Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, phanispal said:

Αν εννοείς αυτό:

προσωπικά εμένα με βρίσκεις σύμφωνο. Πουθενά δεν είπα ότι ο ενοικιαστής όσο πιο αδύναμος κι αν είναι, δικαιούται να αποκρύπτει τέτοιες προθέσεις. Όπως έχω πει αντίστοιχα και για κατοικίδια, που κάποιοι αποκρύπτουν ότι έχουν κατοικίδια και αφού μπουν στο σπίτι δεν τους ακουμπάει τίποτα.

Γενικότερα δεν είμαι υπέρ του να τη φέρει κάποιος σε κάποιον άλλον. Αλλά ΑΝ πρέπει οπωσδήποτε να τη φέρει κάποιος σε κάποιον, sorry αλλά θα ταχθώ υπέρ του αδυνάτου. Sorry κιόλας έτσι;

Αν εννοείς το παραπάνω, προφανώς και υπάρχουν κακοί, κάκιστοι ενοικιαστές που και ζημιές κάνουν και φεσώνουν τους ιδιοκτήτες.

Αυτή είναι η όλη κατάσταση που περιέγραψες;

Είπα εγώ πουθενά ότι είμαι υπέρ αυτών; Είπα πουθενά ότι καλά κάνουν και τα κάνουν;

Πολλές φορές μονόδρομος, ειδικά όταν ψάχνεις να νοικιάσεις σε λιγότερο αστικές περιοχές, οπού τις περισσότερες φορές η απάντηση στο θα φέρω και το κατοικίδιο μαζί μου είναι του τύπου "Και τι, θα βάλεις εσύ ζώο στο σπίτι μου?"

Κατά τα άλλα είμαι κάπως εκτός θέματος και δεν θέλω να το κάνω derail σε κατοικίδιο vs ιδιοκτήτη.

• Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Κατ' αρχάς ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αυξήσει όσο θέλει το μίσθωμα (και όχι το μισθωτήριο), το μόνο που μπορεί να κάνει μέχρι την τριετία είναι να ζητήσει την νόμιμη αύξηση δλδ το 75% του ΔΤΚ του τελευταίου 12μήνου.

Μετά την τριετία πόσο μπορεί να αυξήσει το μίσθωμα;

3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Επίσης και στις επαγγελματικές μισθώσεις η ελάχιστη διάρκεια είναι 3 έτη, δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες πως τα συμβόλαια σε αυτές είναι μονοετή.

Δεν είπα ότι είναι μονοετή, αναρωτήθηκα για ποιο λόγο να είναι μονοετή, κάτι που θεωρούν ως βέλτιστη λύση ο jmmys και ο fredd0.

Για το πρώτο σκέλος έχεις δίκιο, δεν εννοούσα τα ακίνητα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, εννοούσα ότι οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τα δικά τους σαν επένδυση και το είπα με αφορμή την υποθετική περίπτωση που περιέγραψε ο jmmys που μετά το πέρας του ενός έτους έχει προγραμματίσει να βάλει μέσα το παιδί του.

• Super Moderators
Δημοσ.
11 minutes ago, Joshua21 said:

Κατ' αρχάς ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αυξήσει όσο θέλει το μίσθωμα (και όχι το μισθωτήριο), το μόνο που μπορεί να κάνει μέχρι την τριετία είναι να ζητήσει την νόμιμη αύξηση δλδ το 75% του ΔΤΚ του τελευταίου 12μήνου. Πρακτικά αυτή τη στιγμή μπορεί να ζητήσει 75% του μηδέν.

[...]

Αυτό προκύπτει από κάποια διάταξη; Γιατί δεν το γνωρίζω. Ξέρω μόνο ότι αν ΔΕΝ έχει συμφωνηθεί αύξηση στο συμφωνητικό, έχει αυτό το εκ του νόμου δικαίωμα.

Αλλά δεν νομίζω να περιορίζεται να ζητήσει όσο θέλει... Εκτός αν υπάρχει κάτι που δεν έχω υπ' όψιν μου (δεν το αποκλείω, αλίμονο!). 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Κατ' αρχάς ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αυξήσει όσο θέλει το μίσθωμα (και όχι το μισθωτήριο), το μόνο που μπορεί να κάνει μέχρι την τριετία είναι να ζητήσει την νόμιμη αύξηση δλδ το 75% του ΔΤΚ του τελευταίου 12μήνου. Πρακτικά αυτή τη στιγμή μπορεί να ζητήσει 75% του μηδέν.

Κατά ποιο τρόπο είναι αυτό άδικο; Η πρώτη τριετία στα συμβόλαια είναι ίσως ο μόνος νόμος που απέμεινε ενάντια στην αισχροκέρδεια των κάποιων ιδιοκτητών.

Σκέψου έναν οικογενειάρχη μεροκαματιάρη που πληρώνει τα κέρατά του να μετακομίσει, και έρχεται ο ιδιοκτήτης μετά από ένα χρόνο να του πει "50 πάνω ή φύγε". Δλδ..ένα μηνιάτικο το χρόνο ακόμα.

Είναι τέλειος ο νόμος; Φυσικά και όχι. Γιαυτό και συζητάμε σε αυτό το θέμα με παράδειγμα αυτό που έθεσε ο OP.

Επεξ/σία από Dante80
Δημοσ.
4 ώρες πριν, paredwse είπε

Φυσικά και γίνεται αυτό που ζητάς - απλώς θέλει μια μικρή διαδικασία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 του ν.1703/1987 ορίζει: «Η μίσθωση κύριας κατοικίας έχει τριετή ελάχιστη διάρκεια, υποχρεωτική και για τα δύο μέρη, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί βραχύτερος χρόνος. Συντόμευση της τριετίας επιτρέπεται μόνο με νεότερη συμβολαιογραφική πράξη, καταρτιζόμενη τουλάχιστον έξη μήνες μετά την έναρξη της μίσθωσης.»

Το μόνο που έχεις λοιπόν είναι: α) να συμφωνήσει ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης) και β) να συντάξετε σχετική συμβολαιογραφική πράξη έξι μήνες μετά την έναρξη της ενοικίασης. :) 

ακριβως αυτο. για να εισαι νομικα καλλυμενος, ο νομοθετης ζηταει νεο συμβολαιο που στην ουσια ακυρωνει το 1ο. στην ουσια ειναι παραθυρακι για οσους θελουν μικροτερης διαρκειας 1η μισθωση.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, phanispal είπε

Μετά την τριετία πόσο μπορεί να αυξήσει το μίσθωμα;

Για να ακριβολογούμε ο ιδιοκτήτης μετά την τριετία δεν μπορεί να το αυξήσει, μπορεί να ζητήσει όσα θέλει, όπως ακριβώς και ο ενοικιαστής επίσης μπορεί να προσφέρει όσα θέλει. Εφόσον αμφότεροι δεν δεσμεύονται ούτε από τη συμφωνημένη διάρκεια ούτε από την τριετία, μπορούν να διαπραγματευτούν από την αρχή όχι μόνο το μίσθωμα αλλά και τους όρους, αν τα βρουν έχει καλώς, αλλιώς η μίσθωση τέλος.

33 λεπτά πριν, phanispal είπε

Δεν είπα ότι είναι μονοετή, αναρωτήθηκα για ποιο λόγο να είναι μονοετή, κάτι που θεωρούν ως βέλτιστη λύση ο jmmys και ο fredd0.

Για το πρώτο σκέλος έχεις δίκιο, δεν εννοούσα τα ακίνητα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, εννοούσα ότι οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τα δικά τους σαν επένδυση και το είπα με αφορμή την υποθετική περίπτωση που περιέγραψε ο jmmys που μετά το πέρας του ενός έτους έχει προγραμματίσει να βάλει μέσα το παιδί του.

Αν πω ότι έβγαλα νόημα από τα παραπάνω θα είναι ψέμα.

30 λεπτά πριν, paredwse είπε

Αυτό προκύπτει από κάποια διάταξη; Γιατί δεν το γνωρίζω. Ξέρω μόνο ότι αν ΔΕΝ έχει συμφωνηθεί αύξηση στο συμφωνητικό, έχει αυτό το εκ του νόμου δικαίωμα.

Αλλά δεν νομίζω να περιορίζεται να ζητήσει όσο θέλει... Εκτός αν υπάρχει κάτι που δεν έχω υπ' όψιν μου (δεν το αποκλείω, αλίμονο!). 

Όλα αυτά που γράφω είναι με δεδομένο ότι ο συμβατική διάρκεια της μίσθωσης είναι ένα έτος, ε μετά το ένα έτος και έως και το τρίτο έτος - όπως λες και εσύ - έχει αυτό το δικαίωμα μια και ΔΕΝ έχει συμφωνηθεί αύξηση στο συμφωνητικό (αφού ήταν για ένα έτος).

Αλίμονο αν μπορούσε να ζητήσει πριν την τριετία όσα θέλει, αυτόματα θα ακύρωνε τον νόμο που δεσμεύει για 3 έτη :)

16 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Κατά ποιο τρόπο είναι αυτό άδικο; Η πρώτη τριετία στα συμβόλαια είναι ίσως ο μόνος νόμος που απέμεινε ενάντια στην αισχροκέρδεια των κάποιων ιδιοκτητών.

Σκέψου έναν οικογενειάρχη μεροκαματιάρη που πληρώνει τα κέρατά του να μετακομίσει, και έρχεται ο ιδιοκτήτης μετά από ένα χρόνο να του πει "50 πάνω ή φύγε". Δλδ..ένα μηνιάτικο το χρόνο ακόμα.

Μάλλον σου διαφεύγει ότι η τριετία δεσμεύει αμφότερους (μισθωτή και εκμισθωτή), όχι μόνο τον εκμισθωτή.

6 λεπτά πριν, kallair είπε

ακριβως αυτο. για να εισαι νομικα καλλυμενος, ο νομοθετης ζηταει νεο συμβολαιο που στην ουσια ακυρωνει το 1ο. στην ουσια ειναι παραθυρακι για οσους θελουν μικροτερης διαρκειας 1η μισθωση.

Πρώτα από όλα ένα απλό συμβόλαιο δεν κάνει, χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη, και επίσης η συμβολαιογραφική πράξη αυτή πρέπει να γίνει το λιγότερο 6 μήνες μετά το μισθωτήριο.

Συνεπώς το παραπάνω ΔΕΝ αποτελεί λύση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Μάλλον σου διαφεύγει ότι η τριετία δεσμεύει αμφότερους (μισθωτή και εκμισθωτή), όχι μόνο τον εκμισθωτή.

Δεν μου διαφεύγει, απλά έκανες quote πριν το edit μου προ 20'.

Επεξ/σία από Dante80
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Dante80 είπε

Δεν μου διαφεύγει, απλά έκανες quote πριν το edit μου προ 20'.

Και που έκανες edit δεν άλλαξε κάτι, το επίμαχο κομμάτι (αυτό που έκανα quote) έμεινε το ίδιο.

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Για να ακριβολογούμε ο ιδιοκτήτης μετά την τριετία δεν μπορεί να το αυξήσει, μπορεί να ζητήσει όσα θέλει, όπως ακριβώς και ο ενοικιαστής επίσης μπορεί να προσφέρει όσα θέλει. Εφόσον αμφότεροι δεν δεσμεύονται ούτε από τη συμφωνημένη διάρκεια ούτε από την τριετία, μπορούν να διαπραγματευτούν από την αρχή όχι μόνο το μίσθωμα αλλά και τους όρους, αν τα βρουν έχει καλώς, αλλιώς η μίσθωση τέλος.

Άρα αν η τριετία ως ελάχιστος χρόνος αρχικού συμβολαίου γίνει ένα έτος, μετά το πέρας του ενός έτους, θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει όσα θέλει, ναι ή όχι;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, phanispal είπε

Άρα αν η τριετία ως ελάχιστος χρόνος αρχικού συμβολαίου γίνει ένα έτος, μετά το πέρας του ενός έτους, θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει όσα θέλει, ναι ή όχι;

Αυτά που γράφεις συνεχίζουν να μην βγάζουν νόημα. Η υποχρεωτική τριετής διάρκεια για την οποία συζητάμε εδώ είναι υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο, και όχι από το "αρχικό συμβόλαιο".

Σε απλά Ελληνικά, ο ιδιοκτήτης εφόσον δεν δεσμεύεται από τη συμβατική διάρκεια της μίσθωσης (η συμφωνημένη διάρκεια), και εφόσον έχουν περάσει 3 χρόνια από την αρχή της μίσθωσης, τότε ναι, μπορεί να ζητήσει όσα θέλει. Αν δεν έχουν περάσει 3 χρόνια από την αρχή της μίσθωσης τότε ΔΕΝ μπορεί να ζητήσει όσα θέλει.

Αν σε καλύπτει το παραπάνω καλώς, αν δεν σε καλύπτει τότε κάνε συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να βγαίνει νόημα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστω για τις απαντησεις (αν και παρακτραπηκε λιγο το τοπικ).

Προφανως η συμφωνια εχω σκοπο να ειναι εξ'αρχης για ενα χρονο και οχι να ξεγελασω τον αλλο (οπως ειπα εξ'αρχης) απλα ειπα να ρωτησω αν υπαρχει κατι που διασφαλιζει σε περιπτωση που αλλος πατησει πανω στο οτι η τριετια υπερισχυει του συμβολαιου. Το "σημαντικοι λογοι" και το συμφωνητικο στο εξαμηνο νομιζω με καλυπτουν στο 100%.

Παντως στην συγκεκριμενη φαση που εχουν πεσει τα νοικια ισως μερικοι να προτιμουν να εχουν καποιον για ενα χρονο με την ελπιδα οτι θα επανελθουν τα πραγματα και θα μπορεσουν του χρονου να το νοικιασουν σε τιμη προ-covid. Ειδικα θεσσαλονικη που τα σπιτια φευγουν κατευθειαν.

Επεξ/σία από crimsonwall
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...