Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ζητάω πολλά αλλά δίνω και 500-1000€. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει 1 unit με τα specs που ορίζουν ένα καλό competitive gaming & office monitor, όπως:

• 27"
  • IPS
  • 1440p
  • 165hz (και πάνω)
  • 1-4ms average g2g, με λιγότερο από 10% average overshoot
  • < 4ms (edit) input lag
  • Wide color gamut με clamp σε sRGB, ή ιδανικότερα config από το hw ώστε να έχουμε πολύ μικρή απόκλιση από:
    • gamma (2.2)
    • color temp (6500Κ)
  • RGB subpixel layout (όχι BGR)
  • G-Sync, FreeSync compat
  • Optional BFI, (synced με το refresh rate)
  • Flicker Free (με κλειστό BFI)
  • Καλοδεχούμενα: USB 3 passthrough, τα διάφορα fancy ergonomics (τα οποία δε θα χρησιμοποιήσω ποτέ), fancy backlight :P

(Σε εμένα που είμαι πλέμπα στα monitor specs αυτή η γνώση και οι απαιτήσεις δημιουργήθηκαν από σωστές σελίδες τύπου RTINGS ή κανάλια όπως HW unbox)

Τί έχω βρει:

DELL S2721DGF. Χοντρό, φοβερή τιμή, όμως:

• sRGB clamping
  • Flicker Free

Ναι το 20kHz δεν είναι noticeable. Είναι όμως flicker, άρα δεν είναι flicker free. Την αγόρασα και θόλωσα μέσα σε μία μέρα. Την γύρισα πίσω. Πολύ κουραστική οθόνη λόγω των χρωμάτων ή του 20kΗz PWM του πισώφωτος, ή έτυχα κακό κομμάτι.

ASUS TUF VG27AQ. Χοντρό και αυτό, όμως:

• 1-4ms g2g, με λιγότερο από 10% average overshoot
  • Wide color gamut

GIGABYTE M27Q. Ακόμα ένα χοντρό, όμως:

• 1-4ms g2g, με λιγότερο από 10% average overshoot
  • RGB subpixel layout

MSI Optix MAG274QRF-QD. Νομίζω το πιο χοντρό. Όμως:

• sRGB clamping

Να περιμένω; Να πάρω με overshoot; Το τελευταίο φοράει ένα AU Optronics με quantum dot, που κοντράρει τα Nano-IPS (prone to eye strain). Θα έχουμε κι άλλα ιμπλεμεντέσιο στα κοντά ή kappa?

Επεξ/σία από **G**
Δημοσ.
6 ώρες πριν, pogchamp είπε

Alienware AW2721D?

!

Είναι σε early access στο rtings, για να σου πω με σιγουριά, μόλις βγει θα σ πω. Thanks για το suggestion.

Δημοσ.

@**G** Βασικά αν θέλεις να παίζεις competitive πρέπει να έχεις ένα σύστημα που να βγάζει παραπάνω fps από την οθόνη σου και να έχεις frame limiter στα hz της οθόνης χωρίς freesync/gsync κλπ. Αν το σύστημα σου δεν είναι αρκετά γρήγορο και θέλεις αναγκαστικά variable refresh rate με όλα τα κακά που φέρνει μαζί του τότε πρέπει αναγκαστικά να βρεις monitor με variable overdrive ( τα καλά gsync δηλαδή), αλλιώς θα έχεις πολύ overshoot όταν θα πέφτουν τα hz.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/

Επίσης εμένα οι οθόνες με χαμηλότερο gamma από 2.2 μου φαίνονται πολύ καλύτερες για gaming, εκτιμώ ότι δεν θα έπρεπε να βάλεις σαν κριτήριο το gamma, κάτι ξέρουν οι εταιρείες που τις βγάζουν με λιγότερο.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, elpenor είπε

@**G** Βασικά αν θέλεις να παίζεις competitive πρέπει να έχεις ένα σύστημα που να βγάζει παραπάνω fps από την οθόνη σου και να έχεις frame limiter στα hz της οθόνης χωρίς freesync/gsync κλπ. Αν το σύστημα σου δεν είναι αρκετά γρήγορο και θέλεις αναγκαστικά variable refresh rate με όλα τα κακά που φέρνει μαζί του τότε πρέπει αναγκαστικά να βρεις monitor με variable overdrive ( τα καλά gsync δηλαδή), αλλιώς θα έχεις πολύ overshoot όταν θα πέφτουν τα hz.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/

Επίσης εμένα οι οθόνες με χαμηλότερο gamma από 2.2 μου φαίνονται πολύ καλύτερες για gaming, εκτιμώ ότι δεν θα έπρεπε να βάλεις σαν κριτήριο το gamma, κάτι ξέρουν οι εταιρείες που τις βγάζουν με λιγότερο.

Σόρρυ, εκτιμώ πολύ την απάντησή σου αλλά, τo post είναι 100% targeted στην οθόνη, όχι troubleshoot για σύστημα που βγάζει low fps και προκαλεί overshoot λόγω του G-Sync. Φαντάσου ότι η GPU είναι πάντα capable να σηκώσει το μονιτορ, σαν δεδομένο.

2 ώρες πριν, elpenor είπε

Επίσης εμένα οι οθόνες με χαμηλότερο gamma από 2.2 μου φαίνονται πολύ καλύτερες για gaming

Και πάλι με όλο το σεβασμό, συμφωνώ να κάνεις ένα thread να το συζητήσουμε, αλλά εδώ ήμουν specific για 2.2 gamma.

Δε θέλω να φανώ αγενής ή κάτι τέτοιο! Απλά πάει off topic :)

Στο τόπικ πάλι, βρήκα την XG279Q η οποία νομίζω έχει σχεδόν ό,τι περιγράφω. Τι λέτε;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@**G** Offtopic ή όχι εγώ θέλω να σου επισημάνω ξανά ότι οι περισσότερες gaming οθόνες δεν έχουν gamma 2.2.

Πχ η XG279Q που κοιτάς ξεκινάει στα σκοτεινά με πάρα πολύ μεγάλο gamma και μετά πέφτει σταθερά σε αρκετά μικρότερο, μπορεί μεν ο μέσος όρος του 2.6 στο 1/3 και 2.0 στα 2/3 να βγαίνει 2.2 όμως συνεχίζει η καμπύλη του gamma της οθόνης να διαφέρει πάρα πολύ από το κλασσικό 2.2 οπότε είναι εντελώς ακατάλληλη για color critical εργασίες.

Επεξ/σία από elpenor
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, elpenor είπε

@**G** Offtopic ή όχι εγώ θέλω να σου επισημάνω ξανά ότι οι περισσότερες gaming οθόνες δεν έχουν gamma 2.2.

Πχ η XG279Q που κοιτάς ξεκινάει στα σκοτεινά με πάρα πολύ μεγάλο gamma και μετά πέφτει σταθερά σε αρκετά μικρότερο, μπορεί μεν ο μέσος όρος του 2.6 στο 1/3 και 2.0 στα 2/3 να βγαίνει 2.2 όμως συνεχίζει η καμπύλη του gamma της οθόνης να διαφέρει πάρα πολύ από το κλασσικό 2.2 οπότε είναι εντελώς ακατάλληλη για color critical εργασίες.

Σωστά. Όμως out of the box, είναι αρκετά καλή σε σύγκριση με άλλες και tbh, δεν παρεκλίνει καθόλου από το acceptance criterion του 2.2 average. Για color critical εργασίες, θεωρώ απαραίτητο το colorimeter και γνώση για calibration. Και αν παρατηρήσεις είναι exceptional, σε post calibration. (Και ναι γνωρίζω ότι πολλά games κάνουν overwrite το lookup table, και ότι οι εφαρμογές πρέπει να είναι compatible με το προφίλ, αλλά θα πρέπει να ζήσω με αυτό. Ούτως η άλλως συμβαίνει παντού.)

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, **G** είπε

Σωστά. Όμως out of the box, είναι αρκετά καλή σε σύγκριση με άλλες και tbh, δεν παρεκλίνει καθόλου από το acceptance criterion του 2.2 average. Για color critical εργασίες, θεωρώ απαραίτητο το colorimeter και γνώση για calibration. Και αν παρατηρήσεις είναι exceptional, σε post calibration. (Και ναι γνωρίζω ότι πολλά games κάνουν overwrite το lookup table, και ότι οι εφαρμογές πρέπει να είναι compatible με το προφίλ, αλλά θα πρέπει να ζήσω με αυτό. Ούτως η άλλως συμβαίνει παντού.)

Χαίρομαι που σε καλύπτει η οθόνη, σίγουρα είναι αρκετά καλή. Εγκυκλοπαιδικά οι Alienware είναι πολύ καλύτερες σε αυτό τον τομέα.

Spoiler

Asus Gamma

rog-strix-xg279q-pre-gamma-large.jpg.58bd8fce547b096d52e77b7eb804519d.jpg

Alienware Gamma

alienware-aw2521h-pre-gamma-large.jpg.06263f52f9e530c7b7fc3a2608ff5f8f.jpg

Δημοσ.
1 ώρα πριν, elpenor είπε

Χαίρομαι που σε καλύπτει η οθόνη, σίγουρα είναι αρκετά καλή. Εγκυκλοπαιδικά οι Alienware είναι πολύ καλύτερες σε αυτό τον τομέα.

Απόκρυψη περιεχομένων

Asus Gamma

rog-strix-xg279q-pre-gamma-large.jpg.58bd8fce547b096d52e77b7eb804519d.jpg

Alienware Gamma

alienware-aw2521h-pre-gamma-large.jpg.06263f52f9e530c7b7fc3a2608ff5f8f.jpg

Ευχαριστώ για την παράθεση των γραφημάτων δίπλα δίπλα

Θα περιμένω να βγει από early access το Alienware AW2721D, που πρότεινε ο φίλος παραπάνω. Δεν αποκλείω τίποτα, αν και είμαι λίγο inclined στην ASUS (για να μην πω fanboy), και φοβάμαι λίγο το Nano IPS, όπως έγραψα στο αρχικό post, λόγω της εμπειρίας μου με την S2721DGF. Κατά τα άλλα, πολύ σοβαρά μονιτορ και τα 2

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...