Προς το περιεχόμενο

m2 NVMe για Intel Z170 chipset

spaek

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια χαρά σε όλους

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιον m2 NVMe ως  κύριο δίσκο θα προτείνατε για μητρική με

•  Intel Z170 chipset και
  • 1 x M.2 Socket 3, with M Key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (both SATA & PCIE mode)

Χωρητικότητα 1ΤΒ και ζητούμενο μέγιστη ταχύτητα. 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, spaek είπε

Γεια χαρά σε όλους

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιον m2 NVMe ως  κύριο δίσκο θα προτείνατε για μητρική με

•  Intel Z170 chipset και
  • 1 x M.2 Socket 3, with M Key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (both SATA & PCIE mode)

Χωρητικότητα 1ΤΒ και ζητούμενο μέγιστη ταχύτητα. 

Οι ταχυτητες μεταξυ τους μικρη διαφορα εχουν σε καθημερινη χρηση οποτε μην τρελαθεις να παρεις ντε κ καλα αυτον που εχει 100mb/s ταχυτητα παραπανω.. Μια χαρα εισαι https://www.skroutz.gr/s/16260979/Crucial-P1-1TB.html

• Like 3

4 λεπτά πριν, niko13 είπε

Οι ταχυτητες μεταξυ τους μικρη διαφορα εχουν σε καθημερινη χρηση οποτε μην τρελαθεις να παρεις ντε κ καλα αυτον που εχει 100mb/s ταχυτητα παραπανω.. Μια χαρα εισαι https://www.skroutz.gr/s/16260979/Crucial-P1-1TB.html

Δηλαδη Gen4 δεν αξιζει να δω?  Γιατι εχω δει και κατι  Sabrent  που εχουν καλη τιμη.

1 λεπτό πριν, spaek είπε

Δηλαδη Gen4 δεν αξιζει να δω?  Γιατι εχω δει και κατι  Sabrent  που εχουν καλη τιμη.

Σιγουρα οχι, γιατι εσενα η μητρικη εχει gen 3.και να τον αγορασεις θα τρεχει σαν gen 3 φιλε μου

• Like 2

Στις 6/2/2021 στις 8:48 ΜΜ, niko13 είπε

Σιγουρα οχι, γιατι εσενα η μητρικη εχει gen 3.και να τον αγορασεις θα τρεχει σαν gen 3 φιλε μου

Ευχαριστω! Τελικά βρηκα τον SN750 στα 113 :)

• Like 1

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 6/2/2021 στις 8:48 ΜΜ, niko13 είπε

Tις παρακάτω μετρήσεις πηρα.

image.png

Επεξ/σία από spaek
  • Like 3

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Φίλε @spaek έχω κι εγώ Z170 chipset motherboard (της ASRock) και βρίσκομαι σε αναζήτηση NVMe στο μισό της χωρητικότητας που επέλεξες (δηλ. 500άρη) εκτός και αν μειώνεται πολύ ο λόγος €/GB, τόσο που δεν μπορείς να το αγνοήσεις.

Νομίζω πως μία διαφορά της τάξης των €5 ~ €10 για προϊόν που επιτυγχάνει διπλάσιες επιδόσεις είναι αμελητέα. Δεν πρόκειται να δώσω €54 για τον Patriot (ο οικονομικότερος 500άρης NVMe στο Skroutz) που έχει 1700 ΜΒ/sec Read & 1200 MB/sec Write όταν με €10 παραπάνω μπορώ να αποκτήσω τον Crucial που προσφέρει 3400 ΜΒ/sec Read & 3000 ΜΒ/sec Write.

Θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο και στο θέμα των θερμοκρασιών γιατί -για λόγους που δεν είναι της παρούσης- στο κουτί μου (ένα ιδιαίτερα ευρύχωρο full tower της Phanteks) δουλεύουν μόνο δυο ανεμιστήρες: ο Noctua του CPU και ο μαμίσιος exhaust fan, αμφότεροι σε χαμηλές στροφές (κάτω από 600 rpm). Ανησυχώ λοιπόν γιατί ένας τυπικός NVMe είναι κατά αρκετούς βαθμούς θερμότερος από τον αντίστοιχο SATA SSD (τον οποίο άνετα αφήνεις χωρίς ψύξη όπως εγώ που έχω αποσυνδέσει εντελώς τον intake ανεμιστήρα γιατί δυστυχώς είναι κλειδωμένος στο maximum)

Αν δεν σου κάνει κόπο, συμπλήρωσε τα στοιχεία του rig σου και παράθεσε και θερμοκρασίες αναφέροντας και τις συνθήκες μέτρησης (idle, normal, full load, stress - αριθμό fans, θερμοκρασία δωματίου, κ.λπ.)

Ευχαριστώ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έβαλα τον σκληρό για να έχω γρήγορες ταχύτητες μιας και εχω πόλλες εφαρμογές ανοιχτές. Δεν παιζω παιχνίδια.

Τωρα ο σκληρός έχει θερμοκρασία 51C αλλἀ έχει απο πάνω του ένα καπάκι της μητρικής. Έπιασε 77C οταν του έκανα το CrystalDiskMark έχοντας ανοιχτά αρκετές εφαρμογές του Office και καμία 40αρια καρτέλες Chrome.

crysta mark 2.JPG

Επεξ/σία από spaek
  • Thanks 1

2 ώρες πριν, spaek είπε

Έπιασε 77C

Μια χαρα εισαι . Δες στο παρακατω σκρινσοτ...
spacer.png

... να δεις τι σημαινει σοβαρες θερμοκρασιες :) Το 84αρι εννοω ... το σκρινσοτ ειναι μετα απο crystaldiskmark. Νομιζω σε benchmarks ο 970 evo plus παιζει στα 85-90c.
Αλλα δεν αγχωνομαι ιδιαιτερα μιας και ως δισκος συστηματος δεν τελικιαζει για μεγαλο χρονικο διαστημα...οποτε αυτες τις θερμοκρασιες θα τις δω μονο σε benchs.

@spaek

Ευχαριστώ. H αλήθεια είναι πως 51°C (δηλ. +30°C αν υποθέσουμε πως στον χώρο η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20°C) σε idle mode/low activity λειτουργία μου φαίνεται πολύ. Αλλά συγκρίνω πάντα με SSD 2,5″ και είναι άδικο.

Αν δεν σου κάνει κόπο γράψε τι κουτί έχεις και αν υπάρχει ανεμιστήρας που φυσάει προς εκείνη την κατεύθυνση ή μπλοκάρεται ή ...

Πόσο να φτάνει άραγε το καλοκαίρι σε ένα δωμάτιο που έχει 30°C; Γιατί και κλιματισμό να έχεις, κάτω από 26°C θερμοκρασία αντενδείκνυται τους θερινούς μήνες.

10 ώρες πριν, 9-11 είπε

@spaek

Ευχαριστώ. H αλήθεια είναι πως 51°C (δηλ. +30°C αν υποθέσουμε πως στον χώρο η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20°C) σε idle mode/low activity λειτουργία μου φαίνεται πολύ. Αλλά συγκρίνω πάντα με SSD 2,5″ και είναι άδικο.

Αν δεν σου κάνει κόπο γράψε τι κουτί έχεις και αν υπάρχει ανεμιστήρας που φυσάει προς εκείνη την κατεύθυνση ή μπλοκάρεται ή ...

Πόσο να φτάνει άραγε το καλοκαίρι σε ένα δωμάτιο που έχει 30°C; Γιατί και κλιματισμό να έχεις, κάτω από 26°C θερμοκρασία αντενδείκνυται τους θερινούς μήνες.

Έγραψα και ποιο πάνω οτι ο σκληρός μπαίνει κάτω απο ένα καπάκι που έχει η μητρική, δεν φαίνεται  και  δύσκολα ψύχεται. Τωρα το κουτί μου ειναι ενα  Cosmos S . Αν εσένα το επιτρέπει η μητρική σου μπορείς να παρείς και ενα σκληρό με ψύκτρα. Για τι χρήση τον θες;

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Στις 23/3/2021 στις 11:36 ΠΜ, spaek είπε

Έγραψα και ποιο πάνω ότι ο σκληρός μπαίνει κάτω από ένα καπάκι που έχει η μητρική, δεν φαίνεται και δύσκολα ψύχεται. Τώρα το κουτί μου είναι ένα Cosmos S. Αν εσένα το επιτρέπει η μητρική σου, μπορείς να πάρεις και ένα σκληρό με ψύκτρα.

Για τι χρήση τον θες;

Γενική Χρήση/Media Center αλλά υπάρχει και μια Sapphire Nitro+ RX590 που περιμένει να την εγκαταστήσω (σφραγισμένη παρακαλώ, εδώ και μήνες - μην ρωτάτε γιατί) που περιπλέκει την κατάσταση. Και αυτό γιατί πήρε κάπου το μάτι μου, πως η διάταξη των components του motherboard και η θέση στην οποία βρίσκεται το M.2 slot ενδέχεται να κάνει το σημείο φούρνο!

Παραθέτω 2 φωτογραφίες (με και άνευ flash) να μου πείτε αν ισχύει αυτό που διάβασα λίγες ώρες πριν -> Πηγή: LinusTechTips (από μέλος με 2000 posts αν αυτό σας λέει κάτι). Το επίμαχο σημείο έχει ως εξής:

Αναφορά σε κείμενο

I wouldn’t go with ASRock just because of the fact that the M.2 slot is right underneath their "first" PCI-e 16x slot. I would want to have the option to use a M.2 SSD and I know I could have trouble with overheating and space when its on that location.

O τύπος μέσες-άκρες λέει στον ερωτούντα να αποφύγει το συγκεκριμένο ASRock m/b λόγω της πολύ μικρής απόστασης ανάμεσα σε M.2 και κάρτα γραφικών. Στη δική μου περίπτωση το πρόβλημα αναμένεται εντονότερο, καθώς έχω αποσυνδέσει τον μπροστινό ανεμιστήρα (δουλεύουν μόνο οι 2 που βλέπετε  στις φωτογραφίες: CPU + Exhaust)

https://ibb.co/5YXP2k8

https://ibb.co/02MG6Pg

Και τώρα τι κάνουμε; Έχω βάλει τον Kingston KC2500 στο «καλάθι» και περιμένω. Έτσι όπως είναι το σύστημα μου τώρα, λογικά δεν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα. Όταν εγκαταστήσω την GPU όμως και στριμωχτούν; 😨

@kostas_anes τι λές;

Θα έχει ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια συμπεριφορά όπως και αν τοποθετηθεί στο 1ο slot; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε περισσότερο.

Ο Γερμανός πάντως είχε τις αντιρρήσεις του:

Αναφορά σε κείμενο

You might say, “Oh, just use the second PCI-e 16x slot”. Yeah c’mon, you guys know that it doesn’t work like that and in reality there is only one 16x PCI-e slot while the second is advertised as 16x.

Κρίνοντας από τις οδηγίες που δίνουν οι κατασκευαστές motherboards για τη διάταξη των RAM modules («για να δουλέψει το dual channel πρέπει να τοποθετήσετε τις μνήμες υποχρεωτικά στα slots 1 & 3 ή 2 & 4. Αν τις βάλετε στα 1 & 2 ή 3 & 4, τότε θα σας φάει η μαρμάγκα!»), τις SATA θύρες (η SATA_0 έχει προτεραιότητα και προορίζεται για τον SSD με το λειτουργικό σύστημα, όχι τον δίσκο-αποθήκη ή το optical drive) κ.λπ. θα έλεγα πως έχουν βάση τα λεγόμενά του...

Αν δε κανω λαθος, εχει να κανει με τα πόσα lanes εχει το cpu και το chipset και σε ποιες PCIE αντιστοιχούν. 

Άλλη λυση ειναι να παρεις ενα Pcie - m2 adapter και να βαλεις σε καποια αλλη Pcie τον m2. Υπαρχουν και για 2x m2.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...