Προς το περιεχόμενο

Κακογραμμένα βιογραφικά

giwrgostr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα παιδιά

Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι συμφοιτητές ζήτησαν τη βοήθεια μου για να γράψουν το βιογραφικό τους, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση πως άτομα με μεγάλες προοπτικές θάβονται μόνα τους από το βιογραφικό τους. 

Ενώ κάποια από τα παιδιά έχουν συμμετάσχει σε projects με ομάδες της σχολής και έχουν φτιάξει και δικές του εφαρμογές, αρνούνταν πεισματικά να τα ανεβάσουν στο GitHub και να να τα παρουσιάσουν επαρκώς στο βιογραφικό. Δεν το έκανε 1, αλλά 4 διαφορετικά άτομα. 

Αντίθετα, προτιμούσαν να γράψουν ένα κατεβατό με "skills", τα οποία σε καμία περίπτωση δεν γνώριζαν και δεν είχαν παραδείγματα ενασχόλησης. Πχ δήλωναν ότι ξέρουν 4-5 διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού και καμιά 10αρια frameworks, κάτι που ήταν πρακτικά αδύνατο για μελλοντικούς junior developers.

Επίσης, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα όσο αφορά τη μορφοποίηση, καθώς δεν υπήρχε καμία ομοιομορφία μεταξύ των ενοτήτων, ενώ ένα μεγάλο μέρος του χώρου της σελίδας έμενε ανεκμετάλλευτο και έδινε πολύ άσχημη εικόνα. 

Ο manager μου στην εταιρεία επίσης έχει αναφέρει το ίδιο πρόβλημα σε συζητήσεις μας, λέγοντας ότι πάνω από τα μισά βιογραφικά είναι απλά απαράδεκτα για άτομα με ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Πραγματικά μου φαίνεται περίεργο που άτομα που τελειώνουν πανεπιστημιακές σχολές, ενώ για 3 χρόνια στο λύκειο πιθανότατα έκαναν και φροντιστήρια στην έκθεση, δεν μπορούν να συντάξουν ένα έγγραφο με βασική δομή.

Μήπως θα έπρεπε στα σχολεία ή τις σχολές να μπει κάποιο μάθημα που να μιλάει για τέτοιου είδους θέματα;  Ίσως ως Technical Writer να δίνω μεγαλύτερη σημασία απ' όση πρέπει στα κείμενα, αλλά πραγματικά νιώθω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών στερείται βασικές ικανότητες όσο αφορά την παρουσίαση του εαυτό τους. 

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Like 9
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Αν και δεν είναι άσχημο σαν ιδέα, αν έμπαιναν επιπλέον μαθήματα με σκοπό να προετοιμάσουν τους νέους για τον real world, θα προτιμούσα κατά προτεραιότητα Διαχείριση Μπάτζετ Οικοκυριού, Κριτική Σκέψη και Λογικά Σφάλματα, Μαγειρική για Αρχάριους. Η συγγραφή βιογραφικού αν κάποιος είναι καλός στη δουλειά του, δεν θα χρειαστεί πάνω από 5-10 φορές σε όλη του τη ζωή, ενώ τα υπόλοιπα χρειάζονται καθημερινά.

Από την άλλη, όσο κακός κι αν είναι κάποιος στη συγγραφή CV, άλλο τόσο είναι και ορισμένες εταιρείες που ζητάνε παράλογα πράγματα (π.χ. ελάχιστη εμπειρία πολλών ετών σε θέση junior προγραμματιστή) που αναγκάζει πολλούς να "φουσκώνουν" το βιογραφικό τους με ανοησίες. Για να μην πω ότι η πλειοψηφία των HR νομίζει πως το GitHub είναι εφαρμογή για να παραγγέλνεις φαγητό 😏

• Like 17

Αυτο με το GitHub ούτε εγω το εχω κάνει. Εχω καμια 30αρια personal projects , κάποια ολοκληρωμενα και κάποια στην μέση και δεν έχω κάνει παράθεση το GitHub μου και ούτε πρόκειται να το κάνω άμεσα.

Οσο για τα κακογραμμενα βιογραφικά, συμφωνω, είναι πολλοι του κλάδου (IT) με γνώσεις πληροφορικής και τα έχουν φτιαξει χειροτερα απο κωλόχαρτα.

Για να αποφύγω ολη την βαβούρα και την ταλαιπωρία, τους συνιστώ να το κάνουν σε Europass Format ,  όπου τους είναι σχετικά πιο "ευκολο" και το ζητάνε και οι μεγάλες εταιρείες. Βεβαια, κάποιοι και εκει τα έχουν κάνει στραβά τα πράγματα.

• Like 1

Απο εταιρικής πλευράς, υπάρχει κόσμος για μια θέση που στέλνει τέτοια design βιογραφικών και υπάρχουν και άλλοι που στέλνουν γραμμένα σε word "97... και αναρωτιόνται μερικοί γιατι δεν τους καλούν ούτε σε συνέντευξη!

image.png.e359ee9f702c193b3528d7b7712f67e5.pngimage.png.687c412094b934c58d079014c5d576b3.png

• Like 5

@giwrgostr για το βιογραφικό , το europass είναι επαρκέστατο. Για τα ψέμματα , θα τους ξεράσει η αγορά. Για την μή επαρκη κατανόηση για το πως λειτουργεί ο κόσμος , σε σεμινάρια που έχω πάει αφιερόνονται ώρες για την συνέντευξη και το europass. Το θέμα συνέντευξη είναι θέμα χαρακτήρα περισσότερο. Για το GitHub συγκεκριμένα , για πρότζεκτ open source και παρόμοια θέματα , υπάρχει η ελληνική νοοτροπία ότι κάτι είναι δικό μου και να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα. Όσο μορφωμένος και αν είναι , αν υπάρχει η προυπόθεση για closed source μέσα στο μυαλό δεν θα πάει μακριά. Υπάρχει μια μαγική πρόταση για αυτούς. Τους λες open source με λίγα χαρακτηριστικά και closed source το ίδιο πράγμα , αλλά με πολύ απαραίτητα χαρακτηριστικά. Κοινώς το τυρί στη φάκα. Πχ bluestacks. με 2$ το μήνα κάνεις άλλα πράγματα μέσα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα συμφωνήσω ότι το Europass είναι καλή επιλογή για κάποιον απόφοιτο που δυσκολεύεται με το design ή για θέσεις που έχουν παραδοσιακά ένα πολύ σοβαρό τυπικό προφίλ, πχ τράπεζες. Ωστόσο, όσο αυξάνονται αυτά που έχεις να γράψεις, το Europass γίνεται υπερβολικά μεγάλο και "βαρύ". Πχ το βιογραφικό μου είναι μια σελίδα χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες και με το Europass γίνεται για πλάκα δύο σελίδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικά πρέπει να βρεις ή να φτιάξεις κάποιο template με καλύτερη χρήση του χώρου για να γίνει ευκολότερη η ανάγνωσή του. Επίσης, πιστεύω πως το βιογραφικό πρέπει να δείχνει κάτι από τον χαρακτήρα σου, ειδικά σε τομείς που μετράει η δημιουργικότητα. Θεωρώ πως στον αναγνώστη κάνει καλή εντύπωση ένα βιογραφικό που δεν είναι ακριβώς ίδιο με μια στοίβα άλλα.

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Like 5

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λόγω της θέσης μου (Software architect) έχω δει άπειρα βιογραφικά. Όταν ψάχνω devs για την εταιρεία, το πρώτο που κοιτάζω είναι το github του υποψηφίου. Δεν χρειάζεται να έχει 200 πρότζεκτ μέσα. 1 και καλό. Ας μου κάνει expose ένα απλό api με 2 calls και ένα read-write σε μια βάση. Αν τα δω αυτά , περνάει δεύτερη φάση όπου τον παίρνω τηλ. Και συζητάμε κυρίως το πρότζεκτ του στο github. Εάν δεν έχει github κοιτάζω stack-overflow , εάν δεν έχει ούτε stack-overflow κοιτάζω προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Και αν δεν έχει ούτε προηγούμενη εργασιακή εμπειρία κοιτάζω πτυχίο, μεταπτυχιακό και εργασίες της σχολής (αλήθεια γιατί δεν τις έχει στο github?? ). Εννοείται βέβαια ανάλογα και το τι ψάχνουμε κάθε φορά. Ας πούμε σε entry θέση δεν ψάχνω εργασιακή εμπειρία, το github όμως είναι μεγάλο ατού. Επίσης, αν ο άλλος δεν έχει github, αναγκαστικά θα του βάλω ένα μικρό πρότζεκτ να κάνει (το οποίο το μισώ σαν διαδικασία αλλά κάπως πρέπει να δω τον τρόπο που γράφει). Εν ολίγοις, καν'τε github. Τι πτυχίο από μόνο του δεν λέει τίποτα. Έχετε ιδέα, έτσι και βγει αγγελία, πόσοι "μηχανικοί πληροφορικής" θα στείλουν?

edit: Το europass είναι ότι πιο άθλιο υπάρχει σε ότι αφορά τα φορμάτ βιογραφικού. Σε εμένα μου έρχονται ήδη διαλεγμενα τα βιογραφικά, αλλά για το hr είναι εφιάλτης. Θέλετε να προσληφθειτε σαν software engineers, σκεφτείτε εσείς τι θα θέλατε να δείτε σε έναν υποψήφιο. Αυτά που θα θέλατε να δείτε, βάλτε τα πρωτα-πρωτα στο βιογραφικό σας.

Επεξ/σία από filip123go
  • Like 12
  • Thanks 4

Νομίζω ότι η μία πλευρά του θέματος είναι οι εργοδότες που ζητάνε ό,τι τους κατέβει/ τα βιογραφικά δεν αξιολογούνται από επίσημο hr αλλά από τον κ. Τάκη που δουλεύει χρόνια στο γραφείο/ η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας αναγκάζει κόσμο με χαρτιά και προσόντα να πηγαίνει σε απλές δουλειές επομένως ο κος. Τάκης έχει γίνει άπληστος και θεωρεί "μικρό" ένα βιογραφικό μιας σελίδας.

Η πιο σοβαρή όμως πλευρά του θέματος είναι όχι ότι δεν ξέρουν να φτιάξουν βιογραφικό οι νέοι επαγγελματίες, δεν ψάχνουν. Το ίντερνετ βρίθει από υλικό για σύνταξη βιογραφικού, πρότυπα, τρόπο παρουσίασης σε συνέντευξη, άρθρα επί άρθρων κτλ κτλ. Για κάποιο μαγικό λόγο όμως, οι νεότεροι επαγγελματίες, οι φρέσκοι, χωρίς να θέλω να τσουβαλιάζω, νομίζουν ότι με ένα απλό χαρτί και ένα χαμογελαστό καλημέρα έχουν τη δουλειά στο τσεπάκι τους. Είναι θέμα νοοτροπίας και όχι γνώσης.

• Like 8

5 λεπτά πριν, janus5555 είπε

Νομίζω ότι η μία πλευρά του θέματος είναι οι εργοδότες που ζητάνε ό,τι τους κατέβει/ τα βιογραφικά δεν αξιολογούνται από επίσημο hr αλλά από τον κ. Τάκη που δουλεύει χρόνια στο γραφείο/ η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας αναγκάζει κόσμο με χαρτιά και προσόντα να πηγαίνει σε απλές δουλειές επομένως ο κος. Τάκης έχει γίνει άπληστος και θεωρεί "μικρό" ένα βιογραφικό μιας σελίδας.

Στις σοβαρές εταιρείες η αξιολόγηση γίνεται συνήθως σωστά (τονίζω το σοβαρές) . Στις μεν μεγάλες , θα περάσει από το hr και θα γίνει η διαλογή, στις δε μικρές θα συζητήσει όλη η ομάδα και θα αποφασίσει για τον υποψήφιο. Μιλάω πάντα για θέσεις τύπου IT-Dev , σε άλλους τομείς δεν γνωρίζω τι γίνεται..

22 λεπτά πριν, filip123go είπε

Λόγω της θέσης μου (Software architect) έχω δει άπειρα βιογραφικά. Όταν ψάχνω devs για την εταιρεία, το πρώτο που κοιτάζω είναι το github του υποψηφίου. Δεν χρειάζεται να έχει 200 πρότζεκτ μέσα. 1 και καλό. Ας μου κάνει expose ένα απλό api με 2 calls και ένα read-write σε μια βάση. Αν τα δω αυτά , περνάει δεύτερη φάση όπου τον παίρνω τηλ. Και συζητάμε κυρίως το πρότζεκτ του στο github. Εάν δεν έχει github κοιτάζω stack-overflow , εάν δεν έχει ούτε stack-overflow κοιτάζω προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Και αν δεν έχει ούτε προηγούμενη εργασιακή εμπειρία κοιτάζω πτυχίο, μεταπτυχιακό και εργασίες της σχολής (αλήθεια γιατί δεν τις έχει στο github?? ). Εννοείται βέβαια ανάλογα και το τι ψάχνουμε κάθε φορά. Ας πούμε σε entry θέση δεν ψάχνω εργασιακή εμπειρία, το github όμως είναι μεγάλο ατού. Επίσης, αν ο άλλος δεν έχει github, αναγκαστικά θα του βάλω ένα μικρό πρότζεκτ να κάνει (το οποίο το μισώ σαν διαδικασία αλλά κάπως πρέπει να δω τον τρόπο που γράφει). Εν ολίγοις, καν'τε github. Τι πτυχίο από μόνο του δεν λέει τίποτα. Έχετε ιδέα, έτσι και βγει αγγελία, πόσοι "μηχανικοί πληροφορικής" θα στείλουν?

edit: Το europass είναι ότι πιο άθλιο υπάρχει σε ότι αφορά τα φορμάτ βιογραφικού. Σε εμένα μου έρχονται ήδη διαλεγμενα τα βιογραφικά, αλλά για το hr είναι εφιάλτης. Θέλετε να προσληφθειτε σαν software engineers, σκεφτείτε εσείς τι θα θέλατε να δείτε σε έναν υποψήφιο. Αυτά που θα θέλατε να δείτε, βάλτε τα πρωτα-πρωτα στο βιογραφικό σας.

Μου φαίνεται σωστή η διαδικασία αλλά καθαρά για entry level θέσεις. Δλδ θα χάσει το screening interview ένας μηχανικός με προυπηρεσία σε άλλη εταιρία άμα δεν έχει github? Τι θα μπορούσε να ανεβάσει δλδ κάποιος στο github του αν δουλεύει 10χρόνια κάτω από ένα NDA σε μεγάλες εταιρείες? Προσωπικά έχω περάσει από θέσεις research, senior engineering και τώρα project engineering manager σε μεγάλη εταιρεία και δεν βλέπω κάποιο λογώ να σταθώ 100% στο github αν δεν μιλάμε για freelancers. Οκ ίσως και το αντικείμενο ειναι διαφορετικό, γιατί κάνουμε hardware εμείς. Από την άλλη ένα σεμνό καλογραμμένο βιογραφικό πάντα στο δινει το εισιτήριο για ένα πρώτο screening και μέχρι εκεί.

3 λεπτά πριν, gthe είπε

Μου φαίνεται σωστή η διαδικασία αλλά καθαρά για entry level θέσεις. Δλδ θα χάσει το screening interview ένας μηχανικός με προυπηρεσία σε άλλη εταιρία άμα δεν έχει github? Τι θα μπορούσε να ανεβάσει δλδ κάποιος στο github του αν δουλεύει 10χρόνια κάτω από ένα NDA σε μεγάλες εταιρείες? Προσωπικά έχω περάσει από θέσεις research, senior engineering και τώρα project engineering manager σε μεγάλη εταιρεία και δεν βλέπω κάποιο λογώ να σταθώ 100% στο github αν δεν μιλάμε για freelancers. Οκ ίσως και το αντικείμενο ειναι διαφορετικό, γιατί κάνουμε hardware εμείς. Από την άλλη ένα σεμνό καλογραμμένο βιογραφικό πάντα στο δινει το εισιτήριο για ένα πρώτο screening και μέχρι εκεί.

Γράφω ολόκληρη την διαδικασία που ακολουθώ. Πουθενά δεν λέω ότι κοιτάζω ΜΟΝΟ το github (αν είναι δυνατόν) . Έχω τύχει σε άτομα που δεν είχαν github αλλά είχαν 1500 reputation στο stack overflow. Εννοείται έρχεσαι σε επαφή με  τον υποψήφιο. Όπως επίσης και αν ο άλλος δουλευει 10 χρόνια σαν dev, εννοείται και μαζί του επικοινωνείς. Πιο πάνω αναγράφω την σειρά με την οποία τα κοιτάζω. Σκοπός μου δεν είναι να κόψω τους υποψηφίους. Σκοπός μου είναι να βρω αυτόν που ταιριάζει περισσότερο , όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο τρόπος που αναφέρω πιο πάνω (τουλάχιστον για εμένα) έχει αποδειχθεί ο πιο γρήγορος.

• Like 1

οτι ναναι πραγματικα. Ειχα την εμπειρια (δυστηχως) για 3 χρονια να μοιραζομαι το χωρο μου με recruiters (καμμια σχεση με HR που καποιος αμπαλος εγραψε). Το τι ειδα και τι ακουσα (αν και τοτε ηταν η εποχη του GDPR και τους εκραζα για τις πληροφοριες).

Θα πρεπει να ειναι καποιος τυχερος ωστε ο recruiter να εχει καποιες τεχνικες γνωσεις για να εκτιμησει το Github. Ο καθε σοβαρος recruiter λαμβανει απο το διευθυντη τμηματος ενα Α4 με τις τεχνικες απαιτησεις (προσοντα) για τη θεση καθως και τις μη τεχνικες γνωσεις (ξενες γλωσσες, ωραριο, τοποθεσια, deadline, και προφανως μισθος που μπορει να διαθεσει) και αλλη μια Α4 με την αγγελια.

Αποτι ειδα αν η εταιρια ειναι σοβαρη, με το καλημερα λαμβανει καμμια 30 αρια βιογραφικα ασχετα θεσης! Απο εκει και περα βαλτε μερικες δεκαδες.

Μπειτε τωρα εσεις στη θεση ενος recruiter που θα πρεπει σε λιγες μερες να δει βιογραφικα και μετα να ξεκινησει τηλεφωνηματα/σκαιπ/ζοομ και αυτο ειναι μονο το πρωτο σταδιο!

Θα πρεπει το βιογραφικο να ειναι μαξιμουμ 2 σελιδες Α4 και προφανως οχι μικρη γραμματοσειρα/καλη εμφανιση (μετα τη δευτερη σελιδα αποτι ειδα ουτε καν ασχολουνται). Αν γινεται οι βασικες πληροφοριες στη πρωτη σελιδα ακομα καλυτερα

Θα πρεπει τα δευτερευοντα προσοντα (δηλαδη οι τεχνικες ικανοτητες οπως γλωσσες προγραμματισμου/software) να ειναι σε σχεση με τη θεση εργασιας. Τι νοημα εχει να αναφερουμε οτι ξερουμε photoshop σε θεση που ζηταει προγραμματισtη με c++ ?

Η εμπειρια 2-4 μηνων δε νομιζω να προσφερει κατι στο βιογραφικο ακομα και να εχεις δουλεψει στο cern. Οι σοβαροι επαγγελματιες ξερουν οτι σε τοσο καιρο δεν εχεις προλαβει καλα καλα να γνωρισεις το τροπο λειτουργιας σε μια οργανωμενη επιχειρηση/οργανισμο

Οσο και αν φαινεται περιεργο μπορει να παρει τη θεση ενας που ξερει καλα μια ξενη γλωσσα αποτι ενας που ξερει μια πραπανω γλωσσα προγραμματισμου (ειδικα αν η εταιρια οργανισμος εχει παρτιδες με εξωτερικο)

Μπορει τα "τελεια" βιογραφικα με animations/editing να ειναι εντυπωσιακα στα ματια των recruiters και να τους καλουν για συνεντευξη, αν δεν υπαρχει ομως τεχνικο υποβαθρο βλεπω να βρισκουν δουλεια στο....marketing

εχω δει χαλια βιογραφικο (που ισως περιγραφεται εδω) να παιρνει θεση εργασιας και οχι μονο μια φορα: ο recruiter αν βλεπει λιστα με "αγνωστα" για αυτον προσοντα μιλαει με τον τεχνικα υπευθηνο και σε αυτη τη περιπτωση γινεται ταυτοχρονα 2η συνεντευξη (χωρις ο υποψηφιος να το ξερει) και η γνωμη του τεχνικα υπευθηνου προφανως να υπερτερει.

Το europass που αναφερθηκε (ασχολειται καποιος ακομα με αυτο στο 2021?) χρησιμοποιειται συνηθως απο το δημοσιο ή απο εργολαβο δημοσιου. Θυμαμαι που για μια θεση στον ιδιωτικο τομεα οι recruiters γελαγανε με ενα europass και αναρωτιοντουσταν αν πρεπει να το δειξουν στο τεχνικο προισταμενο

αυτη ειναι η εμπειρια μου με την αναγκαστικη συμβιωση με αυτη τη ρατσα

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε

οτι ναναι πραγματικα. Ειχα την εμπειρια (δυστηχως) για 3 χρονια να μοιραζομαι το χωρο μου με recruiters (καμμια σχεση με HR που καποιος αμπαλος εγραψε). Το τι ειδα και τι ακουσα (αν και τοτε ηταν η εποχη του GDPR και τους εκραζα για τις πληροφοριες).

Θα πρεπει να ειναι καποιος τυχερος ωστε ο recruiter να εχει καποιες τεχνικες γνωσεις για να εκτιμησει το Github. Ο καθε σοβαρος recruiter λαμβανει απο το διευθυντη τμηματος ενα Α4 με τις τεχνικες απαιτησεις (προσοντα) για τη θεση καθως και τις μη τεχνικες γνωσεις (ξενες γλωσσες, ωραριο, τοποθεσια, deadline, και προφανως μισθος που μπορει να διαθεσει) και αλλη μια Α4 με την αγγελια.

Αποτι ειδα αν η εταιρια ειναι σοβαρη, με το καλημερα λαμβανει καμμια 30 αρια βιογραφικα ασχετα θεσης! Απο εκει και περα βαλτε μερικες δεκαδες.

Μπειτε τωρα εσεις στη θεση ενος recruiter που θα πρεπει σε λιγες μερες να δει βιογραφικα και μετα να ξεκινησει τηλεφωνηματα/σκαιπ/ζοομ και αυτο ειναι μονο το πρωτο σταδιο!

Θα πρεπει το βιογραφικο να ειναι μαξιμουμ 2 σελιδες Α4 και προφανως οχι μικρη γραμματοσειρα/καλη εμφανιση (μετα τη δευτερη σελιδα αποτι ειδα ουτε καν ασχολουνται). Αν γινεται οι βασικες πληροφοριες στη πρωτη σελιδα ακομα καλυτερα

Θα πρεπει τα δευτερευοντα προσοντα (δηλαδη οι τεχνικες ικανοτητες οπως γλωσσες προγραμματισμου/software) να ειναι σε σχεση με τη θεση εργασιας. Τι νοημα εχει να αναφερουμε οτι ξερουμε photoshop σε θεση που ζηταει προγραμματισtη με c++ ?

Η εμπειρια 2-4 μηνων δε νομιζω να προσφερει κατι στο βιογραφικο ακομα και να εχεις δουλεψει στο cern. Οι σοβαροι επαγγελματιες ξερουν οτι σε τοσο καιρο δεν εχεις προλαβει καλα καλα να γνωρισεις το τροπο λειτουργιας σε μια οργανωμενη επιχειρηση/οργανισμο

Οσο και αν φαινεται περιεργο μπορει να παρει τη θεση ενας που ξερει καλα μια ξενη γλωσσα αποτι ενας που ξερει μια πραπανω γλωσσα προγραμματισμου (ειδικα αν η εταιρια οργανισμος εχει παρτιδες με εξωτερικο)

Μπορει τα "τελεια" βιογραφικα με animations/editing να ειναι εντυπωσιακα στα ματια των recruiters και να τους καλουν για συνεντευξη, αν δεν υπαρχει ομως τεχνικο υποβαθρο βλεπω να βρισκουν δουλεια στο....marketing

εχω δει χαλια βιογραφικο (που ισως περιγραφεται εδω) να παιρνει θεση εργασιας και οχι μονο μια φορα: ο recruiter αν βλεπει λιστα με "αγνωστα" για αυτον προσοντα μιλαει με τον τεχνικα υπευθηνο και σε αυτη τη περιπτωση γινεται ταυτοχρονα 2η συνεντευξη (χωρις ο υποψηφιος να το ξερει) και η γνωμη του τεχνικα υπευθηνου προφανως να υπερτερει.

Το europass που αναφερθηκε (ασχολειται καποιος ακομα με αυτο στο 2021?) χρησιμοποιειται συνηθως απο το δημοσιο ή απο εργολαβο δημοσιου. Θυμαμαι που για μια θεση στον ιδιωτικο τομεα οι recruiters γελαγανε με ενα europass και αναρωτιοντουσταν αν πρεπει να το δειξουν στο τεχνικο προισταμενο

αυτη ειναι η εμπειρια μου με την αναγκαστικη συμβιωση με αυτη τη ρατσα

Τα βιογραφικά με μπάρες και σχήματα τέτοιου είδους είναι περίεργα για θέσεις πληροφορικής και δεν τα συναντάς ιδιαίτερα. Δεν μπορείς να πεις ξέρω τρεις μπάρες Java. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να μετρήσεις τη γνώση σου για να την παρουσιάσεις με αυτόν τον τρόπο. Οπότε, δεν έχει χρησιμότητα. 

Στο post μου αναφέρομαι σε βιογραφικά που παρουσιάζουν άπειρα skills χωρίς κάτι να τα δικαιολογεί. Κάθε skill που αναφέρω στο δικό μου, το δικαιολογώ με ένα καθήκον σε προηγούμενη θέση ή δικό μου project. Πχ λέω στα skills ότι γνωρίζω κάποιες Android βιβλιοθήκες της Java και στην ενότητα με τα projects έχω ένα σχετικό project με αυτές τις βιβλιοθήκες. Ότι δεν έχω δουλέψει και απλά το έχω δει περιστασιακά, δεν το αναφέρω γιατί προφανώς δεν το ξέρω πραγματικά. 

Πολλά βιογραφικά γράφουν απλά ένα Java, Python, PHP, C# χωρίς τίποτα παραπάνω, το οποίο το μεταφράζω αυτόματα στο ότι δεν ξέρουν τι κάνουν. Δεν γίνεται να έχεις πραγματική εμπερία σε όλα αυτά, εκτός αν έχεις πολύ μεγαλή προϋπηρεσία. Η έλλειψη έμπρακτης απόδειξης στο που τα χρησιμοποίησε το αποδεικνύει. 

Όσο αφορά την εμφάνιση του βιογραφικού, πιστεύω πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σίγουρα δεν θα σε απορρίψουν επειδή έχεις κακό βιογραφικό αν είσαι ο καλύτερος υποψήφιος με διαφορά, αλλά θα σε ξεχωρίσει ανάμεσα σε υποψηφίους ίδιου επιπέδου με εσένα, γιατί θα δείξει κάτι για την προσωπικότητα και την προσοχή σου στη λεπτομέρεια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις για υψηλές θέσεις, οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν είναι καλύτεροι με διαφορά από τους υπόλοιπους.

Επεξ/σία από giwrgostr
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...