Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, duffyduck είπε

Δυστυχώς υπάρχουν κάποια θεματακια με τα 4 RAM sticks και εξηγούμαι:

1. Οι καλές μας εταιρείες π.χ. Corsair (το κάνουν όμως όλες), παίρνουν τσιπάκια μνήμης από Samsung, Micron κλπ.

Ένα συγκεκριμένο RAM kit που βγάζει π.χ. η Corsair, μπορεί να έχει 2 ή περισσότερες versions (π.χ. v3.31, v4.32 κλπ.), με διαφορετικά τσιπάκια.

Έτσι ενώ εσύ τώρα παραγγέλνεις το συγκεκριμένο κιτ, σου έρχεται π.χ. η έκδοση v3.31 με τσιπάκια Micron. Και μετά από 6μηνες παίρνεις το ίδιο ακριβώς κιτ αλλά σου στέλνουν την έκδοση v4.32 που έχει μνήμες Samsung.

Αυτό μπορεί (ή θα) δημιουργήσει πρόβλημα οταν θα προσπαθησεις να χρονισεις τις μνημες στα 3600MHz και αναγκαστικα να μεινεις στα 2133MHz.

Σε αυτη την περιπτωση είμαι και εγώ παθών και μαθων. Βεβαια ειχα και καποια τυχη και μετα απο προσπαθειες και αλλαγες θεσεων στις μνημες, πετυχα τον καλυτερο συνδυασμο και τρεχω σταθεροτατα τις μνημες στα 2800MHz (χαμηλοτερα κατα 200ΜΗz απο την ονομαστικη των 3000MHz), χωρις λαθη (7,5 ωρες memtest).

2. Αλλος παραγοντας ειναι και η μητρική με το topoly (Daisy chained vs T topology). Το T topology βοηθα λενε οταν εχεις 4 RAM sticks.

Επίσης μετράει αν τα RAM sticks ειναι single rank ή dual rank.

3. Άρα καλο ειναι να δεις στο support page της μητρικης που θελεις να αγορασεις, την RAM compatibility για τον επεξεργαστη που θα βαλεις.

4. Αν είναι σίγουρο ότι θα βάλεις και άλλη RAM, τότε πάνε από τώρα στα 32GB και μην ξανασχολεισαι

Ούτε αυτό το γνώριζα, σε ευχαριστώ.
Η αλήθεια είναι οτί απ'όσο έψαξα και διάβασα δεν βρήκα κάποιο λόγο να θέλω 32GB μνήμη αυτή τη στιγμή.
Υπο αυτή την έννοια δε νομίζω οτί αξίζει να δώσω x2 χρήματα προληπτικά.
Αλλά κρατάω οτί στην περίπτωση που μου χρειαστούν τα 32GB στο μέλλον, uα το ψάξω καλά και ίσως αξίζει να πουλήσω τις (τότε) παλιές να πάρω νέα dims στα 32GB.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι περισσότερες μητρικές ειναι Daisy chained, π.χ. η μητρική μου MSI B450 Tomahawk Max είναι Daisy chained.

Ενδεχομένως το T topology να χρησιμοποιείται σε πολύ πιο ακριβές μητρικές.

AM4 motherboard comparison:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/

Επεξ/σία από duffyduck
  • Like 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, duffyduck είπε

Δυστυχώς υπάρχουν κάποια θεματακια με τα 4 RAM sticks και εξηγούμαι:

1. Οι καλές μας εταιρείες π.χ. Corsair (το κάνουν όμως όλες), παίρνουν τσιπάκια μνήμης από Samsung, Micron κλπ.

Ένα συγκεκριμένο RAM kit που βγάζει π.χ. η Corsair, μπορεί να έχει 2 ή περισσότερες versions (π.χ. v3.31, v4.32 κλπ.), με διαφορετικά τσιπάκια.

Έτσι ενώ εσύ τώρα παραγγέλνεις το συγκεκριμένο κιτ, σου έρχεται π.χ. η έκδοση v3.31 με τσιπάκια Micron. Και μετά από 6μηνες παίρνεις το ίδιο ακριβώς κιτ αλλά σου στέλνουν την έκδοση v4.32 που έχει μνήμες Samsung.

Αυτό μπορεί (ή θα) δημιουργήσει πρόβλημα οταν θα προσπαθησεις να χρονισεις τις μνημες στα 3600MHz και αναγκαστικα να μεινεις στα 2133MHz.

Σε αυτη την περιπτωση είμαι και εγώ παθών και μαθων. Βεβαια ειχα και καποια τυχη και μετα απο προσπαθειες και αλλαγες θεσεων στις μνημες, πετυχα τον καλυτερο συνδυασμο και τρεχω σταθεροτατα τις μνημες στα 2800MHz (χαμηλοτερα κατα 200ΜΗz απο την ονομαστικη των 3000MHz), χωρις λαθη (7,5 ωρες memtest).

2. Αλλος παραγοντας ειναι και η μητρική με το topoly (Daisy chained vs T topology). Το T topology βοηθα λενε οταν εχεις 4 RAM sticks.

Επίσης μετράει αν τα RAM sticks ειναι single rank ή dual rank.

3. Άρα καλο ειναι να δεις στο support page της μητρικης που θελεις να αγορασεις, την RAM compatibility για τον επεξεργαστη που θα βαλεις.

4. Αν είναι σίγουρο ότι θα βάλεις και άλλη RAM, τότε πάνε από τώρα στα 32GB και μην ξανασχολεισαι

Είναι αλήθεια αυτό. Είναι ένα θέμα. 

Δεν συμβαίνει πάντα, είναι κορώνα / γράμματα το πράγμα. 

Δυστυχώς, αν δε μπορέσεις αργότερα να βρεις ακριβώς το ίδιο σετ μνήμης, μπορεί να χρειαστεί να πουληθεί η παλιά και να πας σε καινούργιο σετ. 

Δημοσ.

η αναβμιση εχει χασει το νοημα καθως καθε πενταετια 

ενα νεο σετ κοστους περι των 200-300 ευρω ισως συμφερει 

καλυτερα λογω τιμης κ επιδοσεων απο την αναβαθμιση των παλιων.

πχ οι παλιες μνημες μπορει να κοστιζουν 70-100 ευρω οποτε γεια σας..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...