Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, phanispal said:

[...]

Καλός ο νόμος, αλλά εμένα γιατί κάτι μου λέει ότι α) ο TS δε θέλει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στον ιδιοκτήτη και β) πολύ δύσκολα θα βρει ιδιοκτήτη που θα δεχτεί να μπει κάποιος στο σπίτι του για ένα χρόνο;

Που αν ισχύουν αυτά, απλά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρεις.

Ο νόμος, όπως γράφεις, θεωρεί ως αδύναμο μέρος τον ενοικιαστή. Καλώς ή κακώς. Δεν είναι όμως πάντα έτσι.

Οπότε ναι, μπορεί ο ενοικιαστής να μην θέλει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στον ιδιοκτήτη...
... αλλά από την άλλη γιατί να ζητάμε από τον ιδιοκτήτη την 'ανοχή' του και να μην ανταποδίδουμε με εντιμότητα σχετικά με τις προθέσεις μας;

Στο κάτω-κάτω, προτιμητέος ένας ενοικιαστής που ξεκαθαρίζει εξ αρχής τις προθέσεις του - οπότε ο ιδιοκτήτης είναι και ενημερωμένος και κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες για να ξανανοικιάσει το ακίνητό του πάνω στο έτος. 

TL;DR: μην θέλουμε και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. :) 

21 minutes ago, Joshua21 said:

Δεν αρκεί να συμφωνήσει ο εκμισθωτής τη στιγμή που θα συμφωνηθεί η μίσθωση, θα πρέπει να συμφωνεί με αυτό και μετά από 6 μήνες :)

[...]

Όντως, η βούληση του εκμισθωτή πρέπει να υπάρχει και στις δύο χρονικές στιγμές. :) 

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, jmmys είπε

Πολλά νεύρα έχεις και πολλές προκαταλήψεις,εφόσων λες ΕΣΕΙΣ οι ιδιοκτήτες.Ολοι σε ένα τσουβάλι.Ωραιος.Λες και όλοι οι μισθωτές είναι αστέρια,άσε δεν θέλεις να ξέρεις.

Ούτε κλαφτηκα ουτε φουκαράς το έπαιξα.Την κατάσταση που επικρατεί περιέγραψα και καλώς ή κακώς έτσι είναι.

Προσωπικα δεν εχω κανένα πρόβλημα να μου πει ο μισθωτής ότι θα φυγει σε λίγους μήνες,άσχετα τι υπέγραψε στο συμβολαιο και άσχετα τι λέει ο νόμος.Ειδικα αν ήταν τυπικός μέχρι τότε και κύριος.Θα προσπαθούσα να τον κρατούσα.Και να μην ήταν,δεν θα έκανα κάτι.Δεν έχει νόημα.

Εχω διαγράψει πολλά χρέη,επειδή ξέρω ότι δεν θα τα πάρω ποτέ.

Εγώ έχω πολλά νεύρα και προκαταλήψεις που σ' έχω πετύχει τουλάχιστον 4-5 φορές σε σχετικά νήματα να μπαίνεις και να γράφεις τα ίδια, για τους ενοικιαστές που δεν τους πειράζει κανένας και τους ιδιοκτήτες που είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Που ο νόμος προβλέπει και για τον ιδιοκτήτη να διεκδικήσει τους χαμένους μήνες. Που αν με ρωτάς δε βλέπω το λόγο, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Γιατί ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση πώς αποδεικνύεται η χασούρα του ιδιοκτήτη.

Γιατί σε διαβάζω συνεχώς να λες για το νόμο που προβλέπει να μένει ο ενοικιαστής 3 έτη στο ακίνητο, κατά τα οποία όμως πληρώνει κανονικά κάθε μήνα, διαφορετικά ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να του κάνεις άμεσα έξωση. Και απ' την άλλη, σου δίνει και το δικαίωμα να διεκδικήσεις τους χαμένους μήνες, για τους οποίους εν τω μεταξύ δε θα προσφέρεις υπηρεσίες, εννοώντας ότι αφού δε θα μένει πλέον ο ενοικιαστής στο ακίνητό σου, γιατί εσύ να εξακολουθείς να λαμβάνεις ενοίκια; Παρόλ' αυτά όμως, και σε αυτό υπέρ σου είναι ο νόμος.

Οπότε το πρόβλημα πού έγκειται ακριβώς;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, phanispal είπε

Οπότε το πρόβλημα πού έγκειται ακριβώς;

Πουθενά,εσύ μπήκες και άρχισες τις επιθέσεις.

Σε αυτό που περιέγραψα ότι ισχύει στην Ελλάδα διαφωνείς κάπου;

6 λεπτά πριν, phanispal είπε

Παρόλ' αυτά όμως, και σε αυτό υπέρ σου είναι ο νόμος.

Εντάξει άστο,ταξικό μίσος να φανταστώ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, paredwse είπε

Ο νόμος, όπως γράφεις, θεωρεί ως αδύναμο μέρος τον ενοικιαστή. Καλώς ή κακώς. Δεν είναι όμως πάντα έτσι.

Εσύ που ίσως γνωρίζεις πέντε πράγματα, μπορείς να μας πεις πώς προκύπτει το πρώτο σκέλος;

Θέλω να πω, υπάρχει κάποια βάση, κάποια δεδομένα που έχουν αξιολογηθεί και συναινούν στο ότι ο ενοικιαστής συνήθως είναι ο πιο αδύναμος;

Το επίδομα ενοικίου που αν δεν κάνω λάθος είναι κονδύλι της Ε.Ε. πώς θεσπίστηκε; Έτσι στην τύχη; Γιατί δεν προβλέπεται επίδομα και για τους καημένους τους ιδιοκτήτες;

Γιατί πάνε κάποιοι να μας περάσουν για κανόνα κάποιους που έχουν στην άκρη 200.000€ και βάλε και ζουν στο ενοίκιο, λες και μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις.

Καλώς ή κακώς όπως λες κι εσύ, ο κανόνας είναι ένας. Σε μεγάλο ποσοστό είτε ο ενοικιαστής θα είναι πιο αδύναμος, είτε ο ιδιοκτήτης. Εγώ ξέρω ποιος πιστεύω ότι είναι. Κάποιοι άλλοι ας μας πείσουν για το αντίθετο.

6 λεπτά πριν, jmmys είπε

Πουθενά,εσύ μπήκες και άρχισες τις επιθέσεις.

Εντάξει άστο,ταξικό μίσος να φανταστώ.

Κανά επιχείρημα έχεις ή αυτό ήταν;

Παρέθεσα την άποψή μου με επιχειρήματα, είτε σωστά είτε λανθασμένα. 

Αν τα θεωρείς λανθασμένα, μπορείς να με διορθώσεις;

6 λεπτά πριν, jmmys είπε

Σε αυτό που περιέγραψα ότι ισχύει στην Ελλάδα διαφωνείς κάπου;

Ποιο ακριβώς ισχύει στην Ελλάδα;

Επεξ/σία από phanispal
  • Super Moderators
Δημοσ.
3 minutes ago, phanispal said:

Εσύ που ίσως γνωρίζεις πέντε πράγματα, μπορείς να μας πεις πώς προκύπτει το πρώτο σκέλος;

Θέλω να πω, υπάρχει κάποια βάση, κάποια δεδομένα που έχουν αξιολογηθεί και συναινούν στο ότι ο ενοικιαστής συνήθως είναι ο πιο αδύναμος;

Το επίδομα ενοικίου που αν δεν κάνω λάθος είναι κονδύλι της Ε.Ε. πώς θεσπίστηκε; Έτσι στην τύχη; Γιατί δεν προβλέπεται επίδομα και για τους καημένους τους ιδιοκτήτες;

Γιατί πάνε κάποιοι να μας περάσουν για κανόνα κάποιους που έχουν στην άκρη 200.000€ και βάλε και ζουν στο ενοίκιο, λες και μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις.

Καλώς ή κακώς όπως λες κι εσύ, ο κανόνας είναι ένας. Σε μεγάλο ποσοστό είτε ο ενοικιαστής θα είναι πιο αδύναμος, είτε ο ιδιοκτήτης. Εγώ ξέρω ποιος πιστεύω ότι είναι. Κάποιοι άλλοι ας μας πείσουν για το αντίθετο.

Περιέργως, δεν απαντάς για την ουσία (την 'ταμπακιέρα' που λέμε). 

Να περιμένω; :) 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, phanispal είπε

Ποιο ακριβώς ισχύει στην Ελλάδα;

Ξαναδιαβάσε τι έγραψα,από εκεί ξεκίνησες με φανφάρες τύπου "εσείς οι κλαιγομενοι και φουκαριαρηδες ιδιοκτητες"

Επεξ/σία από jmmys
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, paredwse είπε

Περιέργως, δεν απαντάς για την ουσία (την 'ταμπακιέρα' που λέμε). 

Να περιμένω; :) 

Αν εννοείς αυτό:

31 λεπτά πριν, paredwse είπε

... αλλά από την άλλη γιατί να ζητάμε από τον ιδιοκτήτη την 'ανοχή' του και να μην ανταποδίδουμε με εντιμότητα σχετικά με τις προθέσεις μας;

Στο κάτω-κάτω, προτιμητέος ένας ενοικιαστής που ξεκαθαρίζει εξ αρχής τις προθέσεις του - οπότε ο ιδιοκτήτης είναι και ενημερωμένος και κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες για να ξανανοικιάσει το ακίνητό του πάνω στο έτος. 

TL;DR: μην θέλουμε και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. :) 

προσωπικά εμένα με βρίσκεις σύμφωνο. Πουθενά δεν είπα ότι ο ενοικιαστής όσο πιο αδύναμος κι αν είναι, δικαιούται να αποκρύπτει τέτοιες προθέσεις. Όπως έχω πει αντίστοιχα και για κατοικίδια, που κάποιοι αποκρύπτουν ότι έχουν κατοικίδια και αφού μπουν στο σπίτι δεν τους ακουμπάει τίποτα.

Γενικότερα δεν είμαι υπέρ του να τη φέρει κάποιος σε κάποιον άλλον. Αλλά ΑΝ πρέπει οπωσδήποτε να τη φέρει κάποιος σε κάποιον, sorry αλλά θα ταχθώ υπέρ του αδυνάτου. Sorry κιόλας έτσι;

11 λεπτά πριν, jmmys είπε

Λες και όλοι οι μισθωτές είναι αστέρια,άσε δεν θέλεις να ξέρεις.

Την κατάσταση που επικρατεί περιέγραψα και καλώς ή κακώς έτσι είναι.

Αν εννοείς το παραπάνω, προφανώς και υπάρχουν κακοί, κάκιστοι ενοικιαστές που και ζημιές κάνουν και φεσώνουν τους ιδιοκτήτες.

Αυτή είναι η όλη κατάσταση που περιέγραψες;

Είπα εγώ πουθενά ότι είμαι υπέρ αυτών; Είπα πουθενά ότι καλά κάνουν και τα κάνουν;

Επεξ/σία από phanispal
Δημοσ.
3 ώρες πριν, jmmys είπε

Το θέμα Ελλάδα είναι ότι παρόλο που υπογραψατε και οι δύο συμβόλαιο ενός έτους,εσύ μπορείς κάλλιστα μετά από 1 χρόνο,και εφόσων πληρώνεις κανονικά,να πεις ότι θα κάτσεις άλλα 2 χρόνια,χωρίς να σε πειράξει κανένας,παρόλο που ο ιδιοκτήτης είχε προγραμματίσει να μεινει εκεί το παιδί του π.χ. μετά από 1 χρόνο.

Αντιθέτως αν κάνει ο ιδιοκτήτης συμβόλαιο 3 ετών και ο εκμισθωτής θέλει να φύγει μετά από 1 χρόνο,επειδή βρήκε αλλού,μπορεί πάλι να το κάνει ελεύθερα,μιας και είναι τεράστια ταλαιπωρία για τον ιδιοκτήτη να εισπράξει τα υπόλοιπα,και δεν ασχολείται καν.

Αυτό,καλό σου βράδυ.

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, jmmys είπε

Το θέμα Ελλάδα είναι ότι παρόλο που υπογραψατε και οι δύο συμβόλαιο ενός έτους,εσύ μπορείς κάλλιστα μετά από 1 χρόνο,και εφόσων πληρώνεις κανονικά,να πεις ότι θα κάτσεις άλλα 2 χρόνια,χωρίς να σε πειράξει κανένας,παρόλο που ο ιδιοκτήτης είχε προγραμματίσει να μεινει εκεί το παιδί του π.χ. μετά από 1 χρόνο.

Τώρα σοβαρά, έχει προγραμματίσει ο ιδιοκτήτης να μείνει εκεί το παιδί του μετά από ένα χρόνο, αλλά θέλει και να βγάλει το πεντοχίλιαρό του αυτό το χρόνο;

Αυτό που περιγράφεις είναι συγκεκριμένη περίπτωση. Για μένα αν βάλεις στην εξίσωση φορολογία απ' τα ενοίκια που εισπράττεις συν φθορές, και μετά τυχόν φεσώματα και γενικά όλη την ταλαιπωρία, δεν αξίζει κάποιος να προβεί σε μίσθωση ακινήτου ενώ γνωρίζει από πριν ότι σκοπεύει να βάλει μέσα το παιδί του.

Όπως έχω ξαναπεί όμως, πρέπει με κάποιο τρόπο να διασφαλίζεται και ο ενοικιαστής. ΟΚ, ίσως η τριετία να μην είναι η βέλτιστη λύση. Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο;

Μόνο μη μου πεις ότι προτείνεις ο ιδιοκτήτης να μπορεί να πετάει όποτε θέλει τον ενοικιαστή, επειδή θέλει να φέρει το παιδί του. Αντιλαμβάνεσαι για ποιους λόγους απαγορεύεται η έξωση λόγω ιδιοκατοίκησης;

Δημοσ.

βελτιστη λυση ειναι να εφαρμοζεται οτι ιδιωτικο συμφωνητικο υπογραφει. Για 1 χρονο, για 5 για 15, οτι υπογραφει. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, phanispal είπε

Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο;

Μόνο μη μου πεις ότι προτείνεις ο ιδιοκτήτης να μπορεί να πετάει όποτε θέλει τον ενοικιαστή, επειδή θέλει να φέρει το παιδί του. Αντιλαμβάνεσαι για ποιους λόγους απαγορεύεται η έξωση λόγω ιδιοκατοίκησης;

Συμβόλαιο 1 έτους για αρχή και μετά αορίστου χρόνου.Υποχρεωτικη ειδοποίηση και από τις 2 πλευρές για λύση της μίσθωσης τουλάχιστον 6 μήνες νωρίτερα.

Κανένας ιδιοκτήτης δεν είναι τόσο βλάκας ώστε να διώξει έναν τυπικό και σωστό ενοικιαστη,αντιθέτως θα κάνει ότι μπορεί να τον κρατήσει.Εγω και κατοικίδια δέχτηκα,και δώρο ενοίκια έκανα,και ζημιές που δεν ήμουν υποχρεωμένος να πληρώσω,πλήρωσα.Κανενας δεν έχει όρεξη να ψάχνει νέο μισθωτή με το ανάλογο ρισκο όταν υπάρχει μια καλή συνεργασία.Εξαιρεσεις πάντα υπάρχουν.

Υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν αλήτες ιδιοκτήτες,αυτοί είναι συνήθως που δεν έχουν ιδέα πως πρέπει να συμπεριφέρονται και τι υποχρεώσεις έχουν,λόγω απειρίας και παλιοχαρακτηρα,

όπως και αλήτες ενοικιαστές που σπάνε,φεσωνουν και βλέπουν με μίσος την ιδιοκτησία.

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είναι πολύ αυστηρός ο νόμος.

Τα λέω αυτά επειδή συγκρίνω πως είναι με άλλες χώρες που γνωρίζω από πρώτο χέρι,Γερμανία.

Επεξ/σία από jmmys
Δημοσ.
5 ώρες πριν, crimsonwall είπε

Καλησπέρα παιδιά,
σκέφτομαι να νοικιάσω σπίτι μόλις ηρεμήσει λίγο η κατάσταση με την καραντίνα αλλά έχω τον περιορισμό ότι θα πρέπει να φύγω μετά απο έναν χρόνο περίπου.
Ξέρω ότι η ελάχιστη διάρκεια είναι 3 χρόνια ωστώσο ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να σιγουρέψω εξ αρχής ότι το συμβόλαιο θα ισχύσει μόνο έναν χρόνο και δεν θα μου ζητάει μετά όλη την τριετία.

Προφανώς θα είμαι ξεκάθαρος εξαρχής ότι ψάχνω για κάτι τέτοιο αλλα θέλω να ξέρω αν μπορώ να είμαι και τυπικά καλλυμένος.

Βγαίνουν πολλές αγγελίες από Airbnb επιπλωμένα, ακριβά βέβαια, αλλά σίγουρα για 1 χρόνο, δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν μεγαλύτερη δέσμευση !

Δημοσ.

Κατά τη γνώμη μου ένας χρόνος είναι μικρό χρονικό διάστημα.

Κατ' αρχάς δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη μετά το χρόνο να αυξήσει όσο θέλει το μισθωτήριο.

Κατά δεύτερον η διαδικασία της μετακόμισης είναι πολύ κοστοβόρα και ψυχοφθόρα για να την κάνεις μετά από μόλις ένα έτος.

Κατά τρίτον, όλοι ξέρουμε πλέον πόσο εύκολο είναι να βρεθεί το επόμενο σπίτι.

Επίσης, όταν μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ακίνητό του αποκλειστικά επαγγελματικά, γιατί τα συμβόλαια να είναι μονοετή; Εννοείται ότι στις περιπτώσεις προβληματικού ενοικιαστή θα πρέπει αντίστοιχα ο νόμος να προβλέπει τα καθέκαστα και όχι να μην τον ακουμπάει τίποτα λόγω τριετίας. Αλλά ούτως ή άλλως, αυτό έλεγα πιο πάνω, ότι αν π.χ. δεν πληρώνει, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα για έξωση εντός τριετίας. Οπότε εξακολουθώ να μη βλέπω το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, phanispal είπε

Κατά τη γνώμη μου ένας χρόνος είναι μικρό χρονικό διάστημα.

Κατ' αρχάς δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη μετά το χρόνο να αυξήσει όσο θέλει το μισθωτήριο.

Κατά δεύτερον η διαδικασία της μετακόμισης είναι πολύ κοστοβόρα και ψυχοφθόρα για να την κάνεις μετά από μόλις ένα έτος.

Κατά τρίτον, όλοι ξέρουμε πλέον πόσο εύκολο είναι να βρεθεί το επόμενο σπίτι.

Επίσης, όταν μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ακίνητό του αποκλειστικά επαγγελματικά, γιατί τα συμβόλαια να είναι μονοετή; Εννοείται ότι στις περιπτώσεις προβληματικού ενοικιαστή θα πρέπει αντίστοιχα ο νόμος να προβλέπει τα καθέκαστα και όχι να μην τον ακουμπάει τίποτα λόγω τριετίας. Αλλά ούτως ή άλλως, αυτό έλεγα πιο πάνω, ότι αν π.χ. δεν πληρώνει, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα για έξωση εντός τριετίας. Οπότε εξακολουθώ να μη βλέπω το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κατ' αρχάς ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να αυξήσει όσο θέλει το μίσθωμα (και όχι το μισθωτήριο), το μόνο που μπορεί να κάνει μέχρι την τριετία είναι να ζητήσει την νόμιμη αύξηση δλδ το 75% του ΔΤΚ του τελευταίου 12μήνου. Πρακτικά αυτή τη στιγμή μπορεί να ζητήσει 75% του μηδέν.

Επίσης και στις επαγγελματικές μισθώσεις η ελάχιστη διάρκεια είναι 3 έτη, δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες πως τα συμβόλαια σε αυτές είναι μονοετή.

Δημοσ.

Η δικιά μου εμπειρία λέει ότι πολλοί ιδιόκτητες δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει ελάχιστη διάρκεια τρία χρόνια.

Αν το πείτε από την αρχή και κάνετε συμβόλαιο για ένα χρόνο πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.

Για να είσαι και τυπικά καλυμμένος 100% μπορείς να κάνεις και αυτό που λέει ο paredwse.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...