giwrgostr Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2021 Καλησπέρα παιδιά Μου έγινε μια πρόταση για θέση εργασίας, στην οποία θα πληρώνομαι με μπλοκάκι. Τυχαίνει να γνωρίζει κάποιος τι ποσοστό περίπου μένει στην τσέπη μετά τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές; Νομίζω πρόσφατα κάτι άλλαξε για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με μπλοκάκι σε 3 εργοδότες το πολύ. Σίγουρα θα ρωτήσω τον λογιστή μου, απλά μεσολαβεί ΣΚ και θα ήθελα να έχω μια ιδέα μέχρι την Δεύτερα.
christakos07 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Ιανουαρίου 2021 Αν δεν έχεις εργαστεί ως μπλοκάκιας/ελεύθερος επαγγελματίας ξανά, η χαμηλότερη κλίμακα του ΕΦΚΑ είναι στα 136 ευρώ (για τα πέντε πρώτα χρόνια). Οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι ίδιοι με αυτούς των μισθωτών. Επειδή θα είσαι σε καθεστώς μπλοκάκια, με 40 ώρες σε έναν εργοδότη, θα έχεις και την απαλλαγή των 777 ευρώ, που έχουν οι μισθωτοί. Αν οι υπηρεσίες σου επιβαρύνονται με ΦΠΑ, υπολόγισε ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει αυτό το 24%.
gasgounis Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 4 ώρες πριν, giwrgostr είπε Καλησπέρα παιδιά Μου έγινε μια πρόταση για θέση εργασίας, στην οποία θα πληρώνομαι με μπλοκάκι. Τυχαίνει να γνωρίζει κάποιος τι ποσοστό περίπου μένει στην τσέπη μετά τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές; Νομίζω πρόσφατα κάτι άλλαξε για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με μπλοκάκι σε 3 εργοδότες το πολύ. Σίγουρα θα ρωτήσω τον λογιστή μου, απλά μεσολαβεί ΣΚ και θα ήθελα να έχω μια ιδέα μέχρι την Δεύτερα. Γιατί δεν λες λίγα παραπάνω για την πρόταση; Αν υποθέσουμε ότι κανείς τιμολόγιο με καθαρή αξια 1000 ευρώ. Από τον εργοδότη θα πάρεις 1040 στη τράπεζα σου. Αφαιρείς το ΦΠΑ, οπότε σου μένουν 800 ευρώ. Αν είναι η πρώτη φορά που είσαι μπλοκακιας αφαιρείς και εφκα 136. Άρα μένουν 665 ευρώ για να βγάλεις τον μήνα. Και αν υποθέσουμε ότι έκανες έναρξη 01.01 το καλοκαίρι χονδρικά του επόμενο χρόνου θα έχεις εκκαθάριση 2100, εφόσον δεν έχεις άλλα εισοδήματα. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας και οτι μου είχε πει λογιστής για εμένα. Αλλά σωστά θα στα πει ο λογιστής γιατί δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.
Rumpelstiltskin Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 Δες την συμφωνία που έχεις για μικτα. Στο χέρι θα παίρνεις μικτα * 0.8. Το 20% θα το κρατάει απευθείας ο εργοδότης και θα το αποδίδει αυτός. Επίσης θα έχεις 24% ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδίδεις ανά τρίμηνο και στα δίνει έξτρα (να αναγράφεται βέβαια στη συμβαση σου) Εισφορές μπορείς να επιλέξεις για τα πέντε πρώτα τα χρόνια με 136 ευρώ. Μπορείς και παραπάνω αν θες, το επιλέγεις μια φορά το χρόνο.
giwrgostr Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, gasgounis είπε Γιατί δεν λες λίγα παραπάνω για την πρόταση; Αν υποθέσουμε ότι κανείς τιμολόγιο με καθαρή αξια 1000 ευρώ. Από τον εργοδότη θα πάρεις 1040 στη τράπεζα σου. Αφαιρείς το ΦΠΑ, οπότε σου μένουν 800 ευρώ. Αν είναι η πρώτη φορά που είσαι μπλοκακιας αφαιρείς και εφκα 136. Άρα μένουν 665 ευρώ για να βγάλεις τον μήνα. Και αν υποθέσουμε ότι έκανες έναρξη 01.01 το καλοκαίρι χονδρικά του επόμενο χρόνου θα έχεις εκκαθάριση 2100, εφόσον δεν έχεις άλλα εισοδήματα. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας και οτι μου είχε πει λογιστής για εμένα. Αλλά σωστά θα στα πει ο λογιστής γιατί δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά Η πρόταση είναι λίγο πάνω από 19 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, με τρίμηνες συμβάσεις και πληρωμή σε 12 δόσεις (1 ανά μήνα). Το συμβολαίο δεν το έχω δει τι λέει ακριβώς, καθώς θα προχωρήσουμε σε επίσημη πρόταση αφού πω ότι ενδιαφέρομαι. Μου είχαν πει ότι οι εισφορές θα καλύπτονται από την εταιρεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι μέσα στο ποσό, λογικά θα είναι. Επεξ/σία 16 Ιανουαρίου 2021 από giwrgostr
Rumpelstiltskin Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 16 Ιανουαρίου 2021 Θα σε πληρώνουν με βάση το μήνα ή τη μέρα; Επίσης αν είναι με τη μέρα, αργίες-άδειες κτλ να δεις τι γίνεται. Θα τα γράφει όλα μέσα η σύμβαση βέβαια, αλλά να τα προσέξεις γιατί μπορεί αλλιώς να τα υπολογίζεις και αλλιώς να βγουν. 1
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 23 ώρες πριν, gasgounis είπε Γιατί δεν λες λίγα παραπάνω για την πρόταση; Αν υποθέσουμε ότι κανείς τιμολόγιο με καθαρή αξια 1000 ευρώ. Από τον εργοδότη θα πάρεις 1040 στη τράπεζα σου. Αφαιρείς το ΦΠΑ, οπότε σου μένουν 800 ευρώ. Αν είναι η πρώτη φορά που είσαι μπλοκακιας αφαιρείς και εφκα 136. Άρα μένουν 665 ευρώ για να βγάλεις τον μήνα. Και αν υποθέσουμε ότι έκανες έναρξη 01.01 το καλοκαίρι χονδρικά του επόμενο χρόνου θα έχεις εκκαθάριση 2100, εφόσον δεν έχεις άλλα εισοδήματα. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας και οτι μου είχε πει λογιστής για εμένα. Αλλά σωστά θα στα πει ο λογιστής γιατί δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Πέρα από ΦΠΑ και εισφορές κρατείται και ένα 20% για φόρο εισοδήματος. Όταν κάνεις φορολογική την επόμενη χρονιά παίρνεις κάποια επιστροφή διότι συνήθως οι κρατήσεις είναι περισσότερες από το φόρο που αναλογεί. 13 ώρες πριν, giwrgostr είπε Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά Η πρόταση είναι λίγο πάνω από 19 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο, με τρίμηνες συμβάσεις και πληρωμή σε 12 δόσεις (1 ανά μήνα). Το συμβολαίο δεν το έχω δει τι λέει ακριβώς, καθώς θα προχωρήσουμε σε επίσημη πρόταση αφού πω ότι ενδιαφέρομαι. Μου είχαν πει ότι οι εισφορές θα καλύπτονται από την εταιρεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι μέσα στο ποσό, λογικά θα είναι. 19κ το χρόνο είναι περίπου 800 το μηνα καθαρά συν κάποια επιστροφή φόρου που θα πάρεις του χρόνου. Τώρα αυτό που λες ότι θα σου καλύψει η εταιρία τις εισφορές τι σημαίνει; ότι θα σου δίνουν κάτι έξτρα πέρα από τα 19κ; Μήπως η θέση είναι σε Πανεπιστήμιο; Διότι είχα παλαιότερα μια πρόταση για πρόσληψη με μλοκάκι. 1
giwrgostr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 9 λεπτά πριν, Nikos Chatzoglou είπε Πέρα από ΦΠΑ και εισφορές κρατείται και ένα 20% για φόρο εισοδήματος. Όταν κάνεις φορολογική την επόμενη χρονιά παίρνεις κάποια επιστροφή διότι συνήθως οι κρατήσεις είναι περισσότερες από το φόρο που αναλογεί. 19κ το χρόνο είναι περίπου 800 το μηνα καθαρά συν κάποια επιστροφή φόρου που θα πάρεις του χρόνου. Τώρα αυτό που λες ότι θα σου καλύψει η εταιρία τις εισφορές τι σημαίνει; ότι θα σου δίνουν κάτι έξτρα πέρα από τα 19κ; Μήπως η θέση είναι σε Πανεπιστήμιο; Διότι είχα παλαιότερα μια πρόταση για πρόσληψη με μλοκάκι. Δεν είμαι σίγουρος αν οι εισφορές είναι μέσα στο ποσό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι. Η θέση είναι σε ιδιωτική επιχείρηση οχι σε Πανεπιστήμιο. Από Δευτέρα θα επικοινωνήσω με τον λογιστή και με την εταιρεία για διευκρινήσεις. Απλά μέχρι τότε ήθελα να έχω μια ιδέα για το τι ισχύει πάνω-κάτω.
Rumpelstiltskin Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Πιθανότατα θα είναι μέσα στο ποσό. Έξτρα θα σου δίνουν το ΦΠΑ (το οποίο όμως θα πρέπει να αναφέρεται στη συμβαση) Όπως και να έχει, να διαβάσεις καλά τη σύμβαση, αυτό είναι το βασικό. Και εγώ με μπλοκάκι είμαι και όταν έκανα τη σύμβαση τα έλεγε όλα ξεκάθαρα μέσα.
giwrgostr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Μέλος Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 3 λεπτά πριν, Rumpelstiltskin είπε Πιθανότατα θα είναι μέσα στο ποσό. Έξτρα θα σου δίνουν το ΦΠΑ (το οποίο όμως θα πρέπει να αναφέρεται στη συμβαση) Όπως και να έχει, να διαβάσεις καλά τη σύμβαση, αυτό είναι το βασικό. Και εγώ με μπλοκάκι είμαι και όταν έκανα τη σύμβαση τα έλεγε όλα ξεκάθαρα μέσα. Πιστεύω πως με καλύψατε στα βασικά που θέλω να μάθω. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Μακάρι οι αγαπημένες μας δημόσιες αρχές να ανέβαζαν κάπου συγκεντρωτικά τέτοιες βασικές πληροφορίες και να μη χρειάζονταν οι ερωτήσεις στα forums 😁 Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου 2021 από giwrgostr
Nikos Chatzoglou Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 5 λεπτά πριν, giwrgostr είπε Δεν είμαι σίγουρος αν οι εισφορές είναι μέσα στο ποσό, αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι. Η θέση είναι σε ιδιωτική επιχείρηση οχι σε Πανεπιστήμιο. Από Δευτέρα θα επικοινωνήσω με τον λογιστή και με την εταιρεία για διευκρινήσεις. Απλά μέχρι τότε ήθελα να έχω μια ιδέα για το τι ισχύει πάνω-κάτω. Δεν αλλάζει κάτι στη φορολόγηση αν είναι σε εταιρία ή σε πανεπιστήμιο απλά ρώτησα γτ είχα παλιότερα μια τέτοια πρόταση. ΑΦού θα μιλήσεις μαζί τους ρώτησέ τους αν τα 19κ περιλαμβάνουν ΦΠΑ και εισφορές εργοδότη, αν σου πουν όχι ρώτησε αν αυτά θα δοθούν έξτρα (αν είναι όλα μέσα τότε υπολόγισε γύρω στα 800 καθαρά συν την επιστροφή του χρόνου) 4 λεπτά πριν, Rumpelstiltskin είπε Πιθανότατα θα είναι μέσα στο ποσό. Έξτρα θα σου δίνουν το ΦΠΑ (το οποίο όμως θα πρέπει να αναφέρεται στη συμβαση) Όπως και να έχει, να διαβάσεις καλά τη σύμβαση, αυτό είναι το βασικό. Και εγώ με μπλοκάκι είμαι και όταν έκανα τη σύμβαση τα έλεγε όλα ξεκάθαρα μέσα. Πρέπει να το διευκρινίσει αυτό με το ΦΠΑ δηλαδή αν θα το δίνουν έξτρα ή όχι (δεν το καλύπτουν όλοι) 1
JLEE Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω. Ας υποθέσουμε ότι τα 19k είναι τα καθαρά (δλδ χωρίς ΦΠΑ) 19000/12 = 1583 Ο εργοδότης κάνει παρακράτηση φόρου 20% και θα σου δώσει 1266 ευρώ συν το ΦΠΑ (1583 * 0.24) Αρα στο τέλος του μήνα θα πάρεις 1645. Από αυτά θα πρέπει να πληρώσεις τις ασφαλιστικές σου εισφορές και στο τέλος του τριμήνου το ΦΠΑ (1139). Επίσης θα έχεις πλέον λογιστή άρα βάλε και 30 ευρώ το λογιστή το μήνα. Αρα στο τέλος του μήνα τα "καθαρά" χρήματα είναι 1645 - ΦΠΑ (380) - εφκα (135) - έξοδα λογιστή 1130. Τώρα όσο αφορά την φορολογία έχεις 2 δρόμους. Αν κόψεις τιμολόγιο σε έως 3 (έχει και κάτι άλλες λεπτομέρειες) ας πούμε ότι θεώρησε μισθωτος και θα φορολογηθείς ανάλογα (σε συμφέρει γιατί του χρόνου υπάρχει μεγάλη περίπτωση να πάρεις κάποια επιστροφή γιατί ο εργοδότης αποδίδει το 20% που σου παρακρατησε ). Η δεύτερη είναι να κόψεις τιμολόγιο σε παραπάνω από 3 και να φορολογηθείς σαν ελεύθερος επαγγελματίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
tasos30 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δε μας είπες για τι αντικείμενο πρόκειται (π.χ. αν είσαι μηχανικός υπολόγισε και το ΕΤΕΑΕΠ - 68€ minimum εξτρα το μήνα). Επίσης αν είσαι μηχανικός υπολόγισε και καθυστέρηση περίπου 10 μηνών στην ολοκλήρωση της εγγραφής σου, διάστημα κατά το οποίο είσαι ανασφάλιστος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικά, εγώ με έναρξη Φεβρουάριο του 2020 είμαι ακόμα ανασφάλιστος, και ενταγμένος σε λάθος κατηγορία ασφάλισης (όχι την ειδική όπως θα έπρεπε και σωστά αναφέρουν οι από πάνω).
Rumpelstiltskin Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 18 λεπτά πριν, tasos30 είπε Δε μας είπες για τι αντικείμενο πρόκειται (π.χ. αν είσαι μηχανικός υπολόγισε και το ΕΤΕΑΕΠ - 68€ minimum εξτρα το μήνα). Επίσης αν είσαι μηχανικός υπολόγισε και καθυστέρηση περίπου 10 μηνών στην ολοκλήρωση της εγγραφής σου, διάστημα κατά το οποίο είσαι ανασφάλιστος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικά, εγώ με έναρξη Φεβρουάριο του 2020 είμαι ακόμα ανασφάλιστος, και ενταγμένος σε λάθος κατηγορία ασφάλισης (όχι την ειδική όπως θα έπρεπε και σωστά αναφέρουν οι από πάνω). μπαινεις στο εφκα και δεν εχει τις εισφορες σου; γιατι και φιλοι μου ετσι πιστευαν, πως δεν εχει γινει η εγγραφη, αλλα οι εισφορες τρεχανε χωρις καμια ενημερωση. τσεκαρε το μηπως εχει βγει τιποτα.
tasos30 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2021 Μόλις τώρα, Rumpelstiltskin είπε μπαινεις στο εφκα και δεν εχει τις εισφορες σου; γιατι και φιλοι μου ετσι πιστευαν, πως δεν εχει γινει η εγγραφη, αλλα οι εισφορες τρεχανε χωρις καμια ενημερωση. τσεκαρε το μηπως εχει βγει τιποτα. Έχουν βγει (βγήκαν 10 μήνες μετά την εγγραφή, σε λάθος κατηγορία γιατί λόγω αδράνειας του ΤΣΜΕΔΕ δε μπήκα στην μειωμένη) και τα χω πληρώσει. Περιμένω την εξόφληση. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνω τον φίλο να ξέρει (είναι πάγιο πρόβλημα στο χώρο των μηχανικών).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα