Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν έχει αναλυθεί ξανά παρόμοιο ζήτημα, έκανα ένα γρήγορο search αλλά δεν βρήκα (ή δεν είδα) κάτι παραπλήσιο πρόσφατα.

Μένω σε πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων, είμαι ιδιοκτήτρια ισόγειου διαμερίσματος και υπάρχει κεντρική θέρμανση. Το θέμα έχει ως εξής: το καλοριφέρ ανάβει αδιάκοπα καθημερινά από τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη μέχρι τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη επί 3 ώρες ημερησίως ( 18.00 - 21.00). Αυτό ανεξάρτητα με τον καιρό έξω. Μπορεί να είναι λιακάδα 18-19 βαθμών όπως αυτές τις μέρες ή μπορεί να είναι πάρα πολύ κρύο οπότε θα ανάψει και ένα έξτρα 2ωρο με 3ωρο το μεσημέρι.

Για τις κρύες μέρες το καταλαβαίνω. Για μέρες όμως όπως η σημερινή κλπ. αντιμετωπίζω μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση μέσα στο σπίτι. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και για να μην με πιάνει πονοκέφαλος ανοίγω όλα τα τζάμια των παραθύρων και πολλές φορές είμαι με κοντομάνικο. Έχω μιλήσει επανειλημμένα με τους διαχειριστές και παίρνω απαντήσεις του στυλ " Ναι αλλά εμείς έχουμε υγρασία μέσα στο σπίτι, το ανοίγουμε να σπάει η υγρασία, το θέλουν και οι άλλοι, τα ψηλά διαμερίσματα είναι πιο κρύα" και διάφορα άλλα τέτοια επιχειρήματα. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι η κεντρική θέρμανση δεν είναι για να "σπάει η υγρασία" σε ορισμένων τα σπίτια και πως δεν είναι δικό μου θέμα αυτό, ας πάρουν αφυγραντήρες, ας ανάψουν τα a/c τους ή να βάλουν θερμοπομπούς. Σε αυτό παίρνω την απάντηση "έτσι είναι οι πολυκατοικίες, με κοινόχρηστα έξοδα, τι να κάνουμε".

Οι ερωτήσεις μου:

1) Εάν προχωρήσω σε διαδικασία σφραγίσματος/αφαίρεσης σωμάτων γνωρίζει κάποιος να μου πει πόσο είναι στο περίπου το ποσοστό συμμετοχής μου στα έξοδα πετρελαίου μετά? Προσπάθησα να βρω μέσω google μια απάντηση αλλά θα προτιμούσα να μου πει κάποιος που να έχει κάνει κάτι αντίστοιχο και να έχει προσωπική εμπειρία.

2) Ο υδραυλικός που θα φέρω να κάνει την εκτίμηση μπορεί να δει με κάποιον τρόπο εάν υπάρχουν παράνομα τοποθετημένα boilers σε διαμερίσματα?

3) Είμαι παράλογη? Κάποιος-οι που να έχουν κεντρική θέρμανση ας μου πουν αν το ανάβουν τέτοιες μέρες με καλό καιρό και αν ναι πόσες ώρες περίπου.

Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις σας.

Δημοσ.

Πάω απευθείας στο 3) και απαντάω ότι δεν είστε παράλογη, αλλά μίζερη. Παράλογη θα ήσασταν αν προσπαθούσατε να βουλώσετε τον καυστήρα για να μη δουλεύει. Μίζερη είστε γιατί εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας τα περασμένα χρόνια, τα αστικά κέντρα το γύρισαν στο να κρυώνουν ή να τσακώνονται. Η θέρμανση δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική ανάγκη, όπως το νερό. Αν οι πάνω όροφοι έχουν πρόβλημα για χ-ψ λόγους, θα τους αντιμετωπίσετε σα να μην έχουν νερό. Και αν ζεσταίνεστε, μπορείτε να συνεχίσετε το άνοιγμα των παραθύρων.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την πιο αξιοπρεπή λύση του μίζερου, να κλείσετε δηλαδή πράγματι τη θέρμανση. Ο νόμος για τη συμμετοχή σας άλλαξε το 2017. Πλέον δικαιούσθε να κλείσετε τη θέρμανση χωρίς να πληρώνετε τα παλιά ποσοστά, συνεχίζετε όμως να συμμετέχετε σε ότι αφορά την περιουσία της πολυκατοικίας, δηλαδή έκτακτες και τακτικες δαπάνες που αφορούν τη θέρμανση (συντήρηση καυστήρα, επιδιόρθωση βλαβών κλπ).

• Like 1
  • Sad 1
Δημοσ.

Μετρητή δεν έχετε δικό σας? Το καλοριφέρ δεν μπορείς να το σβήσεις και να μην πληρώνεις?

Αυτοί μπορούν να έχουν και 100 μποιλερ, γιατί δεν έχουν μετρητή δικό τους?

Δημοσ.

Διακοπτες-βανες δεν εχουν τα σωματα ωστε να τα κλίνεις για να μην σκας.Και εμεισ αναβουμε 3 ωρες το απογεμα ομωσ τις μέρες αυτες το αναβω μια ωρα απο τις 8ως τις 9 και το χαμηλωνω στους 60 το νερο.Αντοιστοιχα ανεβάζω στα κρυα .Λειτουργω ως ζωντανη αντισταθμιση με αρκετη οικονομια και επιτυχια και δεν διαμαρυρεται κανεις.......

Η αλλη λυση αν εχετε πετρέλαιο ειναι η αυτονόμηση με αεριο .

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@qwertyuiop2 Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου αν και διαφωνώ με το κοσμητικό επίθετο. Δεν ζήτησα να κλείσει η θέρμανση σε περιόδους που όντως έχει κρύο, το τόνισα αυτό αλλά δεν μπορώ να δεχτώ το επιχείρημα "έχει υγρασία το σπίτι μου και θέλω να ανάβει 3 ώρες το καλοριφέρ για να την "σπάει" λίγο" με θερμοκρασία 19 βαθμών έξω και χαρά θεού. Τέλοσπάντων σε ευχαριστώ ξανά γιατί δεν γνώριζα το θέμα των ποσοστών και τι ισχύει πλέον οπότε θα το λάβω υπ'όψην μου. Να'σαι καλά.

@DimosthenisG Δεν υπάρχουν ιδιωτικοί μετρητές στα σπίτια, το καλοριφέρ ανάβει από διακόπτη που βρίσκεται στο λεβητοστάσιο.

@SPYRER_007 Είναι κεντρική θέρμανση πετρελαίου και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα συμφωνήσουν για αυτονομία με αέριο. Είχε ξαναθιχτεί το θέμα και κάποιοι είχαν φέρει έντονες αντιρρήσεις δυστυχώς.

Επεξ/σία από Maiya
Δημοσ.
55 minutes ago, Maiya said:

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν έχει αναλυθεί ξανά παρόμοιο ζήτημα, έκανα ένα γρήγορο search αλλά δεν βρήκα (ή δεν είδα) κάτι παραπλήσιο πρόσφατα.

Μένω σε πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων, είμαι ιδιοκτήτρια ισόγειου διαμερίσματος και υπάρχει κεντρική θέρμανση. Το θέμα έχει ως εξής: το καλοριφέρ ανάβει αδιάκοπα καθημερινά από τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη μέχρι τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη επί 3 ώρες ημερησίως ( 18.00 - 21.00). Αυτό ανεξάρτητα με τον καιρό έξω. Μπορεί να είναι λιακάδα 18-19 βαθμών όπως αυτές τις μέρες ή μπορεί να είναι πάρα πολύ κρύο οπότε θα ανάψει και ένα έξτρα 2ωρο με 3ωρο το μεσημέρι.

Για τις κρύες μέρες το καταλαβαίνω. Για μέρες όμως όπως η σημερινή κλπ. αντιμετωπίζω μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση μέσα στο σπίτι. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και για να μην με πιάνει πονοκέφαλος ανοίγω όλα τα τζάμια των παραθύρων και πολλές φορές είμαι με κοντομάνικο. Έχω μιλήσει επανειλημμένα με τους διαχειριστές και παίρνω απαντήσεις του στυλ " Ναι αλλά εμείς έχουμε υγρασία μέσα στο σπίτι, το ανοίγουμε να σπάει η υγρασία, το θέλουν και οι άλλοι, τα ψηλά διαμερίσματα είναι πιο κρύα" και διάφορα άλλα τέτοια επιχειρήματα. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι η κεντρική θέρμανση δεν είναι για να "σπάει η υγρασία" σε ορισμένων τα σπίτια και πως δεν είναι δικό μου θέμα αυτό, ας πάρουν αφυγραντήρες, ας ανάψουν τα a/c τους ή να βάλουν θερμοπομπούς. Σε αυτό παίρνω την απάντηση "έτσι είναι οι πολυκατοικίες, με κοινόχρηστα έξοδα, τι να κάνουμε".

Οι ερωτήσεις μου:

1) Εάν προχωρήσω σε διαδικασία σφραγίσματος/αφαίρεσης σωμάτων γνωρίζει κάποιος να μου πει πόσο είναι στο περίπου το ποσοστό συμμετοχής μου στα έξοδα πετρελαίου μετά? Προσπάθησα να βρω μέσω google μια απάντηση αλλά θα προτιμούσα να μου πει κάποιος που να έχει κάνει κάτι αντίστοιχο και να έχει προσωπική εμπειρία.

2) Ο υδραυλικός που θα φέρω να κάνει την εκτίμηση μπορεί να δει με κάποιον τρόπο εάν υπάρχουν παράνομα τοποθετημένα boilers σε διαμερίσματα?

3) Είμαι παράλογη? Κάποιος-οι που να έχουν κεντρική θέρμανση ας μου πουν αν το ανάβουν τέτοιες μέρες με καλό καιρό και αν ναι πόσες ώρες περίπου.

Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις σας.

Θεωρώ πως οι λύσεις που έχεις είναι:

1) Συνέλευση, μπας και καταφέρεις να αλλάξετε κάπως το ωράριο που το ανάβετε, πλειοψηφία κτλ.

2)Κλείνεις τελείως τα σώματά σου, χρησιμοποιείς άλλους τρόπους θέρμανσης αλλά πληρώνεις περίπου το 15%(αν θυμάμαι καλά, ίσως αναφέρεται στο καταστατικό)

3)Να βάλεις δικό σου λέβητα που μάλλον θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των άλλων.

Αν φαίνονται απο έξω θα μπορεί ο υδραυλικός να σου πει για τα boiler αλλιώς πώς; Μπορούν να μην σου επιτρέψουν να μπεις.

Βασικά και σε πολυκατοικίες με αυτόνομη υπάρχουν τα ανάλογα προβλήματα. Δεν είσαι απαραίτητα παράλογη αλλά ούτε και οι άλλοι είναι αν το σκεφτείς. Οι πολυκατοικίες αυτά έχουν :)

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

διαβάζωντας τόσα και τόσα θέματα έχω μια απορία επειδή δεν έχω ζήσει ποτέ σε πολυκατοικια.

Υπάρχει πολυκατοικία στην Ελλάδα που οι ένοικοι να μην έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια; και να πλακώνονται για τη φασαρία, τη θέρμανση, τα κοινόχρηστα, το παρκινγ, τα σκυλια-γατιά, τα απλωμένα ρούχα.....

Δημοσ.

@VonLoutsos Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου :) Για συνέλευση το πρότεινα αλλά δεν θέλουν γιατί φοβούνται τώρα να μαζευτούν με τον ιό κλπ. Και ναι, θεωρώ πως το να κλείσω τα σώματα είναι το πιο λογικό πληρώνοντας εννοείται ότι μου αναλογεί και να είμαστε όλοι σχετικά ευχαριστημένοι και όχι "μίζεροι" :P

@Bitbit Δεν γίναμε μαλλιά κουβάρια καλέ, πολιτισμένα μιλάμε όλοι μεταξύ μας, λίγο με μούτρα μερικές φορές σε τέτοια θέματα αλλά όχι, δεν έχουμε ξεμαλλιάσματα ευτυχώς :D

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Bitbit είπε

διαβάζωντας τόσα και τόσα θέματα έχω μια απορία επειδή δεν έχω ζήσει ποτέ σε πολυκατοικια.

Υπάρχει πολυκατοικία στην Ελλάδα που οι ένοικοι να μην έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια; και να πλακώνονται για τη φασαρία, τη θέρμανση, τα κοινόχρηστα, το παρκινγ, τα σκυλια-γατιά, τα απλωμένα ρούχα.....

απλά θέλει διπλωματία.....άσε που οι συνελευσεις εχουν πολυ πλάκα 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Maiya είπε

@SPYRER_007 Είναι κεντρική θέρμανση πετρελαίου και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα συμφωνήσουν για αυτονομία με αέριο. Είχε ξαναθιχτεί το θέμα και κάποιοι είχαν φέρει έντονες αντιρρήσεις δυστυχώς.

Δεν χρειαζεται να συμφωνησουν. Βαζεις δικο σου λεβητα αεριου και αναβεις/σβυνεις θερμανση οποτε θελεις.

• Like 3
Δημοσ.

Για να θέλουν να αναβει το καλοριφέρ οι υπόλοιποι έχουνε τους λόγους τους και δεν δεχονται απλά να σκάνε από την ζέστη η να χρεώνονται παραπσνω επειδή έτσι, το ότι είναι εχει υγρασία το σπίτι στο λένε ως τρόπος του λέγειν, θα πέφτει η θερμοκρασια το βράδυ κσι θα το χρειάζονται. Το πρόβλημα που έχετε το έχουν στις μισές πολυκατοικιες της Ελλάδας, λόγω του γεγονότος πως όταν χτιζοντουσαν τα κτίρια δεν έκαναν σωστές μελέτες θερμικών απωλειών και επέλεγαν τα  σώματα με διάφορους προσεγγιστικους τύπους με τα κυβικά και τα τετραγωνικά, τα ισόγεια και οι χαμηλοί όροφοι έχουν χαμηλότερες απώλειες, άλλο θέμα είναι να γκρινιάζουν κάποιοι ν αλλάξει η ώρα που καίει το καλοριφερ επειδή λείπουν από το σπίτι για δουλειά ή να τσακώνονται νέοι με ηλικιωμένους ενοίκους επειδή οι δεύτερο κρυώνουν περισσοτερο. Η απάντηση που σου έδωσαν είναι σωστή και λογική, στις πολυκατοικιες ανέχεσαι αυτά τα φαινόμενα δυστυχως. Η πρόταση που έκανες είναι σωστή αλλά με ότι συνεπάγεται πχ όταν πιάσουν τα κρύα που εσύ δεν θα έχεις θέρμανση. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Maiya είπε

@qwertyuiop2 Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου αν και διαφωνώ με το κοσμητικό επίθετο. Δεν ζήτησα να κλείσει η θέρμανση σε περιόδους που όντως έχει κρύο, το τόνισα αυτό αλλά δεν μπορώ να δεχτώ το επιχείρημα "έχει υγρασία το σπίτι μου και θέλω να ανάβει 3 ώρες το καλοριφέρ για να την "σπάει" λίγο" με θερμοκρασία 19 βαθμών έξω και χαρά θεού. Τέλοσπάντων σε ευχαριστώ ξανά γιατί δεν γνώριζα το θέμα των ποσοστών και τι ισχύει πλέον οπότε θα το λάβω υπ'όψην μου. Να'σαι καλά.

@DimosthenisG Δεν υπάρχουν ιδιωτικοί μετρητές στα σπίτια, το καλοριφέρ ανάβει από διακόπτη που βρίσκεται στο λεβητοστάσιο.

Δεν είναι κοσμητικό επίθετο, είναι χαρακτηρισμός που ανταποκρίνεται σε μία ευρεία πραγματικότητα, δυστυχώς. Η θέρμανση θα ανάβει έως ότου και οι τελευταίοι όροφοι να έχουν μία αξιοπρεπή εσωτερική θερμοκρασία, ό,τι και να γίνεται έξω. Αν αυτή θα είναι 21, 22, ή ακόμα και 23-24, θα το αποφασίσει αυτός που τη λούζεται (ή που την ποθεί) και κανείς άλλος.

Όσον αφορά τη διέξοδο από την υφιστάμενη κατάσταση, οι εναλλακτικές σας είναι αποχώρηση όπως περιγράφηκε παραπάνω (τυπικά ο νόμος λέει επιτρέπεται μόνο αντικατασταθεί η πρώην θέρμανση με πιο ενεργειακά αποδοτική, δηλ. μπορείτε να πάτε σε ινβέρτερ κλιματιστικά, αλλά όχι σε καλοριφέρ λαδιού ή αερόθερμα πχ) ή αλλιώς η αποχώρηση και η εγκατάσταση άλλου αυτόνομου συστήματος θέρμανσης. Ο νέος νόμος επιτρέπει να γίνονται αυτά με πολύ μεγάλη άνεση.

Η τρίτη εναλλακτική, είναι να πείσετε πολύ κόσμο σε συνελεύσεις να μπει κάποιος θερμοστάτης εξωτερικής θερμοκρασίας, και να ανάβει αυτό το 3ωρο μόνο αν η εξωτερική είναι κάτω από Χ βαθμούς. Στη μία πολυκατοικία μου αυτό συμβαίνει στους 15, στην άλλη, που βρίσκεται σε πολύ φτωχότερη συνοικία, στους 9.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...