Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα!

Έχω μια msi 3080 gaming x trio κ για πρώτη φορά είπα να ασχοληθώ με το mining.

Δοκίμασα να κάνω mining ethereum με το phoenixminer αλλά λίγο που το έτρεξα στα 10 λεπτά είχα πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις μνήμες τύπου 108-110c με +500mh στις μνήμες οπότε κ είχα thermal throttling μετά....

Πήρα thermal grizzly minus 8 pad 3mm κ άλλαξα τα thermal pads ανάμεσα στο pcb k το backplate.

Πολύ μικρή διαφορά είδα της τάξης των 2c....

Έβαλα κ ένα ανεμιστήρα να φυσάει από πάνω από τη κάρτα αλλά πάλι τίποτα...

Διάβασα στο reddit άπειρα θέματα.

Έχω 3 ερωτήσεις λοιπόν:

1) Αν ανοίξω τη κάρτα κ σκίσω το αυτοκόλλητο της msi που λέει factory sealed χάνω την εγγύηση???

2) Αν βάλω υδρόψυξη μόνο στη κάρτα θα δω διάφορες κ θα μπορώ να κάνω mining χωρίς να θέτω σε κίνδυνο τη κάρτα?κ αν ναι επειδή δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με υδρόψυξη στη κάρτα γραφικών (έχω μόνο aoi watercooling στο cpu) τι θα χρειαστεί να αγοράσω??

3) επειδή το backplate της κάρτας είναι πλαστικό αν αγοράσω το:

https://www.ekwb.com/shop/ek-quantum-vector-trio-rtx-3080-3090-backplate-black

Θα δω διάφορες στις θερμοκρασίες της μνήμης?μπορώ να αλλάξω το original backplate με αυτό χωρίς να βάλω full υδρόψυξη?

Ψάχνω μια λύση για να ασχοληθώ με το mining αφού έχω τη κάρτα αλλά όχι να ζω με το άγχος των τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

Να πω ότι έχω βάλει το bios από suprim κ η κάρτα όταν παίζω πχ warzone δεν ανεβαίνει πάνω από 60-61c κ τα ρολόγια της είναι πάντα πάνω από 2000mhz μέχρι κ 2100mhz.

Κάθε βοήθεια δεκτή!

Ευχαριστώ πολύ!

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Kαλά τα πήγε η MSI. Αυτές οι θερμοκρασίες σε 3080 είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Συνήθως οι 3090 είναι που υποφέρουν στο mining λόγω της VRAM στο πίσω μέρος, αλλά ακόμα και έτσι τα 110 που λες μόνο οι χείριστες υλοποιήσεις τα φτάνουν. Ενδεικτικά η gamerock OC 3090 που έχω με +1500 vram είναι average περίπου στους 98 βαθμούς. Και ξαναλέω, 98 βαθμούς σε 3090 που είναι οι κάρτες με το πρόβλημα. Η 3080 θα έπρεπε να είναι το πολύ ~85. Τι να σου πώ, δοκίμασε να κάνεις rendering κάτι 4k να δείς αν φτάνει τέτοιες θερμοκρασίες, και εφόσον το παθαίνει και εκεί απευθύνσου στην MSI μπας και πας για refund, η έστω λύσουν το πρόβλημα με κανά revision.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διάβασα σε Reddit ότι χρειάζεται το Suprim BIOS για να γίνει δουλίτσα. Ένα παλικάρι ανέβασε αυτό εδώ το βίντεο και γράφει για 99 Mh/s με κατανάλωση 220 Watt αλλά και ρυθμίσεις όπως Power limit 110, 1100 MHz GPU core @ 700mV (undervolt), και 1200 MHz Memory.

Δεν έχω κάνει ποτέ mining με Nvidia για να σου πώ με σιγουριά, αλλά μπορείς πανεύκολα να δοκιμάσεις και χωρίς BIOS να κάνεις undervolt/underclock με MSI Afterburner φαντάζομαι. Για παράδειγμα μια Vega 56 που έχω, σε stock mode - profile, πιάνει 78c και βγάζει 33 MH/s με το ζόρι ενώ έχει πάρει φωτιά. Έχω περασμένο άλλο bios (από Vega64), έχω κάνει undervolt -200, power limit απείραχτο, core clock όσο χαμηλά μπορώ (852 από 1663), memory clock έχει ανέβει από 945 στα 1130 ενώ λόγω του undervolt/underclock δίνω πολύ λιγότερο ρεύμα οπότε έχω και καλύτερες θερμοκρασίες. Από 33 MH/s σε κόφτη με 78c/275watt, τώρα έχω 43.5 MH/s στους 65c/140watt. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις. ΥΓ: MSI και blower fan η vega. :P

Επεξ/σία από Extinction
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις παιδιά!

Με suprim bios κ 1140 core με 731mv σταθερά κ +950 οι μνήμες με ανοιχτό το πλαϊνό του κουτιού κ full όλα τα ανεμιστηρια η κάρτα κάνει σταθερά mining στα 98-100mh/s.

Θερμοκρασία πυρήνα 42-43c κ μνήμες 106-108c...

Πέφτουν στους 98c μόνο αν τις πάω -502mhz.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι η θερμοκρασία των μνημών,το απαράδεκτο πλαστικό backplate...χάνω εγγύηση αν ανοίξω κ αλλάξω thermal pads κ paste?

Επίσης αν πάρω το μεταλλικό backplate θα κάνω τη δουλειά μου?τι λέτε?

Πάντως διαβάζω ότι το πρόβλημα είναι στις περισσότερες 3080...

Δημοσ.

Δεν ξέρω από πού πραγματικά προέρχονται οι θερμοκρασίες που μετράς το μόνο που βλέπω από το έγκυρο toms hardware εδώ σε gaming  

η κάρτα μια χαρά θερμοκρασίες έχει και για αυτόν τον σκοπό κατασκευάστηκε. δεν φέρει καμία ευθύνη η εταιρία προφανώς για να παράσχει support στον κάθε wanna be τζογαδώρο που ψάχνει τρόπους να κονομήσει από αέρα κοπανιστό, επίσης στην ΕΕ αν βγάλεις το αυτοκόλλητο εγγύηση τέλος έτσι απλά, και μην αρχίσουμε τα βγαίνει και δεν φαίνεται τίποτα, και δεν βγαίνει και φαίνεται και φυσικά όταν μια κάρτα παραλαμβάνεται για τεχνικό έλεγχο παραλαμβάνεται από τεχνικούς και όχι βοσκούς όπως νομίζουν διάφοροι

• Like 4
  • Confused 1
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Coppermine είπε

Δεν ξέρω από πού πραγματικά προέρχονται οι θερμοκρασίες που μετράς το μόνο που βλέπω από το έγκυρο toms hardware εδώ σε gaming  

η κάρτα μια χαρά θερμοκρασίες έχει και για αυτόν τον σκοπό κατασκευάστηκε. δεν φέρει καμία ευθύνη η εταιρία προφανώς για να παράσχει support στον κάθε wanna be τζογαδώρο που ψάχνει τρόπους να κονομήσει από αέρα κοπανιστό, επίσης στην ΕΕ αν βγάλεις το αυτοκόλλητο εγγύηση τέλος έτσι απλά, και μην αρχίσουμε τα βγαίνει και δεν φαίνεται τίποτα, και δεν βγαίνει και φαίνεται και φυσικά όταν μια κάρτα παραλαμβάνεται για τεχνικό έλεγχο παραλαμβάνεται από τεχνικούς και όχι βοσκούς όπως νομίζουν διάφοροι

Ο επαγγελμάτιας που βγάζει το ψωμί του με rendering μπορεί να αγοράζει nvidia ή ούτε για αυτόν φτιάχτηκε η κάρτα? Γιατί και σε rendering τις ίδιες θερμοκρασίες σηκώνουν οι Vram. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα thermal pads που άλλαξες ανάμεσα από backplate και pcb μικρή σημασία έχουν ,ειδικα στις 3080 των οποίων οι μνήμες βρίσκονται μονο στο μπροστα μέρος του pcb γύρω από το die. Άντε να κερδίσεις 2 βαθμους και αν..

Αυτό που μπορει να βοηθήσει είναι να αλλάξεις τα ίσως χαμηλής ποιότητας thermal pads που βρίσκονται ανάμεσα στα gddr6x chips και στην ψύκτρα. 

Προφανώς χάνεται η εγγύηση αν ανοίξεις την κάρτα.

Εγώ το έκανα στη δική μου (εβαλα thermal grizzly)και έπεσε από max 90c σε max 80c σε βαρύ gaming. Βασικά μόνο στο "The Medium" ειδα τέτοια temps και στο timespy stress test. Στα υπόλοιπα και πριν την αλλαγή των pads πηγαινε μεχρι 80. Ευτυχως η gigabyte δεν απαγορευει το ανοιγμα μιας που δεν εχει αυτοκολλητο,όπως και η evga.

Mining δεν ασχολούμαι

Αν μπορεις τρέξε ενα timespy stress test ,όχι όλο ,ασε 3-4 λουπες και πες μου πόσο φτανουν οι μνημες Αν δεν το εχεις τρεξε ενα superposition 4k optimized

Επεξ/σία από mcrae13
  • Like 2
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Coppermine είπε

quadro και έχουν και εγγύηση από όσο θυμάμαι

Δεν καταλαβαίνω τι πας να δικαιολογήσεις. Ένα προιόν θα πρέπει να δουλεύει χωρίς να τρώει throttling ή και να κινδυνεύει να σου μείνει στα χέρια λόγω κακής σχεδίασης. Εδώ σε Rdr 2 ας πούμε έχω τους ίδιους βαθμούς που έχω και σε mining. Φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και για το παιδί πιο πάνω. Αν σου φαίνεται φυσιολογικό να βαράνε 110C οι Vram ακόμα και σε games, ε πάσο. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι θερμοκρασιες ειναι απο το τελευταιο hwinfo.

Θερμοκρασιες μετα απο 5 συνεχομενα superposition 4k optimized κατω απο 77C παντα....

Όταν βγήκε το review κανένα πρόγραμμα δε μετρούσε τη θερμοκρασία στις μνήμες.

Παραγγειλα το backplate από ekwb που είναι μεταλλικό μήπως κ κάνει καλύτερη δουλειά.

Επεξ/σία από isaias1983
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Coppermine είπε

https://www.google.com/amp/s/www.tomshardware.com/amp/news/hwinfo64-adds-gddr6x-temp-monitoring-rtx30series

Μπορείς να διαβασεις αναλυτικά από το έγκυρο toms hardware.

Ευχαριστώ για την απάντηση για την εγγύηση γιατί εννοείται ότι δεν θέλω να την χάσω.οι βίδες στο backplate δεν έχουν factory seal αυτοκόλλητο οπότε δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα αν αλλάξω το backplate.

Όσο για το τζογαδόρος δε νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω κάτι.

Οι ερωτήσεις ήταν πολύ συγκεκριμενες πιστεύω.

Ψάχνω τρόπο να ρίξω τη θερμοκρασία στις μνήμες γιατί η συγκεκριμένη υλοποίηση της msi όπως κ κάποιες από άλλες εταιρίας έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Oι καρτες της Msi  στην ευρωπη δεν χανουν την εγγυηση αν λυθουν αρκει να μην προκληθει ζημια απο αυτη την διαδικασια. Επισης υπαχουν και αυτοκολλητακια στο ebay. Βεβαια ο καθενας πραττει οπως νομιζει.

Ειναι λιγο παλιο βεβαια αυτο αλλα ισχυει μεχρι και σημερα

Screenshot_20210206-092423_Viber.jpg.71f5333274f2d69fb49ea65718ebb843.jpg

Απο τις 3080 gigabyte και Msi εχουν κακες θερμοκρασιες στις vram  η evga εχει αρκετα καλυτερες ,η asus δεν ξερω πως τα παει

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Επισης υπαχουν και αυτοκολλητακια στο ebay. Βεβαια ο καθενας πραττει οπως νομιζει.

Aυτό δεν ισχύει, πάρε όσα αυτοκόλλητα θες στο μικροσκόπιο φαίνεται, καθώς επίσης και το χρώμα που θα βάψει την βίδα μόλις ξεβιδωθεί δεν μπορείς να κάνεις τίποτε απολύτως απλά, αυτό με τα αυτοκόλλητα στο ebay όσο και αν σου φαίνεται στο μάτι οκ, μόλις το δει κάποιος τεχνικός με το μικροσκόπιο του εργαστηρίου φαίνεται 100% είναι ανάλογο με πελάτες που προσπαθούν να κρύψουν water damage σε pcb ή που ακόμα χειρότερα έπλυναν την μητρική τους στην βρύση γιατί κάποιος τους το είπε την στέγνωσαν καλά όπως νόμιζαν και μόλις πατήθηκε το power ζωή στα κατσικομούλαρα μας.....

Ο διάλογος συνεχίζεται με τον πελάτη να ορκίζεται πως έγινε έτσι ξαφνικά αλλά μόλις του δείξεις τις φωτό με πράσινα και σκουριασμένα pads ή ίχνη υγρού που έχουν στεγνώσει αρχίζουν οι μαλακίες.

ΟΟΟταν πριν χρόνια είχα δουλέψει σε εταιρεία που παραλαμβάναμε συσκευές προς διάγνωση στον τεχνικό έλεγχο πάντως είχα κόψει αρκετές όπου φαινομενικά δεν είχε κάνει τίποτε ο πελάτης όπως ορκιζόταν

Εάν η msi σου δίνει την δυνατότητα για RMA έχοντας ανοίξει την κάρτα οκ, η gigabyte αφήνει σίγουρα, αντίθετα στην asus αυτόματα είσαι εκτός εγγύησης, καλό είναι να μην γράφουμε δημόσια ότι νομίζουμε γιατί πολλοί που διαβάζουν τα παίρνουν ως δεδομένα και δεν είναι υπεύθυνο....

Μου έχει τύχει πελάτης με asus καλή ώρα 1080Ti όπου αφαίρεσε εν γνώση του την εργοστασιακή ψύκτρα για να βάλει waterblock, και μόλις τον ενημέρωσα οτι είναι εκτός εγγύησης απάντησε το ξέρω απλά το πρόβλημα είναι του επόμενου που θα πάρει την κάρτα, και φυσικά πωλήθηκε ως μεταχειρισμένη με την αγγελία να γράφει ότι η εγγύηση ισχύει κανονικά, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του...

• Like 1
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, Coppermine είπε

Aυτό δεν ισχύει, πάρε όσα αυτοκόλλητα θες στο μικροσκόπιο φαίνεται, καθώς επίσης και το χρώμα που θα βάψει την βίδα μόλις ξεβιδωθεί δεν μπορείς να κάνεις τίποτε απολύτως απλά, αυτό με τα αυτοκόλλητα στο ebay όσο και αν σου φαίνεται στο μάτι οκ, μόλις το δει κάποιος τεχνικός με το μικροσκόπιο του εργαστηρίου φαίνεται 100% είναι ανάλογο με πελάτες που προσπαθούν να κρύψουν water damage σε pcb ή που ακόμα χειρότερα έπλυναν την μητρική τους στην βρύση γιατί κάποιος τους το είπε την στέγνωσαν καλά όπως νόμιζαν και μόλις πατήθηκε το power ζωή στα κατσικομούλαρα μας.....

Ο διάλογος συνεχίζεται με τον πελάτη να ορκίζεται πως έγινε έτσι ξαφνικά αλλά μόλις του δείξεις τις φωτό με πράσινα και σκουριασμένα pads ή ίχνη υγρού που έχουν στεγνώσει αρχίζουν οι μαλακίες.

ΟΟΟταν πριν χρόνια είχα δουλέψει σε εταιρεία που παραλαμβάναμε συσκευές προς διάγνωση στον τεχνικό έλεγχο πάντως είχα κόψει αρκετές όπου φαινομενικά δεν είχε κάνει τίποτε ο πελάτης όπως ορκιζόταν

Εάν η msi σου δίνει την δυνατότητα για RMA έχοντας ανοίξει την κάρτα οκ, η gigabyte αφήνει σίγουρα, αντίθετα στην asus αυτόματα είσαι εκτός εγγύησης, καλό είναι να μην γράφουμε δημόσια ότι νομίζουμε γιατί πολλοί που διαβάζουν τα παίρνουν ως δεδομένα και δεν είναι υπεύθυνο....

Μου έχει τύχει πελάτης με asus καλή ώρα 1080Ti όπου αφαίρεσε εν γνώση του την εργοστασιακή ψύκτρα για να βάλει waterblock, και μόλις τον ενημέρωσα οτι είναι εκτός εγγύησης απάντησε το ξέρω απλά το πρόβλημα είναι του επόμενου που θα πάρει την κάρτα, και φυσικά πωλήθηκε ως μεταχειρισμένη με την αγγελία να γράφει ότι η εγγύηση ισχύει κανονικά, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του...

Εγώ έκανα βίδες το Corsair tx650m να βρω τι κάνει φασαρία και μου είπαν στειλτο για Rma. Μερικές εταιρείες όντως δεν έχουν τέτοιο θέμα όπως η msi. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...