Προς το περιεχόμενο

Η Revolut επιβάλει φραγή στη διαπραγμάτευση μετοχών της GameStop

Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators

Η εφαρμογή απέδωσε  την κίνηση αυτή στους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τη DriveWealth

Η βρετανική Revolut δεν επέτρεπε από χθες, 2 Φεβρουαρίου, νέες αγορές μετοχών της εταιρίας εμπορίας βιντεοπαιχνιδιών GameStop, η οποία εδρεύει στο Τέξας, καθώς και της AMC, αλυσίδας κινηματογραφικών αιθουσών. Με ανακοίνωσή της, απέδιδε την κίνηση αυτή στους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την εταιρία που τους παρέχει μέρος της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας για τη λειτουργία της εφαρμογής, την αμερικανική DriveWealth, LLC.

Η DriveWealth, η οποία εδρεύει στο Νιού Τζέρσεϊ, αποτελεί βασικό συνεργάτη πολλών από τις χρηματιστηριακές και τραπεζικές εφαρμογές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων τη Revolut, τη MoneyLion και τη Unifimoney. Η αμερικανική εταιρία βοηθά αυτές τις πλατφόρμες να διαχειρίζονται το πολυσύνθετο περιβάλλον των χρηματιστηριακών συναλλαγών και τους παρέχει με δημοφιλή επενδυτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα συναλλαγές χωρίς προμήθεια και αγοραπωλησίες κλασμάτων μετοχών.

Δεν είναι σαφές, πάντως, το κατά πόσο η DriveWealth έφραξε τις συναλλαγές που αφορούν μετοχές της Nokia, της Blackberry και άλλων εταιριών που ωφελήθηκαν από την απρόσμενη εκτίναξη της χρηματιστηριακής τους αποτίμησης, αποτέλεσμα της δραστηριότητας χρηστών που συντονίζουν τις κινήσεις τους μέσω του Reddit, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε ως αντίδραση στους διαχειριστές αντισταθμιστικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εφαρμογές έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην αγοραπωλησία αυτών των μετοχών, κίνηση η οποία οδήγησε σε καταγγελίες, μεταξύ των οποίων ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις και ότι οι διαχειριστές των αντισταθμιστικών κεφαλαίων άσκησαν πιέσεις στις πλατφόρμες αγοραπωλησιών, προκειμένου να σταματήσουν τις μαζικές τοποθετήσεις.

Η GameStop ξεκίνησε τον Ιανουάριο με την αποτίμησή της να κυμαίνεται στα 20 δολάρια ανά μετοχή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στα 85 δολάρια ανά μετοχή. Την περασμένη εβδομάδα είχε φτάσει κάποια στιγμή ακόμη και στα 469 δολάρια. Αυτή η κατακόρυφη άνοδος στην τιμή της μετοχής μιας εταιρίας λιανεμπορίου βιντεοπαιχνιδιών υποχρέωσε επενδυτές της Wall Street και παράγοντες που είχαν προκαταλάβει την πτωτική πορεία της μετοχής να αγοράσουν ξανά τις μετοχές σε υψηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μετρούν δισεκατομμύρια σε απώλειες.

Όμως, καθώς όλο και περισσότερες πλατφόρμες δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράσουν τις συγκεκριμένες μετοχές, οι χρήστες του Reddit που είχαν συρρεύσει στο WallStreetBets προκειμένου να αποκτήσουν μέρος των μετοχών μετρούν επίσης απώλειες, με τη σειρά τους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα πως ερευνά τις πρόσφατες, θεαματικές εκτινάξεις της αποτίμησης μετοχών για τις οποίες είχαν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια σε αναμενόμενη πτώση τους, ως αποτέλεσμα της δράσης ομάδων μικροεπενδυτών που συντόνιζαν τις κινήσεις τους μέσω του Reddit.

Η Επιτροπή ερευνά τη δραστηριότητα προκειμένου να αποκαλύψει τυχόν καταστάσεις που θα προκαλούσαν αστάθεια στη χρηματαγορά και να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρξε συνειδητή χειραγώγηση ή κακόπιστες προθέσεις ευρύτερα στις χρηματαγορές.

Εκτός αυτού, η υπηρεσία αξιολογεί τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις εφαρμογές και τις διαδικτυακές πλατφόρμες αγοραπωλησιών, οι οποίες κάποια στιγμή έφραξαν τις συναλλαγές που αφορούσαν τις περιζήτητες μετοχές της GameStop καθώς και αρκετών άλλων εταιριών που βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε δυσχερή θέση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 108
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να δούμε τώρα ποιανής τον πωπο θα φιλάνε οι  "υπερ του λαού" ινσομνιακς.

Επεξ/σία από Επισκέπτης

3 λεπτά πριν, Νικηφόρος Μπαντούνας είπε

Με λίγα λογια, ελευθερη αγορα μονο αν εισαι πλουσιος. Μολις και ο φτωχος μαζεψει 1000 δικους του και μπει και αυτος στο παιχνιδι, ξαφνικα εχουμε περισσοτερη κρατικη παρεμβαση απ'οση στην Σοβιετικη Ρωσια. Γελαει ο κοσμος.

Θα έλεγες το ίδιο για αυτό που έκανε το twitter στον Trump ακολουθώντας 100% την ίδια γραμμή επιχειρημάτων ή μόνο όταν μας χαλάει επικαλούμαστε δημοκρατία και ελευθερία;

ΥΓ: Δεν είμαι trumpιστης, ούτε έχω κάτι προσωπικό μαζί σου.

1 minute ago, JohnGTA said:

Θα έλεγες το ίδιο για αυτό που έκανε το twitter στον Trump ακολουθώντας 100% την ίδια γραμμή επιχειρημάτων ή μόνο όταν μας χαλάει επικαλούμαστε δημοκρατία και ελευθερία;

ΥΓ: Δεν είμαι trumpιστης, ούτε έχω κάτι προσωπικό μαζί σου.

Συγνώμη, τι συγκρινουμε ακριβως? Ρητορική μισους για καμια 4ετια με αποκορύφωμα έκκληση για (στην καλυτερη) φασαριες, με την χειραγώγηση της αγορας επειδη ξαφνικα ο απλος κοσμος μπορει να "κοντράρει" στα ισα funds δισεκατομμυρίων? Χωρια που φυσικα οποισδηποτε αλλος αν ελεγε οσα και ο Trump δεν θα ειχε λογαριασμο για πανω απο μια εβδομαδα. Θα το πω και ας ακουστω κακος, το "ναι αλλα το twitter του Trump εκλεισε" παει να γινει το νεο "ναι αλλα για την marfin δεν λετε τιποτα".

• Like 28

7 λεπτά πριν, Νικηφόρος Μπαντούνας είπε

Με λίγα λογια, ελευθερη αγορα μονο αν εισαι πλουσιος.

Ελεύθερη αγορά, όσο σου επιτρέπεται...Οι πλούσιοι το θεώρησαν αναρχία αυτό που έγινε.

Δεν είμαι εξοικειωμένος με την έννοια του σορταρίσματος. Αν κάποιος μπορεί με απλά λόγια να εξηγήσει τι είναι αυτό και πώς μπορεί να ελεγχθεί η αγορά με αυτό.

7 λεπτά πριν, Νικηφόρος Μπαντούνας είπε

Με λίγα λογια, ελευθερη αγορα μονο αν εισαι πλουσιος. Μολις και ο φτωχος μαζεψει 1000 δικους του και μπει και αυτος στο παιχνιδι, ξαφνικα εχουμε περισσοτερη κρατικη παρεμβαση απ'οση στην Σοβιετικη Ρωσια. Γελαει ο κοσμος.

Που την είδες την κρατική παρεμβαση; Ίσα ίσα που κανονικά τώρα πρέπει να παρέμβει το κράτος μέσω της επιτροπής κεφαλαιαγοράς γιατί αυτοί οι περιορισμοί που βάζουν αυτές οι εταιρίες είναι παράνομοι. 
Ειναι πασιφανές πως η αγορά δεν αυτορυθμιζεται. Την ρυθμίζουν οι ισχυροί όπως τους βολεύει.

Μην βλέπουμε φαντάσματα του Μαρξ εκεί που δεν υπάρχουν.

• Like 1
  • Thanks 1

Πάντα στο χρηματιστήριο κάνει κουμάντο όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα.

1) Hedge fund: Μερικοί δισεκατομμυριούχοι επενδύουν Α€. Συνήθως μιλάμε για δις (13~14 ψηφία).

2) Μικροεπενδυτές: Επενδύουν Υ€. Συνήθως τριψήφιο ή τετραψήφιο νούμερο,

3) Πολλοί μικροεπενδυτές (πλήθος Χ): Επενδύουν Χ*Υ = Β€

Επειδή στην περίπτωση του Gamestop ενώθηκαν εκατομμύρια μικροεπενδυτές, το Β έγινε μεγαλύτερο από το Α οπότε κέρδισαν όσοι ανήκουν στην κατηγορία (3).

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τα αυτονόητα.

• Like 1

1 λεπτό πριν, Νικηφόρος Μπαντούνας είπε

Συγνώμη, τι συγκρινουμε ακριβως? Ρητορική μισους για καμια 4ετια με αποκορύφωμα έκκληση για (στην καλυτερη) φασαριες, με την χειραγώγηση της αγορας επειδη ξαφνικα ο απλος κοσμος μπορει να "κοντράρει" στα ισα funds δισεκατομμυρίων? Χωρια που φυσικα οποισδηποτε αλλος αν ελεγε οσα και ο Trump δεν θα ειχε λογαριασμο για πανω απο μια εβδομαδα. Θα το πω και ας ακουστω κακος, το "ναι αλλα το twitter του Trump εκλεισε" παει να γινει το νεο "ναι αλλα για την marfin δεν λετε τιποτα".

Ακολουθώ την λογική όλων του ινσομνια.

Ιδιωτική πλατφόρμα -> Ιδιωτικοί κανόνες που μπορεί όταν γουστάρει να τους ακολουθεί.

Twitter κλείνει Trump -> "Είμαι εγώ το αφεντικό και κάνω ό,τι γουστάρω"
Revolut, Robinhood κλείνουν Gamestop -> "Είμαι εγώ το αφεντικό και κάνω ό,τι γουστάρω".

Γιατί στην περίπτωση Trump (και του κάθε Trump, μην παρεξηγηθώ με απασχολεί η φίμωση της ελευθερίας του λόγου και οχι ένας πρωην πρόεδρος) να λέμε μπράβο επειδή "ORANG MAN BAD" ενώ στην Revolut,Robinhood να τις κράζουμε επειδή "LET THE PPL TR8" ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Lanike71 είπε

Δεν είμαι εξοικειωμένος με την έννοια του σορταρίσματος. Αν κάποιος μπορεί με απλά λόγια να εξηγήσει τι είναι αυτό και πώς μπορεί να ελεγχθεί η αγορά με αυτό.

Πολύ μπακαλίστικα, έστω ότι έχεις βάλει στο μάτι μια μετοχή που πιστεύεις ότι θα πέσει η τιμή της.

1) Δανείζεσαι Χ αριθμό από αυτή τη μετοχή για ένα συμφωνημένο διάστημα με προσυμφωνημένο τόκο.

2) Την πουλάς στην τρέχουσα τιμή  έστω 100€ 

3) Περιμένεις το διάστημα που έχεις θέσει (παράλληλα κάνεις και 'προπαγάνδα' ώστε να την κάνεις να πέσει σίγουρα), και την αγοράζεις ξανά με την νέα τιμή, που θα έχει πέσει αν είχες προβλέψει σωστά. (πχ 70€) .

4) Επιστρέφεις τις Χ μετοχές που δανείστηκες + τον τόκο

5) Το κέρδος σου είναι (100 - 70)Χ - Τόκος

Τώρα αν δεν πέσει η τιμή αλλά πάει στα ύψη, είσαι υποχρεωμένος στη λήξη του συμβολαίου από κάπου να τη βρεις, να την αγοράσεις και να την επιστρέψεις. Ψάχνοντας να τη βρεις όμως ανεβάζεις μόνος σου την ζήτηση άρα και την τιμή. Γι΄ αυτό κόψανε την δυνατότητα αγοράς από τους πολλούς.

Επεξ/σία από k_dinos
  • Like 7
  • Thanks 7

6 minutes ago, JohnGTA said:

Ιδιωτική πλατφόρμα -> Ιδιωτικοί κανόνες που μπορεί όταν γουστάρει να τους ακολουθεί.

Revolut, Robinhood κλείνουν Gamestop -> "Είμαι εγώ το αφεντικό και κάνω ό,τι γουστάρω".

Γιατί στην περίπτωση Trump (και του κάθε Trump, μην παρεξηγηθώ με απασχολεί η φίμωση της ελευθερίας του λόγου και οχι ένας πρωην πρόεδρος) να λέμε μπράβο επειδή "ORANG MAN BAD" ενώ στην Revolut,Robinhood να τις κράζουμε επειδή "LET THE PPL TR8" ;

Νομιζω οτι δεν θες να καταλαβεις την διαφορα και μενεις απλα στο γεγονος οτι ιδιωτικές εταιριες κανουν οτι θελουν. Οποτε δεν ξερω αν εχει νοημα να ανοιξουμε κουβεντα.

• Like 6

Έχετε δει τι γινόταν από αφελείς που χώναν όλες τις οικονομίες τους σε meme stocks? 

TikTok Investors on Twitter: "My mans just really YOLO’d it all into $AMC 😳. h/t @BullishBearz https://t.co/u90mnLhESB" / Twitter

Όλοι αυτοί θα καταστραφούν νομίζοντας ότι κάνουν επανάσταση. Οι χρηματιστηριακές πλατφόρμες για δικούς τους λόγους (δεν είχαν επαρκή κεφάλαια για να διαχειριστούν τις εξασφαλίσεις που έπρεπε να καταθέσουν στους μηχανισμούς εκκαθάρισης συναλλαγών), αναγκάστηκαν να περιορίσουν το άνοιγμα καινούργιων θέσεων σε αυτές τι μετοχές, και ως ακούσια συνέπεια έσωσαν πολλούς από αυτούς από την βλακεία τους. 

• Like 2

7 λεπτά πριν, JohnGTA είπε

Τα social έκοψαν αυτούς που έκοψαν καθώς παραβίαζαν τα terms of services που όλοι κάνουμε agree χωρίς να διαβάζουμε. Οι συγκεκριμένοι traders έκοψαν επενδυτές γιατί έτσι τους είπαν τα πλούσια αφεντικά τους (βλέπε citadel). Δεν έκοψαν όμως τα hedge funds. 
Να μια οπτική στο ερώτημα σου

• Like 6

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...