babisskg Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, D___G είπε Και οι δύο σημερινές λήψεις! 👍📸✅ 1
Dr_73 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Πάντα πίστευα, ότι είναι λάθος να αφήνουμε τη μηχανή να ρυθμίζει μόνη της την ταχύτητα. Από την εποχή που βγήκαν οι μηχανές με αυτοματισμούς . Πρώτη δική μου ήταν η EOS 100 το1992. Αν την αφήσεις, σίγουρα κάπου θα σου βάλει πιο αργή ταχύτητα και ακόμη κι αν δεν είναι εμφανώς κουνημένη , πάλι θα είναι για πέταμα. Παραθέτω ένα παράδειγμα παρακάτω. Με τον 50ρη στο f/1.8 , η μηχανή στο program , για να αφήσει το iso στο 800 και ενώ είχε βάλει τέρμα σκοτάδι το πιο ανοιχτό διάφραγμα f/1.8 , έβαλε ταχύτητα 1/30 . Με μεγαλύτερο iso πχ 1600 (και μεγαλύτερη ταχύτητα) η φωτογραφία θα ήταν ξυράφι . Τώρα χωρίς να δείχνει πολύ κουνημένη , όπως φαίνεται στο crop που έκανα , δεν είναι ικανοποιητική , χάνει πολύ. Με 1/60 ή έστω 1/50 θα ήταν απόλτυα σωστή. Επεξ/σία 21 Νοεμβρίου 2024 από Dr_73 2
pifilos Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2024 27 λεπτά πριν, Dr_73 είπε Πάντα πίστευα, ότι είναι λάθος να αφήνουμε τη μηχανή να ρυθμίζει μόνη της την ταχύτητα. Από την εποχή που βγήκαν οι μηχανές με αυτοματισμούς . Πρώτη δική μου ήταν η EOS 100 το1992. Αν την αφήσεις, σίγουρα κάπου θα σου βάλει πιο αργή ταχύτητα και ακόμη κι αν δεν είναι εμφανώς κουνημένη , πάλι θα είναι για πέταμα. Παραθέτω ένα παράδειγμα παρακάτω. Με τον 50ρη στο f/1.8 , η μηχανή στο program , για να αφήσει το iso στο 800 και ενώ είχε βάλει τέρμα σκοτάδι το πιο ανοιχτό διάφραγμα f/1.8 , έβαλε ταχύτητα 1/30 . Με μεγαλύτερο iso πχ 1600 (και μεγαλύτερη ταχύτητα) η φωτογραφία θα ήταν ξυράφι . Τώρα χωρίς να δείχνει πολύ κουνημένη , όπως φαίνεται στο crop που έκανα , δεν είναι ικανοποιητική , χάνει πολύ. Με 1/60 ή έστω 1/50 θα ήταν απόλτυα σωστή. Αν θυμάμαι σωστά EOS RP οπότε δεν υπάρχει IBIS. Είναι και αυτός ένας περιορισμός. Επειδή δεν έχω επαφή με PASM σώματα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστεί ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου στο P ; Με το σκεπτικό πως στο Α, ο χρήστης επιλέγει το διάφραγμα και η μηχανή ταχύτητα κλείστρου και ISO, αλλά αν δεν κάνω λάθος μπορεί να ρυθμιστεί ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου. Έτσι επιλέγει μεν η μηχανή την ταχύτητα κλείστρου αλλά το κάνει από μια τιμή και πάνω που είναι ορισμένη από πριν ώστε να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα. 1
Dr_73 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 1 hour ago, pifilos said: Αν θυμάμαι σωστά EOS RP οπότε δεν υπάρχει IBIS. Είναι και αυτός ένας περιορισμός. Επειδή δεν έχω επαφή με PASM σώματα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστεί ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου στο P ; Αναφέρθηκα σε αυτόματη επιλογή ταχύτητας από τη μηχανή. Κατά τα άλλα στην RP μπορεί να ρυθμιστεί ελάχιστη(ταχύτητα) και στο P και εκτός από PASM, έχει και το Fv , που ορίζεις όποιο θες manual και αφήνει όποιο θες αυτόματο . Και με IBLIS, προκύπτει το ίδιο πρόβλημα . Αρκεί και πάλι να αφήσεις την μηχανή να ορίσει αυτόματη ταχύτητα. Κάποια στιγμή, θα βάλει ταχύτητα που ξεπερνά τις δυνατότητες και του IBLIS του σώματος και του φακού και του συνδιασμού, αν υπάρχουν και τα δύο . Μόνο με manual ρύθμιση ταχύτητας, εξαφανίζεις το πρόβλημα. Που δεν υπήρχε πριν τους αυτοματισμούς. 1
babisskg Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, Dr_73 είπε Αναφέρθηκα σε αυτόματη επιλογή ταχύτητας από τη μηχανή. Κατά τα άλλα στην RP μπορεί να ρυθμιστεί ελάχιστη(ταχύτητα) και στο P και εκτός από PASM, έχει και το Fv , που ορίζεις όποιο θες manual και αφήνει όποιο θες αυτόματο . Και με IBLIS, προκύπτει το ίδιο πρόβλημα . Αρκεί και πάλι να αφήσεις την μηχανή να ορίσει αυτόματη ταχύτητα. Κάποια στιγμή, θα βάλει ταχύτητα που ξεπερνά τις δυνατότητες και του IBLIS του σώματος και του φακού και του συνδιασμού, αν υπάρχουν και τα δύο . Μόνο με manual ρύθμιση ταχύτητας, εξαφανίζεις το πρόβλημα. Που δεν υπήρχε πριν τους αυτοματισμούς. Τα μεγάλα DSLR σώματα της Nikon , έχουν walkaround το οποίο δουλεύοντας σε A mode , κλειδώνει την ταχύτητα , σε επιθυμητό σημείο , επιτρέποντας στο σώμα να επεμβαίνει μόνο στο ISO πλέον . Παρόλαυτα κάτι θα μείνει που πρέπει να αλλάζει . Άλλωστε και ο όρος semi automatic αυτό υποδηλώνει . Και ο σκύλος χορτάτος ......... Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2024 από babisskg
filipN Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 - Δεν θα πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα με όλες τις φωτογραφικές μηχανές σε shutter priority mode. Γιατί δεν έχουν όλες τις ίδιες ρυθμίσεις. Δύο διαφορετικών εταιριών φωτογραφικές μηχανές που έχω ορίζουν ως ελάχιστη ταχύτητα το 1/250 και σου επιτρέπουν να βάλεις άλλη ταχύτητα αν το επιθυμείς. - Μερικές άλλες δίνουν την δυνατότητα να οριστεί από το χρήστη το εύρος ISO που θα γίνουν οι λήψεις (πχ έως 1600 ή 3200 ή 5000 κλπ). https://onlinemanual.nikonimglib.com/d850/en/10_iso_sensitivity_02.html
D___G Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 20/11/2024 στις 2:16 ΜΜ, babisskg είπε Προσωπικά έχω πάντα τη μηχανή στο Ρ και αν θέλω να αλλάζω ταχύτητα ή διάφραγμα γυρίζω το ροδάκι στις Nikon και αλλάζει έτσι σε όποια ταχύτητα ή διάφραγμα θέλω, και στις τρεις Nikon που έχω χρησιμοποιώ αυτή τη μέθοδο. Επεξ/σία 22 Νοεμβρίου 2024 από D___G
NovaLacertae Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Alberobello Επεξ/σία 23 Νοεμβρίου 2024 από NovaLacertae 6
Yannis1976 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 21 hours ago, Dr_73 said: Πάντα πίστευα, ότι είναι λάθος να αφήνουμε τη μηχανή να ρυθμίζει μόνη της την ταχύτητα. Από την εποχή που βγήκαν οι μηχανές με αυτοματισμούς . Πρώτη δική μου ήταν η EOS 100 το1992. Αν την αφήσεις, σίγουρα κάπου θα σου βάλει πιο αργή ταχύτητα και ακόμη κι αν δεν είναι εμφανώς κουνημένη , πάλι θα είναι για πέταμα. Παραθέτω ένα παράδειγμα παρακάτω. Με τον 50ρη στο f/1.8 , η μηχανή στο program , για να αφήσει το iso στο 800 και ενώ είχε βάλει τέρμα σκοτάδι το πιο ανοιχτό διάφραγμα f/1.8 , έβαλε ταχύτητα 1/30 . Με μεγαλύτερο iso πχ 1600 (και μεγαλύτερη ταχύτητα) η φωτογραφία θα ήταν ξυράφι . Τώρα χωρίς να δείχνει πολύ κουνημένη , όπως φαίνεται στο crop που έκανα , δεν είναι ικανοποιητική , χάνει πολύ. Με 1/60 ή έστω 1/50 θα ήταν απόλτυα σωστή. Κρίνοντας απο τα γράμματα στην ταμπέλα και το παραθυρόφιλο δε νομίζω ότι έιχες πρόβλημα με το IBIS. Μια χαρά φαίνονται. Η γωνία μπορεί να μην φαίνεται καθαρή γιατί το DOF σε f1.8 και FF είναι πολύ μικρό και το φοκους μπορεί να ήταν στην πινακίδα.
greekfox1 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 13 ώρες πριν, babisskg είπε Τα μεγάλα DSLR σώματα της Nikon , έχουν walkaround το οποίο δουλεύοντας σε A mode , κλειδώνει την ταχύτητα , σε επιθυμητό σημείο , επιτρέποντας στο σώμα να επεμβαίνει μόνο στο ISO πλέον . Παρόλαυτα κάτι θα μείνει που πρέπει να αλλάζει . Άλλωστε και ο όρος semi automatic αυτό υποδηλώνει . Και ο σκύλος χορτάτος ......... Αυτό δεν το ήξερα, που βρίσκεται αυτή η ρύθμιση; 2
Dr_73 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 14 hours ago, babisskg said: Τα μεγάλα DSLR σώματα της Nikon , έχουν walkaround το οποίο δουλεύοντας σε A mode , κλειδώνει την ταχύτητα , σε επιθυμητό σημείο , επιτρέποντας στο σώμα να επεμβαίνει μόνο στο ISO πλέον . Σε όλες τις μηχανές, πλην ΚΑΠΟΙΕΣ entry level crop ίσως, μπορείς να ρυθμίσεις τα πάντα. Το νόημα του post που έκανα , ήταν ότι αν αφήνεις την ταχύτητα στο αυτόματο , πιθανόν να χάσεις κάδρα, λόγω ανεπαρκούς ταχύτητας. Αναφερόμουν στην περίπτωση που δεν ορίσεις ταχύτητα, μπορεί η φωτογραφία να πάει στράφι . 1
babisskg Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2024 6 ώρες πριν, Dr_73 είπε Σε όλες τις μηχανές, πλην ΚΑΠΟΙΕΣ entry level crop ίσως, μπορείς να ρυθμίσεις τα πάντα. Το νόημα του post που έκανα , ήταν ότι αν αφήνεις την ταχύτητα στο αυτόματο , πιθανόν να χάσεις κάδρα, λόγω ανεπαρκούς ταχύτητας. Αναφερόμουν στην περίπτωση που δεν ορίσεις ταχύτητα, μπορεί η φωτογραφία να πάει στράφι . 👍👍👍 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα