Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Στην mother board (Intel LGA 1155 Socket) του σταθερού υπολογιστή που έχω, χρησιμοποιώ και τα 4 x SATA 3Gb/s (SATAII) Ports που εχει.

Επειδή έχω μηχανικό δίσκο για το λειτουργικό και αυτό αργεί κάπως θελω να βαλω εναν ssd. Ειδα για επιλογή ssd M2.

H mb μου έχει τις εξής θύρες PCI

1 x PCIe 3.0 x 16
2 x PCIe 2.0 x 1

Η ερώτηση ειναι τι δίσκο να δω σε ssd M2 (χαρακτηριστικά) και σε ποια PCI θύρα συνδέεται. Με ενδιαφερει για 128Gb γιατι θελω να εχω μονο το λειτουργικο εκει (win7 ultimate 32bit).

Μπαίνει κατευθείαν η θέλει κάποιον ανταπτορα?, Το bios θα τον δει κατευθείαν?. Θα δω κάποια καλη διάφορα σε οτι αφορα την ταχύτητα ανάγνωσης και το boot του Η/Υ ?

Λογικα θα θέλει νεα εγκατάσταση των windows, δεν θα λειτουργήσει αν τα κάνω ghost απο τον δίσκο 3.5'' που τα έχω τώρα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Επεξ/σία από Petros Electron
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εγώ αυτό σκέφτομαι να κάνω!

15 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

Δες εδω

Αν δεν έχετε κάρτα γραφικών τον συνδέετε με ένα τέτοιο ή τέτοιο αντάπτορα στη PCI-e X16. 

Στη περίπτωση του πρώτου αντάπτορα πιάνετε κάτι λιγότερο από 1GB/s ενώ στου δεύτερου τη μέγιστη ταχύτητα του δίσκου (σε καλύτερα M.2 μοντέλα μπορεί να φτάσει και 3,5GB/s).

Αν έχετε κάρτα γραφικών, καλύτερα βάλτε ένα 2,5'' SSD π.χ. BX500.

15 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

η οτι αλλο προτείνεται που θα δουλεψει σωστά με αυτο το hardware που εχω.

Το Bios της μητρικής είναι UEFI;

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Δεν εχω κάρτα γραφικών επανω, δουλεύω την onboard. Ουτε εχω σκοπο να βαλω. Για αυτο αναφερα και την PCI-e X16.

Οσο για το UEFI βλεπω απο το bios report οτι πρεπει να εχει (present). Δες το report του bios.

Δηλαδή παίρνω εναν ανταπτορα (PCIe σε M.2) και τον δισκο που θελω (πχ αυτον που ανάφερα ποιο πάνω) τα βάζω επανω και όλα οκ ?

Capture.JPG

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Petros Electron είπε

Δηλαδή παίρνω εναν ανταπτορα (PCIe σε M.2) και τον δισκο που θελω (πχ αυτον που ανάφερα ποιο πάνω) τα βάζω επανω και όλα οκ ?

Θεωρητικά ναι, αν υποστηρίζεται boot από PCI-e. Αν όχι, θέλει M.2 με δικό του bootable chip όπως o Samsung 960 Pro. Περιμέντε και για μια δεύτερη άποψη.

• Thanks 1
Δημοσ.

Εκει ειναι το θεμα, να υποστηρίζεται. Αλλιώς δεν θα μπορώ να βάλω το λειτουργικό. Βρήκα και 2πλο ανταπτορα ειναι καλή λύση γιατι στο μέλλον ρίχνω και εναν 2ο πάνω μεγαλύτερο για να έχω επιπλέον χώρο. 😉

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

βαλε μια καλη καρτα sata III θελει pcie x4  και ένα γρηγορο ssd και είσαι οκ 

DeLock Κάρτα PCIe σε 2 εσωτερικές θύρες SATA III και 2 εξωτερικές θύρες USB 3.0 (89359) - Skroutz.gr

εχει και το banggood κατι παρομοίο  

Επεξ/σία από Aris_
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To σκεφτικά και αυτο. Κατι τέτοιο δηλαδη?. Θα κάνει όμως απο εκεί boot ?

EDIT: Τελικά νομίζω αυτή ειναι και η καλύτερη λύση. Ενας διπλός ή τετραπλός ανταπτορας και boot να μην κανει απο εκει, βαζω τον ssd σε εναν sata της mb και βαζω εκει τον δισκο που ειχα στην mb για να τον εχω σαν δευτερεύον. Οποτε θα παιξει οπως και να εχει. Ευχαριστω.

4-port-SATA-3-0-to-PCIe-expansion-Card-PCI-express-PCI-e-SATA-Adapter-PCI.jpg

Επεξ/σία από Petros Electron
  • Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Petros Electron είπε

To σκεφτικά και αυτο. Κατι τέτοιο δηλαδη?. Θα κάνει όμως απο εκεί boot ?

EDIT: Τελικά νομίζω αυτή ειναι και η καλύτερη λύση. Ενας διπλός ή τετραπλός ανταπτορας και boot να μην κανει απο εκει, βαζω τον ssd σε εναν sata της mb και βαζω εκει τον δισκο που ειχα στην mb για να τον εχω σαν δευτερεύον. Οποτε θα παιξει οπως και να εχει. Ευχαριστω.

4-port-SATA-3-0-to-PCIe-expansion-Card-PCI-express-PCI-e-SATA-Adapter-PCI.jpg

Προτιμησε να βαλεις τον ssd που θα εχεις το λειτουργικο σε sata θυρα απευθειας στην μητρικη οπως ειπες,και βαλε στην pci καποιον δευτερευον δισκο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Petros Electron

Έριξα παραγγελία PCI-e x4 σε M.2 και τον Adata M.2. Μέχρι τη Πέμπτη θα γνωρίζουμε τι παίζει!

Πάντως και σε SATA2 ο SSD σε σχέση με οποιονδήποτε HDD κάνει τρομερή διαφορά! Τώρα με τα Windows 7 και μάλιστα 32bit, τα οποία είναι πιο ελαφριά από τα 10άρια, θα είναι εντάξη ένας απλός SSD.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

@Τέρης Α.

Ευχαριστώ. Ναι οταν παραλαβής και δοκιμάσεις πες μου. Εγω μάλλον θα παραγγείλω την κάρτα (που εχω βαλει ποιο πανω) απο ali express γιατι βγαίνει πολυ ποιο φθηνά, βεβαια θα κανει κανενα 2μηνο να έρθει (αν και δεν βιάζομαι). Και θα παρω και εναν δισκο ssd και ολα καλα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/2/2021 στις 11:06 ΠΜ, Τέρης Α. είπε

Έριξα παραγγελία μπλα, μπλα, μπλα...

Γράψτε άκυρο, δεν πρόλαβε να έρθει σήμερα και πήγε για αύριο, αύριο δεν έχει click away, οπότε το ακύρωσα. Καλύτερα κι όλας, να πάρω τον αντάπτορα που ήθελα με ψύκτρα για τον NVME. Όταν και αν έρθει η παραγγελία και γίνει δοκιμή θα ενημερώσω.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Thanks 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
Στις 9/2/2021 στις 11:13 ΠΜ, Petros Electron είπε

οταν παραλαβής και δοκιμάσεις πες μου.

Παρέλαβα εδώ και κάτι μέρες και σήμερα έγραψα τα συμπεράσματά μου στον οδηγό: https://www.insomnia.gr/forums/topic/765227-οδηγός-εγκατάστασης-m2-nvme-σε-μητρικές-που-δεν-διαθέτουν-αντίστοιχη-θύρα/

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...