Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν σε παίρνει οικονομικά πάρε αυτό εδώ το κολλητήρι, σίγουρα καλύτερο από τα υπόλοιπα που έβαλες.

Ίσως λίγο too much για κάποιον που ξεκινάει τώρα αλλά καλύτερα να πάρεις κάτι καλό. (οκ οι μύτες είναι ακριβότερες απ' ότι έχουν τα υπόλοιπα φθηνά κολλητήρια).

https://aliexpress.com/item/33034834680.html

• Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Grim Ripper είπε

Αν σε παίρνει οικονομικά πάρε αυτό εδώ το κολλητήρι, σίγουρα καλύτερο από τα υπόλοιπα που έβαλες.

Ίσως λίγο too much για κάποιον που ξεκινάει τώρα αλλά καλύτερα να πάρεις κάτι καλό. (οκ οι μύτες είναι ακριβότερες απ' ότι έχουν τα υπόλοιπα φθηνά κολλητήρια).

https://aliexpress.com/item/33034834680.html

Πριν μια βδομαδα το παρελαβα.

Δε λεω καλο,αλλα εφοσον τωρα ξεκιναει δε θα του προσφερει κατι παραπανω απο ενα κολλητηρι του 10αρικου.

Ενα φθηνο εχω για 11 χρονια και εχω κολλησει τα παντα με αυτο με μια χαρα αποτελεσμα και τωρα το αντικατεστησα με αυτο που εβαλες.

Οσοι τωρα του λετε να διαβασει θεωριες και ιστοριες,υποθετω για να αλλαξετε λαστιχο στο αυτοκινητο διαβαζετε πρωτα για το πως φτιαχνεται το λαστιχο απο το πετρελαιο.

Γιατι αυτη τη διαδρομη του λετε να ακολουθησει.

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Dantε είπε

Οσοι τωρα του λετε να διαβασει θεωριες και ιστοριες,υποθετω για να αλλαξετε λαστιχο στο αυτοκινητο διαβαζετε πρωτα για το πως φτιαχνεται το λαστιχο απο το πετρελαιο.

Γιατι αυτη τη διαδρομη του λετε να ακολουθησει.

Αυτό κάνουν αρκετά νέα μαστόρια και χτίζουν σπίτια σαν χαρτοκουτια.

Αν κάνει λάθος συνδεσμολογία πουθενά και τιναχτεί στον αέρα, το κρίμα στον λαιμό σου δηλαδή.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, SilentVoice είπε

Αν κάνει λάθος συνδεσμολογία πουθενά και τιναχτεί στον αέρα, το κρίμα στον λαιμό σου δηλαδή.

Βομβα θα παει να κολλησει και θα τιναχτει στον αερα? 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, vs_skg είπε

Απίθανο να του σκάσει τίποτα στα μάτια του δηλαδή. Δεν είναι όλα παιδική χαρά. 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, vs_skg είπε

Ξέρεις τι ωραίο μπαμ κάνει ο ηλεκτρολυτικος πυκνωτής; ξέρεις τι ωραία μπορεί να σε χτυπήσει το ρεύμα από έναν φορτισμένο πυκνωτή; τέλος πάντων, όλα θέλουν προσοχή ας ξεκινήσει και ας δει στην πορεία τι μπορεί να φτιάξει. 

• Like 1
Δημοσ.

Προφανως δε θα παει να πιασει κολλητηρι πρωτη φορα στη ζωη του και να πειραξει το πινακα του σπιτιου.

Αμα δεν υπαρχει common sense τοτε οτι και να διαβασει αργα η γρηγορα κατι θα παθει.

Μιλαμε για απλες επισκευες σε μητρικες κτλ,ψιλοδουλειες δηλαδη.

Αν βγαζει το ρευμα 5 λεπτα πιο νωρις και ξερει 2 βασικα πραγματα για το ρευμα,τιποτα δε θα παθει.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Dantε είπε

Προφανως δε θα παει να πιασει κολλητηρι πρωτη φορα στη ζωη του και να πειραξει το πινακα του σπιτιου.

Αμα δεν υπαρχει common sense τοτε οτι και να διαβασει αργα η γρηγορα κατι θα παθει.

Μιλαμε για απλες επισκευες σε μητρικες κτλ,ψιλοδουλειες δηλαδη.

Αν βγαζει το ρευμα 5 λεπτα πιο νωρις και ξερει 2 βασικα πραγματα για το ρευμα,τιποτα δε θα παθει.

Μα αυτό είπε ο TS ,πως πρώτη φορά θα πιάσει κολλητηρι.  Η σωστή καθοδήγηση που ήθελε να έχει είναι πρώτα η ενημέρωση και όχι να του πούμε πιάσε κολλητηρι και τροφοδοτικό 500watt και κάντο βίδες έτσι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παίδες, σαφώς και δεν περιμένω να είναι εύκολο, ούτε ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα έχω επιτυχία, ενώ έχω αρκετά παλιά εξαρτήματα τα οποία δεν φοβάμαι να πασπατέψω. Προφανώς και δεν περιμένω να χτίσω βιομηχανία με δικούς μου υπολογιστές.

Σε θέματα ασφάλειας, δεν κάνω συμβιβασμούς. Έχω γάντια, γυαλιά,  μάσκα, ο πάγκος μου είναι δίπλα σε παράθυρο, και έχω ανεμιστήρα για την απομάκρυνση αεριών.

Αυτό που θέλω μάθω είναι λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό. Δεν ξέρω τι παίζει με ποιότητες, με καλάι, κτλ. Το μόνο που έχω μάθει είναι ότι καλό είναι το κολλητήρι να έχει σταθμό. Αλλά δεν χρειάζεται να ξαναγράφω ότι έγραψα στο αρχικό ποστ. 

Επεξ/σία από peterako
Δημοσ.

Αν ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, θα ξεκινούσα κατεβάζοντας κάνα pdf βιβλίο με βασικές αρχές ηλεκτρονικής, τι είναι οι νόμοι του κιρκοφ, τι δουλειά κάνει κάθε εξάρτημα σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, πως διακρίνω με τι μοιάζει και τι τιμές έχει κτλ. Θα αγόραζα και ένα breadboard με μερικά εξαρτηματάκια και ένα πολύμετρο να ασχοληθώ λίγο να αποκτήσω μια εξοικείωση. Ισως και ένα πρόγραμμα που κάνει εξομοίωση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων βοηθούσε σε πειραματισμούς και μάθηση (τον καιρό των δεινοσαύρων είχαμε το spice circuits, τώρα δεν ξέρω τι κυκλοφορεί). Για τα πρακτικά του εξοπλισμού δεν ξέρω πολλά πράγματα γιατί απλά έχω ένα φθηνό κολλητήρι για να κολλάω κάτι μια στο τόσο, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να κάνει κάποιος την συγκεκριμένη δουλειά χωρίς να έχει ένα έστω μικρό υπόβαθρο θεωρητικής γνώσης. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Flux να πάρεις, είτε σε υγρή μορφή είτε σε gel. Βοηθάει στον καθαρισμό των σημείων που θα κολλήσεις (από οξειδώσεις) και βοηθά το καλάι να είναι υγρό.

π.χ αν δοκιμάσεις να κολλήσεις κάτι θα δεις ότι μετά από δύο-τρεις φορές το καλάι σου κάνει μύτες και δεν είναι τόσο εύκολο να το χρησιμοποιήσεις. Έχει φύγει όλο το flux που υπάρχει μέσα στο καλάι (αυτό είναι οι καπνοί που βγαίνουν), βάζεις έξτρα και είσαι κομπλέ ξανά.

Amtech είναι πολύ καλή αλλά και ακριβή, προτείνω ίσως Topinik (σε οποιαδήποτε μορφή) είτε MG Chemicals (έχει σίγουρα στυλό, υγρή μορφή).

Σε περίπτωση που πάρεις και σταθμό θερμού αέρα (είτε ξεχωριστά μαζί με το κολλητήρι που πρότεινα, είτε σαν 2-σε-1) μην χρησιμοποιήσεις το υγρό flux για να ξεκολλήσεις chip, εξατμίζετε πολύ γρήγορα.

Για καλάι δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να προτείνω δυστυχώς εκτός αν δώσεις αρκετά οπότε κατ' εμέ πας σε Kester.

Οτιδήποτε από αυτά μην τα πάρεις από ebay/aliexpress/κτλ μιας και πιθανότερο είναι να είναι μούφα.

Θα χρειαστείς και φυτιλάκια (solder wick) για να καθαρίσεις τις επαφές από την παλιά κόλληση και να βάλεις καινούργια. Εγώ έχω κάτι μπλε της Chemtronic ή και Konig το έχω δει.

Καλού κακού για καλάι πάρε αν θες και lead free για να δεις πώς είναι και αυτό. Οτιδήποτε ηλεκτρονικό στην ΕΕ είναι με lead free, καλύτερο για το περιβάλλον.

Είναι λίγο πιο δύσκολο στη χρήση σε σχέση με τα κλασσικά καλάι μιας και θέλει υψηλότερη θερμοκρασία για να γίνει ρευστό. Ένα μάρκας Tabiger από Amazon έχω πάρει, κυρίως με αυτό δουλεύω προσωπικά.

Πήγαινε και σε ένα φαρμακείο και πάρε ισοπροπυλική αλκοόλη (99% καθαρή) ώστε να καθαρίζεις τις πλακέτες (από flux κτλ) 

Project/kits για να ξεκινήσεις υπάρχουν αρκετά αν και λες ότι ήδη έχεις παλιές μητρικές/κτλ. (αυτά παρτα και από ebay/aliexpress).

Οι πυκνωτές στις μητρικές συνήθως θέλουν καλές μύτες για να τους βγάλεις μιας και περνάνε μέσα από πολλά layers στην πλακέτα.

Σαν τελευταίο αν θες πάρε κάποιο καλάι με ιδιαίτερο κράμα το οποίο λιώνει σε χαμηλή θερμοκρασία και για 2-3-4 δευτερόλεπτα παραμένει υγρό, είναι πολύ εύκολο να βγάλεις chip με αυτό (προφανώς σε αυτά που φαίνονται τα ποδαράκια).

Edit: Low melting alloy θα το βρεις το τελευταίο, έχω ένα της Chip Quick και κάποιες ράβδους από (μάλλον) FAST CHIP. Από Amazon τα πήρα και τα δύο.

Ξέχασα να αναφέρω ότι ίσως χρειαστείς και πηνιόσυρμα (enamel wire) για να τραβάς γραμμές όπου έχουν κοπεί. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις αμέσως, δες πώς θα πάει το πράγμα. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο λεπτό καλώδιο εαν χωράει χωρίς πρόβλημα.

Επεξ/σία από Grim Ripper
  • Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Grim Ripper είπε

Flux να πάρεις, είτε σε υγρή μορφή είτε σε gel. Βοηθάει στον καθαρισμό των σημείων που θα κολλήσεις (από οξειδώσεις) και βοηθά το καλάι να είναι υγρό.

π.χ αν δοκιμάσεις να κολλήσεις κάτι θα δεις ότι μετά από δύο-τρεις φορές το καλάι σου κάνει μύτες και είναι τόσο εύκολο να το χρησιμοποιήσεις. Έχει φύγει όλο το flux που υπάρχει μέσα στο καλάι (αυτό είναι οι καπνοί που βγαίνουν), βάζεις έξτρα και είσαι κομπλέ ξανά.

Amtech είναι πολύ καλή αλλά και ακριβή, προτείνω ίσως Topinik (σε οποιαδήποτε μορφή) είτε MG Chemicals (έχει σίγουρα στυλό, υγρή μορφή).

Σε περίπτωση που πάρεις και σταθμό θερμού αέρα (είτε ξεχωριστά μαζί με το κολλητήρι που πρότεινα, είτε σαν 2-σε-1) μην χρησιμοποιήσεις το υγρό flux για να ξεκολλήσεις chip, εξατμίζετε πολύ γρήγορα.

Για καλάι δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να προτείνω δυστυχώς εκτός αν δώσεις αρκετά οπότε κατ' εμέ πας σε Kester.

Οτιδήποτε από αυτά μην τα πάρεις από ebay/aliexpress/κτλ μιας και πιθανότερο είναι να είναι μούφα.

Θα χρειαστείς και φυτιλάκια (solder wick) για να καθαρίσεις τις επαφές από την παλιά κόλληση και να βάλεις καινούργια. Εγώ έχω κάτι μπλε της Chemtronic ή και Konig το έχω δει.

Καλού κακού για καλάι πάρε αν θες και lead free για να δεις πώς είναι και αυτό. Οτιδήποτε ηλεκτρονικό στην ΕΕ είναι με lead free, καλύτερο για το περιβάλλον.

Είναι λίγο πιο δύσκολο στη χρήση σε σχέση με τα κλασσικά καλάι μιας και θέλει υψηλότερη θερμοκρασία για να γίνει ρευστό. Ένα μάρκας Tabiger από Amazon έχω πάρει, κυρίως με αυτό δουλεύω προσωπικά.

Πήγαινε και σε ένα φαρμακείο και πάρε ισοπροπυλική αλκοόλη (99% καθαρή) ώστε να καθαρίζεις τις πλακέτες (από flux κτλ) 

Project/kits για να ξεκινήσεις υπάρχουν αρκετά αν και λες ότι ήδη έχεις παλιές μητρικές/κτλ. (αυτά παρτα και από ebay/aliexpress).

Οι πυκνωτές στις μητρικές συνήθως θέλουν καλές μύτες για να τους βγάλεις μιας και περνάνε μέσα από πολλά layers στην πλακέτα.

Σαν τελευταίο αν θες πάρε κάποιο καλάι με ιδιαίτερο κράμα το οποίο λιώνει σε χαμηλή θερμοκρασία και για 2-3-4 δευτερόλεπτα παραμένει υγρό, είναι πολύ εύκολο να βγάλεις chip με αυτό (προφανώς σε αυτά που φαίνονται τα ποδαράκια).

Φαντάζομαι αυτό είναι το καλάι tabiger που λες.

Όσον αφορά πάστες flux, βρήκα από amtech αυτές, και από topnik αυτές 

Επίσης, με ανταλλακτικά για κολλητήρια, παίζει να πάρω ανταλλακτικά που να μην είναι συμβατά με το κολλητήρι που θα αγοράσω?

Κάτι ακόμα, θέλω να πάρω και έναν μεγεθυντικό φακό για τέτοια δουλειά, πρέπει να προσέξω κάτι?

Επεξ/σία από peterako
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μεγενθυτικο φακό η κάποιο Light μικροσκόπιο μόνο για smd, δεν νομίζω να ασχοληθείς με αυτά από τώρα. Γενικά στα υπόλοιπα ότι είναι να δεις θα φαίνεται με το μάτι. 

Για την απορρόφηση του παλαιού καλάι κατά την αποκόλληση χρειάζεσαι και μια τρόμπα, δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται στα βίντεο ή χρήση της. Κατά την τοποθέτηση νέων πυκνωτών να προσέξεις να έχουν την ίδια πολικότητα. Προσοχή σε πυκνωτές υψηλης τάσης χρειάζονται αποφορτιση, τέτοιους θα βρεις όχι σε μητρικές αλλα μέσα σε τροφοδοτικά και σε άλλες συσκευές. 

Επεξ/σία από Βασίλης_29
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Μεγενθυτικο φακό η κάποιο Light μικροσκόπιο μόνο για smd, δεν νομίζω να ασχοληθείς με αυτά από τώρα. Γενικά στα υπόλοιπα ότι είναι να δεις θα φαίνεται με το μάτι. 

Για την απορρόφηση του παλαιού καλάι κατά την αποκόλληση χρειάζεσαι και μια τρόμπα, δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται στα βίντεο ή χρήση της. Κατά την τοποθέτηση νέων πυκνωτών να προσέξεις να έχουν την ίδια πολικότητα. Προσοχή σε πυκνωτές υψηλής τάσης χρειάζονται αποφόρτιση, τέτοιους θα βρεις όχι σε μητρικές αλλα μέσα σε τροφοδοτικά και σε άλλες συσκευές. 

δεν σκοπεύω να ανοίξω τροφοδοτικά. Τουλάχιστον όχι ακόμα. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, peterako είπε

Φαντάζομαι αυτό είναι το καλάι tabiger που λες.

Όσον αφορά πάστες flux, βρήκα από amtech αυτές, και από topnik αυτές 

Επίσης, με ανταλλακτικά για κολλητήρια, παίζει να πάρω ανταλλακτικά που να μην είναι συμβατά με το κολλητήρι που θα αγοράσω?

Κάτι ακόμα, θέλω να πάρω και έναν μεγεθυντικό φακό για τέτοια δουλειά, πρέπει να προσέξω κάτι?

Το τελευταίο topinik έχω από τις flux. Οι Amtech αυτές στο σκρουτζ είναι fake δυστυχώς αν και εκεί που δούλευα πριν είχαμε την πρώτη στο βαζάκι, νομίζω έκανε δουλειά αλλά και πάλι ακριβή την θεωρώ.

Το καλάι ναι αυτό έχω (για lead free πάντα) αλλά μου είχε βγει φθηνότερα μέσω Amazon αν θυμάμαι καλά.

Αν θες ρίξε μια ματιά στο tme.eu, έχει διάφορα πράγματα που ίσως σε ενδιαφέρουν (έχει και original Amtech αλλά βγαίνει περίπου 10-13€ τα 10ml αν θυμάμαι καλά). Περίπου στα 9-10€ τα μεταφορικά αλλά έρχονται σε 2-3 ημέρες (εάν έρθουν με αεροπλάνο) από Πολωνία (UPS/DHL).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...