Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα είπα να δοκιμάσω τα Kali (Arm) στο ολοκαίνουριο Raspberry Pi 400.

Πέρασα το image σε ολοκαίνουρια, ταχύτατη microSD, τα εγκατέστησα, έτρεξα και το απαραίτητο full-upgrade και... υπάρχει ένα μεγάλο lag που επηρεάζει ακόμα και τις εντολές στο terminal! Πάω να γράψω κάτι κι ένα δευτερόλεπτο μετά βλέπω ότι έχουν γραφτεί πολλαπλοί χαρακτήρες σε οτιδήποτε έχω γράψει. Σημειωτέον ότι δεν άλλαξε κάτι με το upgrade, απλά σέρνεται...

Μήπως τα 4GB Ram του πέφτουν λίγα? Αλλά και πάλι, από διάφορες εντυπώσεις που διάβασα στο διαδίκτυο λένε ότι πάει καλά με τόσα. Σίγουρα δεν αναφέρουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Έχει τρέξει κανείς Kali σε Raspberry Pi? Είχε παρόμοια θέματα?

Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι και τα Ubuntu arm που δοκίμασα μου έβγαλαν την πίστη προσπαθώντας να τα "στρώσω" (όχι ότι εξεπλάγην βέβαια, μιας και δεν είμαι φαν αυτής της διανομής)  και τελικά τα πέταξα και κράτησα το Raspberry Pi OS. Με λίγο στρώσιμο είναι πολύ σταθερό και ωραίο - αυτό έλειπε άλλωστε, αφού έχει φτιαχτεί συγκεκριμένα για το RPi.

Το Kali τώρα, μέχρι και στο shutdown ή/και στο reboot δυσκολεύεται... Στο forum του φαίνεται πως κυριαρχούν προβλήματα όσον αφορά το wifi, αλλά κατά τ' άλλα δεν βρήκα κάτι σχετικό με το θέμα που αντιμετωπίζω εγώ.

Πάντως είναι πανέμορφο το άτιμο το RPi 400! Όταν λυθούν τα όποια ζητήματα compatibility των επιμέρους διανομών (ή όταν βγει καμιά Linux Mint διανομή για arm 😁), θα είναι ό,τι καλύτερο για χαλαρή, οικιακή χρήση σε αυτή την κατηγορία τιμής (με λιγότερο από 100€ έχεις ένα αξιοπρεπέστατο πληκτρολόγιο-PC).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αξίζει να πάρεις έναν ssd και να μπουτάρεις από εκεί. Αν και δεν φαίνεται να λειτουργεί φυσιολογικά η συσκευή σου, δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό. Τροφοδοτικό ή sd θα έλεγχα. 

Επεξ/σία από drfred
Δημοσ.

Αφενός δεν νομίζω να φταίει η καρτούλα, γιατί είναι μια Kingston Canvas Go! Plus (64GB Class 10 U3 V10 A2) οπότε σε όρους ταχύτητας είναι από τις καλές microSD.

Αφετέρου δεν είναι ούτε θέμα συσκευής, γιατί το Raspberry Pi OS σε αντίστοιχη καρτούλα πηγαίνει τέλεια. Ακόμα και τα Ubuntu που είχα δοκιμάσει στην ίδια κάρτα, παρά τα επιμέρους προβλήματα/bugs που συνάντησα (και οφείλονται αποκλειστικά στη διανομή), από ταχύτητα ήταν μια χαρά.

Οπότε το θέμα πιθανότατα είναι της συγκεκριμένης διανομής Kali.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, Souls33k είπε

Μπαα, ήταν από τα πρώτα που τσέκαρα, ram και cpu πάνε καλά, δεν έχουν ιδιαίτερο φόρτο σε idle κατάσταση...

Τι θερμοκρασίες έχεις? Είναι πιθανό να χτυπάς ταβάνι στη θερμοκρασία και να σου κάνει throttle down?

Αυτός εδώ βρίσκει μέση θερμοκρασία υπό φορτίο 45C και μέγιστη 60C. Αν πλησιάζεις 60άρια λογικά αυτό φταίει.

Επεξ/σία από jcd313
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jcd313 είπε

Τι θερμοκρασίες έχεις? Είναι πιθανό να χτυπάς ταβάνι στη θερμοκρασία και να σου κάνει throttle down?

Αυτός εδώ βρίσκει μέση θερμοκρασία υπό φορτίο 45C αλλά μέγιστη 60C. Αν πλησιάζεις 60άρα λογικά αυτό φταίει.

Μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 37C!

Και σκέψου ότι η θερμοκρασία είναι κάτι που κοιτάω ανελλιπώς, κυρίως από περιέργεια γιατί στην ανακοίνωση του RPi 400 έλεγαν ότι έχουν δουλέψει το κομμάτι του εξαερισμού και της θερμοκρασίας εν γένει, αλλά παράλληλα δεν φαινόταν να έχει καναν τρομερό εξαερισμό και μου 'κανε εντύπωση. Τελικά όντως φαίνεται να έχουν κάνει δουλίτσα στο θέμα των θερμοκρασιών στο RPi 400! 😁

• Thanks 1
Δημοσ.

Έχω κι εγώ το νέο raspberry PI με 8GB και με δύο ψύκτρες και ανεμιστηράκια και έχω βάλει kali. Η θερμοκρασία γενικά ανεβαίνει αλλά όχι τρομερά. Αν δεν τα είχα σίγουρα θα το έπαιρνα στο χέρι,  στην αρχή που το είχα δοκιμάσει χωρίς, ήταν πάρα πολύ αργό.

Αυτή τη στιγμή δεν κολλάει σε εμένα τόσο, αλλά το πιάνει σε άσχετες φάσεις και τρώει κάτι κολλήματα 4-5 δευτερολέπτων. Δεν είναι και για πολλά, είναι λίγο crappy hardware αν θες τη γνώμη μου. Για να παίξεις λίγο και να ψιλοπειραματιστείς είναι οκ και ίσως και για πάρα πολύ απλά πράγματάκια.  Για κάτι παραπάνω δεν αξίζει. Πολύ unstable.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Souls33k είπε

Μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 37C!

Και σκέψου ότι η θερμοκρασία είναι κάτι που κοιτάω ανελλιπώς, κυρίως από περιέργεια γιατί στην ανακοίνωση του RPi 400 έλεγαν ότι έχουν δουλέψει το κομμάτι του εξαερισμού και της θερμοκρασίας εν γένει, αλλά παράλληλα δεν φαινόταν να έχει καναν τρομερό εξαερισμό και μου 'κανε εντύπωση. Τελικά όντως φαίνεται να έχουν κάνει δουλίτσα στο θέμα των θερμοκρασιών στο RPi 400! 😁

Είναι και η παθητική ψύξη που βοηθαει το RPi400. Από ότι βλέπω έχει τεράστια ψύκτρα.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Για την ιστορία, τελικά έφτιαξε η κατάσταση. Πώς ακριβώς δεν ξέρω, 3 μήνες μετά που το ξανάπιασα και είχαν μαζευτεί 1GB σε updates, λογικά κάποιο απ' αυτά θα έκανε τη δουλειά. Ακόμα έχει πρόβλημα στο reboot, καθώς και κάποια άλλα μικρο-κολλήματα, αλλά εν πάσει περιπτώσει σιγά-σιγά φαίνεται να στρώνει η συγκεκριμένη διανομή σε arm και χαίρομαι ιδιαίτερα. 🙂

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...