Προς το περιεχόμενο

Windows Server 2019 αγορά νέας άδειας

Petros.p

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας.
Είχα την σκέψη να αναβαθμίσω τον server της εταιρείας και φυσικά να ανανεώσω το λειτουργικό απο Server 2012 σε Windows Server 2019.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μου βρήκα 2 άδειες,  Windows Server 2019 Standard (2 cores) και 16 cores με πολύ μεγάλη διάφορα στην τιμή.
Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πρέπει να πάρεις έξτρα άδειες για χρήστες, δεν εννοώ RDS αλλα άδειες όπως CAL και ML.
Η ερώτηση μου είναι αν έχει κάποιος παραπάνω εμπειρία και να με βοηθήσει στο να καταλάβω τι διάφορες σε απόδοση και νομιμότητα έχουν οι άδειες 2 cores και 16 cores (εκτός από την προφανή που αφορά τους πυρήνες),  και αν για  file sharing  πρέπει να αγοράσω έξτρα άδειες (CAL και ML).

Ευχαριστώ για την οποία βοήθεια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καποτε θυμαμαι οτι η αδεια windows server περιλαμβανε και καποιες λιγες CALs μαζι, αναλογα και με την εκδοση και αμα χρειαζοσουν παραπανω, αγοραζες. Τωρα ισως να μην ισχυει και να πρεπει να αγορασεις απο την αρχη, αλλα εχεις την επιλογη τι ειδους αδεια θα παρεις.

Για τους χρηστες θελεις ειτε CAL ειτε DL (device).

Αν εχεις ενα αριθμο χρηστων και ολοι αθροιστικα χρησιμοποιουν ενα μικροτερο αριθμο μηχανηματων (πχ διαφορετικες βαρδιες) σε συμφερει να παρεις device license ισαξια με τον αριθμο των μηχανηματων.

Αν ο καθενας εχει το PC του και μερικοι χρησιμοποιουν μαλιστα πολλα διαφορετικα, σε συμφερει να παρεις CAL οσα και οι χρηστες σου

ML ειναι management license για τη διαχειριση του server, δεν ξερω αν και τι χρειαζεσαι απο αυτα.

Δεν νομιζω οτι θα εχεις διαφορες στην αποδοση απο τα cores. Δηλαδη δεν νομιζω οτι η εκδοση για 2 cores αρνειται να χρησιμοποιησει τις περισσοτερες, αλλα το θεμα ειναι καθαρα νομικο και πολιτικης τιμων. Θελουν να χρεωνουν παραπανω αυτους που το χρησιμοποιουν σε datacenters και να δινουν μια διεξοδο σε μικρες επιχειρησεις να τα προμηθευονται σε προσιτες τιμες. Για να μην θεωρησουν οτι αξιζει τον κοπο να ξεβολευτεις και να στησεις ενα samba server και τελικα δεν παρουν ουτε ενα ευρω απο σενα!

Επεξ/σία από Bspus
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Petros.p είπε

Καλημέρα σας.
Είχα την σκέψη να αναβαθμίσω τον server της εταιρείας και φυσικά να ανανεώσω το λειτουργικό απο Server 2012 σε Windows Server 2019.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μου βρήκα 2 άδειες,  Windows Server 2019 Standard (2 cores) και 16 cores με πολύ μεγάλη διάφορα στην τιμή.
Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πρέπει να πάρεις έξτρα άδειες για χρήστες, δεν εννοώ RDS αλλα άδειες όπως CAL και ML.
Η ερώτηση μου είναι αν έχει κάποιος παραπάνω εμπειρία και να με βοηθήσει στο να καταλάβω τι διάφορες σε απόδοση και νομιμότητα έχουν οι άδειες 2 cores και 16 cores (εκτός από την προφανή που αφορά τους πυρήνες),  και αν για  file sharing  πρέπει να αγοράσω έξτρα άδειες (CAL και ML).

Για fileserver πήγαινε σε NAS (synology , QNAP) πλέον είναι πολύ-πολύ γρήγορα (με μικρό κόστος έχεις σύνδεση 1+1=2Gbits στο LAN) , αν θες και άλλες dbs/appis τσέκαρε μήπως θέλουν αυτές πολλούς πυρήνες

Επεξ/σία από jgeorgiou

Στις 2/2/2021 στις 9:54 ΠΜ, Petros.p είπε

Καλημέρα σας.

Έχω την αίσθηση πως τα 16 cores είναι το minimum που μπορείς να αγοράσεις, είναι η παλιά Standard έκδοση που ανεξαρτήτως cores σήκωνες μέχρι 2VM και τέλος. Πλέον έχουν πάει σε core-based κοστολόγηση οπότε βάζεις το license με τα 16 cores και από εκεί και πέρα αν έχεις και άλλα cores για να εξυπηρετήσεις προσθέτεις τις 2.

Όσο για CAL και DL, συμφωνώ με @Bspus.

μετά απο αρκετό ψάξιμο νομίζω ότι βρήκα μια απάντηση,

Υπάρχει και η έκδοση windows server 2019 essentials, υποστηρίζει 25 χρήστες και 50 συσκευές χωρίς να πρέπει να αγοράσεις άδεια CAL και ML.
Δεν έχει περιορισμό σε πυρήνες αλλά έχει άλλους περιορίσιμους, όπως δεν μπορείς να τρέχεις πολλά VM και έχουν αφαιρέσει την δυνατότητα Configure Windows Server Essentials.
Τώρα το πόσο ικανοποιητική είναι αυτή η έκδοση για file sharing και για βάση δεδομένων(sql, oracle) θα το δω στην πράξη.

Όσο αφορά εκδόσεις 2019 Standard και Datacenter έχουν πάρα πολλές δυνατότητες και σίγουρα δεν είναι για μια μικρή επιχείριση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...