Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα σας!

Ονομαζομαι Μαρια και ειμαι 43 χρονων. Μενω στην Κηφισια.

Θελω να πουλησω ενα σπιτι που εχω, Επικαρπωτης ειναι ο πατερας μου 91 χρονων. Εγω εχω την ψιλη κυριοτητα! Αν πουλησω το σπιτι μου πχ 500,000 ευρω ποσα απο αυτα δικαιουται ο πατερας μου? Ο πατερας μου επισης χρωσταει στην εφορια απο μια εταιρεια Κατασκευαστικη που ειχε και τα χρεη του χτυπησαν την επικαρπια του σπιτιου μου. Και οχι τα δικα του που εχει 100/100. Δεν καταλαβα ποτε γιατι! Τελοσπαντων. Εγω με τον πατερα μου δεν μιλαμε πια. (Εχασα τον μικρο μου αδερφο και τη μαμα μου σε τροχαιο πριν 6 χρονια...και αμεσως μετα τον θανατο τους ο μπαμπας στα 84 του χρονια παντρευτηκε μια οικιακη βοηθο που ειχαμε - σπειρα και απατεωνισα! Μεσα σε 7 χρονια του εφαγε τους κοπους μιας ζωης, εκατομμύρια, μετοχες, σπιτια, μετρητα και ολα τα στελνει στη χωρα της  και συνεχιζει...ακομα!!! Εγω με τον μπαμπα μου ειχα μεγαλο δεσιμο, ηταν για μενα τα παντα...και ο μπαμπας εδω και 3 χρονια ουτε εμενα βλεπει, ουτε τα εγγονια του 4 και 6 χρονων γιατι η καινουργια του γυναικα κ Λουντμιλα απο την ωρα που τον παντρευτηκε τον εχει και του φερεται σαν υποχειριο και εκεινος κανει οτι του πει, ακομα και αν αυτο σημαινει πως καταστρεφει την  κορη του. Τον συχενεται αλλα καθεται μεχρι να μας τα φαει ολα!! Ο μπαμπας μου με εχει βάλει σε μεγαλο κινδυνο να χασω τα παντα (την καρδια μου την πληγωσε...με υιοθετησε 3 χρονων με τον μικρο μου αδερφο, με προδωσε ...και τωρα με γεμιζει χρεη διχως να τον νοιαζει... )..

Αν πουλησω το σπιτι μου που ο μπαμπας ειναι ο επικαρπωτης και εγω η ψιλη κυριος.. ποσο ποσοστο ανηκει στον καθενας απο την πωληση αν δεν τα βρισκουμε? (η γυναικα του θα θελει να μου τα παρει και αυτα ολα...μπορω να πουλησω το σπιτι μου και δωσω στον πατερα μου πχ ενα 10% ?πως μπορω να προστατεψω εμενα και την οικογενεια μου...?

σας ευχαριστω πολυ

με εκτιμηση, Μαρια

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Δες τα συμβόλαια τι γράφουν για πωληση ,εξαιρέσεις.Σε περίπτωση  που ξέρω ο επικαρπωτής μέχρι το θάνατο του έχει τα πάντα δικά του.

Στα υπόλοιπα προβλήματα σου υπομονη και ψυχραιμία .Αν γίνει πώληση ρώτα λογιστή ,δικηγόρο πρώτα, αν σε συμφερει να πάρεις και κάτι ,μην πανε στα χρεη.

Δημοσ.

Εσυ, χωρις τη συμφωνη γνωμη του επικαρπωτη, μπορεις να πουλησεις ΜΟΝΟ την ψιλη κυριοτητα. Αυτο σου ανηκει. Καλη τυχη να βρεις καποιον να αγορασει μονο την ψιλη κυριοτητα ενος σπιτιου. Αν συμφωνησει ο επικαρπωτης μονο τοτε μπορει να πωληθει η πληρης κυριοτητα. Οποτε ... συμφωνεις με τον πατερα σου για την πωληση και το ποσοστο του. Απο κει και περα, φορολογικα και μονο, απο τη στιγμη που ο πατερας σου εχει περασει τα 80 η "αξια" της επικαρπιας ειναι 10% της συνολικης αξιας του ακινητου, αλλα αυτο δε σημαινει οτι μπορεις εσυ να πουλησεις το σπιτι, να του δωσεις 10% και τελειωσες.

Και ενα υστερογραφο. Τα λεφτα του πατερα σου ειναι δικα του. Οτι θελει τα κανει, δε σου τα "χρωσταει". Αμα θελει να τα χαρισει στην οποια Λουντμιλα, δικαιωμα του. Απο οτι καταλαβα και το σπιτι "σου" με λεφτα του πατερα σου φτιαχτηκε/αγοραστηκε (για να εχεις μονο ψιλη κυριοτητα) οποτε ...

• Like 1
Δημοσ.

θα το κοιταξω.. σε ευχαριστω φιλε μου. Οι δικηγοροι μου αυτο μου λενε..πως οταν πεθανει ενωνεται αυτοματα η επικαρπια με την υψηλη κυριοτητα...κανω αποποιηση εγω και τα παιδια μου της υπολοιπης περιουσιας...και τα χρεη πανε στη γυναικα του...αν αποποιηθει και αυτη...στις αδερφες του και παει λεγοντας. Απλα ζωη ειναι αυτη...κι αν ζησει μεχρι τα 100? Εγω τωρα εκανα διακανονισμο για να μην βγει σε πληστηριασμο η επικαρπια του σπιτιου μου..απλα δεν εχω τοσα χρηματα να πληρωνω συνεχεια! και ολο "παιζω με την κατασχεση"..το αγχος μου...τρελο! Γενικα ολα τα ακινητα, διαμερισματα που εχω επικαρπωτης εφορου ζωης ειναι ο μπαμπας μου και εγβ εχω την ψιλη κυριοτητα!!! Γεικα την πατησα!!! Ευχαριστω παντως που μπηκες στον κοπο να μου απαντησεις! σε ευχαριστω πολυ!

το ξερω οτι τα χρηματα ειναι δικα του, απλα ο μπαμπας μου εμπλεξε εχει και ανια και αυτη η γυναικα θελει να κανει και σε μενα κακο.. 

Τελοσπαντων δεν θελω να σε ζαλιζω αλλο! Σε ευχαριστω πολυ!

Με εκτιμηση

Μαρια

και κατι τελευταιο φιλε μου, με ολο τον σεβασμο.. οταν ο ιδιος ο πατερας σου σε προδιδει και στην αγαπη αλλα και οικονομικα..οταν ο πατερας κακοποιουσε τη μητερα σου για χρονια...και τωρα διαλυει και την κορη που του απεμεινε ...ναι θα παψω να ειμαι το θυμα και θα προστατευσω εμενα και τα παιδια μου. Και ναι ειναι δικα του αλλα τα εγραψε τα περισσοτερα σε εμενα και τον αδερφο μου γιατι παντα μας ελεγε οτι για μας τα κανει ολα. Μετα επαθε γεροντοερωτα με την μικρουλα, κακοποιουσε μαζι με αυτη την μανα μου...και τωρα εχει και ανια και τωρα τον κανει οτι θελει. Εγω τον πατερα μου αγαπησα οχι τα λεφτα του..τωρα ομως που ειμαι μαμα ΝΑΙ θα παψω να ειμαι το θυμα του και θα κοιταξω το καλο των παιδιων μου και της οικογενειας μου. Απλα μην εισαι καπως επιθετικος γιατι εισαι λαθος. Δεν ξερεις καν τι ιστορια παιζει απο πισω και ποσο σιχενεται τον μπαμπα μου, τον δουλευει και εγω τι? να μην αντιδρασω? Η υπερβολικη αγαπη και η τυφλη εμπιστοσυνη που ειχα προς τον μπαμπα..ηταν το μονο μου λαθος. Και οταν εισαι γονιος..πατερας...μανα...ναι δουλευεις ωστε αργοτερα τα παιδια τους να εχουν κατι να προχωρησουν...οχι να τους διαλυσουν την καρδια και τα οικονομικα.. 

Δημοσ.

@ginger77μηπως μαζι με τους νομικους,να κοιταξεις και για καποιον ψυχολογο;

Κουβαλας μεγαλο βαρος και σιγουρα θα σε βοηθησει να τα πεις σε καποιον ειδικο ολα αυτα.

Ολοι μας χρειαζομαστε,ποσο μαλλον ενας ανθρωπος με τετοια προβληματα.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν το γνωρίζω αλλά δεν ξέρω αν μπορεί ο πατέρας σου να μεταβιβάσει την επικαρπία σε κάποιο άλλο. Φαντάσου να γίνεται και να την μεταβιβάσει στην οικιακή βοηθό;;;;

Οπότε για δες και αυτό σε συμβολαιογράφο ή δικηγόρο μήπως γίνεται οπότε μην το φτάνεις και στα άκρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλήμερα,

Βεβαίως και γίνεται να μεταβιβαστεί η επικαρπία σε κάποιον άλλον.

Απο την στιγμή όμως που εχει μεταβιβαστεί στην προκείμενη περίπτωση στην κόρη (σαν ψιλή κυριότητα), και υπάρχει εγγράφως μεσα σε συμβολαιογραφικά έγραφα (πχ συμβόλαιο), η οποιαδήποτε αλλαγή για να γίνει θα πρέπει εκτός από τον επικαρπωτή να συμφωνήσει και ο κάτοχος της ψιλής κυριότητας.

Ετσι διασφαλίζεται οτι ο επικαρπωτής δεν μπορεί να αλλάξει και να μεταβιβάσει η να πουλήσει μερικώς ή ολικώς τον συγκεκριμένο τίτλο. 

Μετα θανάτου δε, ο τίτλος περνάει στην 100% κυριότητα του ατόμου που έχει οριστεί σαν "κάτοχος ψιλής κυριότητας". Δεν αποτελεί μέρος αποδοχής κληρονομιάς, για αυτο και δεν φορολογείτε οπως πχ θα ηταν αν πέρναγε ενας τιτλος σαν αποδοχή κληρονομιάς. Αυτο που μπορει να κανει ενας επικαρπωτής ειναι πχ να ορίσει με ποσοστά περισσότερους απο τον εναν κατοχο ψιλής κυριότητας, Πχ να εχω εγώ εναν τιτλο και να εχω ορίσει τα 2 παιδια μου απο 50% του τιτλου.

Παλι ομως οι οποιαδήποτε αλλαγές πρέπει να βρίσκουν σύμφωνους ολους.

Σας το αναφέρω γιατι η μητέρα μου μου ειχε παραχωρήσει ενα ακίνητο σαν επικαρπωτής (εκείνη) και εγω ειχα την ψιλή κυριότητα. Όταν κάποια στιγμη ήθελε να το πουλήσει δεν γινόταν γιατί εγώ δεν συμφωνούσα.

Μέτα θάνατον πέρασε σε έμενα σε 100% ιδιοκτησία.

Περισσότερα θα σας τα αναλύσει ένας νομικός.

Επεξ/σία από Petros Electron
ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Μια μικρή σημείωση (off topic), χρήσιμη θεωρώ σε αυτούς που ενδιαφέρονται για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας :  λέγεται ψιλή κυριότητα (ούτε ψηλή, ούτε υψηλή ούτε ψύλλοι στα αυτιά μας).

• Like 8
  • Thanks 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/2/2021 στις 3:40 ΠΜ, StamTheMan είπε

@ginger77μηπως μαζι με τους νομικους,να κοιταξεις και για καποιον ψυχολογο;

Κουβαλας μεγαλο βαρος και σιγουρα θα σε βοηθησει να τα πεις σε καποιον  ειδικο ολα αυτα.

Ολοι μας χρειαζομαστε,ποσο μαλλον ενας ανθρωπος με τετοια προβληματα.

.  Καλή συνέχεια και ευχαριστώ για το μήνυμα σου! ❤️

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Δεν υπάρχει λόγος να λες τόσες προσωπικές πληροφορίες όπως τα ονόματα ακόμα και χωρίς επίθετο. Από εκεί και πέρα, ο πασχον από άνοια παιζει να χρειάζεται και νοσηλεια σε κλινική όσο μάλλον να παντρευτεί, δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, το ότι είναι δύσκολα είναι, είτε τα παρατας όλα και αφήνεις τον δικό σου άνθρωπο με τον απατεώνα είτε παλεύεις μέχρι ολοκληρωτικής πτώσης να τον ξεσκεπασεις και να τον στριμώξεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/2/2021 στις 2:53 ΠΜ, ginger77 είπε

🙂 να είσαι καλά, υγεία, αγάπη!

52 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Δεν υπάρχει λόγος να λες τόσες προσωπικές πληροφορίες όπως τα ονόματα ακόμα και χωρίς επίθετο. Από εκεί και πέρα, ο πασχον από άνοια παιζει να χρειάζεται και νοσηλεια σε κλινική όσο μάλλον να παντρευτεί, δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, το ότι είναι δύσκολα είναι, είτε τα παρατας όλα και αφήνεις τον δικό σου άνθρωπο με τον απατεώνα είτε παλεύεις μέχρι ολοκληρωτικής πτώσης να τον ξεσκεπασεις και να τον στριμώξεις.

Ακριβώς όπως το έθεσες..συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...και αυτό κάνω.. σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. 💙

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ας πούμε ο 90χρονος έχει χρέη ένα μύριο ευρώ από τα 70του π βγήκε σύνταξη...η περιουσία του είναι 5μυρια ευρώ γραμμένα σε σένα (ψιλή κυριότητα)πως  σε ζημιώνει? είπαμε ούτε εσύ ούτε αυτη(αυτός) μπορεί να πουλήσει κάτι από αυτα...Δεν έχεις εικόνα από χρέη τόκους υποθήκες ?τι σόι διακανονισμό εκανες αφού δεν ξέρεις τα χρεη....άντε κ έχασες 2 σπίτια τα υπόλοιπα θα σου μεινουν... Αυτό το κράτος υποτίθεται έχει δεσμεύσει κάτι για τα χρέη πριν χρόνια τι είναι..μήπως κατασχέθηκαν ομόλογα/καταθέσεις και απλά συνεχίζει η προσημείωση/υποθήκη στα υπόλοιπα κ απλά πρέπει κάποιος να τα αποδεσμεύσει?

Την ιστορία με πατέρα vs γιους γνωστής ΚΑΕ την ξέρεις?είχαν ζητήσει μέχρι και πραγματογνωμοσύνη νευρολόγου και ψυχιάτρου στον πατέρα τους...όταν κάποιος δεν έχει σωας τας φρενας αρκετες πράξεις ακυρωνονται...

Ούτε στις Οικογενειακές ιστορίες αυτά..

Επεξ/σία από kage
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, kage είπε

Ας πούμε ο 90χρονος έχει χρέη ένα μύριο ευρώ...η περιουσία του είναι 5μυρια ευρώ γραμμένα σε σένα (ψιλή κυριότητα)πως  σε ζημιώνει? είπαμε ούτε εσύ ούτε αυτη(αυτός) μπορεί να πουλήσει κάτι από αυτα...Δεν έχεις εικόνα από χρέη τόκους κτλ?τι σόι διακανονισμό εκανες αφού δεν ξέρεις τα χρεη....άντε κ έχασες 2 σπίτια τα υπόλοιπα θα σου μεινουν... Αυτό το κράτος υποτίθεται έχει δεσμεύσει κάτι για τα χρέη τι είναι..μήπως κατασχέθηκαν ομόλογα/καταθέσεις και απλά συνεχίζει η προσημείωση/υποθήκη στα υπόλοιπα κ απλά πρέπει κάποιος να τα αποδεσμεύσει?

Την ιστορία με πατέρα vs γιους γνωστής ΚΑΕ την ξέρεις?είχαν ζητήσει μέχρι και πραγματογνωμοσύνη νευρολόγου και ψυχιάτρου στον πατέρα τους...

Ούτε στις Οικογενειακές ιστορίες αυτά..

Σας ευχαριστώ όλους σας για τα μηνύματα σας!

Εύχομαι σε όλους σας υγεία αγάπη και δύναμη. Γεια σας!

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θεωρώ ότι μετά από τόσες δεκαετίες τα χρέη του έχουν εξοφληθεί από κατασχέσεις ή πληστειριασμους...ένας συμβολαιογράφος ή δικηγόρος βρίσκει από υποθηκοφυλακείο τις υποθήκες προσημειωσεις τουλ.σε αυτά που έχεις με επικαρπια

συνήθως σε κρατικά χρέη ΦΠΑ φόρους κτλ. μέχρι πρόσφατα δεσμευαν σχεδόν τα πάντα σαν μοχλό πίεσης και ευκολίας.. Τέλος εφόσον τα οικοπεδα είναι Αθήνα στάνταρτ θα πουληθούν γρήγορα .στειλε Μ θέλω φτηνό οικοπεδο 😛

Επεξ/σία από kage
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, kage είπε

Θεωρώ ότι μετά από τόσες δεκαετίες τα χρέη του έχουν εξοφληθεί από κατασχέσεις ή πληστειριασμους...ένας συμβολαιογράφος ή δικηγόρος βρίσκει από υποθηκοφυλακείο τις υποθήκες...

συνήθως σε κρατικά χρέη ΦΠΑ φόρους κτλ. μέχρι πρόσφατα δεσμευαν σχεδόν τα πάντα σαν μοχλό πίεσης και ευκολίας...Παρολ αυτά αν τα οικόπεδα είναι Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάτι απουλητο ;)

5 λεπτά πριν, ginger77 είπε

Ευχαριστώ για τη συζήτηση μας!

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...