Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Ο τεχνητός κερατοειδής της CorNeat ενσωματώνεται στο μάτι χωρίς να απαιτείται ιστός δωρητή.

Ένας νομικά τυφλός 78χρονος άντρας ανέκτησε την όρασή του, καθώς ήταν ο πρώτος ασθενής που έλαβε ένα πολλά υποσχόμενο νέο τύπο οφθαλμικού εμφυτεύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Israel Hayom.

To εμφύτευμα, με τον ονομασία KPro, αναπτύχθηκε από την εταιρία CorNeat και είναι το πρώτο εμφύτευμα που επιτρέπει την απευθείας ενσωμάτωσή του στα τοιχώματα του ματιού, προκειμένου να αντικαταστήσει τραυματισμένους ή αλλοιωμένους κερατοειδείς χιτώνες, χωρίς τη μεσολάβηση ιστού από δωρητή. Αμέσως μετά την εγχείρηση ο ασθενής ήταν σε θέση να αναγνωρίσει συγγενικά του πρόσωπα, καθώς και να διαβάσει αριθμούς πάνω σε οφθαλμολογικό πίνακα.

CorNeat_Vision.jpg?p=publish
η στιγμή που ο 78χρονος άντρας ανέκτησε μέρος της όρασής του

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διάφανο εκείνο στρώμα που καλύπτει και προστατεύει το εμπρόσθιο τμήμα του ματιού. Μπορεί να αλλοιωθεί ή να τραυματιστεί για διάφορους λόγους, λόγου χάρη εξαιτίας νόσων όπως η ψευδοφακική φυσαλιδώδης κερατοπάεθα, ο κερατοκώνος αλλά και τραυματισμοί του ιστού.

Υπάρχουν ήδη τεχνητά μοσχεύματα τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς που εμφανίζουν εκφυλισμό του κερατοειδή, όμως καθώς αυτού του είδους οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι σύνθετες, συνήθως αποτελούν την έσχατη λύση, σε περιστατικά όπου οι μεταμοσχεύσεις ή τα εμφυτεύματα του δακτυλίου του κερατοειδούς δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η τοποθέτηση του εμφυτεύματος που παρουσίασε η CorNeat είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, η οποία απαιτεί ελάχιστα ράμματα και τομές. Εκτός αυτού, χρησιμοποιεί ένα βιομιμητικό υλικό το οποίο «ενεργοποιεί τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, οδηγώντας στη σταδιακή ενσωμάτωση στον ιστό», σύμφωνα με την ίδια την εταιρία.

Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο, παραπάνω, βλέπουμε πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό, καθώς τελικά το εμφύτευμα ενσωματώνεται πλήρως στο οφθαλμικό τοίχωμα. «Ινοβλαστικά κύτταρα και κολλαγόνο σταδιακά αποικίζουν το πλαίσιο και η πλήρης ένωση επιτυγχάνεται μέσα σε διάστημα εβδομάδων, οδηγώντας τη μόνιμη ενσωμάτωση της συσκευής στο μάτι του ασθενούς», σύμφωνα με την CorNeat. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε βελτιωμένη οπτική οξύτητα και «εξαιρετικά ταχείς χρόνους αποκατάστασης», ενώ ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως προκύπτει ένα σχετικά φυσικό, αισθητικά, αποτέλεσμα.

Η εταιρία ανακοίνωσε πως έχει εγκριθεί η συμμετοχή δέκα ακόμη ασθενών στις δοκιμές που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ. Δύο ασθενείς στον Καναδά αναμένεται να λάβουν έγκριση μέσα στο μήνα, ενώ έξι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία. Παρότι το εμφύτευμα δεν περιλαμβάνει ηλεκτρονικά μέρη, θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε ρομποτικό μάτι. «Μετά από χρόνια σκληρής προσπάθειας, το να παρακολουθούμε ένα συνάδελφο να τοποθετεί το CorNeat KPro με ευκολία και να βλέπουμε ένα συνάνθρωπό μας να ανακτά την όρασή του την επόμενη ημέρα αποτέλεσε μια συναρπαστική όσο και βαθιά συγκινητική εμπειρία, πολλοί δακρύσαμε στο δωμάτιο», ανέφερε ο Δρ. Gilad Litvin, συνιδρυτής της CorNeat Vision.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 2
  • Απαντ. 47
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Και εγώ που νόμιζα ότι από τότε που έκανα εγχείριση lasik  είδα το μέλλον και το φως.Παμε ρε ανθρωπότητα μας έχουν φάει οι τσακωμοί και οι γκρίνιες αλλά εάν ενωθουμε φτάνουμε στο απέραντο σύμπαν.

  • Like 10

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...