Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 59
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mAs_81 είπε

Το ειχα ψάξει και πιο παλιά για το νετμπουκ μου,αλλα επειδή ειναι 2in1 (Asus Transformerbook T100TA),δεν δούλευαν τα πάντα πχ η αφή , το card reader κτλ...βέβαια πάει καιρός που το κοίταξα -_-

εχω ενα Asus VivoTab RT TF600T το οποιο εχει windows 8.1 RT, υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να του βάλω οτιδήποτε αλλο γιατί τα RT ειναι σκουπιδια...??

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειλικρινά πρέπει να σταματήσει το linux desktop evangelism.

> Δεν είναι απειλή για το desktop community η χαμηλή ή μηδαμινή ή ακόμα και η τεράστια εξάπλωση του.
> Elementary OS -> μια χαρά business model & προϊόν, μέχρι και στο Forbes το ευαγγέλισαν και όχι μόνο σε 1 άρθρο.
> Οι πολλαπλές διανομές είναι μια χαρά. Το έχουμε αναλύσει πολλάκις για τα συστημικά προβλήματα της "μονοκαλλιέργειας".
> Ξανά: Δεν απειλείται το λίνουξ από την desktop εξάπλωση. Η κατάσταση ως έχει δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως πλέον nvidia, μέχρι και η sony για τον ds5 ασχολούνται με τους driver περισσότερο, όπως επίσης και m$, amd κ.α. Το steam ενώ ξεκίνησε overhyped, τουλάχιστον δεν σταμάτησε τη σταθερή υποστήριξη.

Μη ξεχνάμε πως στην βιομηχανία του gaming υπάρχουν exclusive τίτλοι PlayStation & Switch που απλά δεν παίζουν ούτε σε windows, άρα γιατί ακόμα μας χαλάει το 1-1 μεταξύ windows & linux σε όλους τους τίτλους, ειδικά από τη στιγμή που εκτός από wine & steam έχουμε και Proton (παλι Valve). Με λίγα λόγια δεν σταματάει η εξέλιξη του compatibility.

Έξω από το gaming, το SaaS πιστεύω χωνεύτηκε με την τηλεργασία φέτος περισσότερο απ'όσο όλες τις προηγούμενες χρονιές μαζί. Cloud υπηρεσίες παίζουν παντού. Δεν πιστεύω πως χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.


So, It's ok, just relax your tits.

Επεξ/σία από Lomar
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, niCk_eleCtro είπε

εχω ενα Asus VivoTab RT TF600T το οποιο εχει windows 8.1 RT, υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να του βάλω οτιδήποτε αλλο γιατί τα RT ειναι σκουπιδια...??

Δεν νμζ ότι μπορεις να βαλεις αλλα windows,δυστυχως..Τα RT ειναι η βερσιον των windows για arm επεξεργαστές - το hardware σου δλδ δε μπορει να τρέξει x86 Windows...

Τωρα για Linux η έστω android, δεν το ξερω

Επεξ/σία από mAs_81
  • Sad 1
Δημοσ.
2 hours ago, dchatz said:

Ναι, έδωσε ο άλλος ένα 1000ρικο να πάρει surface και θα του βαλει τζινγκοες.

Είναι απίστευτο πόσο βυθισμένοι είστε στον μικρόκοσμο σας ορισμένοι...
Με βάση την λογική σου, όλοι αυτοί πέταξαν εκατομμύρια 1000ρικα, για να τους βάλουν λίνουξ 😭

https://itsfoss.com/linux-runs-top-supercomputers/

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Lomar είπε

Είναι απίστευτο πόσο βυθισμένοι είστε στον μικρόκοσμο σας ορισμένοι...
Με βάση την λογική σου, όλοι αυτοί πέταξαν εκατομμύρια 1000ρικα, για να τους βάλουν λίνουξ 😭

https://itsfoss.com/linux-runs-top-supercomputers/

παλι για τα σουπερ pc και τα σερβερ.

φτανει βρε παιδια.

φτανει...

τι δεν καταλαβαινετε μερικοι οταν μιλαμε για το λινουξ σε σχεση με τον μεσο <<οικιακο>> χρηστη

 

Δημοσ.
1 hour ago, Makatsoras said:

παλι για τα σουπερ pc και τα σερβερ.

φτανει βρε παιδια.

φτανει...

τι δεν καταλαβαινετε μερικοι οταν μιλαμε για το λινουξ σε σχεση με τον μεσο <<οικιακο>> χρηστη

 

Εσύ δεν κατάλαβες την αποδόμηση στη λογική του σχόλιου που έκανα quote.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Lomar είπε

Εσύ δεν κατάλαβες την αποδόμηση στη λογική του σχόλιου που έκανα quote.

τι του ειπες δηλαδη,οτι καποιοι πληρωνουνε πολλα λεφτα για να βαλουνε λινουξ σε σερβερ?

φιλικα στο λεω, μην παρεξηγηθουμε.

 

Δημοσ.
6 ώρες πριν, stefstefan είπε

Αν δεν στηθεί μία κερδοσκοπική εταιρεία πίσω από την εκάστοτε διανομή λίνουξ και δεν επενδύσει σε προσωπικό, έρευνα, συνεργασίες και μπλα μπλα μπλα, τότε θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια απήχηση που έχουν δεκαετίες τώρα όλες μα όλες οι διανομές λίνουξ. Φέρε μου ρε φίλε το COD, φέρε μου το Illustrator, φέρε μου το ένα το άλλο, και μη μου αρχίσετε την καραμέλα με το wine και τις διάφορες πατέντες ή εναλλακτικές με ελλιπείς δυνατότητες και για να σε βάλω θα σε πληρώσω κιόλας. Αλλά δεν μπορείς, γιατί έχεις μάθει να είσαι ο τριτοδεύτερος μια ζωή σαν λειτουργικό. Μόνο εφέ να πουλάς, "α κοιτάξτε με, τι ωραία εικονίδια που έχω!", χρώματα, γουολπέιπερς και ένα σωρό άλλες φανφάρες και τίποτα ουσιαστικό παραπάνω.

Εταιρίες όπως η IBM, HP,  Google και η Microsoft (πού νομίζεις ότι τρέχει το Azure; ) έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στο linux.

Απλώς δεν ασχολούνται με έναν τομέα ο οποίος πιθανώς κρίνουν ότι δεν θα τους φέρει κέρδη αντίστοιχα των επενδύσεων. Το linux στο desktop διατίθεται παραδοσιακά δωρεάν και οι χρήστες γενικώς έχουν συνηθίσει το λειτουργικό τους είτε να είναι σχεδόν τσάμπα είτε να έρχεται προεγκατεστημένο με το μηχάνημα που αγοράζουν, κινητό, tablet, laptop, desktop, server...! Υπάρχουν επίσης σοβαρά ζητήματα με την άδεια χρήσης GPL. Η μόνη εταιρία που έκανε το άλμα είναι η Apple με το MacOS-X που όμως βάσισε στο FreeBSD, ένα Unix σύστημα με διαφορετική, καθόλου περιοριστική άδεια χρήσης.

Για να καταλάβεις το πραγματικό μέγεθος του linux (kernel) πρέπει να σκεφτείς πρώτα το Android και δεύτερον ότι πλέον η Microsoft έχει αλλάξει εντελώς κατεύθυνση και προκρίνει cross platform λύσεις, εστιάζοντας στο cloud. Το .NET 5 (και κυρίως το 6) προσανατολίζονται να βγάζουν εφαρμογές που θα τρέχουν παντού, ο SQL Server τρέχει ήδη κανονικά και σε Ubuntu, κτλ...

Στα γράφω αυτά από ένα windows mini PC, έχοντας περάσει στο παρελθόν τουλάχιστον 5 συνεχόμενα χρόνια με linux. Το λειτουργικό δεν έχει πια σημασία, το OS war στο desktop είναι της περασμένης δεκαεικοσαετίας.

 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το linux είναι καλύτερο απο το windows σε servers και supercomputers.

Ωραία αφού τελειώσαμε με αυτό για να ικανοποιήσουμε την κοινότητα πάμε στο γιατί linux sucks στην desktop κατηγορία.

Είναι μήπως λόγω το opensource; Βασικά όχι. Το linux kernel έχει πετύχει στις 2 προαναφερθείσες κατηγορίες για αυτόν ακριβώς το λόγο. Γιατί είναι opensource. Αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα με αυτό το μοντέλο για προφανείς λόγους. Για παράδειγμα open source προγράμματα όπως το visual studio code έχουν επικρατήσει στην αγορά.

Φταίει ότι δεν έχει φώτοσοπ και οφις; Έχμ όχι. Ο μέσος οικιακός χρήστης δεν χρειάζεται φώτοσοπ για να φτιάξει meme και να κάνει ηλίθια edit σε φωτογραφίες. Όπως επίσης δεν ξέρει καν πως να κάνει export pdf από document, δεν θα μιλήσω καν για προηγμένες λειτουργιες που προσφέρει το office. Αυτά τα προγράμματα αφορούν την επαγγελματική κοινότητα και προσφέρουν ευκολίες σε αυτήν. Πως είναι για τους developers το linux που προσφέρει ευκολίες που δεν προσφέρει το windows; Έ κάπως έτσι.

Φταίει το ότι είναι δύσκολο στην εγκατάσταση; Όχι. Όσοι λένε ότι είναι δύσκολο στην εγκατάσταση θα έχουν μείνει μια δεκαετία πίσω, δεν εξηγείται αλλιώς. Διανομές για νουμπς είναι πλέον πιο εύκολο και απο το να εγκαταστήσεις ubuntu μεσω wsl σε windows.

Άρα τι φταίει;  Well, για να είναι ένα λειτουργικό σύστημα πλήρες με γραφικό περιβάλλον κλπ έτοιμο για οικιακή χρήση δεν αρκεί μόνο ο πυρήνας του linux χρειάζεται τον πυρήνα, μια συλλογή προγραμμάτων καθώς και το ίδιο το γραφικό περιβάλλον. And this is where hell breaks loose. Όταν για ένα πρόγραμμα όπως ο window compositor που διαχειρίζεται κάποια χαρακτηριστικά στα παράθυρα υπάρχουν 192839759182391829318239 εκδόσεις γιατί σε κάποιον δεν άρεσε οτι το blur είχε gaussian filter και όχι dual kawase super duper blur και έφτιαξε ολόκληρη έκδοση μόνο και μόνο για το blur ξεκινάμε να καταλαβαίνουμε που αρχίζει να φαίνεται το πρόβλημα. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να έχουμε 19823918239182391231923819238 διανομές γιατί στον ένα του ξυνίζει το ένα και το άλλο. Και αυτές οι διανομές μπορεί να έχουν 1098320192301920391 διαφορετικά Desktop Environment γιατί οι μεν μισούν το γκομ γιατί είναι βαρύ οι άλλοι γιατί το kde γιατί οι ρυθμίσεις είναι cluttered οι αλλοι το xfce γιατί έχει ένα ποντίκι για μασκότ και οι δε το mate ή το cinamon γιατί δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Οκ το καταλαβαίνω έχεις την ελευθερία να το κάνεις customize όπως θες, αλλά το μέσο χρήστη δεν τον αφορά.

Αλλά γιατί ενώ το linux kernel πέτυχε, το linux σαν operating system απέτυχε σαν σύστημα; Και τα δύο είναι open source αλλά.

1. Στο linux kernel δεν υπάρχουν 1203910932019230123 εκδόσεις. Υπάρχει ένας οργανισμός με έναν επικεφαλής που αποφασίζει τι θα μπει και τι όχι. Θες το τάδε feature στο linux αλλά δεν υπάρχει και δεν δεχτήκανε το patch σου στον linux kernel; Κρίμα. Τράβα σε windows ή μακ. Φυσικά δεν μπορείς να κάνεις fork το linux γιατί το project είναι τεράστιο και δεν είναι τόσο απλό να το κάνεις maintain.

2. Αυτός ο περιορισμός κάνει την πυρήνα stable χωρίς 10293019230129301293 εκδόσεις και έτσι όλοι τρέχουν τον ίδιο πυρήνα.

3. Το ίδιο ισχύει και σε άλλα open source προγράμματα τα οποία είναι διαδεδομένα όπως tensorflow, kubernetes, vs code, django κλπ. Ακόμα και το android πέτυχε για αυτό το λόγο ακόμα και ας μην είναι πλήρως open source (δεν μιλάω για το AOSP).

Αν το δεις από την κοινωνική του πλευρά είναι ακόμη πιο εμφανές. Ο μέσος χρήστης του linux είναι nerd. Το να διατυμπανίζει ότι έχει archlinux στο μυαλό του τον κάνει ξεχωριστό. Τώρα φαντάσου όλος ο κόσμος να είχε linux. Τι θα κάνανε όλοι για να φαίνονται ξεχωριστοί; Νομίζω ότι καταβάθος αυτή η κατηγορία (που δεν αντιπροσωπεύει φυσικά όλους τους χρήστες linux) δεν θέλει το linux να γίνει διαδεδομένο στην οικιακή πλατφόρμα γιατί δεν θα νοιώθει ξεχωριστή πια.

Anyways. Το ξέρουμε ότι το windows είναι γτπ, αλλά είναι για άλλους λόγους. Το linux είναι γτπ γιατί πρέπει να ικανοποιήσει όλα τα snowflakes εκεί έξω. Εγώ προσωπικά είχα πολλά προβλήματα στη δουλειά μου με το windows και χρησιμοποιώ ότι με βολεύει για τη συγκεκριμένη δουλειά που κάνω. Αλλά άλλο κανω τη δουλειά μου και άλλο το παίρνω προσωπικά όταν κάποιος βρίζει τη γκομεν... εεεμ το λίνουξ.

 

Επεξ/σία από ShevaGR
  • Like 8
  • Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...