SMARTYN89 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 Καλησπέρα, Έχω ένα παλιό PC 7+ ετών, το οποίο θα αναβαθμίσω [αντικάταστήσω στη πράξη] και ήθελα την γνώμη σας αν μου διαφεύγει κάτι σημαντικό στο πλάνο μου που πρέπει να προσέξω. Για το PC που θα στηθεί θα αγοραστούν: - Ryzen 5 3600 Box (αυτόν) - Mobo Gigabyte B550 Aorus Pro (rev 1.0) (αυτή) - Ram 2 x 8GB DDR4 3600MHz CL16 (αυτή) Και θα χρησιμοποιηθούν απο τα υπάρχοντα: - GPU: RX 580 8GB Notro+ (εδώ) - Case: δεν εχει σημασία πιστεύω, αλλά χωράει ATX μητρική, την P7P55D που έχω τώρα, άρα και την Β550 Aorus Pro (σωστά?) - Σκληροί δίσκοι: 2 x SSD, 1 x HDD όλοι Sata (δε θυμάμαι τι Sata ακριβώς, αν υπάρχει πιθανότητα ασυμβατότητας με την μητρική να το ψάξω) - Τροφοδοτικό: Ενα Enermax Modu 82+ 625W (αυτό). Είναι 7-9 χρονών, αλλά δε μου κάνει θέματα. Θα με φτάσουν τα watt? παίζει να χρειαστώ κάποιο feature για την τροφοδοσία μητρικής που δεν έχει αυτό? Τέλος θα χρησιμοποιηθούν οι σκληροί όπως είναι, με τα windows 10 Pro στον εναν SSD, χωρίς format. Εχετε κάποιο warning στο παραπάνω πλάνο?
Τέρης Α. Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 5 λεπτά πριν, SMARTYN89 είπε Εχετε κάποιο warning στο παραπάνω πλάνο? Αν σας περισσεύουν χρήματα, όχι. Αλλιώς Intel. 2
raul7 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 1 ώρα πριν, SMARTYN89 είπε Τέλος θα χρησιμοποιηθούν οι σκληροί όπως είναι, με τα windows 10 Pro στον εναν SSD, χωρίς format. Το δικό μου warning είναι να κάνεις format εφόσον αλλάζεις εντελώς σύστημα, και να περαστούν καθαρά από την αρχή οι νέοι chipset drivers, gpu drivers κλπ. Επίσης αν διαθέτεις τα χρήματα θα μπορούσε να μπει και ένας ωραίος kingston 500gb nvme που θα έχει τα windows 10 και τα games επάνω για εξαιρετικές ταχύτητες, ιδίως αν οι ssd που έχεις ήδη είναι παλιοί/σχετικά χαμηλής ταχύτητας. Μπορείς να δεις και κάποια καλή αλλά φθηνότερη μητρική για να εξοικονομήσεις χρήματα, όπως η MSI MPG B550 Gaming Plus. 4
leros2004 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, SMARTYN89 είπε Καλησπέρα, Έχω ένα παλιό PC 7+ ετών, το οποίο θα αναβαθμίσω [αντικάταστήσω στη πράξη] και ήθελα την γνώμη σας αν μου διαφεύγει κάτι σημαντικό στο πλάνο μου που πρέπει να προσέξω. Για το PC που θα στηθεί θα αγοραστούν: - Ryzen 5 3600 Box (αυτόν) - Mobo Gigabyte B550 Aorus Pro (rev 1.0) (αυτή) - Ram 2 x 8GB DDR4 3600MHz CL16 (αυτή) Και θα χρησιμοποιηθούν απο τα υπάρχοντα: - GPU: RX 580 8GB Notro+ (εδώ) - Case: δεν εχει σημασία πιστεύω, αλλά χωράει ATX μητρική, την P7P55D που έχω τώρα, άρα και την Β550 Aorus Pro (σωστά?) - Σκληροί δίσκοι: 2 x SSD, 1 x HDD όλοι Sata (δε θυμάμαι τι Sata ακριβώς, αν υπάρχει πιθανότητα ασυμβατότητας με την μητρική να το ψάξω) - Τροφοδοτικό: Ενα Enermax Modu 82+ 625W (αυτό). Είναι 7-9 χρονών, αλλά δε μου κάνει θέματα. Θα με φτάσουν τα watt? παίζει να χρειαστώ κάποιο feature για την τροφοδοσία μητρικής που δεν έχει αυτό? Τέλος θα χρησιμοποιηθούν οι σκληροί όπως είναι, με τα windows 10 Pro στον εναν SSD, χωρίς format. Εχετε κάποιο warning στο παραπάνω πλάνο? - 170€ για μητρική Gigabyte χωρίς λόγο και αιτία και από την άλλη θα μείνεις με τροφοδοτικό 10ετίας, ε δεν τη λες και τη σοφότερη επιλογή Επεξ/σία 28 Ιανουαρίου 2021 από leros2004 7
LaMereda Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Τόσο ακριβή μητρική για τον 3600 σίγουρα δεν έχει νόημα. Μπορείς να πας σε 10400F και να γλιτώσεις 60€ από επεξεργαστή σε συνδυασμό με μια B460 των 80-90€ και 16GB DDR4 με 70€. Με την διαφορά βάζεις άνετα ένα καινούργιο και ποιοτικό τροφοδοτικό και σου μένουν και χρήματα στην άκρη. 4
tseleks Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) CPU - https://www.skroutz.gr/s/23292336/Intel-Core-I5-10400F-Box.html MOBO - https://www.skroutz.gr/s/23437684/Asus-Prime-H410M-K.html RAM - https://www.skroutz.gr/s/9519501/G-Skill-Aegis-16GB-DDR4-3000MHz-F4-3000C16D-16GISB.html PSU - https://www.skroutz.gr/s/24178140/CoolerMaster-MWE-V2-500W-Full-Wired-80-Plus-Bronze.html ( τροφοδοτικο οπωσδηποτε τα καλα δινουν 10 ετη εγγυηση οποτε ειναι στα τελευταια του...το δικο σου ειχε 5 χρονια NVME- https://www.skroutz.gr/s/19734618/Kingston-A2000-500GB.html Kαι αν θελησεις στο μελλον κουτι εγω θα σου προτεινα και τωρα γιατι εχει πολυ καλα εξτρα κα μεγαλη διαφορα σε θερμοκρασιες και σκονη https://www.skroutz.gr/s/23019357/Be-Quiet-Pure-Base-500DX-Black.html 410 ευρω βγαινουν και αλλα 100 το κουτι Επεξ/σία 29 Ιανουαρίου 2021 από tseleks 1
Stavros Santorinaios Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Για το κουτί, μια χαρά θα είσαι με το παλιό. Αλλά αν θες να πας σε κάτι καλύτερο, το 500DX που προτείνει ο φίλος πιο πάνω, είναι πάρα πολύ καλό. Σε πιο φτηνό, δεν έχει νόημα να πας, κράτα το παλιό αν είναι, βάλε καινούργιο μόνο είναι να πας σε κάτι καλό. 4 1
SMARTYN89 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις! Και ακόμα περισσότερο εσένα Σταύρο που έκανες τον κόπο να ανεβάσεις video. Απο εσάς ήδη έμαθα: - Την ύπαρξη των M.2 Nvme σκληρών δίσκων (pcie4.0) οι οποίοι απογειώνουν ταχύτητες read write και κοστίζουν σχεδόν όσο οι Sata 3 SSD. - Θα κάνω format. Η λογική αυτό έλεγε, αλλά ήθελα να γλυτώσω τον κόπο γιατί έχω αρκετά προγράμματα και κάποια games στον C://. Νομίζω όταν έβαλα το OS στον SSD είχα διαβάσει προτάσεις να μην χωρίσεις τον SSD σε partitions, και γιαυτό και δεν το έκανα. Ισχύει? Θα το ξανακοιτάξω να δω αν μπορώ να κάνω format/migrate χωρις να τα χάσω όλα με κάποιο tool αλλιώς θα πάω old school. - Οτι η Intel είναι πιο φτηνή στην budget κατηγορία CPU!!! Δεν έκανα καν τον κόπο να το σκεφτώ. Μάλιστα σε gaming που θα κάνω ίσως είναι και ελάχιστα πιο γρήγοροι. Θα εξηγήσω γιατί προτιμώ (ακόμα) ryzen αλλά είναι σημαντικό να έχεις όλα τα δεδομένα. Όσον αφορά τις σκέψεις μου, η λογική μου γενικά δεν είναι να πάω σε full budget λύση, ούτε σε σπατάλη, αλλά να χτίσω ένα future proof/upgradable PC. Ότι είχα κάνει παλιότερα δηλαδή, που ελπίζω να κρατήσει 5-7 χρόνια με αναβαθμισούλες ανα τα έτη. Οπότε το θέμα δεν είναι τόσο το κόστος, όσο το να αξίζει τα χρήματα είτε τώρα είτε in the long run. Για αυτό τον λόγο σχεδιάζω να κάνω "σπατάλη" στην μητρική, καθώς είναι το ένα και μοναδικό κομμάτι που δεν πρόκειται να αλλάξω ανα τα χρόνια και θεωρώ οτί καλό είναι να έχει features που στο μέλλον μπορεί να μου είναι σημαντικά (όπως PCIe 4.0, NVME, κλπ). Τώρα να πάω σε καλή x570 νομίζω είναι έξτρα κόστος χωρίς να κερδίζω πολλά. Επεξεργαστή θα έπαιρνα τον Ryzen 5 5600 αν υπήρχε (θεωρητικά στα 250€ κάπου) αλλά τώρα ο 5600Χ δεν έχει καλό VFM. Οπότε για αυτό λέω να πάω 3600, που είναι αξιοπρεπέστατος, και σε 3 χρόνια παίρνω έναν ανώτερο επόμενης γενιάς, χωρίς να αλλάξω μητρική(*). Σε αυτό εμπιστεύομαι περισσότερο την AMD και λιγοτερο την intel - καθώς η intel μου δίνει την αίσθηση οτί αλλάζει sockets κάθε τρεις και λίγο. Θα έδινα δλδ 50€ για αυτή την ασφάλεια. (*) Βέβαια με αυτή την λογική θα μπορούσα να πάω σε Ryzen 3 ή Ryzen 5 1600 τώρα, αλλά προσπαθώ να βρω το sweet spot που να κρατήσει καλά και για 2-3 χρόνια και όχι να ψάχνω αναβαθμίσεις σε ένα έτος. Μνήμες αυτές που πρότεινα θεωρώ είναι το sweet spot 3600MHz CL16, 16GΒ και αν θέλω προσθέτω στο μέλλον αφού έχει 4 θέσεις η μητρική. Κάρτα γραφικών, η RX 580 8GB θα κρατήσει 2-3 χρόνια, και όταν χρειαστεί θα πάρω μια αρκετά καλύτερη η οποία θα υποστηριχθεί απο το PC χωρίς πρόβλημα και μεγάλα bottlenecks. Τροφοδοτικό μου φαίνεται σπατάλη να αλλάξω αυτό που έχω (αρκετά ακριβό την εποχή του) όταν δεν έχει κάνει θέμα για να πάρω άλλο παρόμοιο. Αν τα παίξει και καεί δεν έχει ασφάλειες μέσα και τέτοια ή θα μου κάψει μητρική/GPU? Θα ήταν ο μόνος λόγος να αλλάξω. Βέβαια και η εγγύηση ενός νέου PSU αμφιβάλω πολύ αν καλύπτει πιθανή ζημιά σε άλλα εξαρτήματα του PC εκτός του εαυτού του. Απο Case πραγματικά τα be quiet είναι πανέμορφα και σούπερ πρακτικά/εργονομικά, thanks Tseleks! Προς το παρόν το Lancool PC K-62 που έχω δείχνει ακόμα μάχιμο, αλλά αν αλλάξω case θα τα κοιτάξω σίγουρα. Προς το παρόν δεν χρειάζεται πιστεύω. Τέλος, για σκληρούς δίσκους λέω να μείνω με τους SSD μου (Samsung EVO 850 του 2015 και Samsung Evo 860 2019) καθώς απ'ότι διαβάζω οι εμφανείς διαφορές με τους NVME (σε gaming ή καθημερινή χρήση) είναι μικρές. Δεν αξίζει τώρα να πάρω νέο χωρίς λόγο, αλλά σίγουρα όταν πάρω καινούριο σκληρό θα πάω εκεί. Βέβαια να προσθέσω οτί η (ηρωική 8 ετών) μητρική που έχω τώρα δεν υποστηρίζει καν Sata 3 😅, αλλά είναι όλες Sata 2 (300MB/s) οπότε και μόνο απο αλλαγή μητρικής θα δω διπλάσιες ταχύτητες read write (ίσως και περισσότερο γιατί μπορεί να μου λείπουν και SSD related features τώρα απο τα BIOS). Αυτά απο μένα, θα εκτιμούσα την γνώμη σας αν κάτι απο αυτά που λέω δεν στέκει! Επεξ/σία 29 Ιανουαρίου 2021 από SMARTYN89 1
Stavros Santorinaios Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Μαθαίνουμε γρήγορα βλέπω! 😂😂😂😂😂 Ωραίος. Έτσι όπως σε κόβω λοιπόν, Ryzen! Ο 3600 είναι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά το motherboard, αυτό που λες είναι μια χαρά, αλλά και πάλι μπορείς να βρεις και πιο φτηνό. Χωρίς να χάσεις και κάτι. Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο. Μπορεί να καταλάβεις μερικά ακόμα πράγματα, γενικά. 1
tseleks Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) Επειδη ειμαι σε πλανο σταδιακης αναβαθμισης εχω παρει psu,case προς το παρουν και το budget μου θα ξεπερνα τα 2000 ευρω δεν μας ειπες το δικο σου μπατζετ ή αν δεν εχεις ταβανι .. για να σε βοηθησουμε λιγο καλυτερα Επεξ/σία 29 Ιανουαρίου 2021 από tseleks
SMARTYN89 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2021 7 ώρες πριν, tseleks είπε Επειδη ειμαι σε πλανο σταδιακης αναβαθμισης εχω παρει psu,case προς το παρουν και το budget μου θα ξεπερνα τα 2000 ευρω δεν μας ειπες το δικο σου μπατζετ ή αν δεν εχεις ταβανι .. για να σε βοηθησουμε λιγο καλυτερα Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ταβάνι, απλά θέλω ότι δίνω να πιάνει τόπο, να μην αγοράζω αέρα και hype. (Οπότε σε ναυαρχίδες σε extreme enthusiastic builds δε πάω ποτέ). Νομίζω είμαι καλυμμένος τώρα, κι ας δίνω έξτρα ~+30-40 για μητρική και ~+50 ryzen σε σχέση με πιο budget ισοδύναμες λύσεις για την "ασφάλεια" που μου προσφέρουν για το μέλλον. Μπορεί να περιμένω και ένα 10-15 ήμερο μήπως πέσουν λίγο οι τιμές.
triplex1 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2021 12 ώρες πριν, SMARTYN89 είπε Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο ταβάνι, απλά θέλω ότι δίνω να πιάνει τόπο, να μην αγοράζω αέρα και hype. (Οπότε σε ναυαρχίδες σε extreme enthusiastic builds δε πάω ποτέ). Νομίζω είμαι καλυμμένος τώρα, κι ας δίνω έξτρα ~+30-40 για μητρική και ~+50 ryzen σε σχέση με πιο budget ισοδύναμες λύσεις για την "ασφάλεια" που μου προσφέρουν για το μέλλον. Μπορεί να περιμένω και ένα 10-15 ήμερο μήπως πέσουν λίγο οι τιμές. Τροφοδοτικό: Ενα Enermax Modu 82+ 625W (αυτό). Είναι 7-9 χρονών, αλλά δε μου κάνει θέματα. Θα με φτάσουν τα watt?
duffyduck Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 21 ώρες πριν, SMARTYN89 είπε Μνήμες αυτές που πρότεινα θεωρώ είναι το sweet spot 3600MHz CL16, 16GΒ και αν θέλω προσθέτω στο μέλλον αφού έχει 4 θέσεις η μητρική. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια θεματακια με τα 4 RAM sticks και εξηγούμαι: 1. Οι καλές μας εταιρείες π.χ. Corsair (το κάνουν όμως όλες), παίρνουν τσιπάκια μνήμης από Samsung, Micron κλπ. Ένα συγκεκριμένο RAM kit που βγάζει π.χ. η Corsair, μπορεί να έχει 2 ή περισσότερες versions (π.χ. v3.31, v4.32 κλπ.), με διαφορετικά τσιπάκια. Έτσι ενώ εσύ τώρα παραγγέλνεις το συγκεκριμένο κιτ, σου έρχεται π.χ. η έκδοση v3.31 με τσιπάκια Micron. Και μετά από 6μηνες παίρνεις το ίδιο ακριβώς κιτ αλλά σου στέλνουν την έκδοση v4.32 που έχει μνήμες Samsung. Αυτό μπορεί (ή θα) δημιουργήσει πρόβλημα οταν θα προσπαθησεις να χρονισεις τις μνημες στα 3600MHz και αναγκαστικα να μεινεις στα 2133MHz. Σε αυτη την περιπτωση είμαι και εγώ παθών και μαθων. Βεβαια ειχα και καποια τυχη και μετα απο προσπαθειες και αλλαγες θεσεων στις μνημες, πετυχα τον καλυτερο συνδυασμο και τρεχω σταθεροτατα τις μνημες στα 2800MHz (χαμηλοτερα κατα 200ΜΗz απο την ονομαστικη των 3000MHz), χωρις λαθη (7,5 ωρες memtest). 2. Αλλος παραγοντας ειναι και η μητρική με το topoly (Daisy chained vs T topology). Το T topology βοηθα λενε οταν εχεις 4 RAM sticks. Επίσης μετράει αν τα RAM sticks ειναι single rank ή dual rank. 3. Άρα καλο ειναι να δεις στο support page της μητρικης που θελεις να αγορασεις, την RAM compatibility για τον επεξεργαστη που θα βαλεις. 4. Αν είναι σίγουρο ότι θα βάλεις και άλλη RAM, τότε πάνε από τώρα στα 32GB και μην ξανασχολεισαι Επεξ/σία 30 Ιανουαρίου 2021 από duffyduck 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα