Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Hello.

Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια στην επιλογή μνήμης RAM όσο αναφορά τη συχνότητα της.

Έχω 2 βασικές απορίες.

- Οι συχνότητες που γράφουν πάνω οι μνήμες RAM είναι η μέγιστη υποστηριζόμενη, η οποία μπορεί και να χρειάζεται να θέσουμε κάποιο xmp profile για να την πετύχουμε; Όταν λέω υποστηριζόμενη μιλάω πάντα για απλό overclocking από profiles χωρίς customιές και υπερβολές. 😅

- Ας υποθέσουμε πως ο επεξεργαστής υποστηρίζει μέχρι την τιμή DDR4-2666 από default. Αν κάνουμε overclock τη CPU αυτό σημαίνει ότι θα υποστηρίζει και μεγαλύτερες ταχύτητες σε αυτή την διεπαφή;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, zafevolution είπε

Οι συχνότητες που γράφουν πάνω οι μνήμες RAM είναι η μέγιστη υποστηριζόμενη, η οποία μπορεί και να χρειάζεται να θέσουμε κάποιο xmp profile για να την πετύχουμε;

το σωστό είναι

Οι συχνότητες που γράφουν πάνω οι μνήμες RAM είναι η μέγιστη υποστηριζόμενη (θεωρητικά) , η οποία χρειάζεται να θέσουμε κάποιο xmp profile για να την πετύχουμε. (θεωρητικά). Στην πράξη μπορεί να πιάσει ποιο ψηλά ή ποιο χαμηλά από την αναγραφόμενη.

53 λεπτά πριν, zafevolution είπε

Ας υποθέσουμε πως ο επεξεργαστής υποστηρίζει μέχρι την τιμή DDR4-2666 από default. Αν κάνουμε overclock τη CPU αυτό σημαίνει ότι θα υποστηρίζει και μεγαλύτερες ταχύτητες σε αυτή την διεπαφή;

Άσχετο , η συχνότητα της cpu και της RAM σπανίως συμπίπτουν και αν συμβεί είναι συμπτωματικό. Επίσης δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ τους.

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, jgeorgiou είπε

το σωστό είναι

Οι συχνότητες που γράφουν πάνω οι μνήμες RAM είναι η μέγιστη υποστηριζόμενη (θεωρητικά) , η οποία χρειάζεται να θέσουμε κάποιο xmp profile για να την πετύχουμε. (θεωρητικά). Στην πράξη μπορεί να πιάσει ποιο ψηλά ή ποιο χαμηλά από την αναγραφόμενη.

Ναι αυτό εννοώ και εγώ. 👍

1 ώρα πριν, jgeorgiou είπε

Άσχετο , η συχνότητα της cpu και της RAM σπανίως συμπίπτουν και αν συμβεί είναι συμπτωματικό. Επίσης δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ τους.

Δεν εννοώ την επεξεργαστική συχνότητα. Αναφέρομαι στο memory controller της CPU

Ο κάθε επεξεργαστής υποστηρίζει μέχρι κάποια ταχύτητα μνήμης. Πχ ο Ryzen 3900x αναφέρει στα specs:

System Memory Specification
Up to 3200MHz

Η ο i7-10700 αναφέρει στα specs του:

Memory Type
DDR4-2933

DDR4-2933

Οπότε θεωρητικά μια μνήμη RAM δεν έχει νόημα να πάει πάνω από αυτές τις συχνότητες που υποστηρίζει ο επεξεργαστής καθώς δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

Η ερώτηση τώρα είναι αν κάνοντας overclock τον επεξεργαστή (και αυξήσουμετη συχνότητα επεξεργασιας), θα αυξηθεί ταυτόχρονα και η  δυνατότητα  του memory controller και να υποστηρίζει μεγαλύτερη συχνότητα για τις μνήμες RAM;;

Επεξ/σία από zafevolution
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο IMC (memory controller) "τρέχει" ασύγχρονα σε σχέση με υπόλοιπη cpu παρόλο που είναι μέσα στο ίδιο τσιπάκι. ΜΗΝ ΜΠΛΕΚΕΙΣ την συχνότητα του IMC και των μνημών με αυτή της cpu δεν έχουν καμία σχέση. Πολύ κακώς τα έχεις συσχετίσει και μπερδεύεσαι , είναι φτιαγμένα να δουλεύουν ΑΣΥΓΧΡΟΝΑ από την μαμά τους. Το παράξενο είναι να συγχρονιστούν. 

Επίσης η κάθε πλατφόρμα έχει ιδιαιτερότητες , στην INTEL πέρα από τις θεωρητικές/πρακτικές (συχνά δεν συμπίπτουν) δυνατότητες παίζει ρόλο το chipset. (π.χ. θες Ζxxx chipset για XMP)

Στην AMD το 3200 που σου λέει είναι το "εγγυημένο" (αν οι μνήμες σου αντέχουν) , συχνά ανεβαίνει ποιο ψηλά μέχρι τα 3600 συνήθως.

Στην Intel , πριν 1 εβδομάδα έβαλα σε B460 με Ι5 10400 (base 2.9Ghz)  μνήμες 3200 και χωρίς να πειράξω τίποτε (απλά enable XMP) έπαιξαν κανονικά στα 3200. 

16 λεπτά πριν, zafevolution είπε

Η ερώτηση τώρα είναι αν κάνοντας overclock τον επεξεργαστή

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.

Επειδη χτες εστησα τον 10400f σε Β460.....εισαι σιγουρος οτι τρεχουν στα 3200?

Και εγω 3200 ραμ εβαλα και ασχετα που ενεργοποιειται το xmp στο bios,οι μνημες τρεχουν στα 2666.(φαινεται και στο bios)

Το μονο που παιρνει η ραμ ειναι τα βολτ και τα timings απο το xmp και οχι την ταχυτητα.

cpuz και διαχειριση εργασιων δειχνουν 2666 και 2727 αντιστοιχα με xmp στα 3000.Στα 3200 απλα εχει χειροτερα timings😄

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, georgis4 είπε

Επειδη χτες εστησα τον 10400f σε Β460.....εισαι σιγουρος οτι τρεχουν στα 3200?

Και εγω 3200 ραμ εβαλα και ασχετα που ενεργοποιειται το xmp στο bios,οι μνημες τρεχουν στα 2666.(φαινεται και στο bios)

Το μονο που παιρνει η ραμ ειναι τα βολτ και τα timings απο το xmp και οχι την ταχυτητα.

cpuz και διαχειριση εργασιων δειχνουν 2666 και 2727 αντιστοιχα με xmp στα 3000.Στα 3200 απλα εχει χειροτερα timings😄

https://prnt.sc/xvpxge

(η μνήμη μου είναι 3200 αλλά ανεβαίνει ψηλότερα , έχω εγκαταστήσει INTEL XTU)

Ισως η μνήμη να είναι για τα μπάζα , τι να κάνει και η καψερή cpu. 

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

https://prnt.sc/xvpxge

(η μνήμη μου είναι 3200 αλλά ανεβαίνει ψηλότερα , έχω εγκαταστήσει INTEL XTU)

Ισως η μνήμη να είναι για τα μπάζα , τι να κάνει και η καψερή cpu. 

Η μνήμη στο screenshot που έβαλες πάντως τρέχει στα 2133Mhz (DRAM Frequency 1064,1Mhz). Η MSI B460M-A Pro με τον i5 10400 που έχει μπορεί να πάει μέχρι τα 2666Mhz.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Η μνήμη στο screenshot που έβαλες πάντως τρέχει στα 2133Mhz (DRAM Frequency 1064,1Mhz). Η MSI B460M-A Pro με τον i5 10400 που έχει μπορεί να πάει μέχρι τα 2666Mhz.

https://prnt.sc/xvr6hv

έχω ταυτόχρονα αυτή την μητρική και μια asus prime B460  μαζί με pentium Gold 6400 , I3 10100 και τον Ι5 10400 και κάνω διάφορες δοκιμές με αυτα (δεν είναι το κύριο pc).

μου είχε κάνει factory default όταν ξανα άλλαξα cpu (για πολλοστή φορά), τώρα μου το δείχνει 1333 σε εκείνο το σημείο , και στο SPD μου αναφέρει το XMP 2.0 το βλέπω στο 3000

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η καρτέλα SPD του CPU-Z δεν δείχνει πως τρέχει η μνήμη στο σύστημα, δείχνει απλώς τι είναι είναι "γραμμένο" στις μνήμες για το πως μπορούν να λειτουργήσουν.

SPD:

Αναφορά σε κείμενο

In computing, serial presence detect (SPD) is a standardized way to automatically access information about a memory module.

Για να δεις στο CPU-Z πως τρέχει η μνήμη στο σύστημά σου, κοιτάζεις την καρτέλα "Memory".

3 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

https://prnt.sc/xvsv4d

ευτυχώς ο I9 9900K + Z390 δουλεύει διαπιστωμένα σε 3800 και δεν τον πειράζω

χαχαχαχα

Στο screenshot τρέχει στα 2666Mhz η μνήμη.

Επεξ/σία από TopCLR
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Η καρτέλα SPD του CPU-Z δεν δείχνει πως τρέχει η μνήμη στο σύστημα, δείχνει απλώς τι είναι είναι "γραμμένο" στις μνήμες για το πως μπορούν να λειτουργήσουν.

SPD:

Για να δεις στο CPU-Z πως τρέχει η μνήμη στο σύστημά σου, κοιτάζεις την καρτέλα "Memory".

έχεις δίκιο , 2666 λέει και το intel XTU

ΥΓ

Γενικά είμαι "καλομαθημένος" από το παρελθόν , Z270 , Z390 etc και κάποια features τα θεωρούσα δεδομένα

Επεξ/σία από jgeorgiou

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...