Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, giwrgostr είπε

Μήπως θα έπρεπε στα σχολεία ή τις σχολές να μπει κάποιο μάθημα που να μιλάει για τέτοιου είδους θέματα;  Ίσως ως Technical Writer να δίνω μεγαλύτερη σημασία απ' όση πρέπει στα κείμενα, αλλά πραγματικά νιώθω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών στερείται βασικές ικανότητες όσο αφορά την παρουσίαση του εαυτό τους. 

Όχι, έλεος! Υπήρχαν ήδη ένα σωρό άχρηστα μαθήματα. Για να γράψεις ένα απλό και περιεκτικό βιογραφικό αρκεί να δεις ένα βίντεο στο YouTube.

• Like 3
  • Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Απο εταιρικής πλευράς, υπάρχει κόσμος για μια θέση που στέλνει τέτοια design βιογραφικών και υπάρχουν και άλλοι που στέλνουν γραμμένα σε word "97... και αναρωτιόνται μερικοί γιατι δεν τους καλούν ούτε σε συνέντευξη!

image.png.e359ee9f702c193b3528d7b7712f67e5.pngimage.png.687c412094b934c58d079014c5d576b3.png

Με τέτοια βιογραφικά πάλι δεν σε προσλαμβάνουν. Τέτοιος εγωισμός να πιάνει η φωτογραφία το 1/10 της εγγράψιμης επιφάνειας απωθεί ακόμη και τον πιο άνετο εργοδότη. Επίσης οι ικανότητες δεν μετριούνται με "μπάρες".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, giwrgostr είπε

Πολλά βιογραφικά γράφουν απλά ένα Java, Python, PHP, C# χωρίς τίποτα παραπάνω, το οποίο το μεταφράζω αυτόματα στο ότι δεν ξέρουν τι κάνουν. Δεν γίνεται να έχεις πραγματική εμπερία σε όλα αυτά, εκτός αν έχεις πολύ μεγαλή προϋπηρεσία. Η έλλειψη έμπρακτης απόδειξης στο που τα χρησιμοποίησε το αποδεικνύει. 

Πόσο δίκιο έχεις..! Και είναι τραγικό γιατί αυτό το βλέπεις συνήθως σε νέους μηχανικούς. Μόλις έχουν βγει από την σχολή και στις γλώσσες προγραμματισμού γράφουν όλα τα παραπάνω. Δεν φταίνε αυτοί βέβαια έτσι τους έχουν μάθει από την σχολή . Ξέρεις hello world, τελείωσε , είσαι expert (ειδικά όταν βλέπω κατι C και κάτι assembly μου γυρίζει το μάτι).

Επεξ/σία από filip123go
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, randomcat είπε

Όχι, έλεος! Υπήρχαν ήδη ένα σωρό άχρηστα μαθήματα. Για να γράψεις ένα απλό και περιεκτικό βιογραφικό αρκεί να δεις ένα βίντεο στο YouTube.

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι ένα ανεξάρτητο μάθημα. Υπάρχουν ήδη μαθήματα που μπορούν να το ενσωματώσουν ως κεφάλαιο. Πχ εγώ θυμάμαι πως στο γυμνάσιο είχα ένα μάθημα για Επαγγελματική Αγωγή, στο οποίο ποτέ δεν έδειξαν κάτι χρήσιμο. Εκεί θα μπορούσαν να το ταιριάξουν και να μάθεις κάτι ουσιαστικό.

Κάνεις λάθος αν νομίζεις πως η πλειοψηφία των φοιτητών μπορεί να φτιάξει ένα καλό δομημένο έγγραφο οποιουδήποτε είδους. Προσωπικά έχω δει εργασίες στη σχολή με δομή που δεν θα την έκανε παιδάκι του δημοτικού. Γενικά, στην Ελλάδα δεν διδάσκεται η σωστή σκέψη όσο αφορά τη συγγραφή κειμένων. Διδάσκουν απλά κάποιες τυποποιημένες εκθέσεις και τελειώσε το θέμα χωρίς τα παιδιά να μαθαίνουν πραγματικά να γράφουν. 

• Like 2
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, randomcat είπε

Στην σχολή μου δεν υπήρχε μάθημα, υπήρχε όμως γραφείο για τέτοια θέματα. Θυμάμαι σε έφερνε και σε επαφή με εταιρίες του χώρου.

• Like 1
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, giwrgostr είπε

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι ένα ανεξάρτητο μάθημα. Υπάρχουν ήδη μαθήματα που μπορούν να το ενσωματώσουν ως κεφάλαιο.

Είπαμε, αρκεί να δεις ένα βίντεο στο YouTube και τέλος.

Έπειτα, ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε να γράφουμε βιογραφικά. Ναι, να σταματήσουμε να γράφουμε βιογραφικά. Μια εταιρεία έχει σάιτ, LinkedIn κάτι. Αρκεί να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος μια online φόρμα και τελείωσε η υπόθεση.

• Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, randomcat είπε

Είπαμε, αρκεί να δεις ένα βίντεο στο YouTube και τέλος.

Έπειτα, ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε να γράφουμε βιογραφικά. Ναι, να σταματήσουμε να γράφουμε βιογραφικά. Μια εταιρεία έχει σάιτ, LinkedIn κάτι. Αρκεί να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος μια online φόρμα και τελείωσε η υπόθεση.

Για το δεύτερο κομμάτι θα συμφωνήσω. Από τη στιγμή που μπορεί ο άλλος να δει το προφίλ σου στο LinkedIn, το βιογραφικό δεν είναι απαραίτητο. Μάλιστα, κάποεις εταιρείες βλέπω πως πλέον δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις apply μέσω του LinkedIn. Ωστόσο, αμφιβάλλω στο κατά πόσο ένα άτομο που δεν μπορεί να γράψει σωστό βιογραφικό, θα έχει σωστό προφίλ. Ότι γράφει στις περιγραφές στο ένα, θα γράφει και στο άλλο. 

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, giwrgostr είπε

Ωστόσο, αμφιβάλλω στο κατά πόσο ένα άτομο που δεν μπορεί να γράψει σωστό βιογραφικό, θα έχει σωστό προφίλ. Ότι γράφει στις περιγραφές στο ένα, θα γράφει και στο άλλο. 

Δεν χρειάζεται καν να φτιάξει προφίλ. Απλά να συμπληρώσει μια φόρμα που προσφέρει η εταιρεία προς ενδιαφερόμενους.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, randomcat είπε

Δεν χρειάζεται καν να φτιάξει προφίλ. Απλά να συμπληρώσει μια φόρμα που προσφέρει η εταιρεία προς ενδιαφερόμενους.

Ακόμα και αυτό δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που λέμε. Ο μέσος απόφοιτος πάλι θα πει ένα Java, Python, PHP, C# με μηδενική εμπειρία και χωρίς projects. το οποίο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι το μέσο, αλλά η φιλοσοφία και η προχειρότητα σε αυτά που γράφουν οι υποψήφιοι, είτε κάνουν apply σε φόρμα, είτε στέλνουν γράμμα με περιστέρι. Το άτομο που δεν ξέρει να προωθεί τα πραγματικά skills του και απλά λέει γενικολογίες που τις καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά, χάνει τις διαθέσιμες ευκαιρίες για πλάκα. Οι απόφοιτοι ουσιαστικά δεν αντιλαμβάνονται το τι πραγματικά ξέρουν και το τι όχι. Ξέρουν να γράφουν μια if σε Java και λένε ξέρω Java. Ωστόσο, ο υπεύθυνος που θα δει την αίτηση/προφίλ/βιογραφικό γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να ξέρει και τι όχι ένας απόφοιτος, με αποτέλεσμα η έλλειψη ειλικρίνειας να σημαίνει άκυρο.

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, filip123go είπε

Λόγω της θέσης μου (Software architect) έχω δει άπειρα βιογραφικά. Όταν ψάχνω devs για την εταιρεία, το πρώτο που κοιτάζω είναι το github του υποψηφίου. Δεν χρειάζεται να έχει 200 πρότζεκτ μέσα. 1 και καλό. Ας μου κάνει expose ένα απλό api με 2 calls και ένα read-write σε μια βάση. Αν τα δω αυτά , περνάει δεύτερη φάση όπου τον παίρνω τηλ. Και συζητάμε κυρίως το πρότζεκτ του στο github. Εάν δεν έχει github κοιτάζω stack-overflow , εάν δεν έχει ούτε stack-overflow κοιτάζω προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Και αν δεν έχει ούτε προηγούμενη εργασιακή εμπειρία κοιτάζω πτυχίο, μεταπτυχιακό και εργασίες της σχολής (αλήθεια γιατί δεν τις έχει στο github?? ). Εννοείται βέβαια ανάλογα και το τι ψάχνουμε κάθε φορά. Ας πούμε σε entry θέση δεν ψάχνω εργασιακή εμπειρία, το github όμως είναι μεγάλο ατού. Επίσης, αν ο άλλος δεν έχει github, αναγκαστικά θα του βάλω ένα μικρό πρότζεκτ να κάνει (το οποίο το μισώ σαν διαδικασία αλλά κάπως πρέπει να δω τον τρόπο που γράφει). Εν ολίγοις, καν'τε github. Τι πτυχίο από μόνο του δεν λέει τίποτα. Έχετε ιδέα, έτσι και βγει αγγελία, πόσοι "μηχανικοί πληροφορικής" θα στείλουν?

edit: Το europass είναι ότι πιο άθλιο υπάρχει σε ότι αφορά τα φορμάτ βιογραφικού. Σε εμένα μου έρχονται ήδη διαλεγμενα τα βιογραφικά, αλλά για το hr είναι εφιάλτης. Θέλετε να προσληφθειτε σαν software engineers, σκεφτείτε εσείς τι θα θέλατε να δείτε σε έναν υποψήφιο. Αυτά που θα θέλατε να δείτε, βάλτε τα πρωτα-πρωτα στο βιογραφικό σας.

Εχω δουλεψει σε 3 μεγάλες πολυεθνικές τα τελευταια 10 χρόνια , η μία είναι η IBM χωρίς καν να έχω βάλει το github ή stackoverflow account μου. Εχω βέβαια προσωπική ιστοσελίδα με portfolio.

Το Europass Format το ζητάνε τα μεγάλα HR, είτε τους αρέσει , είτε όχι. Ακόμα τα περισσότερα αυτοματοποιημένα συστήματα εισαγωγής βιογραφικού στην Ευρώπη, εχουν βασιστεί στο Europass Format, ώστε να το κάνεις Upload & να περάει στην βάση τους αμέσως.

Συνεπώς κάπως έτσι το Europass Format, είναι το βασικό για το HR και για την πρώτη φαση της συνέντευξης.

Ωραια που τα διαβάζεις 1-1, αλλά όλοι πλέον τα αποθηκευουν σε βάση δεδομένων και κάπου εκει μπαίνει και το machine learning για να βρίσκει τους κατάλληλους υποψήφιους. Ισως για αυτό εχεις κουραστεί να κοιτάς άπειρα βιογραφικά.

Φιλικά.

Επεξ/σία από SilentVoice
  • Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, giwrgostr είπε

Ακόμα και αυτό δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που λέμε. Ο μέσος απόφοιτος πάλι θα πει ένα Java, Python, PHP, C# με μηδενική εμπειρία και χωρίς projects. το οποίο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι το μέσο, αλλά η φιλοσοφία και η προχειρότητα σε αυτά που γράφουν οι υποψήφιοι, είτε κάνουν apply σε φόρμα, είτε στέλνουν γράμμα με περιστέρι. Το άτομο που δεν ξέρει να προωθεί τα πραγματικά skills του και απλά λέει γενικολογίες που τις καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά, χάνει τις διαθέσιμες ευκαιρίες για πλάκα. Οι απόφοιτοι ουσιαστικά δεν αντιλαμβάνονται το τι πραγματικά ξέρουν και το τι όχι. Ξέρουν να γράφουν μια if σε Java και λένε ξέρω Java. Ωστόσο, ο υπεύθυνος που θα δει την αίτηση/προφίλ/βιογραφικό γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να ξέρει και τι όχι ένας απόφοιτος, με αποτέλεσμα η έλλειψη ειλικρίνειας να σημαίνει άκυρο.

Δεν είναι συνήθως θέμα γνώσεων, έλλειψης αντίληψης και άγνοιας. Συνήθως είναι θέμα φιλοσοφίας, νοοτροπίας και έλλειψη ειλικρίνειας.

Η κακή νοοτροπία και φιλοσοφία υπάρχει διάχυτη στην αγορά εργασίας, και ξεκινάει από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Σε ένα στραβό κράτος με στραβή οικονομία υπάρχουν στραβές επιχειρήσεις, και κατ' επέκταση στραβοί υποψήφιοι που προσπαθούν να ελιχθούν σε μια στραβή αγορά εργασίας.

Συνήθως η έλλειψη ειλικρίνειας δεν σημαίνει άκυρο, εάν έστω γνωρίζεις κάποια πράγματα για να βγάλεις τη δουλειά. Έχω συναντήσει υπερβολικά αρκετούς ημιμαθείς που τα πηγαίνουν καλά επαγγελματικά επειδή είναι ψεύτες, παπαρολόγοι, μπλαμπλάδες, θεατρίνοι κ.λπ.

Μια φόρμα περιορίζει έναν υποψήφιο στα απολύτως απαραίτητα που θέλει να μάθει η επιχείρηση για εκείνον. Δεν υπάρχει έτσι χώρος για φουσκωμένα βιογραφικά και παπαρολογίες, ούτε και για γκρίνια από τις εϊτσαρούδες επειδή το layout του βιογραφικού δεν ικανοποιεί τα βίτσια τους.

• Like 5
Δημοσ.
Spoiler
15 λεπτά πριν, SilentVoice είπε

Ισως για αυτό εχεις κουραστεί να κοιτάς άπειρα βιογραφικά.

Φιλικά.

Είπα εγώ ότι έχω κουραστεί;;; Ίσα ίσα , μου αρέσει σαν διαδικασία, γι αυτό και την κάνω. Θα μπορούσε πολύ εύκολα το technical να το κάνει και ένας senior dev. 

Δημοσ.

Συμφωνώ με ότι είπε ο manager, ένα 50% και παραπάνω των βιογραφικών είναι για τα σκουπίδια. Διαφωνώ στο ότι δεν πρέπει να στέλνουμε πλέον βιογραφικά στις εταιρείες, για μένα είναι χρήσιμα γιατί από το βιογραφικό βλέπεις κατά πόσο ενδιαφέρεται ένας υποψήφιος πρωτίστως να βρει δουλειά και μετά για την θέση και την εταιρεία, καλές οι ηλεκτρονικές φόρμες και τα έτοιμα templates αλλά εκεί δεν το διακρίνεις αυτο. Σε κάθε σχετικό thread ανοίγει κουβέντα και για το europass, εμένα δεν μου αρέσει καθόλου και δεν θα το προτιμούσα. 

Δημοσ.

παιδιά τα πράγματα είναι απλά, ξεχάστε τα βιογραφικά και βάλτε κανένα υπουργό να πάρει τηλέφωνο για εσάς.... κάθεστε και ψειρίζετε την κάθε λέξη στο βιογραφικό την στιγμή που ένα τηλεφώνημα μπορεί να κάνει την διαφορά...

• Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

Αν λοιπόν, κάποιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα skills και ταυτόχρονα δεν διαθέτει και τα skills να τα αναδείξει, ποιος ο λόγος να σε απασχολεί η περίπτωσή του; Δεν πρόκειται για περίπτωση κακής προετοιμασίας, αντίληψης ή φιλοσοφίας, αλλά, κλασική  περίπτωση κακού προσανατολισμού, ετεροκαθορισμού και προκαθορισμού. Δυστυχώς, λίγο-πολύ, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, η Πληροφορική έχει γίνει ένας πολύ φαρδύς μονόδρομος και μεγάλη Σειρήνα της Αγοράς, ενώ, ο σκοπός της εκπαίδευσης η διευκόλυνση του Προκρούστη και η πιο ανώδυνη διέλευση του διαβάτη.

Αν πάλι, οι εργοδότες γνωρίζουν πως υπάρχουν εκεί έξω τα skills για τα οποία ενδιαφέρονται αλλά οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να [τους] τα γνωστοποιήσουν, ας αλλάξουν μέθοδο αναζήτησης. Μια καλή ιδέα ειπώθηκε παραπάνω με μια φόρμα στον ιστοχώρο του εργοδότη για κάθε θέση με τα ελάχιστα απαιτητά αλλά και (γιατί όχι;) με σχετικά τεστ για τους ενδιαφερόμενους κάθε τομέα. Λύσεις υπάρχουν, απλά, από τη θέση ισχύος, οι εργοδότες (και ειδικά οι μεγάλοι) τα έχουν φορτώσει όλα στους επίδοξους εργαζόμενους οι οποίοι ορίζουν πλέον την αξία τους με κριτήρια της "Ελεύθερης" Αγοράς.

Για μένα, αν είναι εφικτό να αλλάξει κάτι στην Παιδεία, θα ήθελα να προετοιμάζει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις παγίδες για τις οποίες σήμερα η εκπαίδευση τους διαμορφώνει.

1 ώρα πριν, randomcat είπε

Έχω συναντήσει υπερβολικά αρκετούς ημιμαθείς που τα πηγαίνουν καλά επαγγελματικά επειδή είναι ψεύτες, παπαρολόγοι, μπλαμπλάδες, θεατρίνοι κ.λπ.

Αυτό αποτελεί σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα της ΜΚ* εποχής.

Spoiler

*Μετά Κωστόπουλου

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...