Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα και καλη χρονια σε ολους.

Πρωτα απ' ολα θα ηθελα να ρωτησω εαν το τριφασικο ρευμα σε ενα σπιτι σημαινει οτι :

1) μεχρι τον πινακα ερχονται 3 καλωδια για καθε φαση ρευματος και επειτα διανεμεται η καθε φαση σε μερικες πριζες/διακοπτες εντος του σπιτιου ή

2) μεχρι τον πινακα ερχονται 3 καλωδια για καθε φαση ρευματος και επειτα περιλαμβανονται και οι τρεις φασεις σε ενα καλωδιο εντος του σπιτιου ετσι ωστε ολες οι πριζες/διακοπτες να εχουν την ιδια τριαδα φασεων

Στην περιπτωση που ισχυει το 1, θα ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχει καποιος ευκολος τροπος να βρω ποια φαση χρησιμοποιειται σε καθε πριζα του σπιτιου. Υπαρχει καποια ειδικη ή απλη συσκευη (π.χ. καποιο ζευγος ;;) που να μου επιτρεπει την αναγνωριση της ιδιας φασης μεταξυ 2 πριζων;

Ευχαριστω

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, alkyr είπε

Πρωτα απ' ολα θα ηθελα να ρωτησω εαν το τριφασικο ρευμα σε ενα σπιτι σημαινει οτι :

1) μεχρι τον πινακα ερχονται 3 καλωδια για καθε φαση ρευματος και επειτα διανεμεται η καθε φαση σε μερικες πριζες/διακοπτες εντος του σπιτιου ή

2) μεχρι τον πινακα ερχονται 3 καλωδια για καθε φαση ρευματος και επειτα περιλαμβανονται και οι τρεις φασεις σε ενα καλωδιο εντος του σπιτιου ετσι ωστε ολες οι πριζες/διακοπτες να εχουν την ιδια τριαδα φασεων

Στην περιπτωση που ισχυει το 1, θα ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχει καποιος ευκολος τροπος να βρω ποια φαση χρησιμοποιειται σε καθε πριζα του σπιτιου. Υπαρχει καποια ειδικη ή απλη συσκευη (π.χ. καποιο ζευγος ;;) που να μου επιτρεπει την αναγνωριση της ιδιας φασης μεταξυ 2 πριζων;

Ευχαριστω

Αν η πρίζα είναι μονοφασική τότε έχει μόνο τη μία φάση, αν είναι τριφασική τότε έχει και τις τρεις.

Αν θέλεις να δεις ποιες μονοφασικές πρίζες αντιστοιχούν σε κάθε φάση τότε δοκιμάζεις μία μία φάση (κατεβάζοντας τις ασφάλειες των άλλων 2) και ελέγχεις ποιες έχουν ρεύμα.

• Like 2
Δημοσ.

συχνα πάντως πετυχαίνεις σε σπιτια 1980-2000 να ειναι όλες οι μπρίζες στην ίδια φάση και στις άλλες φάσεις να μοιράζονται τα υπολοιπα βαρια φορτία (π.χ. κουζινα/θερμοσίφωνο και καποτε θερμοσυσσωτευτές). 

Κατα τα αλλα μπορεις να αναγνωρίσεις τις φάσεις κοβόντας τες μία μια απο τον πίνακα και βλέποντας τι δε δουλευει, και γενικα καλο ειναι να το κάνεις αυτό και να το εχεις καταγεγγραμενο.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, alkyr είπε

Ευχαριστω

Ο εύκολος τροπος θα ηταν αν ειχες διαφορετικους διακοπτες για καθε φαση στον πινακα(κομμάτι δυσκολο) αν ναι κλείνεις διαδοχικά τους διακοπτες της κάθε φασης και βλεπεις ποιες πριζες έχουν ταση.

Ο δυσκολος τροποςτωρα (σορρυ το εγραψα αλλα το εσβησα)

Επειδή αυτα προϋποθέτουν συνδέσεις με εξωτερικά καλωδια απο την μια πριζα στην αλλη και οι τασης μεταξύ των φασεων είναι πολύ υψηλές, καλυτερα να απευθυνθείς σε ηλεκτρολόγο

• Moderators
Δημοσ.
3 ώρες πριν, alkyr είπε

Ευχαριστω

Αν δεν έχεις στο πίνακα ξεχωριστό διακόπτη για κάθε φάση πας στο ρολόι της ΔΕΗ και διαδοχικά κλείνεις 1-1 της φάσεις και βλέπεις που έχεις ρεύμα στο σπίτι

Συνήθως μοιράζουν τα φορτία ανάμεσα στις φάσεις

Δημοσ.

Στο δικό μου ταμπλό που είναι αρχαίο έχουμε μια γενική ασφάλεια για κάθε φάση εκτός από τον γενικό διακόπτη χειρισμού που τις απενεργοποιει όλες, οπότε κλείνοντας τον γενικό για κάθε φάση τα βρίσκεις όλα εύκολα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε

Στο δικό μου ταμπλό που είναι αρχαίο έχουμε μια γενική ασφάλεια για κάθε φάση εκτός από τον γενικό διακόπτη χειρισμού που τις απενεργοποιει όλες, οπότε κλείνοντας τον γενικό για κάθε φάση τα βρίσκεις όλα εύκολα. 

στους αρχαίους παιζει να εχει νεοζετ και ξεβιδόνοντας μια μια να βρει ποιες ειναι.

Προσοχη θελει προσοχή! Εαν δε το εχεις σκοτώνεσαι απο το ρεύμα φίλε TS - βρες καποιον πιο ειδικό καλυτερα

Επεξ/σία από paylidis
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, paylidis είπε

στους αρχαίους παιζει να εχει νεοζετ

Οι ασφάλειες τήξεως δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες ούτε ντεμοντέ. Η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τον υπόλοιπο εξοπλισμό του πίνακα από υπερεντάσεις με τη μεγάλη ικανότητα διακοπής που διαθέτουν (>100ΚΑ). Εκτός κι αν βγαίνουν "σύγχρονες" αυτόματες ασφάλειες των 100ΚΑ (διότι έχω χάσει και τα τελευταία επεισόδια).

Δυστυχώς, κάποιοι καρμίρηδες εγκαταστάτες, για να αποφύγουν το κόστος των τριφασικών για  την ηλεκτρική κουζίνα αλλά και τη σπαζοκεφαλιά της κατανομής των φορτίων και της τριφασικής γεφύρωσης, δίνουν μια φάση στην ηλεκτρική κουζίνα, μια στο θερμοσίφωνα και μια σε όλα τα άλλα, ακυρώνοντας έτσι πολλά απ’ τα οφέλη του τριφασικού.

Είναι λοιπόν, φίλε TS, πολύ πιθανό όλες οι πρίζες να είναι σε μια φάση.

Επεξ/σία από MastroGiannis
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, MastroGiannis είπε

Οι ασφάλειες τήξεως δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες ούτε ντεμοντέ. Η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τον υπόλοιπο εξοπλισμό του πίνακα από υπερεντάσεις με τη μεγάλη ικανότητα διακοπής που διαθέτουν (>100ΚΑ). Εκτός κι αν βγαίνουν "σύγχρονες" αυτόματες ασφάλειες των 100ΚΑ (διότι έχω χάσει και τα τελευταία επεισόδια).

Δεν είμαι της λογικής της κατάργησης της νεοζετ άλλωστε έχουν αστείο κόστος. Εξαρτάται την περίπτωση, σε οικιακούς συνήθως βάζω κ εγώ όταν αραιά κ που ασχοληθώ με πίνακα... Παντως σαφώς κ είναι παρωχημένες για 9/10 μάστορες 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, paylidis είπε

Δεν είμαι της λογικής της κατάργησης της νεοζετ άλλωστε έχουν αστείο κόστος.

Δε μιλάω συγκεκριμένα για τις Neozed αλλά γενικά για τις τήξεως.

4 λεπτά πριν, paylidis είπε

Παντως σαφώς κ είναι παρωχημένες για 9/10 μάστορες 

Ως γεγονός δεν μπορώ να μην το αποδεχτώ, ως επιλογή όμως θα μείνω με την απορία.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
44 λεπτά πριν, MastroGiannis είπε

μικροαυτόματοι για 100kA δεν υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν και βραχυκυκλώματα 100kA εκεί που συνήθως μπαίνουν μικροαυτόματοι, υπάρχουν διακόπτες αέρος στα 100kA και κάποια στιγμή θα υπάρξουν διακόπτες στερεάς κατάστασης θα έχουν θεωρητικά αντοχή σε άπειρο βραχυκύκλωμα.

edit υπάρχουν τελικά μικροαυτοματιτοι στα 100kA, ειδική σειρά για μηχανήματα όχι εγκαταστάσεις

Επεξ/σία από nvel
  • Like 1
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, nvel είπε

μικροαυτόματοι για 100kA δεν υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν και βραχυκυκλώματα 100kA εκεί που συνήθως μπαίνουν μικροαυτόματοι,

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, η οποία φαίνεται λογική, αλλά, αφού σε καταναλωτές χαμηλής τάσης δεν έχουμε μεγάλες τιμές βραχυκυκλώματος(;), η εκτεταμένη χρήση και η εξέλιξη των ασφαλειών τήξεως τις τελευταίες δεκαετίες, σε μικρές και μεγάλες εγκαταστάσεις,  ήταν ένας πλεονασμός και ένα αδικαιολόγητο κόστος;

46 λεπτά πριν, nvel είπε

edit υπάρχουν τελικά μικροαυτοματιτοι στα 100kA, ειδική σειρά για μηχανήματα όχι εγκαταστάσεις

Όπως φαίνεται, δεν είμαι ο μόνος που έχει χάσει επεισόδια!... :P

(ίσως είμαστε εκτός θέματος αλλά δε νομίζω να είναι αδιάφορα τα όσα συζητάμε)

58 λεπτά πριν, nvel είπε

ειδική σειρά για μηχανήματα όχι εγκαταστάσεις

Αυτό από που προκύπτει; :huh:

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, MastroGiannis είπε

η εκτεταμένη χρήση και η εξέλιξη των ασφαλειών τήξεως τις τελευταίες δεκαετίες, σε μικρές και μεγάλες εγκαταστάσεις,  ήταν ένας πλεονασμός και ένα αδικαιολόγητο κόστος;

δεν είναι πλεονασμός, τα τηκτά μπορείς να τα βγάλεις και να τα κρατήσεις όσο δουλεύεις ενώ το μικροαυτόματο μπορεί ένας ηλίθιος να τον σηκώσει. Το κόστος τους δεν είναι και υψηλό.

24 λεπτά πριν, MastroGiannis είπε

Αυτό από που προκύπτει; :huh:

το αναφέρει ότι είναι για oem και αυτοματισμούς ενώ έχουν ονομαστικό ρεύμα 1-4Α, έχεις δει πολλοίς μικροαυτόματους στα 4Α σε εγκαταστάσεις;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MastroGiannis είπε

Δυστυχώς, κάποιοι καρμίρηδες εγκαταστάτες, για να αποφύγουν το κόστος των τριφασικών για  την ηλεκτρική κουζίνα αλλά και τη σπαζοκεφαλιά της κατανομής των φορτίων και της τριφασικής γεφύρωσης, δίνουν μια φάση στην ηλεκτρική κουζίνα, μια στο θερμοσίφωνα και μια σε όλα τα άλλα, ακυρώνοντας έτσι πολλά απ’ τα οφέλη του τριφασικού.

Είναι λοιπόν, φίλε TS, πολύ πιθανό όλες οι πρίζες να είναι σε μια φάση.

Οποιος το κανει αυτο,ειναι ηλεκτρολογος επιπεδου Τσακωνα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...