Προς το περιεχόμενο

τραγούδια-Ψηλορείτη ???

pete666

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σαν τι ακριβώς ψάχνεις; Μαντινάδες σκέτες, ή ολόκληρα τραγούδια; Πιστεύω αν γίνεις συγκεκριμένος θα σε βοηθήσω.

Δημοσ.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε! Σου αναφέρω εδώ όσα τραγούδια θυμάμαι από μνήμης ότι αναφέρονται έστω και εμμέσως στον Ψηλορείτη είτε απλώς αν γίνεται λόγος σε μαντινάδα κάποιου τραγουδιού:

• Κώστας Μουντάκης-Ευθύνη να 'σαι Κρητικός:Σ' αυτή τη σειρά κοντυλιές υπάρχει η μαντινάδα Φρόνιμοι και νοικόκυροι δε ζουν στον Ψηλορείτη/οι κουζουλοί την κάνανε αθάνατη την Κρήτη
  • Κυριάκος Σταυριανουδάκης-Ομαλός:Βρίσκεται στη δισκογραφική δουλειά "Παλιά κι αγαπημένα", όπου ο Ν. Ζωιδάκης τραγουδά στο Μαλεβιζιώτη: Οσο υπάρχει Ομαλός και στέκει ο Ψηλορείτης/δεν έχουν φόβο να χαθούν τα έθιμα τση Κρήτης
  • Χ. Γαργανουράκης-Του Ψηλορείτη οι στράτες:Το βρήκα στο CD: "Δημοτική Παράδοση νο2, Κρητικά", είναι κοντυλιές και γυρίζει σε πεντοζάλι, με τη μαντινάδα: Οφου και πως μ' αρέσουνε του Ψηλορείτη οι στράτες/απού τσοι πορπατούσανε στην κατοχή οι γι' αντάρτες
  • Διάφοροι-Το τραγούδι της Νίδας:Βρίσκεται στο CD "Τ' Ανώγεια τραγουδούν" και είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις κατά τη γνώμη μου, καθώς είναι ιστορικό τραγούδι που αναφέρεται στη μοιρασιά του Οροπεδίου της Νίδας ανάμεσα σε δύο ορεινά χωριά του Ψηλορείτη, τα Βορίζια και τα Ανώγεια. Αν βρεις και το γραπτό κείμενο στο βιβλίο "Ανέκδοτα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης θα πλουτίσεις πολύ την εργασία σου"
  • Ψαραντώνης-Ο ΔίαςΟ ιδιόρρυθμος λυράρης στη δισκογραφική δουλειά "Ίδαίον άντρο" περιλαμβάνει το συρτό "Ο Δίας" και τραγουδά Στου Ψηλορείτη την κορφή το χιόνι δεν τελειώνει/ώσπου να πέσει το παλιό καινούριο το πλακώνει

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι έχω παραλείψει πολλά, αλλά δε γινόταν αλλιώς καθώς στην Κρητική μουσική είναι λίγα τα τραγούδια με συγκεκριμένη θεματολογία. Απλώς οι λυράρηδες ταιριάζουν τις κατάλληλες μαντινάδες πάνω στο σκοπό ανάλογα με την παρέα και το γλέντι.

Ελπίζω κάποιος άλλος φίλος να συμπληρώσει τα κενά, γιατί αυτή τη στιγμή το μυαλό μου έχει κολλήσει ΤΕΛΕΙΩΣ και δε μπορώ να θυμηθώ άλλα!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...