peterako Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 29 λεπτά πριν, Grim Ripper είπε Το τελευταίο topinik έχω από τις flux. Οι Amtech αυτές στο σκρουτζ είναι fake δυστυχώς αν και εκεί που δούλευα πριν είχαμε την πρώτη στο βαζάκι, νομίζω έκανε δουλειά αλλά και πάλι ακριβή την θεωρώ. Το καλάι ναι αυτό έχω (για lead free πάντα) αλλά μου είχε βγει φθηνότερα μέσω Amazon αν θυμάμαι καλά. Αν θες ρίξε μια ματιά στο tme.eu, έχει διάφορα πράγματα που ίσως σε ενδιαφέρουν (έχει και original Amtech αλλά βγαίνει περίπου 10-13€ τα 10ml αν θυμάμαι καλά). Περίπου στα 9-10€ τα μεταφορικά αλλά έρχονται σε 2-3 ημέρες (εάν έρθουν με αεροπλάνο) από Πολωνία (UPS/DHL). Σοβαρά τώρα? Επιτρέπεται να έχουν μαϊμού προϊόντα?
Βασίλης_29 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 5 λεπτά πριν, peterako είπε Σοβαρά τώρα? Επιτρέπεται να έχουν μαϊμού προϊόντα? Οταν λέμε μαϊμού, δεν εννοούμε φάση αγοράς προϊόντος απο άτομο σαν τους μετανάστες με την πραμάτεια στον δρόμο, αλλά από κάποιον εισαγωγέα στο εξωτερικό ο οποίος με την σειρά του μπορεί είτε να τα εισάγει από κατασκευαστή που φτιάχνει απομιμισεις είτε από άλλων κοκ, όλα γίνονται και φαίνονται εδώ νόμιμα με τιμολόγια οπότε και δεν μπορεί να διαπιστωθεί κάτι πέραν από το τελικό αποτέλεσμα που θα δει ο καταναλωτής.
afantos Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δες λίγο τον master της επισκευής των πλακετών των Macbook τον Louis Rossmann στο youtube. Εκτός από μαθήματα πάνω στο αντικείμενο, μιλάει για το πως έφτιαξε τη δουλειά του ενώ έχει και eshop που μπορείς να χαζέψεις για να δεις τι θα μπορούσες να χρειάζεσαι. 2
Grim Ripper Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 36 λεπτά πριν, afantos είπε Δες λίγο τον master της επισκευής των πλακετών των Macbook τον Louis Rossmann στο youtube. Εκτός από μαθήματα πάνω στο αντικείμενο, μιλάει για το πως έφτιαξε τη δουλειά του ενώ έχει και eshop που μπορείς να χαζέψεις για να δεις τι θα μπορούσες να χρειάζεσαι. Ας δει και τον Justin από το Art of Repair, έχει καλά tutorials και εκείνος. 1 1
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Στις 4/2/2021 στις 5:10 ΜΜ, peterako είπε Εχω αρκετές, και έχω ξεπατωθεί να βλέπω tutorials. Ε άμα βλέπεις tutorial φτιάχνεις και διαστημόπλοιο .......... άστο ρε μεγάλε μήπως δουλέψει και κανένας επαγγελματίας που έχει φάει τα χρόνια του στα θρανία πρώτου πιάσει κολλητηρι ...... κάνε ότι κανείς για χόμπι, μα προς θεού μην το πουλήσεις ότι κανείς επισκευές γιατί με κάτι τέτοιους έχει χαλάσει η αγορά και θεωρούνται όλοι άσχετοι !!!!
peterako Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 1 λεπτό πριν, arispz είπε Ε άμα βλέπεις tutorial φτιάχνεις και διαστημόπλοιο .......... άστο ρε μεγάλε μήπως δουλέψει και κανένας επαγγελματίας που έχει φάει τα χρόνια του στα θρανία πρώτου πιάσει κολλητηρι ...... κάνε ότι κανείς για χόμπι, μα προς θεού μην το πουλήσεις ότι κανείς επισκευές γιατί με κάτι τέτοιους έχει χαλάσει η αγορά και θεωρούνται όλοι άσχετοι !!!! Μα για χομπυ θα το κάνω. Είπα ότι θα το κάνω δουλειά? 1
Marcos_Aurilius Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 4 λεπτά πριν, arispz είπε άστο ρε μεγάλε μήπως δουλέψει και κανένας επαγγελματίας που έχει φάει τα χρόνια του στα θρανία πρώτου πιάσει κολλητηρι... Πού είναι ρε παιδιά όλοι αυτοί οι επαγγελματίες ηλεκτρονικοί? Μήπως ο κόσμος αρχίζει να σκέφτεται το DIY επειδή δεν βρίσκει εύκολα κάποιον να κάνει την δουλειά του? Και μήπως οι ηλεκτρονικοί λιγοστεύουν επειδή οι εταιρείες κάνουν τα προϊόντα τους όλο και λιγότερο προσβάσιμα/επισκευάσιμα? Για παράδειγμα, ξέρετε κάποιον επαγγελματία ηλεκτρονικό στον νομό Λασιθίου? Θέλω να του πάω ένα τροφοδοτικό PS4 Pro που δουλεύει μεν κανονικά αλλά κάνει θόρυβο (πολύ γρήγορα τικ-τικ-τικ στο gaming, πιο αργό στα μενού και στο standby). Θέλω να εντοπίσει το/τα "ένοχο/-α" component/-s και να το/τα αποκαταστήσει (resoldering ή αντικατάσταση, ο,τι κρίνει). 1
Grim Ripper Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 20 λεπτά πριν, Marcos_Aurilius είπε Πού είναι ρε παιδιά όλοι αυτοί οι επαγγελματίες ηλεκτρονικοί? Έχουν εξαφανιστεί επειδή οι περισσότεροι πελάτες θεωρούν ότι είναι "ακριβοί" και καμιά φορά βγαίνει φθηνότερο να αλλάξεις το χαλασμένο αντικείμενο. Σκέψου τώρα ότι έρχεσαι εσύ στο μαγαζί μου (δεν έχω, δεν δουλεύω πλέον σε κατάστημα επισκευών) με το κινητό σου το οποίο έχει χαλάσει η θύρα usb. Η συγκεκριμένη θύρα έστω ότι είναι κολλημένη πάνω στην πλακέτα/μητρική (όχι σε ξεχωριστό board). Σου λέω ότι θέλω 2-3 ημέρες και θα κοστίσει 20€. Εσύ μπορεί να αρχίσεις να με πρήζεις ότι κοστίζει πολλά ένα τόσο δα πραγματάκι και ότι είναι δουλειά 5-10 λεπτών. Αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι εγώ (όπως και ο γιατρός, μηχανικός, κτλ) έχω φάει ώρες για να μάθω να το κάνω σε 5 λεπτά χωρίς να σου χαλάσω την πλακέτα. Επίσης πολλοί δεν θέλουν να μάθουν τόσα πολλά ή πιστεύουν ότι είναι τσάμπα χρόνος ή ότι είναι δύσκολα, δυστυχώς και εμένα με παίρνει από κάτω όταν θα ξηλώσω κάποια γραμμή αλλά το κάνω καθαρά από χόμπυ και κυρίως για εμένα. Το καλό φυσικά είναι ότι μπορείς να επισκευάσεις τα πράγματα σου, στη χειρότερη χαλάς κάτι που ήδη είναι χαλασμένο. Δεν έχω κάτι μαζί σου προφανώς, ένα παράδειγμα έφερα. 1
Loinen Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καποτε καποιος με ρωτησε ποσο θα του κοστιζε αν του εφτιαχνα εξ ολοκληρου μια πλάκετα Δηλαδη σχεδιασμος με CAD τοποθετηση υλικων και φυσικα το τελευταιο σταδιο αποχαλκωση με τριχλωριουχο. Ηταν περιπου 12 κομματια και 70 εξαρτηματα. Το συνολικο κοστος ηταν πολυ υψηλο για τα δεδομενα του. Τοσο που κοντεψε να λιποθυμησει. Ρωτησε και σε αλλους συναδελφους για το προιον που θελει να φτιαξει. Φημες λενε οτι ακομα ρωταει, και δεν βρηκε ακρη. Ισως βρισκεται τωρα στην Κινα και ρωταει εκει. Σε γενικες γραμμες, να ξερεις πως για χομπυ ξεκινα το, αλλα να κανεις σοβαρη δουλεια θελει αρκετο διαβασμα και κατανοηση των υλικων. Προσωπικα μου πηρε 3 χρονια σε σχολη. Ευχομαι να τα καταφερεις σε λιγοτερο Επεξ/σία 7 Φεβρουαρίου 2021 από Loinen
patclo Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 7 Φεβρουαρίου 2021 Πολυ πλακα εχει το καναλι του electronics repair school. Ειναι ενας ρουμανος που ζει στην αγγλια και πρεπει να ξεπεταει σε ελαχιστο χρονο οτι του πηγαινουν για επισκευη για να βγαινει το κοστολογιο οποτε γινεται λιγο ευρηματικος στις μεθοδους διαγνωσης και εργασιας. 1
Vasilica89 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Κάποιος ηλεκτρονικός από κέντρο Αθήνας για να μου κολλήσει μερικά καλώδια υπάρχει εδώ; Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2021 από Vasilica89
anestis_top Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2021 Φίλε μου θα σου πω κι εγώ σαν άτομο που ψάχνετε για ερασιτεχνική χρήση και μόνο. Κυρίως για αλλαγή διακοπτών σε μηχανικό πληκτρολόγιο και αλλαγή πυκνωτών σε 2.1 ηχεία. Αρκετά Safe διαδικασία και ίσως θα σου την πρότεινα για αρχή μέχρι να εξοικειωθείς. Εχω ξεκινήσει να μαθαίνω τα βασικά για μια σωστή κόλληση στο YT. Τύπους απο κολλητηρια, τύπους καλάι, θερμοκρασίες που πρέπει να παίζεις ανάλογα την περίσταση, τύπους απο Flux, και μύτες. Αυτό που εχω βγάλει ως συμπέρασμα, ειναι πως για απλές δουλειές όπως αυτές και αλλαγή ενως πυκνωτη δεν χρειάζεστε να δώσεις ενα σκασμό χρήματα. Και με ένα φτηνό κολλητήρι που έχει ρύθμιση θερμοκρασίας θα κάνεις την δουλειά σου μια χαρά. Αυτό που επέλεξα εγώ ειναι ενα γνωστό κινέζικο κιτ που στο Amazon έχει πάνω απο 1800 θετικές αξιολογήσεις. Έχει 6 διαφορετικές μύτες, την βάση του, Τρόμπα απορρόφησης καλάι, και διάφορα ακόμα χρήσιμα εργαλεία. Υπάρχει και αντίστοιχο σετ με πολύμετρο μέσα. https://e-damianakis.gr/category-179/category-214/60w-7-in1-501610-oem.html Προσωπικά θεωρώ πως για αρχή μέχρι να μάθει το χέρι σου, οι 325-350 βαθμοι κελσίου είναι καλή αρχή. Στο καλάι θεωρώ πως ένα 60/40 με flux μέσα θα σου καλύψει τις περισσότερες ανάγκες. Flux οποιοδήποτε σε μορφή πάστας θα σου κάνει δουλειά. Μην το φοβάσαι θα βοηθήσει πολύ στο καλάι να κάνει σωστή κόλληση σε οξειδωμενες επαφές και να διεισδύσει εκεί που πρέπει. Επιπλέον θα χρειαστείς σύρμα καθαρισμού για τις μύτες, ισοπροπυλική αλκοόλη για να καθαρίζεις το καμμένο flux απο το PCB και έναν ανεμιστήρα να απομακρύνει τις αναθυμιάσεις καθώς ειναι πολύ τοξικές. Λίγο τραβηγμένο, αλλα αφου δεν έχεις εμπειρία θα σου έλεγα να φοράς και προστατευτικά γυαλιά. Ξεκίνα με αυτά για αρχή και αν δεις οτι τα πας καλα και εχεις ανάγκη για κάτι παραπάνω τότε επένδυσε σε ακριβό εξοπλισμό. Και αν χαλάσεις κάτι, δεν πειράζει. Χαλασμένο ήταν ετσι κι αλλιώς. Θα μάθεις απο τα λάθη σου οπότε πάλι κερδισμένος θα βγεις. Εύχομαι να βοήθησα έστω και καθυστερημένα. 2 1
conqueror06 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2021 Αγαπημένο χόμπι το "μαστόρεμα" ηλεκτρονικών. Ο φίλος anestis_top ήταν απόλυτα κατατοπιστικός για το τι χρειάζεσαι από εξοπλισμό. Να τονίσω και εγώ ότι θα πρέπει να διαβάσεις πάρα πολλή θεωρία για τα ηλεκτρονικά κυκλώματα πριν αρχίσεις τους πειραματισμούς. Επειδή είναι κάτι που σου αρέσει, σίγουρα θα το κάνεις με χαρά. Εγώ έτσι ξεκίνησα και μετά έπιασα σιγά σιγά να επισκευάζω και πλακέτες/συσκευές. Αν πας να αρχίσεις έτσι σκέτος με στόχο να αποκτήσεις σιγά σιγά δεξιότητες εμπειρικά θα δυσκολευτείς/εκνευριστείς αρκετά. 1
anestis_top Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2021 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2021 Αυτό που είναι ανεκτίμητο βέβαια, είναι το τρομερό αίσθημα ανταμοιβής, όταν εν τέλη καταφέρεις να επισκευάσεις κάτι μόνος σου και παινεύεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη 😅 Να είναι καλά το αγαπημένο YouTube που έχει ένα σκασμό Tutorial να μας μάθει έστω τα βασικά για να κάνουμε το μεράκι μας. Και όχι κύριοι Ηλεκτρονικοί, δεν πάμε να σας φάμε την δουλειά, ούτε να σας κάνουμε να πετάξετε τους τόνους βιβλίων που έχετε διαβάσει, ούτε πιστεύουμε ότι θα αποκτήσουμε τις ικανότητες τις γνώσεις και την εμπειρία σας. Απλά πραματάκια θέλουμε να μάθουμε να κάνουμε, που ακόμα και να σας τα φέρουμε μας λέτε "σιγά ρε συ, και μόνος σου το κάνεις αυτό" 😄 Κάτι που ξέχασα να επισημάνω στην προηγούμενη απάντησή μου είναι πως για το συγκεκριμένο σετάκι που σου πρότεινα, μπορείς να βρεις ένα σκασμό μύτες αν σου χρειαστούν μελλοντικά, από τον θείο Ali-Express με λιγότερο από 2€/5 μύτες. Όπως είπε και ο φίλος παραπάνω για την δική σου ευκολία και μόνο, ότι σου φαίνεται άγνωστο η δεν είσαι σίγουρος, πριν το πειράξεις Googleαρέ το και θα τα πας μια χαρά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα