είπε

δεν έχω βρει στις νεες κυκλοφορίες παιχνιδιών, η αλήθεια είναι, την ομορφιά και την διασκέδαση που είχα στα "παλιά" παιχνίδια που είχα παίξει κάποτε.

ουτε θα την βρεις ξανα

Εχει αλλαξει το gaming

• Like 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, mike299 είπε

Ενδιαφέροντα όλα αυτά αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η απλούστερη λύση και αυτή που χρησιμοποιώ εγώ είναι με virtual machine.

Κατέβασε και εγκατέστησε το Oracle VM VirtualBox (δωρεάν) και εγκατέστησε οποίο OS θέλεις. Η όλη διαδικασία είναι πολύ εύκολη

100% συμβατότητα με κάθε λειτουργικό και παιχνίδι σε σύγχρονα συστήματα.

δεν ισχυει το 100%, ειχα ρωτησει τον Kilg0re αν το virtual machine ειναι πιο ιδανικη λυση, και η απαντηση του ηταν αρνητικη. το χε δοκιμασει και ειχε βρει και εχει θεματα. η πιο αξιοπιστη μεθοδος ειναι να τρεχεις το παιχνιδι στο μηχανημα για το οποιο φτιαχτηκε. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, KilliK είπε

δεν ισχυει το 100%, ειχα ρωτησει τον Kilg0re αν το virtual machine ειναι πιο ιδανικη λυση, και η απαντηση του ηταν αρνητικη. το χε δοκιμασει και ειχε βρει και εχει θεματα. η πιο αξιοπιστη μεθοδος ειναι να τρεχεις το παιχνιδι στο μηχανημα για το οποιο φτιαχτηκε. 

Δεν είχα πρόβλημα σε κανένα από τα old dos & win xp παιχνίδια που έχω παίξει έτσι. Εκτός αυτού, είναι σίγουρα πιο βολική λύση από το να έχεις 2-3 αρχαία desktop να βρίσκονται

Επεξ/σία από mike299
  • Like 1
Δημοσ.

Κι εγώ θα πρότεινα Virtual Machine για Windows games, και ομολογουμένως το GOG είναι εξαιρετική λύση αν θες βιβλιοθήκη χωρίς να ασχολείσαι με συμβατότητα και σχετικά μικρό κόστος.

Μια από τις καλύτερες λύσεις για emulation γενικά, πάντως, είναι το Raspberry Pi. Δεν ξέρω πόσο καλύπτει Windows Games αλλά για DOSBox σίγουρα υπάρχει λύση.

• Moderators
Δημοσ.

Γενικά κι εγώ θα πρότεινα να δοκιμάζετε πρώτα λύσεις όπως το ScummVM και το DOSBox (ή παρόμοια εναλλακτικά software). Αν και τα δύο αυτά προγράμματα έχουν πολύ διαφορετικό scope και λόγο ύπαρξης, το αποτέλεσμα είναι η υποστήριξη παλιών τίτλων ώστε να παίζουν κατά το δυνατόν όπως έπαιζαν παλιά χωρίς προβλήματα (και σε περισσότερες πλατφόρμες). 

Το μεν DOSBox προσομοιώνει το περιβάλλον του DOS που απαιτούσαν πολλά από αυτά τα παιχνίδια, το δε ScummVM υλοποιεί τις μηχανές των παιχνιδιών από την αρχή (τυπικά με reverse engineer, και καναδυο φορές από source code που παρέχουν οι original developers). 

Και τα δύο υπάρχουν για να μην ασχολείται κάποιος με το να έχει VMs ή dedicated μηχανήματα με παλιό OS και software (και παλιό hardware προφανώς) με όλα τα προβλήματα που ενέχουν αυτά τα παλιά configurations ή το overhead (απαιτήσεις σε χώρο, μνήμη) που φέρνουν τα VMs. 

Και είναι open source, οπότε δοκιμάζοντας και αναφέροντας προβλήματα, κάποιος developer θα τα λύσει και θα βελτιώσει το πώς παίζουν τα παιχνίδια. Kαι, ειδικά στην περίπτωση του ScummVM, μπορούν να λυθούν μέχρι και εγγενή θέματα που είχε το αρχικό παιχνίδι και που θα είχε κάποιος ακόμα και αν το έπαιζε στο παλιό hardware (...). Νομίζω τα αναφέρω αυτά στο topic που έφτιαξα για το ScummVM

PS. Για την ιστορία, έχω κάνει build το ScummVM σε Raspbian στο Raspberry Pi 3B+ που έχω και παίζει ομαλότατα. Πχ το Blade Runner και παιχνίδια που υποστήριζαν προσομοίωση ΜT-32 πήγαιναν νεράκι (με μια καλή SD Card βεβαίως). Η επίσημη έκδοση από Snap store είχε θέματα, αλλά νομίζω έκτοτε παρέχουμε εναλλακτικές (ή κάποιος δουλεύει αυτό τον καιρό στην υποστήριξη διανομής καλύτερης επίσημης έκδοσης για RPi).

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
8 ώρες πριν, KilliK είπε

υπαρχει καπου για κατεβασμα η RPI build? και το βαζεις στο RPI OS? η bootαρει ξεχωριστα;

Από όσο ξέρω για την ώρα επίσημα όχι. (Εκτός από αυτή που υπάρχει στο Snap Store και περνάει με "snap install" αλλά έχει θέματα με ήχο/pulseaudio). Τώρα γίνεται δουλειά στο να αναβαθμίσουμε το Buidbot ώστε να είναι dockerised και να δίνει builds και για RPi (λογικά, αν και ίσως γενικά για armhf αρχιτεκτονικές). Επίσης, υπάρχει δουλειά in-progress για να έχουμε AppImage bundle για RPi.

Εγώ το έφτιαξα (compile) από τον πηγαίο κώδικα, και ενημέρωσα τις σχετικές οδηγίες που είχαμε για τα βήματα ώστε να είναι πιο αναλυτικές και up-to-date (αν και τα toolchains που συνιστούν ή συνιστούσαν τότε επίσημα είναι τραγικά παλιά).

https://wiki.scummvm.org/index.php?title=Compiling_ScummVM/RPI

Αυτά πριν ένα χρόνο περίπου πάνω κάτω.

Τρέχει μέσα από το Raspbian ως μια ακόμα εφαρμογή. Δεν κάνει boot κατευθείαν σε κάποιο ScummVM περιβάλλον.

• Like 1
Δημοσ.

Παιδια η δική μου άποψη και πρόταση πάνω στο θέμα μιας και απολαμβάνω παλιά dos/windows games κυρίως 90s και 2000s εδώ και πολλά χρόνια και έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα:

Λοιπόν:

1) Αν κάποιο παιχνίδι παίζει με διάφορα enhancements (fan patch κλπ) για μεγαλύτερες αναλύσεις ή textures και υποστήριξη νέων λειτουργικών πας σε σύχρονο Pc και είσαι κομπλέ

2) Αν δεν συμβαίνει αυτό έχεις δύο επιλογές:

α) Παλιό hardware (Pentium 1 μέχρι Pentium 3 - Windows 98SE/dos με αντίστοιχη κάρτα γραφικών εποχής) αλλά θυσιάζεις χώρο για αυτό και χρήμα.

ή

β) (Νεα δοκιμασμένη ανακάλυψη για εμένα που πατάει dosbox και λοιπά vm) PCem Εξομοιωτής παλιού hardware σε 1:1 εξομείωση

Ανετα με low range σύχρονο pc στείνεις pentium 120mhz με εξομείωση voodoo καρτών γραφικών και 100% απόδοση.

Βασικά πλεονεκτήματα κερδίζεις χωρο στο γραφείο σου - δεν χρειάζεσαι παλιό hardware (και χρήματα γιατι κάποιες gpu εποχής είναι ακριβές σαν καινούριες) και έχεις εξομείωση επιτάχυντή γραφικών (voodoo1-2-3) κατι που καμία άλλη επιλογή πέραν του real hardware δε σου δίνει.

Αυτά από εμένα

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...